Bejelentkezés  |  Regisztráció   |   Hirlevél      

Inspiráló harmónia

Inspiráló harmónia

Egy íz, amelyben benne van Richard Hennessy öröksége, közel 250 év tapasztalat, Cognac elsőrendű termővidékei és a ház páratlan borpárlat készlete. A Hennessy kivételes aromájú, harmonikus házasításait nemcsak a gourmet közönség kóstolja szívesen, de a kísérletező kedvű séfek is örömmel használják fel különleges fogások, desszertek elkészítésekor. A cognac ház ezért örömmel támogatja a legjobb éttermeket díjazó Hennessy-Dining Guide Év Étterme gálát és az időtálló értékek átemelését a kortárs gasztronómiába. »

Teszt: Walter

Teszt: Walter

Ha az ember történetesen nagyvárosi, állandóan lüktető környezetben éli a napjai nagy részét, óhatatlanul is vágyik arra, hogy időről-időre kiszakadjon ebből a mesterséges közegből. Hogy egy kicsit le tudjon lassulni, bámészkodhasson és lássa, a fővárosi szívdobogáson kívül az ország vérkeringésének van még jó néhány igazán klassz állomása. Perbál például ilyen. És igazán szerethető. »

Teszt: Macesz Huszár

Teszt: Macesz Huszár

Nem kell, de nem ártana, ha a két irányt képes lenne kulináris értelemben ötvözni: Izrael konyhája legyen, vagy a magyar-zsidó, közép-európai polgári, kicsit bécsi, majd német befolyással pestivé lett konyhát vigye, némiképp modern köntösben. Vagy csak egy újabb unalomba szürkülő vendéglátós vállalkozás, ami történetesen a pesti gettó narratívát tekinti eladható terméknek. »

Teszt: Borkonyha

Teszt: Borkonyha

Esztétika és ízharmónia

Ha van titka, akkor talán az, hogy mindenféle túlzástól abszolút mentes. Ha valaki punk helyen enne, ez nem az. »

Teszt: Sárga Borház

Teszt: Sárga Borház

Minek is nevezzelek?

A Sárga Borház, amely az elmúlt években meghatározó színe volt a régió gasztro térképének, az utóbbi időben minta önmeghatározási vitába keveredett volna magával. »

Teszt: Mák

Teszt: Mák

Az eddigi séf-helyettes vette át a konyhát. A Mák 3.0-ás verzió is bevált, másoknak is ajánljuk. »

Teszt: Anyukám Mondta

Teszt: Anyukám Mondta

Bár a hangulat toszkán, de nagyképűen akár fúziósnak is nevezhetnénk, épp jól ötvözi a vágyott olaszságot a magyar táj által kínált csodákkal. »

Teszt: Patrióta

Teszt: Patrióta

A kézműves szerénysége

Találtunk Gyulán egy olyan konyhát, amely túlmutat a mindennapi rutinon. »

Teszt: Costes

Teszt: Costes

Quadratura circuli

A kör négyszögesítése a lehetetlent próbáló erőfeszítés metaforája, ha úgy tetszik. Nyári étlapkóstolás. »

Első benyomás: Tiszavirág

Első benyomás: Tiszavirág

Tiszavirág az örökkévalóságnak

Jelentős gasztronómiai bástya van kiépülőben a Dél-Alföldön, pedig már azt hittük elesett az a terület. A Tiszavirág, éppen a tiszavirág természetének ellentmondva helyezi vissza Szeged városát a magyar gasztronómiai térképre. »

Sörmustra

Sörmustra

Cikkek, receptek. Mindent a sörről. »

Garda
Kaleidoszkóp: kakas taréjjal, tökével, pulykahússal (első benyomás)

A Garda viszonylag jól teljesít egy olyan megyében, ahol nagyítóval kell keresni a jó éttermeket.

Garda
Garda

A gasztronómia művészet, ugyanakkor üzlet is, amihez kell a jó marketing. Könnyebb művészetként művelni ott, ahol nagyobb a fizetőképes kereslet, főként turisztikai célállomásoknál. Ilyen szempontból, ha valaki ránéz Magyarország gasztro térképére, akkor a főváros, a borvidékek és a Balaton viszi a prímet. A vidék legnagyobb városa Debrecen, turisztikailag csak nagyobb sporteseményekkel, rendezvényekkel válik vonzóvá. A város nagyon erős irodalmi tradícióval rendelkezik, s ez meghatározhatná gasztronómiáját is.

