Látta már az ifjú Anthony Bourdaint Ferran Adriànál, az Elbulliban? Szkepszistől az áhítatig
Ne érezzük zavarban magunkat, ha nem teljesen tiszta a kép Ferran Adrià munkásságáról az utóbbi években. A lényeg, hogy javában zajlik az El Bulli Alapítvány csapatának tudományos kutatómunkája (saját módszertant is kifejlesztettek, ez a Sapiens). Meg is kezdődött az Adriàék víziója szerint minden eddiginél nagyobb gasztronómiai tudásanyagot rendszerező enciklopédiasorozat kiadása: a "technológiai-érzelmi főzési enciklopédiát", Bullipediát 35 kötetesre és 17.500 oldalasra tervezik. Az egykori El Bulli étterem helyén pedig többévnyi halasztgatás után nemsokára megnyílik az a kiállítói tér, amely (a régebbi híradások szerint) évente 20 napon át étteremként is funkcionál majd.
Könyvsorozat több mint 800 ezer forintért: Elkezdte kiadni élete nagy művét Ferran Adrià
Jövő ilyenkor már nyitva lehet az El Bulli 1846
Hogy miért éppen 1846? Ez Georges Auguste Escoffier, korszakalkotó francia szakács születési dátuma, egyben Adrià az El Bulliban megalkotott ételeinek (becsült) száma. Azon pedig, hogy exhibition lab-nek, azaz kiállítói labornak nevezik, meg sem lepődünk Ferran Adrià vonatkozásában.
Minden idők egyik legjelentősebb étterme, a kortárs gasztronómiát újrafogalmazó El Bulli 2011-ben zárt be, bár Adrià ehhez hozzáteszi, hogy az El Bulli soha nem szűnt meg létezni, csak átalakult. A Roses városában található öbölmenti helyen, az étterem volt épületében jövőre nyílik meg az El Bulli 1846. Négy évvel ezelőttre jelentették be a megnyitását, de mivel egy nemzeti park, a Cap de Creus területén található, a hatóságok környezetvédelmi okokból akadályoztatták az átalakításokat.
A kb. 4000 négyzetméteres múzeum és kiállítói tér (természetesen) az El Bulli gasztronómiai innovációjának jegyében fogant, és akár csak a legendás étterem, egyszerre csak igen limitált számú látogató fogadására lesz képes: egy nap legfeljebb 200-an nyernek majd bebocsáttatást.
Az El Bulli 1846 nyitása 2019 július és októbere között várható.
A katalán mester idén már Torinóban jelentkezett egy éttermi projekttel – olvassa el!