Hirdetés
Hirdetés

Ferenc pápa csak pizzát enne, ha tehetné – kötet a pápaság gasztronómiájáról

SZERZŐ: DiningGuide
2016. február 24.
A Vatikán valahogy minden ember számára egyfajta misztikumot rejt magába. Ilyen „elképzelhetetlen” lehet azt is felfogni, hogy a mindenkori pápa nem sós kenyéren és vízen él, hanem elég komoly konyhán, aminek nem csak a napi étkezésnek, de számtalan előírásnak és etikettnek kell megfelelnie.
Hirdetés

Olyannyira nem mindennapi mindez, s annyira kíváncsiak voltak az emberek a világ legkisebb államának gasztronómiájára, hogy nemrég napvilágot látott a Vatican Cookbook című könyv, ami bemutatja az elmúlt évszázadokat. A kötet három svájci gárdista szerkesztette, David Geisser – aki a pápai szakács is egyben -, Erwin Niederberger és Daniel Anrig, akik szó szerint testközelből nézhetik végig, hogy pl. Ferenc pápa mennyire rajong az argentin empanadasért és a dulce de leche-ért, de leghőbb vágya mégiscsak 2-3 szelet pizza lenne. S ha már a gárdisták a szerzők, nem maradhat ki az ő több száz éves, szinte változatlan étrendjük sem, ahol az egyik legmeghatározóbb elem a lencse.
És persze nem múlhat el pápai téma II. János Pál pápa nélkül. Végigkísérhetjük a könyvben az 1981-es merénylet utáni diétát is, amit persze a pápa képtelen volt betartani, hiszen nem tudott más a fejében járni, mint az isteni pierigos, amit a konyhában készítettek a szakácsok és lengyel apácák hada.

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram