Bejelentkezés  |  Regisztráció   |   Hirlevél      

Nobu szilveszteri vacsora

Nobu szilveszteri vacsora

Ünnepelje az Újévet a Nobu dél-amerikai hangulattal és ízekkel fűszerezett Szilveszteri vacsoráján élő latin zenével, 7 fogásos különleges menüvel, pezsgővel és éjfél utáni sushizással. »

Halászlé, töltött káposzta a Pest-Budától

Halászlé, töltött káposzta a Pest-Budától

Rendelj karácsonyi fogásokat otthonra a Pest-Budától! »

A Locavore-ban MINDEN EGY HELYEN

A Locavore-ban MINDEN EGY HELYEN

Ízek, látkép és kulinária a Tabán tetején! »

Ha Cegléd, akkor Monaco étterem

Ha Cegléd, akkor Monaco étterem

Ne féljünk az ismeretlentől!

A néhány hónapja alapjaiban megújuló Monaco Étterem Ruprecht László kreatív séffel mutatta meg az eldugott mezővárosnak, hogy van helyük a gasztropalettán. »

Első benyomás:<br>Ciao Pizzeria & Rosticceria

Első benyomás:
Ciao Pizzeria & Rosticceria

Első benyomás - olaszt tankolni

„Menjünk ebédelni az olaszhoz, a benzinkútra!” Egyre gyakrabban mondják ezt nekem pécsi ismerőseim, ha találkozni szeretnék velük. Elmentem. Ebédelni, vacsorázni, sőt még reggelizni is. »

Első bnyomás: <br>Ramenka

Első bnyomás:
Ramenka

Japán csillapító a Kazinczyra

A Ramenka szellemi és fizikai regenerálódásra való, amikor egy kis rendezettség és egy tál húsleves életmentő lehet. »

Első benyomás: <br>Balkán Bisztró

Első benyomás:
Balkán Bisztró

Ha azt hitted eddig, hogy a Montenegrói Gurman a délszláv gasztronómia hazai bástyája, akkor ülj fel a vonatra és látogass el a Balkán Bisztróba. »

Első benyomás: <br>Kanpai Izakaya

Első benyomás:
Kanpai Izakaya

Valóságos kis ékszerdoboz ez a körúti, lampionos, világos érzetű, szelíden modern bisztró. »

Teszt: Olimpia

Teszt: Olimpia

Ádám Csaba kivételes arányérzékkel komponálja a tányérjait, minden elem a látványon túl ínyenc funkcióval bír és szerencsére nem fél a valódi ízektől, nem butít, nem herél. »

Sörmustra

Sörmustra

Cikkek, receptek. Mindent a sörről. »

Sauska Pincészet (Villány)

A Sauska konyháján ne a fine dining kifinomult és látványos, megdizájnolt ételeit várjuk, sokkal inkább igazi bisztrókonyha ez, jó alapanyagokkal, friss ételekkel, jóízűen elkészítve.

Sauska Pincészet (Villány)
Sauska Pincészet (Villány) fotó: Wéber Tamás

Pincészet éttermébe érkezzünk sofőrrel. Persze nehéz ilyenkor olyasvalakit találni, aki lemondana mondjuk a villányi vörösekről. A Sauska étterme ráadásul előnyben is van a többiekkel szemben, hiszen a tokaji pincészetük kínálata is a séf rendelkezésére áll, és azt azért bevallhatjuk, a fehérbor több variációt kínál.

