Bejelentkezés  |  Regisztráció   |   Hirlevél      

Első benyomás: <br>Seasons Bistro

Első benyomás:
Seasons Bistro

Nemrég nyílt a Király utca-Liszt Ferenc tér sarkán egy Season nevű bisztró. Földszinti hatalmas ablaktábláin a most divatos kalligrafikus írás hirdeti, hogy itt a Josperben, a szupergrillben sütött finomságok vannak főszerepben. »

Első benyomás: <br>Black Cab Pub

Első benyomás:
Black Cab Pub

Már zarándokhely -

Szombathelyen mindig is lehetett jókat enni, átlagból kiemelkedő éttermet azonban már nehezebb volt találni. Ez idáig. »

Első benyomás: <br>Oinos

Első benyomás:
Oinos

Cseréptörés - Első benyomás

A Rákóczi téren az ősszel nyílt egy olasz étterem, a csarnok épületében, tágas kirakataival a térre néz. Autentikus olasz étteremnek mondja magát, az étlap is erről tanúskodik. Pizza-választékkal természetesen. A neve Oinos. »

Első benyomás: <br>Fricska

Első benyomás:
Fricska

Már régóta váratott magára egy figyelmeztető fricska a jóllakottan megállapodott, babérjaikon trónoló önelégült magyar vendéglősökre, egy ébresztő fricska, nem agresszív, nem tolakodó, de azért csípős fricska, hogy ébresztő hölgyeim és uraim: van még min javítani, van még mit tanulni. »

Első benyomás: <br>Mandarin

Első benyomás:
Mandarin

Jelentős lépés a Mandarin bisztró megjelenése, kiváltképp azért, mert példamutató lehet az ázsiai, kínai konyha értékálló közvetítésében. »

Sörmustra

Sörmustra

Cikkek, receptek. Mindent a sörről. »

Centrál Kávéház

A megkopott fény vagy a régmúlt dicsősége önmagában kevés egy kávéházban is és ezt a Centrál megértette: a wifi és Kosztolányi nem zárják ki egymást.

Centrál Kávéház
Centrál Kávéház

A helyünket elfoglalva valóban nehéz elvonatkoztatni a történelemtől, a falak pletykáitól, az oszlopokban megbúvó titkokról, 125 év gyönyörű és dekadens pillanatitól. Összeszedjük magunkat és az étlapon vezetjük le pillanatnyi gyengeségünket. A menü mellett a séf aktuális havi ajánlatára hívják fel figyelmünket, amit a vöröstonhal carpaccio és az újraértelmezett Kárpáthy fogas és crème brûlée mondén felhanggal lát el. Mi ma valahogy mégis az egyszerűbb fogásokban várunk katarzist, ezért langyos salátával kínált borjúnyelvvel nyitunk.

A vékony szeletekre vágott, puhán omló borjúnyelvnek kifejezetten jól áll a salátaágy, amelyben a menü szerint téli gombák bújnak. A saláta mennyisége főfogásnak is elégséges lenne, a gombák közül pedig a csiperkén túl egyebet nem találunk a fészekben. A borjúnyelv sok játékot enged: a saláta a gombák helyett ropogós ellenpontként zellerszárat, az íz tekintetében pedig – savasabb, izgalmasabb alapként – bébispenótot, vagy akár enyhén csípős mizunát is büszkén viselne.

A főételek közül malaccsászárt választunk fokhagymás lencseágyon, illetve könnyű borjú bécsit; mindkét fogás ujjgyakorlat, éppen ezért rendkívül alapanyag-centrikus is egyben. A malaccsászár várakozásinknak megfelelően konfitált szalonnakockát takar, amely ress lencse- és babágyon ül trónt. A fokhagyma lendületes adagolásától eltekintve itt is némi ropogós kontrasztra – a malac bőrére – fáj a fogunk, de összességében kiadós bisztrófogást kaptunk. A borjú bécsit szinte minden étterem, bisztró, vagy akár kávéház az étlapján tartja, mégis gyakran – a kortárs rántott hús forradalom korai szakaszában járunk még csak – vastag, rántotta ízű panírba rejtett, papírvékony és ízetlen húst látunk viszont. Ilyen sértésre a Centrálban nem vetemednek, a hús épphogy átklopfolták megőrizve ízét és nedvességét, a panír pedig habos fodraival csak tavaszi kabát, semmint téli bunda. Eltalált fogás, amit némi ecetes osztrák krumplisaláta filmesítene meg.



