Bejelentkezés  |  Regisztráció   |   Hirlevél      

Első benyomás:<br> Gótika

Első benyomás:
Gótika

A Szentháromság téren valóban hiánypótló - saját önmeghatározásuk szerint - gasztrokocsma, ételbár nyílt a napokban? »

Teszt: Olimpia

Teszt: Olimpia

Ádám Csaba kivételes arányérzékkel komponálja a tányérjait, minden elem a látványon túl ínyenc funkcióval bír és szerencsére nem fél a valódi ízektől, nem butít, nem herél. »

Első benyomás: <br>Konyha

Első benyomás:
Konyha

Godot már nincs itt, s vélhetően nem is lesz. Ám Ilja Volkovnak, Moravcsik Bélának és Fecske Fanninak köszönhetően viszont van helyette étterem. »

Első benyomás: <br>Olivola

Első benyomás:
Olivola

Kis mediterrán sziget Kecskemét belvárosában, a gyönyörűen felújított Rákóczi úton. Igazi olasz paradicsom ez, kiváló, érett és zamatos, melyet meglágyít egy csepp olívaolaj, és megbolondít a bazsalikom illata. »

Sörmustra

Sörmustra

Cikkek, receptek. Mindent a sörről. »

Sauska Pincészet (Villány)

A Sauska konyháján ne a fine dining kifinomult és látványos, megdizájnolt ételeit várjuk, sokkal inkább igazi bisztrókonyha ez, jó alapanyagokkal, friss ételekkel, jóízűen elkészítve.

Sauska Pincészet (Villány)
Sauska Pincészet (Villány) fotó: Wéber Tamás

Pincészet éttermébe érkezzünk sofőrrel. Persze nehéz ilyenkor olyasvalakit találni, aki lemondana mondjuk a villányi vörösekről. A Sauska étterme ráadásul előnyben is van a többiekkel szemben, hiszen a tokaji pincészetük kínálata is a séf rendelkezésére áll, és azt azért bevallhatjuk, a fehérbor több variációt kínál.

Szemünknek kedves az épület, a kilátás a teraszról páratlan, a beltér hangulatos. Hétköznap ebédelünk itt, nincs nagy tolongás, így nyugodtan a konyhapulthoz telepedhetünk, közelről szemügyre véve ételeink elkészítését. Elsőként a vajas pirítóst, amelyre szarvasgombás krémsajt kerül, lágy, tejszínes, és természetesen intenzíven szarvasgombás. Ez a fűszergomba egyébként a Villányhoz közeli Ormánságban és a Mecsekben is fellelhető, nem csoda, ha helyet követel a regionális gasztronómiában. A pirítós rendben van, csillapítja déli éhségünket, így a várt ételsorra tudunk koncentrálni. Közben tokaji száraz fehéreket kapunk, nemrég érkeztek az új tételek, kettőt is bontanak, az ételsor első feléhez ezeket kóstolgatjuk el.


fotó: Wéber Tamás

Egy plusz előétel is érkezik a sort gazdagítva, a bufala mozzarella és a koktélparadicsom klasszikus párosa, jóféle olívaolajjal nyakon öntve, pár szelet friss kenyérrel itatjuk fel az utolsó cseppeket. Klasszikus, bár nem igazán helyi és szezonja sincs még. Ezzel ellentétben a vadgalambleves jólesik a napsütéses, bár hideg téli napon. Melegít és feltölt, nem csupán a lelket, de a testet is, hiszen gazdag ez a leves, a galamb mellét kapjuk benne, kockázott zöldségekkel együtt. Visszafogott fűszerezés, a vad szárnyasokra jellemző ízek bújnak elő, kikanalazzuk annak rendje-módja szerint.

A sütőtökös-szarvasgombás rizottó a nap egyik fénypontja. Beszélgetünk a séffel, látjuk minden mozdulatát, látjuk, honnan s mit vesz elő, hogyan kevergeti a rizottót, amíg krémes nem lesz, mikor kerül bele a kockázott sütőtök s a végén ahogy ráreszeli a szarvasgombát. Nincs kispórolva sem mozdulat, se alapanyag, szép, kerekszemű, fog alatt omló rizsszemek, krémes sütőtök, leheletvékony szarvasgomba gazdagon. Meglocsolhatjuk olívaolajjal is. Ahogy az ősz télbe vált, ezek a meleg ízek kerülhetnének a naptárba is. Egyszerű és remek.

A vadkacsa a tulajdonos saját erdejéből származik. Séfünk teljesen úgy készíti el, ahogy azt elvárjuk, nem szárítja ki a húst, a bőrét szépen rásüti, sárgarépa s cukkini kockák, no meg krumpli pirul a serpenyőben. A hús a rózsaszínnél picit átsütöttebb, de ez koránt sem jelenti azt, hogy ne lenne szaftos és zamatos. A köret nincs kicifrázva, alájátszik a kacsának. Pinot noir az ajánlat, kevés készült belőle, csak itt kóstolható, akár ezért is érdemes idáig utazni.

