Bejelentkezés  |  Regisztráció   |   Hirlevél      

Húsvéti büféebéd a Sofitelben

Húsvéti büféebéd a Sofitelben

Felejthetetlen Húsvét vasárnapi büféebéd, hatalmas csokinyuszi és az elmaradhatatlan francia piaci hangulat Jeremy Cayron főszakács ajánlásával! »

Kulináris randevú

Kulináris randevú

8 étterem, 8 világnézet, 8 kreatív séf, egy küldetés = mini SVÉT!

2014-től új időszámítás kezdődik. A Stílusos Vidéki Éttermiség valamennyi tagját reprezentáló évi egy nagyszabású rendezvény mellett több kisebb esemény színesíti az évet mini SVÉT néven. Az első ilyen rendezvényre 2014. április 19-20-án kerül sor. A Hú!SVÉT fantázianevű kétnapos gasztroünnepnek ezúttal Palkonya és a vele szomszédos Villány ad otthont. »

Inspiráló harmónia

Inspiráló harmónia

Egy íz, amelyben benne van Richard Hennessy öröksége, közel 250 év tapasztalat, Cognac elsőrendű termővidékei és a ház páratlan borpárlat készlete. A Hennessy kivételes aromájú, harmonikus házasításait nemcsak a gourmet közönség kóstolja szívesen, de a kísérletező kedvű séfek is örömmel használják fel különleges fogások, desszertek elkészítésekor. A cognac ház ezért örömmel támogatja a legjobb éttermeket díjazó Hennessy-Dining Guide Év Étterme gálát és az időtálló értékek átemelését a kortárs gasztronómiába. »

Nespresso

Nespresso

A megszokott minőség a HoReCa-ban is

A Nespresso kapszulás rendszereit azért fejlesztette, hogy az olasz kávézókból jól ismert eredeti espresso minőséget otthoni vagy üzleti környezetben is megkaphassák a fogyasztók. Itthon még kevéssé elterjedt, de Nyugat-Európában előszeretettel használják a Nespresso üzleti fogyasztásra szánt gépeit, kávéit irodai környezetben, illetve a HORECA szektorban »

Teszt: Walter

Teszt: Walter

Ha az ember történetesen nagyvárosi, állandóan lüktető környezetben éli a napjai nagy részét, óhatatlanul is vágyik arra, hogy időről-időre kiszakadjon ebből a mesterséges közegből. Hogy egy kicsit le tudjon lassulni, bámészkodhasson és lássa, a fővárosi szívdobogáson kívül az ország vérkeringésének van még jó néhány igazán klassz állomása. Perbál például ilyen. És igazán szerethető. »

Teszt: Macesz Huszár

Teszt: Macesz Huszár

Nem kell, de nem ártana, ha a két irányt képes lenne kulináris értelemben ötvözni: Izrael konyhája legyen, vagy a magyar-zsidó, közép-európai polgári, kicsit bécsi, majd német befolyással pestivé lett konyhát vigye, némiképp modern köntösben. Vagy csak egy újabb unalomba szürkülő vendéglátós vállalkozás, ami történetesen a pesti gettó narratívát tekinti eladható terméknek. »

Teszt: Borkonyha

Teszt: Borkonyha

Esztétika és ízharmónia

Ha van titka, akkor talán az, hogy mindenféle túlzástól abszolút mentes. Ha valaki punk helyen enne, ez nem az. »

Teszt: Sárga Borház

Teszt: Sárga Borház

Minek is nevezzelek?

A Sárga Borház, amely az elmúlt években meghatározó színe volt a régió gasztro térképének, az utóbbi időben minta önmeghatározási vitába keveredett volna magával. »

Teszt: Mák

Teszt: Mák

Az eddigi séf-helyettes vette át a konyhát. A Mák 3.0-ás verzió is bevált, másoknak is ajánljuk. »

Teszt: Anyukám Mondta

Teszt: Anyukám Mondta

Bár a hangulat toszkán, de nagyképűen akár fúziósnak is nevezhetnénk, épp jól ötvözi a vágyott olaszságot a magyar táj által kínált csodákkal. »

Teszt: Patrióta

Teszt: Patrióta

A kézműves szerénysége

Találtunk Gyulán egy olyan konyhát, amely túlmutat a mindennapi rutinon. »

Teszt: Costes

Teszt: Costes

Quadratura circuli

A kör négyszögesítése a lehetetlent próbáló erőfeszítés metaforája, ha úgy tetszik. Nyári étlapkóstolás. »

Első benyomás: Tiszavirág

Első benyomás: Tiszavirág

Tiszavirág az örökkévalóságnak

Jelentős gasztronómiai bástya van kiépülőben a Dél-Alföldön, pedig már azt hittük elesett az a terület. A Tiszavirág, éppen a tiszavirág természetének ellentmondva helyezi vissza Szeged városát a magyar gasztronómiai térképre. »

Sörmustra

Sörmustra

Cikkek, receptek. Mindent a sörről. »

Sauska Pincészet (Villány)

A Sauska konyháján ne a fine dining kifinomult és látványos, megdizájnolt ételeit várjuk, sokkal inkább igazi bisztrókonyha ez, jó alapanyagokkal, friss ételekkel, jóízűen elkészítve.

