Hirdetés
Hirdetés

Fehérboros nyúlsült medvehagymás dödöllével és zsenge párolt zöldségekkel

SZERZŐ: DiningGuide
2012. április 3.
A Kísérleti Konyha blog szerzője, Nagy Robi sok-sok nyúlhúst nyert a Tetrabbittel közös pályázatunkon. Megfőzte, de nem ő és barátai eszik meg, hanem felajánlotta a Táblás Átmeneti Szállás lakóinak. A Budapest Bike Maffia ma szállítja.
Hirdetés

A Dining Guide tavaly áprilistól decemberig a Tetrabbittel közösen pályázatot hirdetett, amelynek célja volt az olvasók, amatőr és profi szakácsok legjobb nyúlhússal készülő ételeinek és receptjeinek bemutatása.
A májusi fordulóban nyulas derelyével tálalt kókuszos thai citromfüves levesével diadalmaskodó Nagy Róbert (a népszerű Kísérleti konyha blog szerzője), a közönségszavazás győztese a 2011-es Év Étterme gálán a színpadon vehette át az elismerést. Az oklevél mellett Robi 10kg nyúlhúst is nyert a Tetrabbittól, amit felajánlott, hogy húsvétkor rászorulók között osszák szét. A "Fehérboros nyúlsültet medvehagymás dödöllével és zsenge párolt zöldségekkel" a Kétker-Étkem segítségével készült el, majd a Budapest Bike Maffianak köszönhetően ma este eljut a Táblás Átmeneti Szálló lakóihoz.

fotó: Nádor Liza

fotó: Nádor Liza

Fehérboros zöld fűszeres nyúlcomb medvehagymás dödöllével és tavaszi zöldségekkel

Hozzávalók (4 személyre):

  • 4 nyúlcomb
  • 6-8 gerezd fokhagyma
  • 150ml nyúl-, csirke- vagy zöldségalaplé
  • 150ml száraz fehérbor
  • 12-14 szál friss kakukkfű
  • 6-8 szál friss zsálya
  • 350g krumpli
  • kb. 125g liszt
  • 10-14 levél medvehagyma
  • 6 kis tavaszi zsenge sárgarépa
  • 1 tavaszi zsenge karalábé
  • 1ek vaj
  • frissen őrölt fekete bors
  • olaj
fotó: Nádor Liza

fotó: Nádor Liza

Elkészítés:
Mossuk és hámozzuk meg a krumplit, majd sós vízben főzzük puhára. Öntsük le a krumpli főzővizének kb. felét. Kanalanként adjuk a lisztet a forró krumplihoz és közben törjük össze. Annyi lisztet adjunk a krumplihoz, hogy csak nagyon nehezen tudjuk a masszát kavarni, azaz teljesen szilárdan megálljon benne a kanál. Hagyjuk egy kicsit hűlni. Közben mossuk meg a medvehagymát, rázzuk szárazra vagy csöpögtessük le és aprítsuk fel. Kavarjuk el a medvehagymát a burgonyamasszában és ízesítsük sóval. Tálalás előtt olajos kanállal szaggassunk dödöllét a masszából és olajban süssük meg minden oldalról.

fotó: Nádor Liza

fotó: Nádor Liza

Mossuk le a nyulat hideg vízzel és konyhapapírral alaposan töröljük szárazra. Forró serpenyőben 1ek olajon pirítsuk meg minden oldalról a nyúlcombokat. Sütés közben fűszerezzük sóval és frissen őrölt fekete borssal. Tegyünk 6-8 szál kakukkfüvet, 3-4 szálról lecsipkedett és megtépkedett zsályalevelet, valamint 6-8 félbevágott fokhagymagerezdet egy kis sütőtálba és helyezzük rá a megpirított nyúlcombokat. Öntsük a bort és az alaplevet a serpenyőbe és szedjük fel vele az odasült réteget, majd hagyjuk kb. harmadára elfőni a folyadékot. Töltsük át a serpenyő tartalmát a sütőtálba a nyúlcombhoz. 180°C-ra előmelegített sütőben a legalsó sínen 70 percig süssük fedő nélkül a nyulat. 10-15 percenként locsoljuk meg a nyulat a szafttal.

fotó: Nádor Liza

fotó: Nádor Liza

Mossuk meg a répát és a karalábét, hámozzuk meg és vágjuk kb. egységesen vastag csíkokra. Szórjuk meg sóval, vegyítsük el és hagyjuk 15 percig állni. Tegyünk 6-8 szál kakukkfüvet és 3-4 szál zsályát (vagy tetszés szerinti zöld fűszert) egy lábasba, öntsük fel forrásban lévő vízzel és helyezzük rá a párolóbetét a répával és karalábéval. Lefedve a zöldségszeletek vastagságától függően hagyjuk 5-8 percig párolódni. Tegyük a párolt zöldségeket egy meleg tálba és kavarjuk el 1ek vajjal.

fotó: Nádor Liza

fotó: Nádor Liza

Tálaláskor előmelegített tányérokon helyezzünk el felváltva zöldségeket és tegyünk rá 1-1 nyúlcombot. Tegyünk mellé 3-4 dödöllét és locsoljuk meg a tányért a nyúl mártásával.

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram