Bejelentkezés  |  Regisztráció   |   Hirlevél      

Ha Cegléd, akkor Monaco étterem

Ha Cegléd, akkor Monaco étterem

Ne féljünk az ismeretlentől!

A néhány hónapja alapjaiban megújuló Monaco Étterem Ruprecht László kreatív séffel mutatta meg az eldugott mezővárosnak, hogy van helyük a gasztropalettán. »

Teszt: <br>Salon

Teszt:
Salon

Néhány jól komponált tányéron tárulkozott fel előttünk a nyugatba integrált üdítő kelet szelleme. Új étlap a Salon-ban. »

Első benyomás: <br>Kanpai Izakaya

Első benyomás:
Kanpai Izakaya

Valóságos kis ékszerdoboz ez a körúti, lampionos, világos érzetű, szelíden modern bisztró. »

Első benyomás:<br> Gótika

Első benyomás:
Gótika

A Szentháromság téren valóban hiánypótló - saját önmeghatározásuk szerint - gasztrokocsma, ételbár nyílt a napokban? »

Teszt: Olimpia

Teszt: Olimpia

Ádám Csaba kivételes arányérzékkel komponálja a tányérjait, minden elem a látványon túl ínyenc funkcióval bír és szerencsére nem fél a valódi ízektől, nem butít, nem herél. »

Első benyomás: <br>Konyha

Első benyomás:
Konyha

Godot már nincs itt, s vélhetően nem is lesz. Ám Ilja Volkovnak, Moravcsik Bélának és Fecske Fanninak köszönhetően viszont van helyette étterem. »

Első benyomás: <br>Olivola

Első benyomás:
Olivola

Kis mediterrán sziget Kecskemét belvárosában, a gyönyörűen felújított Rákóczi úton. Igazi olasz paradicsom ez, kiváló, érett és zamatos, melyet meglágyít egy csepp olívaolaj, és megbolondít a bazsalikom illata. »

Sörmustra

Sörmustra

Cikkek, receptek. Mindent a sörről. »

Centrál Kávéház

A megkopott fény vagy a régmúlt dicsősége önmagában kevés egy kávéházban is és ezt a Centrál megértette: a wifi és Kosztolányi nem zárják ki egymást.

Centrál Kávéház
Centrál Kávéház

A helyünket elfoglalva valóban nehéz elvonatkoztatni a történelemtől, a falak pletykáitól, az oszlopokban megbúvó titkokról, 125 év gyönyörű és dekadens pillanatitól. Összeszedjük magunkat és az étlapon vezetjük le pillanatnyi gyengeségünket. A menü mellett a séf aktuális havi ajánlatára hívják fel figyelmünket, amit a vöröstonhal carpaccio és az újraértelmezett Kárpáthy fogas és crème brûlée mondén felhanggal lát el. Mi ma valahogy mégis az egyszerűbb fogásokban várunk katarzist, ezért langyos salátával kínált borjúnyelvvel nyitunk.

A vékony szeletekre vágott, puhán omló borjúnyelvnek kifejezetten jól áll a salátaágy, amelyben a menü szerint téli gombák bújnak. A saláta mennyisége főfogásnak is elégséges lenne, a gombák közül pedig a csiperkén túl egyebet nem találunk a fészekben. A borjúnyelv sok játékot enged: a saláta a gombák helyett ropogós ellenpontként zellerszárat, az íz tekintetében pedig – savasabb, izgalmasabb alapként – bébispenótot, vagy akár enyhén csípős mizunát is büszkén viselne.

A főételek közül malaccsászárt választunk fokhagymás lencseágyon, illetve könnyű borjú bécsit; mindkét fogás ujjgyakorlat, éppen ezért rendkívül alapanyag-centrikus is egyben. A malaccsászár várakozásinknak megfelelően konfitált szalonnakockát takar, amely ress lencse- és babágyon ül trónt. A fokhagyma lendületes adagolásától eltekintve itt is némi ropogós kontrasztra – a malac bőrére – fáj a fogunk, de összességében kiadós bisztrófogást kaptunk. A borjú bécsit szinte minden étterem, bisztró, vagy akár kávéház az étlapján tartja, mégis gyakran – a kortárs rántott hús forradalom korai szakaszában járunk még csak – vastag, rántotta ízű panírba rejtett, papírvékony és ízetlen húst látunk viszont. Ilyen sértésre a Centrálban nem vetemednek, a hús épphogy átklopfolták megőrizve ízét és nedvességét, a panír pedig habos fodraival csak tavaszi kabát, semmint téli bunda. Eltalált fogás, amit némi ecetes osztrák krumplisaláta filmesítene meg.



