Hirdetés
Hirdetés

Finie dining trend: tea-étel párosítás

SZERZŐ: DiningGuide
2017. április 18.
Sok esetben inkább hátráltatja az üzleti ebéd menetét, ha bort fogyasztanak a fogások mellé. Ez, no meg az egészségtudatosság hívta életre az új trendet, a tea-étel párosításokat a fine dining éttermekben. A londoni Claridge’s Michelin-csillagos étterme, a Fera élen jár ebben, hiszen itt komplett menüsort lehet kóstolni, ami erre a koncepcióra épül. Persze szó sincs […]
Hirdetés

Sok esetben inkább hátráltatja az üzleti ebéd menetét, ha bort fogyasztanak a fogások mellé. Ez, no meg az egészségtudatosság hívta életre az új trendet, a tea-étel párosításokat a fine dining éttermekben.
A londoni Claridge’s Michelin-csillagos étterme, a Fera élen jár ebben, hiszen itt komplett menüsort lehet kóstolni, ami erre a koncepcióra épül.
Persze szó sincs klasszikus angol teadélutánról, itt ugyanis tényleg megadják a módját. Első lépésben forró vízben áztatják a tealeveleket, hogy kinyíljanak, majd szobahőmérsékletű ásványvízzel öntik le. Egyes fajtákat akár egy órán át is áztatnak, mielőtt felszolgálnák. A teákat, fajtától függően, általában 16-20 fokos hőmérsékleten töltik ki a vendégek csészéjébe, illetve poharaiba, ugyanis abban is eltérnek a megszokottól, hogy az italt nem teás csészékben, hanem boros poharakban szervírozzák. Ennek egyetlen oka van: jobban illik az éttermi környezetbe.
A bárányhoz, osztrigához, gombafélékhez Hijiri Black Sun japán teát ajánlanak a vendégeknek, a barna sörrel készült fagylalthoz, verjus-höz és hajdinás fogáshoz High Mountain Oolong tea illik. Az ínyenckedés persze nem olcsó: egy pohár tea (500 ml) ára 18 font, ami nagyjából hétezer forint.

A tea és a bor komplexitásukban hasonlóak. Megfelelő hőmérsékleten, hozzáértő párosítással a tea is olyan élménnyel gazdagítja az étkezést, mint amikor jó bort választunk egy finom fogás mellé. A fine dining élmény mellett azért van egy praktikus oka is az ilyenfajta ebédeknek: egyre inkább jellemző, hogy komoly cégek megtiltják dolgozóiknak, hogy az üzleti ebédeken/tárgyalásokon alkoholt fogyasszanak. Ezen kívül a fine dining éttermek igen népszerűek a muszlim vallású üzletemberek körében, akik pedig nem ihatnak alkoholt. Egy másik londoni Michelin-csillagos étterem, a Club Gascon vezetője, Thomas Rabuel szerint amilyen szokatlan volt elsőre a változás, annyira sok pozitív hozadéka van: egyre több kínai és japán vendég érkezik például, akik számára szintén vonzó az ajánlat. A Club Gasconban egy ötfogásos menü háromféle teával 15 fontba, míg ugyanez borokkal párosítva 20 fontba kerül. Arról nem beszélve, hogy az egész üzenete az egészségtudatosság felől is igen szimpatikus: attól, hogy fine dining étteremben ebédelünk, nem kötelező alkoholt fogyasztanunk, de az unalmas vízen túl is van élet, hiszen izgalmas, egészséges teafajtákat ismerhetünk meg.

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram