Bejelentkezés  |  Regisztráció   |   Hirlevél      

Cukrászt keres a Kárpátia

Cukrászt keres a Kárpátia

Többéves referenciával, igazolt gyakorlattal cukrászt keresünk. Teljes munkaidőbe, délutáni és hétvégi munkavégzéssel is. »

Wang Mandarinja

Wang Mandarinja

Wang új helyet nyitott Mandarin néven. A bisztró a Pilvax közben talált otthonra. »

A Locavore-ban MINDEN EGY HELYEN

A Locavore-ban MINDEN EGY HELYEN

Ízek, látkép és kulinária a Tabán tetején! »

L’Alexandrin: pasztel és terroir

L’Alexandrin: pasztel és terroir

A L'Alexandrin a lyoni hagyományok lágy, de tisztelettudó, mégis rafinált megújítójaként pozicionálja magát. »

Leon de Lyon: ide nekünk az oroszlánt

Leon de Lyon: ide nekünk az oroszlánt

Az étterem alóságos intézménye a városnak, a lyoni gasztronómiának. »

Mére Brazier: az anyák főztje

Mére Brazier: az anyák főztje

A legkiérleltebb formában képviselik a lyoni lényeget, az egyszerű és tökéletesen kiegyensúlyozott ízű ételeket. »

Sörmustra

Sörmustra

Cikkek, receptek. Mindent a sörről. »

Centrál Kávéház

A megkopott fény vagy a régmúlt dicsősége önmagában kevés egy kávéházban is és ezt a Centrál megértette: a wifi és Kosztolányi nem zárják ki egymást.

Centrál Kávéház
Centrál Kávéház

A helyünket elfoglalva valóban nehéz elvonatkoztatni a történelemtől, a falak pletykáitól, az oszlopokban megbúvó titkokról, 125 év gyönyörű és dekadens pillanatitól. Összeszedjük magunkat és az étlapon vezetjük le pillanatnyi gyengeségünket. A menü mellett a séf aktuális havi ajánlatára hívják fel figyelmünket, amit a vöröstonhal carpaccio és az újraértelmezett Kárpáthy fogas és crème brûlée mondén felhanggal lát el. Mi ma valahogy mégis az egyszerűbb fogásokban várunk katarzist, ezért langyos salátával kínált borjúnyelvvel nyitunk.

A vékony szeletekre vágott, puhán omló borjúnyelvnek kifejezetten jól áll a salátaágy, amelyben a menü szerint téli gombák bújnak. A saláta mennyisége főfogásnak is elégséges lenne, a gombák közül pedig a csiperkén túl egyebet nem találunk a fészekben. A borjúnyelv sok játékot enged: a saláta a gombák helyett ropogós ellenpontként zellerszárat, az íz tekintetében pedig – savasabb, izgalmasabb alapként – bébispenótot, vagy akár enyhén csípős mizunát is büszkén viselne.

A főételek közül malaccsászárt választunk fokhagymás lencseágyon, illetve könnyű borjú bécsit; mindkét fogás ujjgyakorlat, éppen ezért rendkívül alapanyag-centrikus is egyben. A malaccsászár várakozásinknak megfelelően konfitált szalonnakockát takar, amely ress lencse- és babágyon ül trónt. A fokhagyma lendületes adagolásától eltekintve itt is némi ropogós kontrasztra – a malac bőrére – fáj a fogunk, de összességében kiadós bisztrófogást kaptunk. A borjú bécsit szinte minden étterem, bisztró, vagy akár kávéház az étlapján tartja, mégis gyakran – a kortárs rántott hús forradalom korai szakaszában járunk még csak – vastag, rántotta ízű panírba rejtett, papírvékony és ízetlen húst látunk viszont. Ilyen sértésre a Centrálban nem vetemednek, a hús épphogy átklopfolták megőrizve ízét és nedvességét, a panír pedig habos fodraival csak tavaszi kabát, semmint téli bunda. Eltalált fogás, amit némi ecetes osztrák krumplisaláta filmesítene meg.