Sauska Pincészet (Villány)
Sauska Pincészet (Villány) fotó: Wéber Tamás

Pincészet éttermébe érkezzünk sofőrrel. Persze nehéz ilyenkor olyasvalakit találni, aki lemondana mondjuk a villányi vörösekről. A Sauska étterme ráadásul előnyben is van a többiekkel szemben, hiszen a tokaji pincészetük kínálata is a séf rendelkezésére áll, és azt azért bevallhatjuk, a fehérbor több variációt kínál.

Szemünknek kedves az épület, a kilátás a teraszról páratlan, a beltér hangulatos. Hétköznap ebédelünk itt, nincs nagy tolongás, így nyugodtan a konyhapulthoz telepedhetünk, közelről szemügyre véve ételeink elkészítését. Elsőként a vajas pirítóst, amelyre szarvasgombás krémsajt kerül, lágy, tejszínes, és természetesen intenzíven szarvasgombás. Ez a fűszergomba egyébként a Villányhoz közeli Ormánságban és a Mecsekben is fellelhető, nem csoda, ha helyet követel a regionális gasztronómiában. A pirítós rendben van, csillapítja déli éhségünket, így a várt ételsorra tudunk koncentrálni. Közben tokaji száraz fehéreket kapunk, nemrég érkeztek az új tételek, kettőt is bontanak, az ételsor első feléhez ezeket kóstolgatjuk el.


fotó: Wéber Tamás

Egy plusz előétel is érkezik a sort gazdagítva, a bufala mozzarella és a koktélparadicsom klasszikus párosa, jóféle olívaolajjal nyakon öntve, pár szelet friss kenyérrel itatjuk fel az utolsó cseppeket. Klasszikus, bár nem igazán helyi és szezonja sincs még. Ezzel ellentétben a vadgalambleves jólesik a napsütéses, bár hideg téli napon. Melegít és feltölt, nem csupán a lelket, de a testet is, hiszen gazdag ez a leves, a galamb mellét kapjuk benne, kockázott zöldségekkel együtt. Visszafogott fűszerezés, a vad szárnyasokra jellemző ízek bújnak elő, kikanalazzuk annak rendje-módja szerint.

A sütőtökös-szarvasgombás rizottó a nap egyik fénypontja. Beszélgetünk a séffel, látjuk minden mozdulatát, látjuk, honnan s mit vesz elő, hogyan kevergeti a rizottót, amíg krémes nem lesz, mikor kerül bele a kockázott sütőtök s a végén ahogy ráreszeli a szarvasgombát. Nincs kispórolva sem mozdulat, se alapanyag, szép, kerekszemű, fog alatt omló rizsszemek, krémes sütőtök, leheletvékony szarvasgomba gazdagon. Meglocsolhatjuk olívaolajjal is. Ahogy az ősz télbe vált, ezek a meleg ízek kerülhetnének a naptárba is. Egyszerű és remek.

A vadkacsa a tulajdonos saját erdejéből származik. Séfünk teljesen úgy készíti el, ahogy azt elvárjuk, nem szárítja ki a húst, a bőrét szépen rásüti, sárgarépa s cukkini kockák, no meg krumpli pirul a serpenyőben. A hús a rózsaszínnél picit átsütöttebb, de ez koránt sem jelenti azt, hogy ne lenne szaftos és zamatos. A köret nincs kicifrázva, alájátszik a kacsának. Pinot noir az ajánlat, kevés készült belőle, csak itt kóstolható, akár ezért is érdemes idáig utazni.

Csonka Gergő séf

Csonka Gergő séf | fotó: Wéber Tamás

A desszertünk szintúgy egy klasszikus, a csokoládé láva, a csokoládés süteményben folyékony és forró krém rejtőzik, némi hűvösebb mascarpone-krém ellensúlyozza most. Korrekt, nem túlcukrozott, így a cabernet franc-t szívesen kortyoljuk mellé.

