Bejelentkezés  |  Regisztráció   |   Hirlevél      

Inspiráló harmónia

Inspiráló harmónia

Egy íz, amelyben benne van Richard Hennessy öröksége, közel 250 év tapasztalat, Cognac elsőrendű termővidékei és a ház páratlan borpárlat készlete. A Hennessy kivételes aromájú, harmonikus házasításait nemcsak a gourmet közönség kóstolja szívesen, de a kísérletező kedvű séfek is örömmel használják fel különleges fogások, desszertek elkészítésekor. A cognac ház ezért örömmel támogatja a legjobb éttermeket díjazó Hennessy-Dining Guide Év Étterme gálát és az időtálló értékek átemelését a kortárs gasztronómiába. »

Első benyomás: Ürömi Hütte

Első benyomás: Ürömi Hütte

Az eddig általunk meglátogatott hütték meg sem közelítették az Ürömi Hütte színvonalát. »

Első benyomás: Bontxo

Első benyomás: Bontxo

A Falk Miksa utcában, az antikvitások és régiségek utcájában található a bolttársaihoz képest is fiatal Bontxo, a baszk bisztró. »

Első benyomás: Zeller bisztró

Első benyomás: Zeller bisztró

Az Izabella-Jósika sarkon is van már egy „jó kis hely”. »

Első benyomás: La Perle Noire

Első benyomás: La Perle Noire

Mit tud a „fekete gyöngy” néven anyakönyvezett étterem? »

Első benyomás: Sparhelt

Első benyomás: Sparhelt

A Sparhelt valóban egy modern, európai étterem, ahogy állítja magáról »

Első benyomás: Jókai bisztró

Első benyomás: Jókai bisztró

Gasztronómiai trendekre érzékeny, helyi szinten előremutató konyhával találkozhatunk a pécsi Jókai Bisztróban. »

Teszt: Schieszl

Teszt: Schieszl

Never brown in town…

Budakalászra mentünk bajor-sváb ételekkel töltekezni. »

Teszt: KNRDY

Teszt: KNRDY

A cél egyértelmű, ez legyen a város legszínvonalasabb húsétterme. »

Sörmustra

Sörmustra

Cikkek, receptek. Mindent a sörről. »

Gepárd és Űrhajó

A borok kiválóak, az ételek minőségi alapanyagokból, jól átgondoltan és kellő hozzáértéssel készülnek, a kiszolgáláson van még mit csiszolni. Kicsit több profizmus és odafigyelés kellene, és akkor talán az űrhajó is Holdig repülne és még azon is túl.

Gepárd és Űrhajó
Gepárd és Űrhajó

Egy ilyen névvel rendelkező étterem mellett nem lehet elmenni szó nélkül. Különösen azért, mert volt már ezen a helyen jó pár vendéglő, ami az ingerküszöbünket sem érte el, pedig rendszeres vendégei vagyunk a környékbeli éttermeknek. A sokkoló elnevezésre a honlap is kissé abszurd magyarázattal szolgál: „Bolyki Jani, aki a húzónév, a sztár, a csillag az étterem egén, akinek rosé címkéjén ott van a gepárd és az űrhajó mint állat és mint repülő tárgy és mint két fotó, saját elmondása szerint egy közmondásból vette ezt a két állatot. Nem meglepő, hiszen Bolyki odavan a közmondásokért. Megszállottja, fanatikusa a közmondásoknak. Tehát íme az apropóul szolgáló közmondás: “Ha a gepárdon egy kis gombot megnyomok, az egész űrhajó felragyog”. Hát jó.

Az egyik legelső meleg tavaszi napon érkezünk az étterembe ebédelni. A napsütötte teraszra (pontosabban a járdának a teraszt képező részére) még nem rakták ki az asztalokat, ezért bent foglalunk helyet. Az étterem kétszintes belső terét a kék és a fekete uralja, alapvetően elegánsabb, kevésbé bensőséges a hangulat, a modern vonalú és türkizkék vázákban friss virágok. Ellenpontként élénk színű, naiv stílusú akvarellek csüngnek a falon gepárdokról és más állatokról. Fekete tábla helyett egy kék-fekete boksz felett elhelyezett hatalmas tükörre vésték fel táblaételeket. A hangszórókból lágy jazz szól, mögöttünk a falról egy hatalmas, stilizált kék – minden bizonnyal hazug - mókus néz le ránk.

A névből és a honlapból kiindulva joggal számítunk némi gyermeki játékosságra, a környezet és a kínálat azonban nem túl gyerekbarát, láthatóan nem a családos felnőtteket célozták meg vele, és bár kisgyerekkel érkezünk, sem játékot, színezőt vagy rajzlapot nem hoznak. Üdvözlőfalatokat sem kapunk. A táblaételek közül így aztán megkóstoljuk a mangalicaízelítőt friss hagymalekvárral és a fokhagymás tarját (a tábla – illetve tükör - szerint „csak úgy” – jelentsen ez bármit is) tejfeles uborkasalátával. A mangalicatálon füstölt sonka, kolbászkarikák, tepertő és pikáns hagymalekvár található, hozzá pirítóst kapunk egy kosárban, utóbbi elég száraz és vajat sem adnak mellé.