Délután van, ami itt egyet jelent a Kaffee und Kuchen nemes hagyományával. Számunkra sem merül fel, hogy éttermi desszerttel zárjuk az ebédet, pillanatok alatt Korponai Péter süteménykollekciója előtt találjuk magunkat. Hosszan bámuljuk a szimmetrikus formákat, a bátor mousse-okat, végül „Bountyt” és Mandarin-Málnát választunk. Előbbi narancsos financier-en elhelyezett étcsokoládés kókuszhabot jelent: kiegyensúlyozott arányai lassan múló, kellemes ízt hagynak maguk után. A mandarin mousse tavaszi fáradtságát az intenzív málnazselé feledteti jótékonyan. A kortárs divatdoktrína értelmében a macaron kötelező elem minden magára valamit adó cukrászdában és kávéházban is. A széles és egzotikus – így pl. pálinkás, trikolór – választékból nem meglepő módon a szeder mélyvöröse csábít leginkább, mely megtartja erős, gyümölcsös aromáját, mégsem viszünk haza estére.

A Centrál ha régi – nagyon régi – fényében talán nem is, de mindenképpen figyelemreméltó szerepkörben csillog: a kávéházi kultúra utánérzését közvetíti elsősorban külföldi vendégeknek, nosztalgiától mentesen, hangulatából mégsem sokat veszítve. A megkopott fény vagy a régmúlt dicsősége önmagában kevés egy kávéházban is és ezt a Centrál megértette: a wifi és Kosztolányi nem zárják ki egymást.

A tesztelés időpontja: 2012. március . A kritika az étterem akkori teljesítményét értékeli , amely azóta változhatott.


Címkék: Centrál Kávéház

« Vissza a TESZTEK rovatba.
Típus:   étterem   kávéház
Konyha nemzetisége, stílusa:  magyar-házi,  nemzetközi
Tel.:  +36 1 266 2110
Nyitva:
   H-V:  08:00-23:00
Cím: 1053 Budapest, Károlyi Mihály u. 9.
0 hozzászólás galéria
Olvasói értékelés
9 szavazat alapján ratingkep

Árfekvés : pricekep


Oldalak:  >|

Jó magyar kalács és bárányhús suffával

Húsvét-szimbolika és régi receptek

Jó magyar kalács és bárányhús suffával

Ahogy azt már más ünnepeknél is láthattuk, az ilyenkor felszolgált ételek szimbolikus jelentéssel is bírtak, azoknak különös erőt tulajdonítottak. Így van ez a húsvéti ételekkel is. »

Torma

Torma

„Nincs még étel, ami ennyire feltolná magunkat az agyunkig, szétrugdosná a nyálkahártyánkat, megbőgetne, ésatöbbi. És mégis imádjuk, és mégis keressük.” »

Top 10 torta Budapesten

Top 10 torta Budapesten

De hol lehet a legfinomabbakhoz hozzájutni? Erre kerestük a választ. »

Hamburger, a húsvét hangulatában

Hamburger, a húsvét hangulatában

Dizájnmenza receptje

Mindent bele lehet pakolni, ami „hazajött”velünk a piacról. Továbbá nagyon ideális a Húsvétról megmaradó sok főtt sonka felhasználására is, hiszen ekkor is mindenki belelendül a vásárlásba. »

Húsvéti töltött kalács

Húsvéti töltött kalács

Limara receptje

Ebben a kuglófszerű kalácsban minden benne van, ami a húsvéti asztalról nem hiányozhat. A kalács, a sonka, a főtt tojás, a főtt kolbász és még a torma is. Tökéletes ünnepi reggeli, vagy nagyszerű vendégváró falat a locsolkodóknak! »

Gőzgombócos vadas

Gőzgombócos vadas

Dudás Szabolcs (Anyukám Mondta) receptje

Az Anyukám Mondta étterem elkészítette egy klasszikus vadast, majd szétszedte a húst, betöltötte azt egy gőzgombócba. Kigőzölte, a zöldségekből pedig egy salit készült. »

Ifjú séftehetségek a konyhán

Ifjú séftehetségek a konyhán

A Fricskás fiúk fél éve vezetik a konyhájukat Csongrádi Csabával karöltve, munkájukat pedig mi is díjaztuk az Év Ifjú Séftehetségei elismeréssel a 2015-ös Hennessy-Dining Guide Év Étterme Gálán. De ki ez a két srác és mit szeretnének képviselni? »

Értékelési szempontok    |    Impresszum    |    Médiaajánlat    |    Kapcsolat    |    Adatkezelési elveink