Bejelentkezés  |  Regisztráció   |   Hirlevél      

Cukrászt keres a Kárpátia

Cukrászt keres a Kárpátia

Többéves referenciával, igazolt gyakorlattal cukrászt keresünk. Teljes munkaidőbe, délutáni és hétvégi munkavégzéssel is. »

Wang Mandarinja

Wang Mandarinja

Wang új helyet nyitott Mandarin néven. A bisztró a Pilvax közben talált otthonra. »

A Locavore-ban MINDEN EGY HELYEN

A Locavore-ban MINDEN EGY HELYEN

Ízek, látkép és kulinária a Tabán tetején! »

L’Alexandrin: pasztel és terroir

L’Alexandrin: pasztel és terroir

A L'Alexandrin a lyoni hagyományok lágy, de tisztelettudó, mégis rafinált megújítójaként pozicionálja magát. »

Leon de Lyon: ide nekünk az oroszlánt

Leon de Lyon: ide nekünk az oroszlánt

Az étterem alóságos intézménye a városnak, a lyoni gasztronómiának. »

Mére Brazier: az anyák főztje

Mére Brazier: az anyák főztje

A legkiérleltebb formában képviselik a lyoni lényeget, az egyszerű és tökéletesen kiegyensúlyozott ízű ételeket. »

Sörmustra

Sörmustra

Cikkek, receptek. Mindent a sörről. »

Laci!Konyha!

A hely urban-cosmo-underground-alti-eklektikus, meg sem tudjuk igazán határozni, de el tudjuk magunkat helyezni benne. És ez a fontos. Főleg ha abból indulunk ki, amiből kell, hogy valóban kreatív, érett konyhai munka eredményét kóstolhatjuk erőteljesen design orientált környezetben.

Laci!Konyha!
Laci!Konyha! fotó: Nagy Balázs

A Duna parti CET nevű építmény körüli botrányok egyetlen igazi győztese a Laci! Konyha!. Eredetileg a kulturális központban létesítendő Laci! Pecsenye! nevű hely előkészítő konyhája lett volna, de a tulajdonosok jó érzékkel átalakították a koncepciót és saját jogon megnyitották Budapest egyik legmenőbb ebédelő helyét. Elsőre ugyanis ennyi volt, viszont egy ideje már esténként is üzemel, nem kevesebb sikerrel. Azóta már olyat is hallottunk külföldi szájából, hogy olyan emblematikus helyet keres, mint Rómában az Alfredo’s, Berlinben a Solar, Budapesten a Laci! Konyha!.

Lehet, hogy a Duna part szebb lett volna, főleg nyáron, de Újlipótváros szívében sincs rossz helyen az étterem. A félszuterént street art-os festéssel és szedett-vedettnek ható bútorzattal látták el. A fanyalgó kritikák ellenére egy dolgot már a külcsínről is le lehet szűrni, feszengés mentes étkezésre számíthat, aki ide betér. Laza, közvetlen, de nem tolakodó pincérek és pincérlányok fogadnak minket, és innentől fogva a szerviz első osztályú.

Egyetlen dolgot kivéve. Jó tudni, hogy bár a la cart is lehet rendelni, egyrészt nem érdemes, mert a fogások éppen két falatból állnak, másrészt a pincér olyan vehemensen beszéli le róla az embert, hogy el is megy a kedve tőle. Hiába a menürendszer, azért engedtessék meg, hogy aki csak a társaság kedvéért jön ide, annak ne kelljen végigennie az étlapot.

Már az üdvözlőfalattal elindul az ízutazás. Tiszta és erős kacsakocsonya érkezik ajándékba a séftől, tetején tejfölhabbal és apróra vágott sörretekkel shotos pohárkában. A kocsonya pikáns ízét lágyítja a tejföl, a retek pedig új textúrát ad, rághatóvá teszi a kompozíciót. Ha erőlevesként kaptuk volna a kacsalevet, akkor sem lett volna jobb, így viszont lehetett ú-zni meg á-ázni. Közben a kenyér is megérkezik és azon nyomban, még az amuse bouche-nál elfogy. A friss, házi kenyérnek ugyebár nehéz ellenállni.

A menürendszer egyébként az jelenti, hogy egy nem túl nagy összegért lehet választani egy előételt, egy főételt és egy desszertet. Vagy kicsivel többért egy előételt, egy főételt, egy desszertet és egy jolly jokert. Azok számára, akik kicsit éhesebbek van egy olyan opció is, ahol két előétel, két főétel és egy desszert közül lehet választani.

