Bejelentkezés  |  Regisztráció   |   Hirlevél      

Tradíció és kiválóság

Tradíció és kiválóság

Ezek az értékek kötik össze a neves cognac házat a gasztronómiával. A Hennessy-Dining Guide Év Étterme gálán idén is a legjobbak vehetik át az elismerést. Ők azok a séfek, akik egyszerre követik a tradíciókat, mint a világhírű cognac készítői, mégis képesek kreativitást és innovatív elemeket vinni az ételek elkészítésébe, ahogy a klasszikus borpárlat is új karaktert kap egy különleges koktélként elkészítve. Ízlést formálni, egy stílust képviselni – a Hennessy és kedvelői pontosan tudják, mit jelent ez. »

Szaftos harcsa, ropogós rántott hús

Szaftos harcsa, ropogós rántott hús

Beszélgetés Segal Viktor séffel, a GasztroWerk szakmai vezetőjével

Segal Viktor több mint egy évtizeden át dolgozott többek között Tel Avivban, Lyonban és Amszterdamban. Nemzetközi jelentőségű politikai és művészi aktorok, cégek és események gasztronómiai tanácsadója. Hatodik éve vezeti a Werk Akadémia gasztronómus képzését. »

A Larusban bejárják Franciaországot

A Larusban bejárják Franciaországot

Az év egyik legizgalmasabb gasztronómiai programsorozata kezdődik februárban, a Larus Étteremben, a Gesztenyéskert mellett. »

Első benyomás: <br>Black Cab Pub

Első benyomás:
Black Cab Pub

Már zarándokhely -

Szombathelyen mindig is lehetett jókat enni, átlagból kiemelkedő éttermet azonban már nehezebb volt találni. Ez idáig. »

Első benyomás: <br>Oinos

Első benyomás:
Oinos

Cseréptörés - Első benyomás

A Rákóczi téren az ősszel nyílt egy olasz étterem, a csarnok épületében, tágas kirakataival a térre néz. Autentikus olasz étteremnek mondja magát, az étlap is erről tanúskodik. Pizza-választékkal természetesen. A neve Oinos. »

Első benyomás: <br>Fricska

Első benyomás:
Fricska

Már régóta váratott magára egy figyelmeztető fricska a jóllakottan megállapodott, babérjaikon trónoló önelégült magyar vendéglősökre, egy ébresztő fricska, nem agresszív, nem tolakodó, de azért csípős fricska, hogy ébresztő hölgyeim és uraim: van még min javítani, van még mit tanulni. »

Első benyomás: <br>Mandarin

Első benyomás:
Mandarin

Jelentős lépés a Mandarin bisztró megjelenése, kiváltképp azért, mert példamutató lehet az ázsiai, kínai konyha értékálló közvetítésében. »

Első benyomás:<br>Ciao Pizzeria & Rosticceria

Első benyomás:
Ciao Pizzeria & Rosticceria

Első benyomás - olaszt tankolni

„Menjünk ebédelni az olaszhoz, a benzinkútra!” Egyre gyakrabban mondják ezt nekem pécsi ismerőseim, ha találkozni szeretnék velük. Elmentem. Ebédelni, vacsorázni, sőt még reggelizni is. »

Első benyomás: <br>Balkán Bisztró

Első benyomás:
Balkán Bisztró

Ha azt hitted eddig, hogy a Montenegrói Gurman a délszláv gasztronómia hazai bástyája, akkor ülj fel a vonatra és látogass el a Balkán Bisztróba. »

Első benyomás: <br>Kanpai Izakaya

Első benyomás:
Kanpai Izakaya

Valóságos kis ékszerdoboz ez a körúti, lampionos, világos érzetű, szelíden modern bisztró. »

Sörmustra

Sörmustra

Cikkek, receptek. Mindent a sörről. »

Centrál Kávéház

A megkopott fény vagy a régmúlt dicsősége önmagában kevés egy kávéházban is és ezt a Centrál megértette: a wifi és Kosztolányi nem zárják ki egymást.

Centrál Kávéház
Centrál Kávéház

A helyünket elfoglalva valóban nehéz elvonatkoztatni a történelemtől, a falak pletykáitól, az oszlopokban megbúvó titkokról, 125 év gyönyörű és dekadens pillanatitól. Összeszedjük magunkat és az étlapon vezetjük le pillanatnyi gyengeségünket. A menü mellett a séf aktuális havi ajánlatára hívják fel figyelmünket, amit a vöröstonhal carpaccio és az újraértelmezett Kárpáthy fogas és crème brûlée mondén felhanggal lát el. Mi ma valahogy mégis az egyszerűbb fogásokban várunk katarzist, ezért langyos salátával kínált borjúnyelvvel nyitunk.

A vékony szeletekre vágott, puhán omló borjúnyelvnek kifejezetten jól áll a salátaágy, amelyben a menü szerint téli gombák bújnak. A saláta mennyisége főfogásnak is elégséges lenne, a gombák közül pedig a csiperkén túl egyebet nem találunk a fészekben. A borjúnyelv sok játékot enged: a saláta a gombák helyett ropogós ellenpontként zellerszárat, az íz tekintetében pedig – savasabb, izgalmasabb alapként – bébispenótot, vagy akár enyhén csípős mizunát is büszkén viselne.

