Bejelentkezés  |  Regisztráció   |   Hirlevél      

Első benyomás: <br>Seasons Bistro

Első benyomás:
Seasons Bistro

Nemrég nyílt a Király utca-Liszt Ferenc tér sarkán egy Season nevű bisztró. Földszinti hatalmas ablaktábláin a most divatos kalligrafikus írás hirdeti, hogy itt a Josperben, a szupergrillben sütött finomságok vannak főszerepben. »

Első benyomás: <br>Black Cab Pub

Első benyomás:
Black Cab Pub

Már zarándokhely -

Szombathelyen mindig is lehetett jókat enni, átlagból kiemelkedő éttermet azonban már nehezebb volt találni. Ez idáig. »

Első benyomás: <br>Oinos

Első benyomás:
Oinos

Cseréptörés - Első benyomás

A Rákóczi téren az ősszel nyílt egy olasz étterem, a csarnok épületében, tágas kirakataival a térre néz. Autentikus olasz étteremnek mondja magát, az étlap is erről tanúskodik. Pizza-választékkal természetesen. A neve Oinos. »

Első benyomás: <br>Fricska

Első benyomás:
Fricska

Már régóta váratott magára egy figyelmeztető fricska a jóllakottan megállapodott, babérjaikon trónoló önelégült magyar vendéglősökre, egy ébresztő fricska, nem agresszív, nem tolakodó, de azért csípős fricska, hogy ébresztő hölgyeim és uraim: van még min javítani, van még mit tanulni. »

Első benyomás: <br>Mandarin

Első benyomás:
Mandarin

Jelentős lépés a Mandarin bisztró megjelenése, kiváltképp azért, mert példamutató lehet az ázsiai, kínai konyha értékálló közvetítésében. »

Sörmustra

Sörmustra

Cikkek, receptek. Mindent a sörről. »

IKON
A fordított perspektíva vonzó bája

Minden adott egy jó kezdéshez: külföldi tapasztalatokkal felvértezett séf, elkötelezett tulajdonosi háttér, igényesen kialakított belső tér, és nemes cél: a fine diningot meghonosítani Debrecenben.

IKON
IKON

Debrecen belvárosában, ebédidőben könnyű megtalálni az Ikont, a nyitott ajtók ’Üzleti ebédet’ hirdetnek 2900 forintért. Így aki siet, minőségi és a kategóriához képest olcsó ebédet kaphat. Az étterem - mely leginkább egy könyves és boros polcokkal felszerelt szalonra emlékeztet - szinte üres, így kitüntető figyelemre számíthatunk. Amint belépünk, egy asztalhoz vezetnek, bár helyet nem ajánlanak, inkább ránk bízzák a választást. Kezünkben már ott is az étlap. Előételnek valami magyarost keresünk, a leves-sortiment elég szűk, két fogás közül választhatunk. Most kihagyjuk. Rövid vacillálás után a ludaskására esik a választásunk, amit ropogós kacsaszárnytővel és konfitált libazúzával kínálnak. Ha már lúd, legyen kövér és változatos, marha ételt szúrunk ki másodiknak, mégpedig hagymás rostélyost tarhonyarizottóval, hagymatextúrákkal. A desszertet meg majd rábízzuk a pincérre.

Mielőtt azonban érkezne az előétel, - ahogy egy ilyen karakterű étteremtől elvárható - érkezik az üdvözlőfalat. Házi vaj és házi, helyben sütött kenyér. Utóbbi friss, meleg, régi korok házi kemencéinek hangulatát idézi fel, amikor a friss kenyér, mint valami omlós kalács került terítékre. A vaj krémes, lágy, minden túlzástól mentes. Újabb emlékképek jelennek meg, gyermekkori vajas kenyér, de már rögtön hessegetjük is el a kétségkívül hamis képet, lévén, hogy újabb üdvözlőfalat kerül az asztalra. Ezúttal hideg salátaleves a séf ajándéka. Így már nem is bánjuk, hogy lemondtunk a levesről. Salátalevesünk sűrű, a gazpacho paradicsomos, uborkás ízvilágát kínálja, a saláta elvész benne. A nagy melegben, a meleg vajas kenyér után a hideg leves kitűnő kezdés. Ez volt az előszó, akkor nézzük az első fejezetet.

A ludaskásáról már az étlapon kiderül, hogy csavarintottak rajta egyet. Ropogós kacsaszárnytő díszíti, ez az apró poentírozás kedvünkre való. A kását a rizottó felől értelmezték újra, a zöldségek, a répa, a borsó ropogósak, a rizs al dente, a libazúza omlós. Mindegyik alkotóelem külön-külön is remek, együtt pedig nemcsak ízekben, hanem állagukban is nagyszerűen kiegészítik egymást. Az édeskés zöldségek jól harmonizálnak az enyhén sós rizzsel és a húsok természetes aromáival. A roppanós, a ropogós és omlós textúrák mind fellelhetők a tányérban. Az előétel jól mutatja, hogy a csúcsgasztronómia itt nem csak fellengzős szlogen. Ezen az úton ’bevezetés kurzusunkba’ szívesen haladunk tovább.