Csonka Gergő séf

Csonka Gergő séf | fotó: Wéber Tamás

A desszertünk szintúgy egy klasszikus, a csokoládé láva, a csokoládés süteményben folyékony és forró krém rejtőzik, némi hűvösebb mascarpone-krém ellensúlyozza most. Korrekt, nem túlcukrozott, így a cabernet franc-t szívesen kortyoljuk mellé.

A Sauska konyháján ne a fine dining kifinomult és látványos, megdizájnolt ételeit várjuk, sokkal inkább igazi bisztrókonyha ez, jó alapanyagokkal, friss ételekkel, jóízűen elkészítve. Nincs túlkombinálva, a letisztultsághoz még némi játékosság kellene, de kétségkívül élményt nyújt így is az étkezés. Borokkal együtt az igazi, hiszen itt azért még mindig azok a főszereplők - de méltó társat kaptak a konyhán, annyi bizonyos.

A tesztelés időpontja: 2011. december . A kritika az étterem akkori teljesítményét értékeli , amely azóta változhatott.


Címkék: Sauska Pincészet, Csonka Gergő

« Vissza a TESZTEK rovatba.
Típus:   bisztró
Konyha nemzetisége, stílusa:  magyar,  nemzetközi
Tel.:  +36 72 592 124
Nyitva:
   H-Sze:  09:00-18:00
   V:   
09:00-17:00

   Cs-Szo:   
12:00-21:00

Cím: 7773 Villány, 048/10 hrsz  
0 hozzászólás galéria
Olvasói értékelés
4 szavazat alapján ratingkep

Árfekvés : pricekep

Csonka Gergő

Néhány évvel azután, hogy az első fine dining étterem is megnyitott Villányban, e kategóriát, illetve a regionális csúcsgasztronómiát erősíti ma a Sauska Pincészet szolgáltatásaiban és működésében nemrég kiteljesedett étterme. »

hozzászólás


Oldalak:  >|

A végzet asszonya a konyhában!

Provokatív, szexi svéd szakácskönyv - azaz ne kelljen olyan gyakran elválni ágytól és asztaltól.

A végzet asszonya a konyhában!

Ha most nálunk rendeli meg, akkor 5990 forint helyett 4490 forintért kapja meg a reprezentatív albumot. »

Rendelje meg a Larousse enciklopédia új kiadását kedvezménnyel!

Rendelje meg a Larousse enciklopédia új kiadását kedvezménnyel!

Újra kapható a Larousse Gasztronomia Lexikon. Nálunk 24 900 Ft helyett most 19 900 Ft-ért rendelheti meg! »

Top 10 levesbár

Top 10 levesbár

Hűtenek-fűtenek, egyre több van belőlük és szerencsére köztük sok-sok jó. Kedvenc budapesti levesbárjaink. »

Top 10 kávézó

Top 10 kávézó

A hazai megszállottak! »

Lazac tatár

Lazac tatár

Pesti István (Tanti) receptje

A lazac tatár mára egy kicsit elcsépelt dolog, de a Pesti István vezette Tanti szeretett volna valami könnyen érthető ételt is feltenni az étlapra. A tálalása az, ami viszont teljesen mai. Nem véletlen, hogy Istvánt a legszebben tálaló séfnek választottuk pár éve. »

Csokoládé<br>-torta

Csokoládé
-torta

Mizsei János (MÁK) készítette

A Vintage Bazaar név már a hazai gasztronómia főszereplőinek is egyre jobban cseng. A MÁK desszertjeinek egy részét tányérjaikban tálalja. Például ezt a csokitortát. »

Kétsajtos-sütőtökös torony <br>pirított pucér dióval

Kétsajtos-sütőtökös torony
pirított pucér dióval

A puha sütőtök édességét fokozza a sült cékla, dióságát pedig a pirított és ruhájától megfosztott, krémes dió. Remekül passzolnak a semleges ízű mozzarellával és az intenzívebb kéksajttal. Minderre a balzsamecetes öntet felel. »

Bayer Péter

Bayer Péter

Mi a helyzet az erdélyi gasztronómiával? A Danubius Health Spa Resort Bradet konyhafőnöke mesél. »

Étteremkalauzok

Étteremkalauzok

Michelin és Gault Millau

Az anekdota szerint a Relais de Poquerolles étterem séfje 1958-ban öngyilkosságot követett el, amikor elvesztette Michelin csillagait. A történet annyira drámai és egyben szívszorongató, hogy senkinek nem jutott eszébe megkérdőjelezni, pedig igazából semmi ilyesmi nem történt. »

Mokkakávé

Mokkakávé

Mosógépek inspirálták a kéváéfőző tervezőjét. »

Értékelési szempontok    |    Impresszum    |    Médiaajánlat    |    Kapcsolat    |    Adatkezelési elveink