Bejelentkezés  |  Regisztráció   |   Hirlevél      

Cukrászt keres a Kárpátia

Cukrászt keres a Kárpátia

Többéves referenciával, igazolt gyakorlattal cukrászt keresünk. Teljes munkaidőbe, délutáni és hétvégi munkavégzéssel is. »

Wang Mandarinja

Wang Mandarinja

Wang új helyet nyitott Mandarin néven. A bisztró a Pilvax közben talált otthonra. »

A Locavore-ban MINDEN EGY HELYEN

A Locavore-ban MINDEN EGY HELYEN

Ízek, látkép és kulinária a Tabán tetején! »

L’Alexandrin: pasztel és terroir

L’Alexandrin: pasztel és terroir

A L'Alexandrin a lyoni hagyományok lágy, de tisztelettudó, mégis rafinált megújítójaként pozicionálja magát. »

Leon de Lyon: ide nekünk az oroszlánt

Leon de Lyon: ide nekünk az oroszlánt

Az étterem alóságos intézménye a városnak, a lyoni gasztronómiának. »

Mére Brazier: az anyák főztje

Mére Brazier: az anyák főztje

A legkiérleltebb formában képviselik a lyoni lényeget, az egyszerű és tökéletesen kiegyensúlyozott ízű ételeket. »

Sörmustra

Sörmustra

Cikkek, receptek. Mindent a sörről. »

Mádi Udvarház (Gusteau)

Minden apró tévedés ellenére, ide még vissza fogunk térni!

Mádi Udvarház (Gusteau)
Mádi Udvarház (Gusteau)

Bár nem tudjuk, pontosan hol van az udvarház, a táblákat követve megtaláljuk a röviden, mindenki által csak Gusteau-ként emlegetett éttermet. Belépünk, nagy fény és kabátunkat lesegítő pincérek fogadnak, jól esik a kedvesség. Asztalunkhoz kísérnek, kapunk étel- és itallapot, és máris elmélyedhetünk a magát ’Kulináris Élményműhelynek’ aposztrofáló hely kínálatában.

Az étlap sokat ígérő, szerencsére többen vagyunk, több mindent kipróbálhatunk. Elosztjuk magunk között, hogy ki mit rendeljen, majd a pincérek távozása után végre körülnézünk. Polgári ház, a termek is ezt a hangulatot árasztják magukból. Kandalló, szekrény, tükör, mindenből a méltóság árad. Közben kihozzák a friss zsömlét és a vajat, a konyha ajándékát. A zsömléből lehet választani fehéret vagy teljes kiőrlésűt, figyelemre méltó kedvesség a konyha részéről. Pont akkora, hogy az éhségünket csillapítsa, de semmiképpen ne lakjunk jól vele. Ha valakinek hiányérzete támadna, még kaphat egyet, nekünk, köszönjük, egy is elég volt. A vaj finom, belga, csak fagyos. Nehéz így kenni, de elboldogulunk, és közben arról ábrándozunk, hogy akkor lesz majd igazán jó világ, amikor már lesz olyan hazai vaj, amit jó szívvel kínálhatnak az éttermek.

Közben érkeznek az előételek, sütőtökös ponlentatorta báránykolbásszal, csak hümmögni tudunk: már a látványra is csinos. Kisebb műalkotásokra emlékeztet a többi fogás is, a zsályás borjúmáj a brie fagylalttal és a kecskesajtos szendvics dióolajos salátával. A báránykolbász úgy finom, ahogy van, a mellé kínált paradicsomkrém remekül lazít textúrában és ízben a polenta-bárány kettősségén. A borjúmáj parányival keményebb az elvártnál, de a brie fagylalt annyira jó kísérője, hogy az első falat után el is felejtjük, hogy bármilyen bajunk volt. A kecskesajtos szendvics az endívia darabkáktól izgalmassá válik. Enyhén roppanós lesz tőle minden falat, megtöri a sajt-kenyér egyhangúságát.

Két fogás között megint van egy kis időnk a helyiségre figyelni. Az a sok kábel az asztal alatt (amire pont rálátok) egy kicsit zavaró, egy terítővel semmibe nem kerül elrejteni, túl szép a hely, hogy egy ilyesmi elrontsa az összképet. Az apróbb részletekre mintha nem jutott volna már energia. Ám már meg is érkezik az egész est talán legszebb fogása, a hideg paradicsom consommé bazsalikom sorbet-val. Átlátszó leves, közepén egy zöld gömb, rajta egy bazsalikomlevél-chips. Ízgazdag, pompás fogás, jól kitalálva, összeérve. Boldogan kanalazgatom magában a levet, összekóstolva a sorbet-val, majd rászánom magam, és bekapom a chipset. És akkor jön a hidegzuhany: avas. Nem is értem hirtelen, rászólok magamra, hogy ismét elemezzem az ízt, hátha rosszul éreztem, de nem: a levelet meglehetősen régi olajban süthették ki. Legszívesebben elfelejteném az egészet, ám mégis szólok a pincérünknek, halkan, hogy senki meg ne hallja, már-már bocsánatkérően. Elnézést kér, én meg titokban reménykedem, hogy visszajön, és kiderül, hogy én tévedtem, de végül egyedül hagynak ezzel a dilemmával. A pincér erről többet egy szót sem ejt, a szakács sem rohan ki, hogy rám húzza a mennyezetet, amiért ilyet feltételezek a konyháról. Pedig bármit jobban elviselnék, mint azt a szótlanságot, nem is tudok szabadulni az érzéstől akkor sem, amikor már rég véget ért a vacsora.