Míg a következő fogás készül, figyelmünket a szalon könyvespolca köti le. Mellettünk egy jókora Alain Ducasse portré díszeleg, a könyvespolcon pedig a szakácskönyveken át, marketing és pénzügyi könyvekig, sokféle a kínálat. Alan Greenspan: Zűrzavar kora című kötete valóban étvágygerjesztő. Mielőtt szellemileg jóllaknánk a FED egykori elnökének gondolataival, gyorsan valami táplálóbb után nézünk, megérkezett a főfogás. Hagymás rostélyos, a tarhonya tetején bélszínkorongokkal és „különböző módon elkészített” hagymákkal, ahogy azt pincérünk elmondja.

A tarhonya ismét a rizottó felől van értelmezve, úgy tűnik, mai ebédünkben ez a perspektíva a domináns. A bélszín kívül ropogós, belül omlós, az apróbb marhahúsok is ugyanezzel a karakterrel dicsekednek. A hagymák valóban változatos ízeket kínálnak, édes és savanyú egyaránt található benne, s az elkészítési módok is változatosak, karamellizált, savanyított, sült. Ahogy egyre előrébb haladunk az étel elfogyasztásában, a zaftos tarhonya sós íze válik erőteljesebbé. Nem tolakodó, de ettől a fogás végére már nehezebbnek érezzük azt, mint az elején.

Várjuk, hogy pincérünk mit ajánl e két fogás után. Gyakorlatilag felsorolja a desszerteket, irányt nem jelöl ki. A tarhonya után valami csokisat helyénvalónak érzünk. „Csokihab belga étcsokiból megfelelő választás lesz” – így a pincér. Rendben, legyen egy csokoládémousse. Szép habos, pirított magok gazdagítják, s fehér csoki csíkok emelkednek ki belőle. A tejszínhez és az étcsokoládéhoz kellő mennyiségű cukor került, bár az étcsoki jelleg, mint alapanyag, eltűnik belőle, nagyon könnyű, tejcsoki íze van a habnak. Kiválóan illik a korábban elfogyasztott fogásokhoz.

Miközben eszünk, teljesen elvész az időérzékünk. Rápillantunk az óránkra, az első fogástól az utolsóig mindössze csak 45 perc telt el. Ez is bizonyítja a technikai tudást és az időzítés pontosságát.

Az IKON-be nem tudunk belekötni. Így kell valamit elkezdeni. Reméljük, hogy ez a gasztronómiai tudás idővel tovább mélyül, és akkor minden út Debrecenbe vezet majd.

A tesztelés időpontja: 2012. július . A kritika az étterem akkori teljesítményét értékeli , amely azóta változhatott.


Címkék: IKON

« Vissza a TESZTEK rovatba.
Típus:   étterem
Konyha nemzetisége, stílusa:  francia,  nemzetközi
Tel.:  +36 30 555 7766
Nyitva:
   K-Szo:  12:00-15:00 
18:00-24:00

   V:   
12:00-15:00

Cím: 4025 Debrecen, Piac u. 23.
0 hozzászólás
Olvasói értékelés
3 szavazat alapján ratingkep

Árfekvés : pricekep

13.0


Oldalak:  >|

Jó magyar kalács és bárányhús suffával

Húsvét-szimbolika és régi receptek

Jó magyar kalács és bárányhús suffával

Ahogy azt már más ünnepeknél is láthattuk, az ilyenkor felszolgált ételek szimbolikus jelentéssel is bírtak, azoknak különös erőt tulajdonítottak. Így van ez a húsvéti ételekkel is. »

Torma

Torma

„Nincs még étel, ami ennyire feltolná magunkat az agyunkig, szétrugdosná a nyálkahártyánkat, megbőgetne, ésatöbbi. És mégis imádjuk, és mégis keressük.” »

Top 10 torta Budapesten

Top 10 torta Budapesten

De hol lehet a legfinomabbakhoz hozzájutni? Erre kerestük a választ. »

Hamburger, a húsvét hangulatában

Hamburger, a húsvét hangulatában

Dizájnmenza receptje

Mindent bele lehet pakolni, ami „hazajött”velünk a piacról. Továbbá nagyon ideális a Húsvétról megmaradó sok főtt sonka felhasználására is, hiszen ekkor is mindenki belelendül a vásárlásba. »

Húsvéti töltött kalács

Húsvéti töltött kalács

Limara receptje

Ebben a kuglófszerű kalácsban minden benne van, ami a húsvéti asztalról nem hiányozhat. A kalács, a sonka, a főtt tojás, a főtt kolbász és még a torma is. Tökéletes ünnepi reggeli, vagy nagyszerű vendégváró falat a locsolkodóknak! »

Gőzgombócos vadas

Gőzgombócos vadas

Dudás Szabolcs (Anyukám Mondta) receptje

Az Anyukám Mondta étterem elkészítette egy klasszikus vadast, majd szétszedte a húst, betöltötte azt egy gőzgombócba. Kigőzölte, a zöldségekből pedig egy salit készült. »

Ifjú séftehetségek a konyhán

Ifjú séftehetségek a konyhán

A Fricskás fiúk fél éve vezetik a konyhájukat Csongrádi Csabával karöltve, munkájukat pedig mi is díjaztuk az Év Ifjú Séftehetségei elismeréssel a 2015-ös Hennessy-Dining Guide Év Étterme Gálán. De ki ez a két srác és mit szeretnének képviselni? »

Értékelési szempontok    |    Impresszum    |    Médiaajánlat    |    Kapcsolat    |    Adatkezelési elveink