Bejelentkezés  |  Regisztráció   |   Hirlevél      

Cukrászt keres a Kárpátia

Cukrászt keres a Kárpátia

Többéves referenciával, igazolt gyakorlattal cukrászt keresünk. Teljes munkaidőbe, délutáni és hétvégi munkavégzéssel is. »

Wang Mandarinja

Wang Mandarinja

Wang új helyet nyitott Mandarin néven. A bisztró a Pilvax közben talált otthonra. »

A Locavore-ban MINDEN EGY HELYEN

A Locavore-ban MINDEN EGY HELYEN

Ízek, látkép és kulinária a Tabán tetején! »

L’Alexandrin: pasztel és terroir

L’Alexandrin: pasztel és terroir

A L'Alexandrin a lyoni hagyományok lágy, de tisztelettudó, mégis rafinált megújítójaként pozicionálja magát. »

Leon de Lyon: ide nekünk az oroszlánt

Leon de Lyon: ide nekünk az oroszlánt

Az étterem alóságos intézménye a városnak, a lyoni gasztronómiának. »

Mére Brazier: az anyák főztje

Mére Brazier: az anyák főztje

A legkiérleltebb formában képviselik a lyoni lényeget, az egyszerű és tökéletesen kiegyensúlyozott ízű ételeket. »

Sörmustra

Sörmustra

Cikkek, receptek. Mindent a sörről. »

IKON
A fordított perspektíva vonzó bája

Minden adott egy jó kezdéshez: külföldi tapasztalatokkal felvértezett séf, elkötelezett tulajdonosi háttér, igényesen kialakított belső tér, és nemes cél: a fine diningot meghonosítani Debrecenben.

IKON
IKON

Debrecen belvárosában, ebédidőben könnyű megtalálni az Ikont, a nyitott ajtók ’Üzleti ebédet’ hirdetnek 2900 forintért. Így aki siet, minőségi és a kategóriához képest olcsó ebédet kaphat. Az étterem - mely leginkább egy könyves és boros polcokkal felszerelt szalonra emlékeztet - szinte üres, így kitüntető figyelemre számíthatunk. Amint belépünk, egy asztalhoz vezetnek, bár helyet nem ajánlanak, inkább ránk bízzák a választást. Kezünkben már ott is az étlap. Előételnek valami magyarost keresünk, a leves-sortiment elég szűk, két fogás közül választhatunk. Most kihagyjuk. Rövid vacillálás után a ludaskására esik a választásunk, amit ropogós kacsaszárnytővel és konfitált libazúzával kínálnak. Ha már lúd, legyen kövér és változatos, marha ételt szúrunk ki másodiknak, mégpedig hagymás rostélyost tarhonyarizottóval, hagymatextúrákkal. A desszertet meg majd rábízzuk a pincérre.

Mielőtt azonban érkezne az előétel, - ahogy egy ilyen karakterű étteremtől elvárható - érkezik az üdvözlőfalat. Házi vaj és házi, helyben sütött kenyér. Utóbbi friss, meleg, régi korok házi kemencéinek hangulatát idézi fel, amikor a friss kenyér, mint valami omlós kalács került terítékre. A vaj krémes, lágy, minden túlzástól mentes. Újabb emlékképek jelennek meg, gyermekkori vajas kenyér, de már rögtön hessegetjük is el a kétségkívül hamis képet, lévén, hogy újabb üdvözlőfalat kerül az asztalra. Ezúttal hideg salátaleves a séf ajándéka. Így már nem is bánjuk, hogy lemondtunk a levesről. Salátalevesünk sűrű, a gazpacho paradicsomos, uborkás ízvilágát kínálja, a saláta elvész benne. A nagy melegben, a meleg vajas kenyér után a hideg leves kitűnő kezdés. Ez volt az előszó, akkor nézzük az első fejezetet.

A ludaskásáról már az étlapon kiderül, hogy csavarintottak rajta egyet. Ropogós kacsaszárnytő díszíti, ez az apró poentírozás kedvünkre való. A kását a rizottó felől értelmezték újra, a zöldségek, a répa, a borsó ropogósak, a rizs al dente, a libazúza omlós. Mindegyik alkotóelem külön-külön is remek, együtt pedig nemcsak ízekben, hanem állagukban is nagyszerűen kiegészítik egymást. Az édeskés zöldségek jól harmonizálnak az enyhén sós rizzsel és a húsok természetes aromáival. A roppanós, a ropogós és omlós textúrák mind fellelhetők a tányérban. Az előétel jól mutatja, hogy a csúcsgasztronómia itt nem csak fellengzős szlogen. Ezen az úton ’bevezetés kurzusunkba’ szívesen haladunk tovább.

Míg a következő fogás készül, figyelmünket a szalon könyvespolca köti le. Mellettünk egy jókora Alain Ducasse portré díszeleg, a könyvespolcon pedig a szakácskönyveken át, marketing és pénzügyi könyvekig, sokféle a kínálat. Alan Greenspan: Zűrzavar kora című kötete valóban étvágygerjesztő. Mielőtt szellemileg jóllaknánk a FED egykori elnökének gondolataival, gyorsan valami táplálóbb után nézünk, megérkezett a főfogás. Hagymás rostélyos, a tarhonya tetején bélszínkorongokkal és „különböző módon elkészített” hagymákkal, ahogy azt pincérünk elmondja.