A főételek közül malaccsászárt választunk fokhagymás lencseágyon, illetve könnyű borjú bécsit; mindkét fogás ujjgyakorlat, éppen ezért rendkívül alapanyag-centrikus is egyben. A malaccsászár várakozásinknak megfelelően konfitált szalonnakockát takar, amely ress lencse- és babágyon ül trónt. A fokhagyma lendületes adagolásától eltekintve itt is némi ropogós kontrasztra – a malac bőrére – fáj a fogunk, de összességében kiadós bisztrófogást kaptunk. A borjú bécsit szinte minden étterem, bisztró, vagy akár kávéház az étlapján tartja, mégis gyakran – a kortárs rántott hús forradalom korai szakaszában járunk még csak – vastag, rántotta ízű panírba rejtett, papírvékony és ízetlen húst látunk viszont. Ilyen sértésre a Centrálban nem vetemednek, a hús épphogy átklopfolták megőrizve ízét és nedvességét, a panír pedig habos fodraival csak tavaszi kabát, semmint téli bunda. Eltalált fogás, amit némi ecetes osztrák krumplisaláta filmesítene meg.



Délután van, ami itt egyet jelent a Kaffee und Kuchen nemes hagyományával. Számunkra sem merül fel, hogy éttermi desszerttel zárjuk az ebédet, pillanatok alatt Korponai Péter süteménykollekciója előtt találjuk magunkat. Hosszan bámuljuk a szimmetrikus formákat, a bátor mousse-okat, végül „Bountyt” és Mandarin-Málnát választunk. Előbbi narancsos financier-en elhelyezett étcsokoládés kókuszhabot jelent: kiegyensúlyozott arányai lassan múló, kellemes ízt hagynak maguk után. A mandarin mousse tavaszi fáradtságát az intenzív málnazselé feledteti jótékonyan. A kortárs divatdoktrína értelmében a macaron kötelező elem minden magára valamit adó cukrászdában és kávéházban is. A széles és egzotikus – így pl. pálinkás, trikolór – választékból nem meglepő módon a szeder mélyvöröse csábít leginkább, mely megtartja erős, gyümölcsös aromáját, mégsem viszünk haza estére.

A Centrál ha régi – nagyon régi – fényében talán nem is, de mindenképpen figyelemreméltó szerepkörben csillog: a kávéházi kultúra utánérzését közvetíti elsősorban külföldi vendégeknek, nosztalgiától mentesen, hangulatából mégsem sokat veszítve. A megkopott fény vagy a régmúlt dicsősége önmagában kevés egy kávéházban is és ezt a Centrál megértette: a wifi és Kosztolányi nem zárják ki egymást.

A tesztelés időpontja: 2012. március . A kritika az étterem akkori teljesítményét értékeli , amely azóta változhatott.


Címkék: Centrál Kávéház

« Vissza a TESZTEK rovatba.
Típus:   étterem   kávéház
Konyha nemzetisége, stílusa:  magyar-házi,  nemzetközi
Tel.:  +36 1 266 2110
Nyitva:
   H-V:  08:00-23:00
Cím: 1053 Budapest, Károlyi Mihály u. 9.
0 hozzászólás galéria
Olvasói értékelés
9 szavazat alapján ratingkep

Árfekvés : pricekep


Oldalak:  >|

A végzet asszonya a konyhában!

Provokatív, szexi svéd szakácskönyv - azaz ne kelljen olyan gyakran elválni ágytól és asztaltól.

A végzet asszonya a konyhában!

Ha most nálunk rendeli meg, akkor 5990 forint helyett 4490 forintért kapja meg a reprezentatív albumot. »

Rendelje meg a Larousse enciklopédia új kiadását kedvezménnyel!

Rendelje meg a Larousse enciklopédia új kiadását kedvezménnyel!

Újra kapható a Larousse Gasztronomia Lexikon. Nálunk 24 900 Ft helyett most 19 900 Ft-ért rendelheti meg! »

Top 10+2 koktélbár

Top 10+2 koktélbár

Nem csak (sőt!) szerelmeseknek

Túl a bizarr színű, apró kis ernyőkkel pompázó, ’90-es évekbeli csodákon, ma már számtalan helyen tudunk jobbnál jobb mixeket választani. S ha akarjuk, már kategóriák szerint is szelektálhatunk. »

Top 10 torta Budapesten

Top 10 torta Budapesten

De hol lehet a legfinomabbakhoz hozzájutni? Erre kerestük a választ. »

Vadas a Borkonyhán

Vadas a Borkonyhán

Koos Attila (Borkonyha) receptje

Koos próbált minden alapanyagot felhasználni és a tányérra helyezni, ami a vadasra jellemző, de természetesen egy kicsit másképp, mint a „hagyományos” tálalásnál. A tarját konfitálta, a szarvasgerincet illetve nyúlgerincet szuvidolta. »

Libazúza vadas krémben

Libazúza vadas krémben

Jahni László (Kistücsök) receptje

Hogyan néz ki a vadas, ha egy kicsit Márton-napra van hangolva. A Kistücsök étterem megmutatja. »

Mochi

Mochi

Funky Pho desszertje

A mochi egy kókusztejes, rizslisztes massza, amelynél fontos eltalálni a tökéletes állagot: ha túl lágy, a minimális esztétikai élményt is mellőzve nyúlik-folyik, amerre lát, ha túl szilárd, akkor kellemetlen lisztes íze van. »

A békési feltörekvők

A békési feltörekvők

Ami még mindig hiányzik itthon nagyon, az a tisztességes kisvendéglők térhódítása. Gyulán legalább egy már biztos van: ez a tavalyi év feltörekvő éttermének választott Patrióta. Nyári Katalin-Csiszér Árpád tulajdonos-szakácspárossal beszélgettünk. »

Értékelési szempontok    |    Impresszum    |    Médiaajánlat    |    Kapcsolat    |    Adatkezelési elveink