Szemünknek kedves az épület, a kilátás a teraszról páratlan, a beltér hangulatos. Hétköznap ebédelünk itt, nincs nagy tolongás, így nyugodtan a konyhapulthoz telepedhetünk, közelről szemügyre véve ételeink elkészítését. Elsőként a vajas pirítóst, amelyre szarvasgombás krémsajt kerül, lágy, tejszínes, és természetesen intenzíven szarvasgombás. Ez a fűszergomba egyébként a Villányhoz közeli Ormánságban és a Mecsekben is fellelhető, nem csoda, ha helyet követel a regionális gasztronómiában. A pirítós rendben van, csillapítja déli éhségünket, így a várt ételsorra tudunk koncentrálni. Közben tokaji száraz fehéreket kapunk, nemrég érkeztek az új tételek, kettőt is bontanak, az ételsor első feléhez ezeket kóstolgatjuk el.


fotó: Wéber Tamás

Egy plusz előétel is érkezik a sort gazdagítva, a bufala mozzarella és a koktélparadicsom klasszikus párosa, jóféle olívaolajjal nyakon öntve, pár szelet friss kenyérrel itatjuk fel az utolsó cseppeket. Klasszikus, bár nem igazán helyi és szezonja sincs még. Ezzel ellentétben a vadgalambleves jólesik a napsütéses, bár hideg téli napon. Melegít és feltölt, nem csupán a lelket, de a testet is, hiszen gazdag ez a leves, a galamb mellét kapjuk benne, kockázott zöldségekkel együtt. Visszafogott fűszerezés, a vad szárnyasokra jellemző ízek bújnak elő, kikanalazzuk annak rendje-módja szerint.

A sütőtökös-szarvasgombás rizottó a nap egyik fénypontja. Beszélgetünk a séffel, látjuk minden mozdulatát, látjuk, honnan s mit vesz elő, hogyan kevergeti a rizottót, amíg krémes nem lesz, mikor kerül bele a kockázott sütőtök s a végén ahogy ráreszeli a szarvasgombát. Nincs kispórolva sem mozdulat, se alapanyag, szép, kerekszemű, fog alatt omló rizsszemek, krémes sütőtök, leheletvékony szarvasgomba gazdagon. Meglocsolhatjuk olívaolajjal is. Ahogy az ősz télbe vált, ezek a meleg ízek kerülhetnének a naptárba is. Egyszerű és remek.

A vadkacsa a tulajdonos saját erdejéből származik. Séfünk teljesen úgy készíti el, ahogy azt elvárjuk, nem szárítja ki a húst, a bőrét szépen rásüti, sárgarépa s cukkini kockák, no meg krumpli pirul a serpenyőben. A hús a rózsaszínnél picit átsütöttebb, de ez koránt sem jelenti azt, hogy ne lenne szaftos és zamatos. A köret nincs kicifrázva, alájátszik a kacsának. Pinot noir az ajánlat, kevés készült belőle, csak itt kóstolható, akár ezért is érdemes idáig utazni.

Csonka Gergő séf

Csonka Gergő séf | fotó: Wéber Tamás

A desszertünk szintúgy egy klasszikus, a csokoládé láva, a csokoládés süteményben folyékony és forró krém rejtőzik, némi hűvösebb mascarpone-krém ellensúlyozza most. Korrekt, nem túlcukrozott, így a cabernet franc-t szívesen kortyoljuk mellé.

A Sauska konyháján ne a fine dining kifinomult és látványos, megdizájnolt ételeit várjuk, sokkal inkább igazi bisztrókonyha ez, jó alapanyagokkal, friss ételekkel, jóízűen elkészítve. Nincs túlkombinálva, a letisztultsághoz még némi játékosság kellene, de kétségkívül élményt nyújt így is az étkezés. Borokkal együtt az igazi, hiszen itt azért még mindig azok a főszereplők - de méltó társat kaptak a konyhán, annyi bizonyos.

A tesztelés időpontja: 2011. december . A kritika az étterem akkori teljesítményét értékeli , amely azóta változhatott.