Az előételek közül a vörös burgonyaleves pirított mandulával tűnik a legfantáziátlanabbnak, azonban semmiképpen nem lebecsülendő. A valószínűleg felföldi-vörös nevű burgonyafajtából készült leves bár egyszerű, mégis különleges a burgonya aromája miatt, amelyhez kiválóan passzol a mandula édeskés, marcipános íze. A langyos tintahalsaláta nem mutat túl a nevén, viszont a trükkös alapanyagot gyakorlott kezek készítették el, így szájban olvadósra sikeredett.

A konfitált borjúszegy már nem annyira tökéletes, inkább átlagos, és egy kissé a rágós oldalon állt. Annál emlékezetesebb a köret. Tökéletesen fűszerezett, füstölt padlizsánkrém alatt megbúvó, puha, ugyanakkor feszes polenta inkább főszereplő, mint kísérő. A kacsamáj almapürével egy szépen kivitelezett iparosmunka, a hozzá kínált sült krumpli szintén előbb járt technikában és ízben is.

A desszert pályán viszont igazán brillírozott a hely ezen az estén. Az Eszterházy tortájukat tanítani kellene már a középiskolákban. Krémes, olvadós, nagyon diós. A körtelepényt, mintha egy francia nagymama készítette volna: ropogós alap, enyhén karamellizált körtefeltéttel. A hozzájuk tartozó fagylaltok csak kiegészítették a tökéletes sütiket.

A hely tényleg megérdemli a kapott figyelmet és azt, hogy jellegzetes szereplőjévé vált a budapesti étterem kínálatnak.

A tesztelés időpontja: 2012. február . A kritika az étterem akkori teljesítményét értékeli , amely azóta változhatott.


Címkék: Benkő Zoltán, Laci! Konyha!, Pollok László

« Vissza a TESZTEK rovatba.
Típus:   étterem
Konyha nemzetisége, stílusa:  magyar
Tel.:  +36 70 370 7475
Nyitva:
   K-Szo:  12:00-15:00 
18:00-23:00

Cím: 1133 Budapest, Hegedűs Gyula u. 56.
0 hozzászólás
Olvasói értékelés
5 szavazat alapján ratingkep

Árfekvés : pricekep

14.5


Oldalak:  >|

A végzet asszonya a konyhában!

Provokatív, szexi svéd szakácskönyv - azaz ne kelljen olyan gyakran elválni ágytól és asztaltól.

A végzet asszonya a konyhában!

Ha most nálunk rendeli meg, akkor 5990 forint helyett 4490 forintért kapja meg a reprezentatív albumot. »

Rendelje meg a Larousse enciklopédia új kiadását kedvezménnyel!

Rendelje meg a Larousse enciklopédia új kiadását kedvezménnyel!

Újra kapható a Larousse Gasztronomia Lexikon. Nálunk 24 900 Ft helyett most 19 900 Ft-ért rendelheti meg! »

A világ legjobb piacai között: a lyon-i

A világ legjobb piacai között: a lyon-i

Ted Aprajev lyoni kalandjai közül természetesen a piac sem maradhatott ki. A szerző saját bevallása szerint jószerivel minden lyoni „disznóságot” felfalt, a tenger nemes gyümölcseitől sem tartóztatva magát, így aznap este már igen elnehezülve érkezett a Leon de Lyon étterembe. »

Quenelles

Quenelles

Ezúttal Paul Bocuse receptje szerint: borjúból

Az emblematikus lyoni ételek szinte egyetlen halalapú képviselője a csukagaluska, vagyis a quenelles de brochet. »

Sashal sáfránnyal

Sashal sáfránnyal

Szemérmes lyoni halassal bontottunk

A croix rousse-i halasnál végigkövettük a sashal tisztítását és előkészítését, majd főztünk. »

Mangalica kocsonya

Mangalica kocsonya

Bocuse D’Or-inspiráció és főhajtás a 2013-as döntő tízedik helyezettje, Széll Tamás előtt. »

Így készült fel Molnár Gábor a döntőre

Így készült fel Molnár Gábor a döntőre

"Az adrenalin szint felfog menni, az biztos, de ez engem csak pozitívan befolyásol." »

A németországi hétköznapok

A németországi hétköznapok

"Sokan teljesen őrültnek gondoltak, hogy azt az egészet, amit itthon eddig sikerült felépíteni, hirtelen felrúgom." »

Értékelési szempontok    |    Impresszum    |    Médiaajánlat    |    Kapcsolat    |    Adatkezelési elveink