Délután van, ami itt egyet jelent a Kaffee und Kuchen nemes hagyományával. Számunkra sem merül fel, hogy éttermi desszerttel zárjuk az ebédet, pillanatok alatt Korponai Péter süteménykollekciója előtt találjuk magunkat. Hosszan bámuljuk a szimmetrikus formákat, a bátor mousse-okat, végül „Bountyt” és Mandarin-Málnát választunk. Előbbi narancsos financier-en elhelyezett étcsokoládés kókuszhabot jelent: kiegyensúlyozott arányai lassan múló, kellemes ízt hagynak maguk után. A mandarin mousse tavaszi fáradtságát az intenzív málnazselé feledteti jótékonyan. A kortárs divatdoktrína értelmében a macaron kötelező elem minden magára valamit adó cukrászdában és kávéházban is. A széles és egzotikus – így pl. pálinkás, trikolór – választékból nem meglepő módon a szeder mélyvöröse csábít leginkább, mely megtartja erős, gyümölcsös aromáját, mégsem viszünk haza estére.

A Centrál ha régi – nagyon régi – fényében talán nem is, de mindenképpen figyelemreméltó szerepkörben csillog: a kávéházi kultúra utánérzését közvetíti elsősorban külföldi vendégeknek, nosztalgiától mentesen, hangulatából mégsem sokat veszítve. A megkopott fény vagy a régmúlt dicsősége önmagában kevés egy kávéházban is és ezt a Centrál megértette: a wifi és Kosztolányi nem zárják ki egymást.

A tesztelés időpontja: 2012. március . A kritika az étterem akkori teljesítményét értékeli , amely azóta változhatott.


Címkék: Centrál Kávéház

« Vissza a TESZTEK rovatba.
Típus:   étterem   kávéház
Konyha nemzetisége, stílusa:  magyar-házi,  nemzetközi
Tel.:  +36 1 266 2110
Nyitva:
   H-V:  08:00-23:00
Cím: 1053 Budapest, Károlyi Mihály u. 9.
0 hozzászólás galéria
Olvasói értékelés
9 szavazat alapján ratingkep

Árfekvés : pricekep


Oldalak:  >|

A végzet asszonya a konyhában!

Provokatív, szexi svéd szakácskönyv - azaz ne kelljen olyan gyakran elválni ágytól és asztaltól.

A végzet asszonya a konyhában!

Ha most nálunk rendeli meg, akkor 5990 forint helyett 4490 forintért kapja meg a reprezentatív albumot. »

Rendelje meg a Larousse enciklopédia új kiadását kedvezménnyel!

Rendelje meg a Larousse enciklopédia új kiadását kedvezménnyel!

Újra kapható a Larousse Gasztronomia Lexikon. Nálunk 24 900 Ft helyett most 19 900 Ft-ért rendelheti meg! »

A világ legjobb piacai között: a lyon-i

A világ legjobb piacai között: a lyon-i

Ted Aprajev lyoni kalandjai közül természetesen a piac sem maradhatott ki. A szerző saját bevallása szerint jószerivel minden lyoni „disznóságot” felfalt, a tenger nemes gyümölcseitől sem tartóztatva magát, így aznap este már igen elnehezülve érkezett a Leon de Lyon étterembe. »

Quenelles

Quenelles

Ezúttal Paul Bocuse receptje szerint: borjúból

Az emblematikus lyoni ételek szinte egyetlen halalapú képviselője a csukagaluska, vagyis a quenelles de brochet. »

Sashal sáfránnyal

Sashal sáfránnyal

Szemérmes lyoni halassal bontottunk

A croix rousse-i halasnál végigkövettük a sashal tisztítását és előkészítését, majd főztünk. »

Mangalica kocsonya

Mangalica kocsonya

Bocuse D’Or-inspiráció és főhajtás a 2013-as döntő tízedik helyezettje, Széll Tamás előtt. »

Így készült fel Molnár Gábor a döntőre

Így készült fel Molnár Gábor a döntőre

"Az adrenalin szint felfog menni, az biztos, de ez engem csak pozitívan befolyásol." »

A németországi hétköznapok

A németországi hétköznapok

"Sokan teljesen őrültnek gondoltak, hogy azt az egészet, amit itthon eddig sikerült felépíteni, hirtelen felrúgom." »

Értékelési szempontok    |    Impresszum    |    Médiaajánlat    |    Kapcsolat    |    Adatkezelési elveink