A Garda étterem Debrecenben elég sajátságos viszonyt alakított ki ehhez a tradícióhoz. Drabik László séf németországi szakács tapasztalatokkal felvértezve tért vissza az országba. S a város egy olyan pontján igyekezett éttermet létrehozni, ami a turisták útvonalaitól és a belvárostól is távolabb, bár a Nagyerdőn helyezkedik el, de panel épületek által körbevéve. Így kifejezetten olyan konyha kialakítása volt a cél, ami idevonzza a debrecenieket, igyekszik változatos ízvilággal kiszolgálni őket, s a minőség mellett üzletileg is jól működik.

A gasztronómia iránt érdeklődő, azt értő vendég, amikor ránéz az étlapra, először akár el is bizonytalanodhat, mi több, hátra is hőkölhet, hiszen egy több mint 100 fogásból álló étlap láttán, többek közt azt is gondolhatja, nincs kiforrott arculata a helynek illetve a friss alapanyag kérdése is felvetődhet. Mindezeket nehezen, de tudomásul véve, és ezáltal a kezdésnek egy kis mellékízt adva, belevágunk.

Kifejezetten hajdúsági ételeket igyekszünk összeválogatni, hogy a helyi gasztro hagyomány jellegzetességeit felfedezzük. A séf ajánlására két menüsort állítunk össze: mézben sült libamáj hidegen, friss gyümölcsökkel; hajdúsági orjaleves; kakashere-taréj-pörkölt, túrós csuszával; túrógombóc hidegen, gyümölcsös joghurtmártással. S a másik menüsor: tiszacsegei füstölt hal friss zöldségekkel, vajjal és pirítóssal; kakasraguleves májgombóccal, csigatésztával; füstölt hallal töltött pulykamell roston friss salátával, tarka borsos burgonyapürével, majonézes, mustáros kapros öntettel; karamellás, tejszínes körtetorta, kávéöntettel.

A két előétel közül a füstölt hal a rusztikusabb fogás, a hal erőteljes ízei jól kidomborodnak, amit a vajas pirítós jól kiemel, s a friss zöldségek még kellemesebbé tesznek. A füstölés a könnyű harcsahúsnak jellegzetes ízvilágot kölcsönöz, a tiszai hal teljesen más karaktert nyer általa, sokkal testesebb lesz, ez az átalakulás kifejezetten jót tesz neki. A libamájra sem lehet panasz, könnyed, a máj textúrájában sehol semmi egyenetlenség, a méztől gyümölcsös, mint egy pástétom kenhető. A gyümölcsök jól működnek kiegészítőként, még akkor is, ha nem túl innovatív az ötlet.

Az orjaleves szép tiszta, áttetsző, jól látható benne a házi csigatészta, a külön tányéron érkező karajcsont is remekbe szabott darab, húsos, omlós, mindenféle zsiradéktól mentes, mellette az elmaradhatatlan ecetes torma. Az összhatást rontja, hogy túlságosan is sósra sikerült a fogás. A kakasragu leves jóval sűrűbb, második fogásként kissé „testes” étel. A leveszöldségeket sem érzékeljük olyan könnyűnek, mint az orjalevesben, de hát, hogyan is tudnánk, hiszen a tálban „úszik még” kakas belsőségekkel, májgombóccal, csigatésztával. Mint valami sűrű, barna elixír árad szét a testben. Összességében gazdag és változatos a raguleves, ami a füstölt hal rusztikus jellegét jól viszi tovább.

A főételekben, mint valami leitmotiv, egy jól rendezett szimfóniában, visszatérnek a korábbi ízek, a füstölt hal a pulykahúsban, s a kakastaréj-töke a túrós csuszával. A pulykahúsban teljesen megváltozik a füstölt hal, már csak amolyan emlékként dereng benne vissza az erős füstösség, a pulykahúsunk viszont változatosabb lesz tőle. Ezt a kettős kontrasztot jól egészítik ki a friss zöldségek, a tavaszias öntet és a krémes burgonyapüré. A kakaspörkölt tónusa ugyanaz a mély barna-vörös, ami a levesünkké volt, a pörkölt sűrű zaftja, s a kakashere, taréj lágyságát fokozza a szalonnás túrós csusza. Az egész fogás egyetlen ponton hibázik, a tészta szétfőtt, a villa alatt elomlik.

A desszerteknél a túrós csusza motívumot egy hidegen készített túrógombóc viszi tovább, ismét felbukkanó, a libamájnál használt friss gyümölcsökkel, mintegy keretet kölcsönözve a menüsornak. Könnyed fogás. A karamellás körtetortában viszont a kakasételek színvilága, s a hangsúlyos körte-karamell egymást kiegészítő íze köszön vissza. A tészta és a krém annyira könnyű, hogy a kezdeti nehéz ízek, mintha könnyed álommá válna a desszert felől nézve. Egy erőteljes menüsort egy könnyed és vidám kórus zár.

