Bejelentkezés  |  Regisztráció   |   Hirlevél      

Első benyomás: <br>Zeller

Első benyomás:
Zeller

Jó, hogy van egy ilyen igazi szeretettel, őszinte lelkesedéssel, átlagon felüli kulináris hozzáértéssel menedzselt hely a városban, annak is egy elég meglepő pontján. Bátorság, kitartás, önbizalom mindezek megtérülni látszanak. Brávó. »

Első benyomás: <br>Végállomás Bistorant

Első benyomás:
Végállomás Bistorant

A Végállomás Bistorant rajta van a helyes vágányon. Tudás, szenvedély, megfelelő alapanyagok, technikai tudás megléte - ezekre nem lehet panasz. Még több bátorsággal az országos mezőnyben is előrébb törhetne. »

Első benyomás: <br>Black Cab Pub

Első benyomás:
Black Cab Pub

Már zarándokhely -

Szombathelyen mindig is lehetett jókat enni, átlagból kiemelkedő éttermet azonban már nehezebb volt találni. Ez idáig. »

Első benyomás: <br>Oinos

Első benyomás:
Oinos

Cseréptörés - Első benyomás

A Rákóczi téren az ősszel nyílt egy olasz étterem, a csarnok épületében, tágas kirakataival a térre néz. Autentikus olasz étteremnek mondja magát, az étlap is erről tanúskodik. Pizza-választékkal természetesen. A neve Oinos. »

Első benyomás: <br>Fricska

Első benyomás:
Fricska

Már régóta váratott magára egy figyelmeztető fricska a jóllakottan megállapodott, babérjaikon trónoló önelégült magyar vendéglősökre, egy ébresztő fricska, nem agresszív, nem tolakodó, de azért csípős fricska, hogy ébresztő hölgyeim és uraim: van még min javítani, van még mit tanulni. »

Sörmustra

Sörmustra

Cikkek, receptek. Mindent a sörről. »

Gepárd és Űrhajó

A borok kiválóak, az ételek minőségi alapanyagokból, jól átgondoltan és kellő hozzáértéssel készülnek, a kiszolgáláson van még mit csiszolni. Kicsit több profizmus és odafigyelés kellene, és akkor talán az űrhajó is Holdig repülne és még azon is túl.

Gepárd és Űrhajó
Gepárd és Űrhajó

Egy ilyen névvel rendelkező étterem mellett nem lehet elmenni szó nélkül. Különösen azért, mert volt már ezen a helyen jó pár vendéglő, ami az ingerküszöbünket sem érte el, pedig rendszeres vendégei vagyunk a környékbeli éttermeknek. A sokkoló elnevezésre a honlap is kissé abszurd magyarázattal szolgál: „Bolyki Jani, aki a húzónév, a sztár, a csillag az étterem egén, akinek rosé címkéjén ott van a gepárd és az űrhajó mint állat és mint repülő tárgy és mint két fotó, saját elmondása szerint egy közmondásból vette ezt a két állatot. Nem meglepő, hiszen Bolyki odavan a közmondásokért. Megszállottja, fanatikusa a közmondásoknak. Tehát íme az apropóul szolgáló közmondás: “Ha a gepárdon egy kis gombot megnyomok, az egész űrhajó felragyog”. Hát jó.

Az egyik legelső meleg tavaszi napon érkezünk az étterembe ebédelni. A napsütötte teraszra (pontosabban a járdának a teraszt képező részére) még nem rakták ki az asztalokat, ezért bent foglalunk helyet. Az étterem kétszintes belső terét a kék és a fekete uralja, alapvetően elegánsabb, kevésbé bensőséges a hangulat, a modern vonalú és türkizkék vázákban friss virágok. Ellenpontként élénk színű, naiv stílusú akvarellek csüngnek a falon gepárdokról és más állatokról. Fekete tábla helyett egy kék-fekete boksz felett elhelyezett hatalmas tükörre vésték fel táblaételeket. A hangszórókból lágy jazz szól, mögöttünk a falról egy hatalmas, stilizált kék – minden bizonnyal hazug - mókus néz le ránk.

A névből és a honlapból kiindulva joggal számítunk némi gyermeki játékosságra, a környezet és a kínálat azonban nem túl gyerekbarát, láthatóan nem a családos felnőtteket célozták meg vele, és bár kisgyerekkel érkezünk, sem játékot, színezőt vagy rajzlapot nem hoznak. Üdvözlőfalatokat sem kapunk. A táblaételek közül így aztán megkóstoljuk a mangalicaízelítőt friss hagymalekvárral és a fokhagymás tarját (a tábla – illetve tükör - szerint „csak úgy” – jelentsen ez bármit is) tejfeles uborkasalátával. A mangalicatálon füstölt sonka, kolbászkarikák, tepertő és pikáns hagymalekvár található, hozzá pirítóst kapunk egy kosárban, utóbbi elég száraz és vajat sem adnak mellé.

