Portugáliában a karácsonyi édességek között szinte minden asztalon megtalálhatóak ezek a sült sütőtökös fánkocskák. Van ahol portóis-cukros öntettel öntik őket nyakon, de Selectfood most egy egyszerűbb változat mellett tette le a voksát. Beira Litoral tartományból származó recept.

fotó: a szerző felvétele

fotó: a szerző felvétele

Hozzávalók

  • 330 g sült sütőtök
  • 700 g fehér tönkölyliszt
  • 7 g sütőpor (foszfátmentes)
  • 1 csapott ek őrölt fahéj
  • 10 g friss élesztő egy kevés langyos vízben feloldva
  • 1 db kezeletlen héjú citrom reszelt héja
  • gesztenyelikőr (eredetileg törkölypálinka / aguardente)
  • 1-2 ek nádcukor vagy méz, ha nem lenne eléggé édes a sütőtök
  • olívaolaj vagy napraforgóolaj a sütéshez
  • folyékony méz vagy ízlés szerint más folyékony édesítő, pl.: juharszirup, rizsszirup, agávészirup, stb.

Elkészítés

Keverjük a liszthez a sütőport, az őrölt fahéjat és ha szükségét érezzük a sütőtök édesítésének, akkor adjunk hozzá egy kis nádcukrot is. Keverjük jól össze a még meleg sült sütőtökkel. Öntsük a lisztes-sütőtökhoz a langyos vízben feloldott élesztőt, a likőrt vagy pálinkát és reszeljük bele a citrom héját is.

Nagyon alaposan dagasszuk meg a keveréket. Egyes leírások szerint szerint alapszabály a háromnegyed órán át való (kézi!) dagasztása ennek a tésztának, de én ettől eltekintettem és dagasztógéppel gyúrtam jól meg. Fedjük be a tésztát egy tiszta konyharuhával, tegyük huzatmentes, meleg helyre és kelesszük minimum másfél-két órán át.

Miután megkelt a tészta, kézzel vagy két evőkanál segítségével szaggassunk belőle diónagyságú fánkokat, amiket bő, forró olívaolajban – vagy napraforgóolajban -, félidőben megfordítva süssünk aranysárgára. Az elkészült fánkokról itassuk le a felesleges olajat konyhai papírtörlővel.

Fogyasztás előtt csorgassuk meg a fánkokat folyékony mézzel vagy hintsük meg őket némi fahéjas nádcukorral – ez utóbbi kevésbé tipikus.

Selectfood blogja ez.