A hosszú étlap nehézsége éppen ebben áll, hogy mint valami kaleidoszkópot, úgy kell forgatni az egyes darabokat, alapanyagokat ahhoz, hogy az összkép mindig szívderítő legyen. Ez is egyfajta bravúr, s ha mindennap sikerül – akár kisebb-nagyobb hibákkal is - kirakni több tucat ilyen képet, összeállítani egy ilyen menüsort, akkor a dicséret azoké, akik a tudásukkal ily módon képesek zsonglőrködni.

A tesztelés időpontja: 2012. március . A kritika az étterem akkori teljesítményét értékeli , amely azóta változhatott.


Címkék: Garda

« Vissza a TESZTEK rovatba.

Konyha nemzetisége, stílusa:  magyar,  nemzetközi,  olasz
Tel.:  +36 52 428 180  +36 20 926 2495
Nyitva:
   H-V:  11:00-23:00
Cím: 4028 Debrecen, Damjanich u. 22.
0 hozzászólás
Olvasói értékelés
ratingkep

Árfekvés : pricekep


Oldalak:  >|

A végzet asszonya a konyhában!

Provokatív, szexi svéd szakácskönyv - azaz ne kelljen olyan gyakran elválni ágytól és asztaltól.

A végzet asszonya a konyhában!

Ha most nálunk rendeli meg, akkor 5990 forint helyett 4490 forintért kapja meg a reprezentatív albumot. »

Rendelje meg a Larousse enciklopédia új kiadását kedvezménnyel!

Rendelje meg a Larousse enciklopédia új kiadását kedvezménnyel!

Újra kapható a Larousse Gasztronomia Lexikon. Nálunk 24 900 Ft helyett most 19 900 Ft-ért rendelheti meg! »

Top 8 pho

Top 8 pho

A múlt év újabb fejezetet nyitott a magyar gasztroforradalomban. Nemcsak a minőségi, magyaros helyek szaporodtak, hanem soha nem látott számban nyílt mindenféle nemzeti, autentikus étterem is. A thai és a mexikói mellett viszonylag új jelenség a vietnami gasztronómia előretörése, azon belül is a pho-mánia kiteljesedése, ami idén éri el csúcspontját. De hol is ehetünk jó marhahúslevest rizstésztával? »

Legjobb budapesti levesbárok

Legjobb budapesti levesbárok

Az elmúlt időszakban sorra nyíltak meg a levesbárok. Szeretjük az alábbiakat. »

Top 10 kávézó

Top 10 kávézó

A hazai megszállottak! »

Préselt házinyúl-comb sonkával, sütőtökkel, mogyoróval

Préselt házinyúl-comb sonkával, sütőtökkel, mogyoróval

Sárközi Ákos receptje

A frissen Michelin-csillagot szerzett Borkonyha étterem séfjének egyik büszkesége ez a recept. »

Fehércsoki mousse puszedli fagylalttal

Fehércsoki mousse puszedli fagylalttal

Egy parádés desszert a Salon étterem karácsonyi kínálatából

»

Galambmell karalábé-<br>krémmel és sós citrommal

Galambmell karalábé-
krémmel és sós citrommal

Mizsei János (Mák Bisztró) receptje

»

Heiszler Olivér

Heiszler Olivér

Jó helyeket erősített itthon Heiszler Olivér.Cyrano, Costes, Chateau Visz, Onyx, Aranyszarvas - csupa-csupa jó falat. A Mákban, még Huszár Krisztián ideje alatt tiszteletbeli baszk lett, hogy aztán pár évre rá ott álljon Baszkföldön, Ruben Trincado és Martin Berasategui mellett. Egy Padron erejéig bekukkantott Magyarországra, aztán már ment is tovább. Most épp Londonban van. »

Moldován Viktor

Moldován Viktor

Japánból jártam haza sztázsolni

Beszélgetés egy Japánban dolgozó fiatal, magyar séffel, aki bár szülőhazájába járt vissza sztázsolni, mégis abból csinált karriert, amit itthon, a vendéglátóipari középiskolában majd utána a gyakorlatban is megtanult hosszú évekkel ezelőtt. »

Bouillabaisse

Bouillabaisse

Ted Aprajev receptje

Még a nyáron történt. A dalmát tengerparton egy hallevesben egyesült sok-sok náció. Mítoszok és a pikáns valóság a bouillabaisse körül. »

Értékelési szempontok    |    Impresszum    |    Médiaajánlat    |    Kapcsolat    |    Adatkezelési elveink