A lassan párolt vadkacsánál rozé mellet ígérnek, ám a tányérunkon alaposan, sőt, túlságosan átsült, már kiszárított hússal találkozunk. Ezt a fogást végül a körete, a csicsókás gratin menti meg, mely annyira finom, hogy elvonja figyelmünket a húsról. A kakukkfüves borjúpofa szintén puhulhatott volna még egy parányit, és a gesztenyenudli sem a legszerencsésebb köret hozzá: csúnya. Ráadásul túl édesek, a gesztenyét elnyomja a liszt, a paszternákhab savanyú: összességében a leggyengébbre sikeredett fogás ez.

A desszertek közül nemes egyszerűséggel mindegyikből rendelünk, az egyiket, mert kíváncsiak vagyunk a pisztáciakrémre, a másikat, mert a sajttorta jó, a gesztenyeflant pedig azért, mert kedveljük a gesztenyét. A pisztáciakrém gyakorlatilag néhány pisztáciamorzsát jelent, a mellé kínált grízes citrustorta önmagában nem túl izgalmas. A sajttorta a vaníliás barackhabbal finom, ám az igazi telitalálat a gesztenyés flan. Igazi gesztenyéből készült, nem kellett cukorral álcázni a mellékízeket, ezért nagyon gesztenyeízű, és nem túl édes. Lassan kanalazgatom, húzom az időt, hogy ne múljon el a varázslat, és komolyan gondolom: minden apró tévedés ellenére, ide még vissza fogunk térni!

A tesztelés időpontja: 2011. december . A kritika az étterem akkori teljesítményét értékeli , amely azóta változhatott.


Címkék: Mádi Udvarház, Horváth Gábor

« Vissza a TESZTEK rovatba.
Típus:   étterem
Konyha nemzetisége, stílusa:  nemzetközi
Tel.:  +36 47 348 297
Nyitva:
   Sze-Szo:  10:00-22:00
Cím: 3909 Mád, Batthyány u. 51.
0 hozzászólás
Olvasói értékelés
3 szavazat alapján ratingkep

Árfekvés : pricekep

14.0


Oldalak:  >|

A végzet asszonya a konyhában!

Provokatív, szexi svéd szakácskönyv - azaz ne kelljen olyan gyakran elválni ágytól és asztaltól.

A végzet asszonya a konyhában!

Ha most nálunk rendeli meg, akkor 5990 forint helyett 4490 forintért kapja meg a reprezentatív albumot. »

Rendelje meg a Larousse enciklopédia új kiadását kedvezménnyel!

Rendelje meg a Larousse enciklopédia új kiadását kedvezménnyel!

Újra kapható a Larousse Gasztronomia Lexikon. Nálunk 24 900 Ft helyett most 19 900 Ft-ért rendelheti meg! »

A világ legjobb piacai között: a lyon-i

A világ legjobb piacai között: a lyon-i

Ted Aprajev lyoni kalandjai közül természetesen a piac sem maradhatott ki. A szerző saját bevallása szerint jószerivel minden lyoni „disznóságot” felfalt, a tenger nemes gyümölcseitől sem tartóztatva magát, így aznap este már igen elnehezülve érkezett a Leon de Lyon étterembe. »

Quenelles

Quenelles

Ezúttal Paul Bocuse receptje szerint: borjúból

Az emblematikus lyoni ételek szinte egyetlen halalapú képviselője a csukagaluska, vagyis a quenelles de brochet. »

Sashal sáfránnyal

Sashal sáfránnyal

Szemérmes lyoni halassal bontottunk

A croix rousse-i halasnál végigkövettük a sashal tisztítását és előkészítését, majd főztünk. »

Mangalica kocsonya

Mangalica kocsonya

Bocuse D’Or-inspiráció és főhajtás a 2013-as döntő tízedik helyezettje, Széll Tamás előtt. »

Így készült fel Molnár Gábor a döntőre

Így készült fel Molnár Gábor a döntőre

"Az adrenalin szint felfog menni, az biztos, de ez engem csak pozitívan befolyásol." »

A németországi hétköznapok

A németországi hétköznapok

"Sokan teljesen őrültnek gondoltak, hogy azt az egészet, amit itthon eddig sikerült felépíteni, hirtelen felrúgom." »

Értékelési szempontok    |    Impresszum    |    Médiaajánlat    |    Kapcsolat    |    Adatkezelési elveink