Levesünk az előétellel egyszerre érkezik, a pincér tálaláskor annyira megbillenti a hatalmas tányért, hogy a fogás kissé összekeni a tányér peremét, így a látvány már nem tökéletes – pedig a kelvirág-krémleves ruccola pestóval határozottan jól sikerült étel, meleg és kiadós, kifogástalan állagú, harmonikus krémleves.



A fokhagymás tarja sous-vide-olva, sült fokhagyma-karikákkal a tetején, zsályás pirított burgonyával és kis tálkában uborkasalátával érkezik. Ez a fogás is még a telet idézi, a hús omlós, nem túl zsíros, bár a tetején talán kissé túlpirították a fokhagymát. Másik főételünk, a sáfrányos-pisztáciás rizottó vörös márnával egy igazán színpompás és izgalmas fogás. Hatalmas tálon érkezik a sárga rizottóhalom, a tetején nem túl nagy, de ínycsiklandó halszelettel. A rizs talán egy kicsit sósabb a kelleténél, de jó állagú, a márna pedig kicsi, de nagyon jól elkészített sült halszelet.

Desszertnek New York sajttortát kérünk „levendulás málnával rajzolva”. Ez egy klasszikus, ízletes sajttorta az alján csokis piskótával, körülötte levendulás-málnás zselével és reszelt mogyoródarabokkal megszórva.

Az étterem túlsó felében a személyzet eközben hangosan beszélget, figyelmét nem a vendégek kiszolgálása, hanem az étterem előtt elhaladó hölgyek szemrevételezése köti le. Egy átlagosnál magasabb árfekvésű étteremben azért ez nem biztos, hogy elfogadható.

Az ebéd során a „Jani” borai – vagyis a Bolyki borok - közül végül megkóstoljuk a borlapon szereplő első három tételt is. Tehát elsőként a Cucc névre hallgató gyöngyözőbort 2010-ből, az előételhez az Indián Nyár nevű 2008-as kékfrankos-merlot házasítást, a tarja mellé pedig a Nem hall, nem lát, nem beszél nevű szűretlen kékfrankost 2006-ból.

A borok kiválóak, az ételek minőségi alapanyagokból, jól átgondoltan és kellő hozzáértéssel készülnek, a kiszolgáláson van még mit csiszolni. Kicsit több profizmus és odafigyelés kellene, és akkor talán az űrhajó is Holdig repülne és még azon is túl.

A tesztelés időpontja: 2012. március . A kritika az étterem akkori teljesítményét értékeli , amely azóta változhatott.


Címkék: Gepárd és Űrhajó

« Vissza a TESZTEK rovatba.
Típus:   bisztró
Konyha nemzetisége, stílusa:  magyar,  nemzetközi
Tel.:  +36 70 329 7815
Nyitva:
   H-V:  12:00-24:00
Cím: 1056 Budapest, Belgrád rakpart 18.
0 hozzászólás galéria
Olvasói értékelés
1 szavazat alapján ratingkep

Árfekvés : pricekep

11.5


Oldalak:  >|
Top 10 torta Budapesten

Top 10 torta Budapesten

De hol lehet a legfinomabbakhoz hozzájutni? Erre kerestük a választ. »

Kókuszgolyó keksz

Kókuszgolyó keksz

Márk Szonja (Édesem) receptje

"Modern házias sütemények vannak nálam. Úgy képzelem, hogy olyan, mint amikor a nagymama egész nap süt, és délután beállít hozzá a család" - nyilatkozta nekünk Márk Szonja, az Édesem megálmodója . Ez a kókuszos keksz mindennek ékes bizonyítéka. »

Tiszai harcsafilé vadas módra

Tiszai harcsafilé vadas módra

Pataky Péter (IKON) receptje

Vadas-emlékeiről kérdeztük az IKON-os Pataky Pétert is, Debrecen és az ország egyik legjobb séfjét, aki harcsafilés fogást készített. »

Gőzgombócos vadas

Gőzgombócos vadas

Dudás Szabolcs (Anyukám Mondta) receptje

Az Anyukám Mondta étterem elkészítette egy klasszikus vadast, majd szétszedte a húst, betöltötte azt egy gőzgombócba. Kigőzölte, a zöldségekből pedig egy salit készült. »

Ifjú séftehetségek a konyhán

Ifjú séftehetségek a konyhán

A Fricskás fiúk fél éve vezetik a konyhájukat Csongrádi Csabával karöltve, munkájukat pedig mi is díjaztuk az Év Ifjú Séftehetségei elismeréssel a 2015-ös Hennessy-Dining Guide Év Étterme Gálán. De ki ez a két srác és mit szeretnének képviselni? »

Értékelési szempontok    |    Impresszum    |    Médiaajánlat    |    Kapcsolat    |    Adatkezelési elveink