A Sauska konyháján ne a fine dining kifinomult és látványos, megdizájnolt ételeit várjuk, sokkal inkább igazi bisztrókonyha ez, jó alapanyagokkal, friss ételekkel, jóízűen elkészítve. Nincs túlkombinálva, a letisztultsághoz még némi játékosság kellene, de kétségkívül élményt nyújt így is az étkezés. Borokkal együtt az igazi, hiszen itt azért még mindig azok a főszereplők - de méltó társat kaptak a konyhán, annyi bizonyos.

A tesztelés időpontja: 2011. december . A kritika az étterem akkori teljesítményét értékeli , amely azóta változhatott.


Címkék: Sauska Pincészet, Csonka Gergő

« Vissza a TESZTEK rovatba.
Típus:   bisztró
Konyha nemzetisége, stílusa:  magyar,  nemzetközi
Tel.:  +36 72 592 124
Nyitva:
   H-Sze:  09:00-18:00
   V:   
09:00-17:00

   Cs-Szo:   
12:00-21:00

Cím: 7773 Villány, 048/10 hrsz  
0 hozzászólás galéria
Olvasói értékelés
4 szavazat alapján ratingkep

Árfekvés : pricekep

Csonka Gergő

Néhány évvel azután, hogy az első fine dining étterem is megnyitott Villányban, e kategóriát, illetve a regionális csúcsgasztronómiát erősíti ma a Sauska Pincészet szolgáltatásaiban és működésében nemrég kiteljesedett étterme. »

hozzászólás


Oldalak:  >|

A végzet asszonya a konyhában!

Provokatív, szexi svéd szakácskönyv - azaz ne kelljen olyan gyakran elválni ágytól és asztaltól.

A végzet asszonya a konyhában!

Ha most nálunk rendeli meg, akkor 5990 forint helyett 4490 forintért kapja meg a reprezentatív albumot. »

Rendelje meg a Larousse enciklopédia új kiadását kedvezménnyel!

Rendelje meg a Larousse enciklopédia új kiadását kedvezménnyel!

Újra kapható a Larousse Gasztronomia Lexikon. Nálunk 24 900 Ft helyett most 19 900 Ft-ért rendelheti meg! »

Top 8 pho

Top 8 pho

A múlt év újabb fejezetet nyitott a magyar gasztroforradalomban. Nemcsak a minőségi, magyaros helyek szaporodtak, hanem soha nem látott számban nyílt mindenféle nemzeti, autentikus étterem is. A thai és a mexikói mellett viszonylag új jelenség a vietnami gasztronómia előretörése, azon belül is a pho-mánia kiteljesedése, ami idén éri el csúcspontját. De hol is ehetünk jó marhahúslevest rizstésztával? »

Legjobb budapesti levesbárok

Legjobb budapesti levesbárok

Az elmúlt időszakban sorra nyíltak meg a levesbárok. Szeretjük az alábbiakat. »

Top 10 kávézó

Top 10 kávézó

A hazai megszállottak! »

Préselt házinyúl-comb sonkával, sütőtökkel, mogyoróval

Préselt házinyúl-comb sonkával, sütőtökkel, mogyoróval

Sárközi Ákos receptje

A frissen Michelin-csillagot szerzett Borkonyha étterem séfjének egyik büszkesége ez a recept. »

Fehércsoki mousse puszedli fagylalttal

Fehércsoki mousse puszedli fagylalttal

Egy parádés desszert a Salon étterem karácsonyi kínálatából

»

Galambmell karalábé-<br>krémmel és sós citrommal

Galambmell karalábé-
krémmel és sós citrommal

Mizsei János (Mák Bisztró) receptje

»

Heiszler Olivér

Heiszler Olivér

Jó helyeket erősített itthon Heiszler Olivér.Cyrano, Costes, Chateau Visz, Onyx, Aranyszarvas - csupa-csupa jó falat. A Mákban, még Huszár Krisztián ideje alatt tiszteletbeli baszk lett, hogy aztán pár évre rá ott álljon Baszkföldön, Ruben Trincado és Martin Berasategui mellett. Egy Padron erejéig bekukkantott Magyarországra, aztán már ment is tovább. Most épp Londonban van. »

Moldován Viktor

Moldován Viktor

Japánból jártam haza sztázsolni

Beszélgetés egy Japánban dolgozó fiatal, magyar séffel, aki bár szülőhazájába járt vissza sztázsolni, mégis abból csinált karriert, amit itthon, a vendéglátóipari középiskolában majd utána a gyakorlatban is megtanult hosszú évekkel ezelőtt. »

Bouillabaisse

Bouillabaisse

Ted Aprajev receptje

Még a nyáron történt. A dalmát tengerparton egy hallevesben egyesült sok-sok náció. Mítoszok és a pikáns valóság a bouillabaisse körül. »

Értékelési szempontok    |    Impresszum    |    Médiaajánlat    |    Kapcsolat    |    Adatkezelési elveink