Délután van, ami itt egyet jelent a Kaffee und Kuchen nemes hagyományával. Számunkra sem merül fel, hogy éttermi desszerttel zárjuk az ebédet, pillanatok alatt Korponai Péter süteménykollekciója előtt találjuk magunkat. Hosszan bámuljuk a szimmetrikus formákat, a bátor mousse-okat, végül „Bountyt” és Mandarin-Málnát választunk. Előbbi narancsos financier-en elhelyezett étcsokoládés kókuszhabot jelent: kiegyensúlyozott arányai lassan múló, kellemes ízt hagynak maguk után. A mandarin mousse tavaszi fáradtságát az intenzív málnazselé feledteti jótékonyan. A kortárs divatdoktrína értelmében a macaron kötelező elem minden magára valamit adó cukrászdában és kávéházban is. A széles és egzotikus – így pl. pálinkás, trikolór – választékból nem meglepő módon a szeder mélyvöröse csábít leginkább, mely megtartja erős, gyümölcsös aromáját, mégsem viszünk haza estére.

A Centrál ha régi – nagyon régi – fényében talán nem is, de mindenképpen figyelemreméltó szerepkörben csillog: a kávéházi kultúra utánérzését közvetíti elsősorban külföldi vendégeknek, nosztalgiától mentesen, hangulatából mégsem sokat veszítve. A megkopott fény vagy a régmúlt dicsősége önmagában kevés egy kávéházban is és ezt a Centrál megértette: a wifi és Kosztolányi nem zárják ki egymást.

A tesztelés időpontja: 2012. március . A kritika az étterem akkori teljesítményét értékeli , amely azóta változhatott.


Címkék: Centrál Kávéház

« Vissza a TESZTEK rovatba.
Típus:   étterem   kávéház
Konyha nemzetisége, stílusa:  magyar-házi,  nemzetközi
Tel.:  +36 1 266 2110
Nyitva:
   H-V:  08:00-23:00
Cím: 1053 Budapest, Károlyi Mihály u. 9.
0 hozzászólás galéria
Olvasói értékelés
9 szavazat alapján ratingkep

Árfekvés : pricekep


Oldalak:  >|

A végzet asszonya a konyhában!

Provokatív, szexi svéd szakácskönyv - azaz ne kelljen olyan gyakran elválni ágytól és asztaltól.

A végzet asszonya a konyhában!

Ha most nálunk rendeli meg, akkor 5990 forint helyett 4490 forintért kapja meg a reprezentatív albumot. »

Rendelje meg a Larousse enciklopédia új kiadását kedvezménnyel!

Rendelje meg a Larousse enciklopédia új kiadását kedvezménnyel!

Újra kapható a Larousse Gasztronomia Lexikon. Nálunk 24 900 Ft helyett most 19 900 Ft-ért rendelheti meg! »

Top 10 levesbár

Top 10 levesbár

Hűtenek-fűtenek, egyre több van belőlük és szerencsére köztük sok-sok jó. Kedvenc budapesti levesbárjaink. »

Libahotdog

Libahotdog

Rosenstein étterem készítette

Egy olaszországi út ihlette a Rosenstein ételét. Toscanában beleshettünk egy hentes konyhájába, ő mutatta meg, hogyan is készül az autentikus salciccia. Az étterem csak a húst módosította libára. »

Osztriga<br>szószos <br>pak choi saláta <br>gyömbérrel

Osztriga
szószos
pak choi saláta
gyömbérrel

Fodrász, ruhatervező, dizájner, kurátor, képzőművész – a Menü című, napokban megjelenő receptgyűjtemény 22 alkotót mutat be, akik ezerrel alakítják a budapesti gasztrokultúrát. Wang Song Tao fodrász úr osztrigaszószos pak choi salátájával hívjuk fel a figyelmet erre a nem mindennapinak ígérkező könyvre. »

New York-i séfreggeli <br>egy magyartól

New York-i séfreggeli
egy magyartól

Kovács Zoli jó pár éve már Brooklyn egyik menő éttermében dolgozik, ahol a kollégáit olykor ilyen szendvicsekkel várja. »

Lazac tatár

Lazac tatár

Pesti István (Tanti) receptje

A lazac tatár mára egy kicsit elcsépelt dolog, de a Pesti István vezette Tanti szeretett volna valami könnyen érthető ételt is feltenni az étlapra. A tálalása az, ami viszont teljesen mai. Nem véletlen, hogy Istvánt a legszebben tálaló séfnek választottuk pár éve. »

Háda Imre

Háda Imre

Az ember a hamburger toplista éléről

Háda Imrével, a hazai street food Atakámjának kiötlőjével dumáltunk. UPDATE: a Gault&Millau szerint is a legjobb hamburgeres a városban, megkapta az év alternatív vendéglátás díját »

Étteremkalauzok

Étteremkalauzok

Michelin és Gault Millau

Az anekdota szerint a Relais de Poquerolles étterem séfje 1958-ban öngyilkosságot követett el, amikor elvesztette Michelin csillagait. A történet annyira drámai és egyben szívszorongató, hogy senkinek nem jutott eszébe megkérdőjelezni, pedig igazából semmi ilyesmi nem történt. »

Mokkakávé

Mokkakávé

Mosógépek inspirálták a kéváéfőző tervezőjét. »

Értékelési szempontok    |    Impresszum    |    Médiaajánlat    |    Kapcsolat    |    Adatkezelési elveink