Bejelentkezés  |  Regisztráció   |   Hirlevél      

Első benyomás: <br>Zeller

Első benyomás:
Zeller

Jó, hogy van egy ilyen igazi szeretettel, őszinte lelkesedéssel, átlagon felüli kulináris hozzáértéssel menedzselt hely a városban, annak is egy elég meglepő pontján. Bátorság, kitartás, önbizalom mindezek megtérülni látszanak. Brávó. »

Első benyomás: <br>Végállomás Bistorant

Első benyomás:
Végállomás Bistorant

A Végállomás Bistorant rajta van a helyes vágányon. Tudás, szenvedély, megfelelő alapanyagok, technikai tudás megléte - ezekre nem lehet panasz. Még több bátorsággal az országos mezőnyben is előrébb törhetne. »

Első benyomás: <br>Black Cab Pub

Első benyomás:
Black Cab Pub

Már zarándokhely -

Szombathelyen mindig is lehetett jókat enni, átlagból kiemelkedő éttermet azonban már nehezebb volt találni. Ez idáig. »

Első benyomás: <br>Oinos

Első benyomás:
Oinos

Cseréptörés - Első benyomás

A Rákóczi téren az ősszel nyílt egy olasz étterem, a csarnok épületében, tágas kirakataival a térre néz. Autentikus olasz étteremnek mondja magát, az étlap is erről tanúskodik. Pizza-választékkal természetesen. A neve Oinos. »

Első benyomás: <br>Fricska

Első benyomás:
Fricska

Már régóta váratott magára egy figyelmeztető fricska a jóllakottan megállapodott, babérjaikon trónoló önelégült magyar vendéglősökre, egy ébresztő fricska, nem agresszív, nem tolakodó, de azért csípős fricska, hogy ébresztő hölgyeim és uraim: van még min javítani, van még mit tanulni. »

Sörmustra

Sörmustra

Cikkek, receptek. Mindent a sörről. »

Sauska Pincészet (Villány)

A Sauska konyháján ne a fine dining kifinomult és látványos, megdizájnolt ételeit várjuk, sokkal inkább igazi bisztrókonyha ez, jó alapanyagokkal, friss ételekkel, jóízűen elkészítve.

Sauska Pincészet (Villány)
Sauska Pincészet (Villány) fotó: Wéber Tamás

Pincészet éttermébe érkezzünk sofőrrel. Persze nehéz ilyenkor olyasvalakit találni, aki lemondana mondjuk a villányi vörösekről. A Sauska étterme ráadásul előnyben is van a többiekkel szemben, hiszen a tokaji pincészetük kínálata is a séf rendelkezésére áll, és azt azért bevallhatjuk, a fehérbor több variációt kínál.

Szemünknek kedves az épület, a kilátás a teraszról páratlan, a beltér hangulatos. Hétköznap ebédelünk itt, nincs nagy tolongás, így nyugodtan a konyhapulthoz telepedhetünk, közelről szemügyre véve ételeink elkészítését. Elsőként a vajas pirítóst, amelyre szarvasgombás krémsajt kerül, lágy, tejszínes, és természetesen intenzíven szarvasgombás. Ez a fűszergomba egyébként a Villányhoz közeli Ormánságban és a Mecsekben is fellelhető, nem csoda, ha helyet követel a regionális gasztronómiában. A pirítós rendben van, csillapítja déli éhségünket, így a várt ételsorra tudunk koncentrálni. Közben tokaji száraz fehéreket kapunk, nemrég érkeztek az új tételek, kettőt is bontanak, az ételsor első feléhez ezeket kóstolgatjuk el.


fotó: Wéber Tamás

Egy plusz előétel is érkezik a sort gazdagítva, a bufala mozzarella és a koktélparadicsom klasszikus párosa, jóféle olívaolajjal nyakon öntve, pár szelet friss kenyérrel itatjuk fel az utolsó cseppeket. Klasszikus, bár nem igazán helyi és szezonja sincs még. Ezzel ellentétben a vadgalambleves jólesik a napsütéses, bár hideg téli napon. Melegít és feltölt, nem csupán a lelket, de a testet is, hiszen gazdag ez a leves, a galamb mellét kapjuk benne, kockázott zöldségekkel együtt. Visszafogott fűszerezés, a vad szárnyasokra jellemző ízek bújnak elő, kikanalazzuk annak rendje-módja szerint.