Címkék: Sauska Pincészet, Csonka Gergő

« Vissza a TESZTEK rovatba.
Típus:   bisztró
Konyha nemzetisége, stílusa:  magyar,  nemzetközi
Tel.:  +36 72 592 124
Nyitva:
   H-Sze:  09:00-18:00
   V:   
09:00-17:00

   Cs-Szo:   
12:00-21:00

Cím: 7773 Villány, 048/10 hrsz  
0 hozzászólás galéria
Olvasói értékelés
4 szavazat alapján ratingkep

Árfekvés : pricekep

Csonka Gergő

Néhány évvel azután, hogy az első fine dining étterem is megnyitott Villányban, e kategóriát, illetve a regionális csúcsgasztronómiát erősíti ma a Sauska Pincészet szolgáltatásaiban és működésében nemrég kiteljesedett étterme. »

hozzászólás


Oldalak:  >|

A végzet asszonya a konyhában!

Provokatív, szexi svéd szakácskönyv - azaz ne kelljen olyan gyakran elválni ágytól és asztaltól.

A végzet asszonya a konyhában!

Ha most nálunk rendeli meg, akkor 5990 forint helyett 4490 forintért kapja meg a reprezentatív albumot. »

Rendelje meg a Larousse enciklopédia új kiadását kedvezménnyel!

Rendelje meg a Larousse enciklopédia új kiadását kedvezménnyel!

Újra kapható a Larousse Gasztronomia Lexikon. Nálunk 24 900 Ft helyett most 19 900 Ft-ért rendelheti meg! »

Legjobb budapesti ínyencboltok

Legjobb budapesti ínyencboltok

Az utóbbi pár évben megtöbbszöröződött az ínyencboltok száma, a listánkba mégis kevés új tudott bekerülni. Lassan már mindent be lehet szerezni itthon, kérdés, hogy a számos új bolt megtalálja-e a maga profilját ezen az egyre szélesedő piacon. »

Passió<br>karamellás-<br>pisztácia<br>pralinés <br>bonbon

Passió
karamellás-
pisztácia
pralinés
bonbon

Praliné Paradicsom receptje

A kétrétegű töltött bonbon igazi játék a színekkel és a textúrákkal. »

Málnatorta

Málnatorta

Desszert.Neked receptje

Korponai Péter és Borszéki-Ékes Beatrix feljött a Balzac utcás szuterénből, és a napokban nyílt Paulay Ede utcai helyüket látva, most már valójában értjük, hogy mi a különbség egy cukrászda és egy desszertműhely között. Tortában is erősek. »

Garnéla

Garnéla

ötfűszeres édesburgonyapürével, gyömbérhabbal, szezámmagos szójaszószmorzsával és csilis mangóval - Mandula Sarok készítette

Majdnem fél éve nem láttunk Mandula Saroktól receptet, ami azért igazi szívfájdalom, mert - az írást szintén hanyagoló Kísérleti Konyha mellett - az egyik legnívósabb gasztro netes naplóról van szó. Hauser-Szabó Noémi (merthogy így hívják a blog elkövetőjét) stílszerűen tér vissza. »

Michael Gibney

Michael Gibney

Michael Gibney amerikai séf első könyve - Sous Chef-24 óra a konyha frontvonalán - idén áprilisban jelent meg, és már magyarul is olvasható. A könyvről, a szakma szeretetéről és a végtelen munkáról beszélgettünk a séffel. »

Pesti István

Pesti István

Tantit visz a táncba

Brunóék összecsomagoltak és távoztak a Hegyvidék Központból. Helyükre Tanti érkezett, akit Pesti István fog karon. »

Étteremkalauzok

Étteremkalauzok

Michelin és Gault Millau

Az anekdota szerint a Relais de Poquerolles étterem séfje 1958-ban öngyilkosságot követett el, amikor elvesztette Michelin csillagait. A történet annyira drámai és egyben szívszorongató, hogy senkinek nem jutott eszébe megkérdőjelezni, pedig igazából semmi ilyesmi nem történt. »

Mokkakávé

Mokkakávé

Mosógépek inspirálták a kéváéfőző tervezőjét. »

Értékelési szempontok    |    Impresszum    |    Médiaajánlat    |    Kapcsolat    |    Adatkezelési elveink