Ha elegünk van már a fekete karácsonyokból, akkor irány észak: ha Skandináviába megyünk, biztosak lehetünk abban, hogy ott fehér karácsonyt találunk. És ha tökéletessé akarjuk tenni az északi élményt, Lappföldön – Skandinávia északi részén – együnk úgy, mint a lappföldiek. Miközben a gyerekek a Mikulás falujában élvezkednek, a felnőtteket biztos, hogy elbűvöli a képeslapra kívánkozó havas táj, a kutyaszánozás és a helyi konyhaművészet, ami leginkább a finn konyhához hasonlít.
A belső területek
A lappok imádják a rén- és a jávorszarvas húsát is. Ne ijedjünk meg tőle: füstölve, sütve, grillezve, tatárnak elkészítve vagy kolbászként tökéletes alternatívája a marhahúsnak, és fontos része a lapp kultúrának. Hagyományosan krumplival tálalják, amit más húsokhoz és halhoz is szívesen esznek köretként. Mivel a terület legnagyobb része vad, nem fogunk percenként étterembe botlani, de ha Saariselka környékén járunk, álljunk meg a Laanilan kievari nevű kedves kis menedékházban, ahol ízletes vadhúst kaphatunk a tűz mellett, mielőtt a ház szaunájában megpihenünk.
Laanilan kievari
Rovaniementie 3410
Saariselka, Finland
Rovaniementie környékén a Nilit keressük, ahol kitűnő a párolt rénszarvas, sőt a medvehús is! Aki erre jár, kóstolja meg az áfonyás desszertet is. Az áfonya egyébként errefelé az egyik leghétköznapibb bogyós gyümölcs: amiből gyümölcstortákat, mousse-t, krémes tortát vagy palacsintát is készítenek. A bőséges ebéd után jól fog esni az emésztést segítő Salmiakki Koskenkorva: vodka, glükózszirup és édesgyökér-kivonat keveréke.
Nili
Valtakatu 20
Rovaniemi, Finland
A tengerparti területek
Nem jöhetünk el Lappföldről úgy, hogy nem kóstoltuk meg a híres helyi lazacot, ami itt a halak között olyan, mint a rénszarvas a húsok között: alap. Készítik füstölve, grillezve, tatárként, de kalakukkoként, azaz pástétomként is. A hering is gyakori szereplő a lapp étlapokon, rozskenyérrel gyakori előétel. Ha igazi, minőségi, gondosan elkészített halra vágyunk, keressük a Pirko Pirttit. A hófödte, végtelen mező közepén fekvő étterembe ha bemegyünk, sokáig ki sem akarunk jönni, olyan kellemes a hangulata. Ha este érünk oda, van esélyünk rá, hogy a sarki fényt is meglátjuk.
Pirkon Pirtti
Honkapolku 2, Saariselka
Finland
Az igazi lapp karácsonyi menü
Ha rászánjuk magunkat egy lappföldi útra, az egyik legklasszabb karácsonyi vacsoraélményben lehet részünk. Az éttermekben már novembertől megtalálható a jellegzetes helyi karácsonyi menü, hogy minél több turista megkóstolhassa.
A karácsonyi asztalt pazarul díszítik, és a vendégek általában a végletekig teleeszik magukat. A tipikus karácsonyi menü a következő: gombasaláta (sienisalaatti), marinált hering (lasimestarin silli) vagy sós, nyers lazac (graavilohi) előételnek. Ezután jön a karácsonyi sonka (joulukinkku) zöldségpürével és rénszarvaspecsenyével (poronpaisti), befejezésként pedig karéliai gyümölcstörta, (karjalanpiirakat), szilvamousse (luumurahka) vagy fahéjas rizspuding (riisipuuro) következik. A pezsgőt általában valami finom sörrel helyettesítik.
A lappföldi utazás nem az igazi egy Rovaniemibe tett kirándulás nélkül – ahol a Mikulás lakik. A rénszarvasszánozás után pedig álljunk meg a Kotahovi étterremben, ahol meleg környezetben, kandallótűz mellett élvezhetjük a tipikus lapp ételeket.
Kotahovi lapp étterem
Joulumaantie 13
Rovaniemi, Finland
Az összeállítás a www.finedininglovers.com cikke nyomán készült.