A tarhonya ismét a rizottó felől van értelmezve, úgy tűnik, mai ebédünkben ez a perspektíva a domináns. A bélszín kívül ropogós, belül omlós, az apróbb marhahúsok is ugyanezzel a karakterrel dicsekednek. A hagymák valóban változatos ízeket kínálnak, édes és savanyú egyaránt található benne, s az elkészítési módok is változatosak, karamellizált, savanyított, sült. Ahogy egyre előrébb haladunk az étel elfogyasztásában, a zaftos tarhonya sós íze válik erőteljesebbé. Nem tolakodó, de ettől a fogás végére már nehezebbnek érezzük azt, mint az elején.

Várjuk, hogy pincérünk mit ajánl e két fogás után. Gyakorlatilag felsorolja a desszerteket, irányt nem jelöl ki. A tarhonya után valami csokisat helyénvalónak érzünk. „Csokihab belga étcsokiból megfelelő választás lesz” – így a pincér. Rendben, legyen egy csokoládémousse. Szép habos, pirított magok gazdagítják, s fehér csoki csíkok emelkednek ki belőle. A tejszínhez és az étcsokoládéhoz kellő mennyiségű cukor került, bár az étcsoki jelleg, mint alapanyag, eltűnik belőle, nagyon könnyű, tejcsoki íze van a habnak. Kiválóan illik a korábban elfogyasztott fogásokhoz.

Miközben eszünk, teljesen elvész az időérzékünk. Rápillantunk az óránkra, az első fogástól az utolsóig mindössze csak 45 perc telt el. Ez is bizonyítja a technikai tudást és az időzítés pontosságát.

Az IKON-be nem tudunk belekötni. Így kell valamit elkezdeni. Reméljük, hogy ez a gasztronómiai tudás idővel tovább mélyül, és akkor minden út Debrecenbe vezet majd.

A tesztelés időpontja: 2012. július . A kritika az étterem akkori teljesítményét értékeli , amely azóta változhatott.


Címkék: IKON

« Vissza a TESZTEK rovatba.
Típus:   étterem
Konyha nemzetisége, stílusa:  francia,  nemzetközi
Tel.:  +36 30 555 7766
Nyitva:
   K-Szo:  12:00-15:00 
18:00-24:00

   V:   
12:00-15:00

Cím: 4025 Debrecen, Piac u. 23.
0 hozzászólás
Olvasói értékelés
3 szavazat alapján ratingkep

Árfekvés : pricekep

13.0


Oldalak:  >|

A végzet asszonya a konyhában!

Provokatív, szexi svéd szakácskönyv - azaz ne kelljen olyan gyakran elválni ágytól és asztaltól.

A végzet asszonya a konyhában!

Ha most nálunk rendeli meg, akkor 5990 forint helyett 4490 forintért kapja meg a reprezentatív albumot. »

Rendelje meg a Larousse enciklopédia új kiadását kedvezménnyel!

Rendelje meg a Larousse enciklopédia új kiadását kedvezménnyel!

Újra kapható a Larousse Gasztronomia Lexikon. Nálunk 24 900 Ft helyett most 19 900 Ft-ért rendelheti meg! »

A világ legjobb piacai között: a lyon-i

A világ legjobb piacai között: a lyon-i

Ted Aprajev lyoni kalandjai közül természetesen a piac sem maradhatott ki. A szerző saját bevallása szerint jószerivel minden lyoni „disznóságot” felfalt, a tenger nemes gyümölcseitől sem tartóztatva magát, így aznap este már igen elnehezülve érkezett a Leon de Lyon étterembe. »

Quenelles

Quenelles

Ezúttal Paul Bocuse receptje szerint: borjúból

Az emblematikus lyoni ételek szinte egyetlen halalapú képviselője a csukagaluska, vagyis a quenelles de brochet. »

Sashal sáfránnyal

Sashal sáfránnyal

Szemérmes lyoni halassal bontottunk

A croix rousse-i halasnál végigkövettük a sashal tisztítását és előkészítését, majd főztünk. »

Mangalica kocsonya

Mangalica kocsonya

Bocuse D’Or-inspiráció és főhajtás a 2013-as döntő tízedik helyezettje, Széll Tamás előtt. »

Így készült fel Molnár Gábor a döntőre

Így készült fel Molnár Gábor a döntőre

"Az adrenalin szint felfog menni, az biztos, de ez engem csak pozitívan befolyásol." »

A németországi hétköznapok

A németországi hétköznapok

"Sokan teljesen őrültnek gondoltak, hogy azt az egészet, amit itthon eddig sikerült felépíteni, hirtelen felrúgom." »

Értékelési szempontok    |    Impresszum    |    Médiaajánlat    |    Kapcsolat    |    Adatkezelési elveink