A sütőtökös-szarvasgombás rizottó a nap egyik fénypontja. Beszélgetünk a séffel, látjuk minden mozdulatát, látjuk, honnan s mit vesz elő, hogyan kevergeti a rizottót, amíg krémes nem lesz, mikor kerül bele a kockázott sütőtök s a végén ahogy ráreszeli a szarvasgombát. Nincs kispórolva sem mozdulat, se alapanyag, szép, kerekszemű, fog alatt omló rizsszemek, krémes sütőtök, leheletvékony szarvasgomba gazdagon. Meglocsolhatjuk olívaolajjal is. Ahogy az ősz télbe vált, ezek a meleg ízek kerülhetnének a naptárba is. Egyszerű és remek.

A vadkacsa a tulajdonos saját erdejéből származik. Séfünk teljesen úgy készíti el, ahogy azt elvárjuk, nem szárítja ki a húst, a bőrét szépen rásüti, sárgarépa s cukkini kockák, no meg krumpli pirul a serpenyőben. A hús a rózsaszínnél picit átsütöttebb, de ez koránt sem jelenti azt, hogy ne lenne szaftos és zamatos. A köret nincs kicifrázva, alájátszik a kacsának. Pinot noir az ajánlat, kevés készült belőle, csak itt kóstolható, akár ezért is érdemes idáig utazni.

Csonka Gergő séf

Csonka Gergő séf | fotó: Wéber Tamás

A desszertünk szintúgy egy klasszikus, a csokoládé láva, a csokoládés süteményben folyékony és forró krém rejtőzik, némi hűvösebb mascarpone-krém ellensúlyozza most. Korrekt, nem túlcukrozott, így a cabernet franc-t szívesen kortyoljuk mellé.

A Sauska konyháján ne a fine dining kifinomult és látványos, megdizájnolt ételeit várjuk, sokkal inkább igazi bisztrókonyha ez, jó alapanyagokkal, friss ételekkel, jóízűen elkészítve. Nincs túlkombinálva, a letisztultsághoz még némi játékosság kellene, de kétségkívül élményt nyújt így is az étkezés. Borokkal együtt az igazi, hiszen itt azért még mindig azok a főszereplők - de méltó társat kaptak a konyhán, annyi bizonyos.

A tesztelés időpontja: 2011. december . A kritika az étterem akkori teljesítményét értékeli , amely azóta változhatott.


Címkék: Sauska Pincészet, Csonka Gergő

« Vissza a TESZTEK rovatba.
Típus:   bisztró
Konyha nemzetisége, stílusa:  magyar,  nemzetközi
Tel.:  +36 72 592 124
Nyitva:
   H-Sze:  09:00-18:00
   V:   
09:00-17:00

   Cs-Szo:   
12:00-21:00

Cím: 7773 Villány, 048/10 hrsz  
0 hozzászólás galéria
Olvasói értékelés
4 szavazat alapján ratingkep

Árfekvés : pricekep

Csonka Gergő

Néhány évvel azután, hogy az első fine dining étterem is megnyitott Villányban, e kategóriát, illetve a regionális csúcsgasztronómiát erősíti ma a Sauska Pincészet szolgáltatásaiban és működésében nemrég kiteljesedett étterme. »

hozzászólás


Oldalak:  >|
Top 10 torta Budapesten

Top 10 torta Budapesten

De hol lehet a legfinomabbakhoz hozzájutni? Erre kerestük a választ. »

Kókuszgolyó keksz

Kókuszgolyó keksz

Márk Szonja (Édesem) receptje

"Modern házias sütemények vannak nálam. Úgy képzelem, hogy olyan, mint amikor a nagymama egész nap süt, és délután beállít hozzá a család" - nyilatkozta nekünk Márk Szonja, az Édesem megálmodója . Ez a kókuszos keksz mindennek ékes bizonyítéka. »

Tiszai harcsafilé vadas módra

Tiszai harcsafilé vadas módra

Pataky Péter (IKON) receptje

Vadas-emlékeiről kérdeztük az IKON-os Pataky Pétert is, Debrecen és az ország egyik legjobb séfjét, aki harcsafilés fogást készített. »

Gőzgombócos vadas

Gőzgombócos vadas

Dudás Szabolcs (Anyukám Mondta) receptje

Az Anyukám Mondta étterem elkészítette egy klasszikus vadast, majd szétszedte a húst, betöltötte azt egy gőzgombócba. Kigőzölte, a zöldségekből pedig egy salit készült. »

Ifjú séftehetségek a konyhán

Ifjú séftehetségek a konyhán

A Fricskás fiúk fél éve vezetik a konyhájukat Csongrádi Csabával karöltve, munkájukat pedig mi is díjaztuk az Év Ifjú Séftehetségei elismeréssel a 2015-ös Hennessy-Dining Guide Év Étterme Gálán. De ki ez a két srác és mit szeretnének képviselni? »

Értékelési szempontok    |    Impresszum    |    Médiaajánlat    |    Kapcsolat    |    Adatkezelési elveink