Levesünk az előétellel egyszerre érkezik, a pincér tálaláskor annyira megbillenti a hatalmas tányért, hogy a fogás kissé összekeni a tányér peremét, így a látvány már nem tökéletes – pedig a kelvirág-krémleves ruccola pestóval határozottan jól sikerült étel, meleg és kiadós, kifogástalan állagú, harmonikus krémleves.



A fokhagymás tarja sous-vide-olva, sült fokhagyma-karikákkal a tetején, zsályás pirított burgonyával és kis tálkában uborkasalátával érkezik. Ez a fogás is még a telet idézi, a hús omlós, nem túl zsíros, bár a tetején talán kissé túlpirították a fokhagymát. Másik főételünk, a sáfrányos-pisztáciás rizottó vörös márnával egy igazán színpompás és izgalmas fogás. Hatalmas tálon érkezik a sárga rizottóhalom, a tetején nem túl nagy, de ínycsiklandó halszelettel. A rizs talán egy kicsit sósabb a kelleténél, de jó állagú, a márna pedig kicsi, de nagyon jól elkészített sült halszelet.

Desszertnek New York sajttortát kérünk „levendulás málnával rajzolva”. Ez egy klasszikus, ízletes sajttorta az alján csokis piskótával, körülötte levendulás-málnás zselével és reszelt mogyoródarabokkal megszórva.

Az étterem túlsó felében a személyzet eközben hangosan beszélget, figyelmét nem a vendégek kiszolgálása, hanem az étterem előtt elhaladó hölgyek szemrevételezése köti le. Egy átlagosnál magasabb árfekvésű étteremben azért ez nem biztos, hogy elfogadható.

Az ebéd során a „Jani” borai – vagyis a Bolyki borok - közül végül megkóstoljuk a borlapon szereplő első három tételt is. Tehát elsőként a Cucc névre hallgató gyöngyözőbort 2010-ből, az előételhez az Indián Nyár nevű 2008-as kékfrankos-merlot házasítást, a tarja mellé pedig a Nem hall, nem lát, nem beszél nevű szűretlen kékfrankost 2006-ból.

A borok kiválóak, az ételek minőségi alapanyagokból, jól átgondoltan és kellő hozzáértéssel készülnek, a kiszolgáláson van még mit csiszolni. Kicsit több profizmus és odafigyelés kellene, és akkor talán az űrhajó is Holdig repülne és még azon is túl.

A tesztelés időpontja: 2012. március . A kritika az étterem akkori teljesítményét értékeli , amely azóta változhatott.


Címkék: Gepárd és Űrhajó

« Vissza a TESZTEK rovatba.
Típus:   bisztró
Konyha nemzetisége, stílusa:  magyar,  nemzetközi
Tel.:  +36 70 329 7815
Nyitva:
   H-V:  12:00-24:00
Cím: 1056 Budapest, Belgrád rakpart 18.
0 hozzászólás galéria
Olvasói értékelés
1 szavazat alapján ratingkep

Árfekvés : pricekep

11.5


Oldalak:  >|

A végzet asszonya a konyhában!

Provokatív, szexi svéd szakácskönyv - azaz ne kelljen olyan gyakran elválni ágytól és asztaltól.

A végzet asszonya a konyhában!

Ha most nálunk rendeli meg, akkor 5990 forint helyett 4490 forintért kapja meg a reprezentatív albumot. »

Rendelje meg a Larousse enciklopédia új kiadását kedvezménnyel!

Rendelje meg a Larousse enciklopédia új kiadását kedvezménnyel!

Újra kapható a Larousse Gasztronomia Lexikon. Nálunk 24 900 Ft helyett most 19 900 Ft-ért rendelheti meg! »

Top 10 torta Budapesten

Top 10 torta Budapesten

Legyen egy cukrászda kicsi vagy nagy, régi vagy új, torta egészen biztos, hogy bármelyikben kapható. De hol lehet a legfinomabbakhoz hozzájutni? Erre kerestük a választ. »

Préselt házinyúl-comb sonkával, sütőtökkel, mogyoróval

Préselt házinyúl-comb sonkával, sütőtökkel, mogyoróval

Sárközi Ákos receptje

A frissen Michelin-csillagot szerzett Borkonyha étterem séfjének egyik büszkesége ez a recept. »

Galambmell karalábé-<br>krémmel és sós citrommal

Galambmell karalábé-
krémmel és sós citrommal

Mizsei János (Mák Bisztró) receptje

»

Molnár Gábor

Molnár Gábor

"Egy ilyen megmérettetésnek az ember úgy indulni neki, hogy megnyeri. Nem lehet másképp." »

À La Nage

À La Nage

Larousse Gasztronómiai Lexikon szócikke

Ízesített főzőlé [court-bouillon], ebben főzik a kagylót vagy rákféléket (fésűkagylót, folyami rákot, langusztát vagy a kisebb homárt), ha elkészült, az ízlés szerint fűszerezett főzőlében melegen vagy hidegen tálalják (lehet tejszínnel is gazdagítani): ezt a tálalást nevezik „à la nage”-nak. »

Értékelési szempontok    |    Impresszum    |    Médiaajánlat    |    Kapcsolat    |    Adatkezelési elveink