Bejelentkezés  |  Regisztráció   |   Hirlevél      

Görög Sunday Brunch

Görög Sunday Brunch

ARAZ lakoma

Októbertől visszatér a közkedvelt Sunday Brunch, minden hónapban megújuló tematikával, korlátlan ételfogyasztással, valamint ingyenes tetőkerti wellness-belépővel! Októberben Görögország ízeit kóstolhatják meg a hozzánk betérő vendégek, egy kellemes vasárnapi ebéd keretében, az ARAZ luxuskörnyezetében. »

Nyiss a világ ízeire és önmagadra!

Nyiss a világ ízeire és önmagadra!

Október 1-én indul a GasztroWerk

Startupok, vadiúj hazai és nemzetközi ízek, friss trendek - a 8. alkalommal induló GasztroWerk legújabb programjában minden szerepel, ami finom, eredeti és közösségi. A Werk Akadémia egyedülálló programja 2010 óta a progresszív hazai és nemzetközi gasztronómiai törekvések élményműhelye, civilek és profik, ínyencek és gasztrovállalkozók iránytűje a vendéglátás világában. »

Ezt a gasztro-koncert élményt nem szabad kihagyni!

Ezt a gasztro-koncert élményt nem szabad kihagyni!

A Budapest Bisztró legjobb fogásaival és egy különleges Váradi Roma Café esttel ünnepli második születésnapját.

A belváros magyaros bisztrója nagyszabású partyval ünnepli sikerének második évfordulóját. A születésnapi este különlegessége, hogy a téli időszakban stúdiómunkálataik miatt egyedül itt lép majd fel a Váradi Roma Café. Hamisítatlan, belsőséges bárhangulat és igazi örömzenélés várható, így a Budapest Bisztró törzsvendégei és a barátai mellett a Váradi Roma rajongók is igazi csemegére számíthatnak. »

Inspiráló harmónia

Inspiráló harmónia

Egy íz, amelyben benne van Richard Hennessy öröksége, közel 250 év tapasztalat, Cognac elsőrendű termővidékei és a ház páratlan borpárlat készlete. A Hennessy kivételes aromájú, harmonikus házasításait nemcsak a gourmet közönség kóstolja szívesen, de a kísérletező kedvű séfek is örömmel használják fel különleges fogások, desszertek elkészítésekor. A cognac ház ezért örömmel támogatja a legjobb éttermeket díjazó Hennessy-Dining Guide Év Étterme gálát és az időtálló értékek átemelését a kortárs gasztronómiába. »

Első benyomás:<br> Gótika

Első benyomás:
Gótika

A Szentháromság téren valóban hiánypótló - saját önmeghatározásuk szerint - gasztrokocsma, ételbár nyílt a napokban? »

Teszt: Olimpia

Teszt: Olimpia

Ádám Csaba kivételes arányérzékkel komponálja a tányérjait, minden elem a látványon túl ínyenc funkcióval bír és szerencsére nem fél a valódi ízektől, nem butít, nem herél. »

Első benyomás: <br>Konyha

Első benyomás:
Konyha

Godot már nincs itt, s vélhetően nem is lesz. Ám Ilja Volkovnak, Moravcsik Bélának és Fecske Fanninak köszönhetően viszont van helyette étterem. »

Első benyomás: <br>Olivola

Első benyomás:
Olivola

Kis mediterrán sziget Kecskemét belvárosában, a gyönyörűen felújított Rákóczi úton. Igazi olasz paradicsom ez, kiváló, érett és zamatos, melyet meglágyít egy csepp olívaolaj, és megbolondít a bazsalikom illata. »

Sörmustra

Sörmustra

Cikkek, receptek. Mindent a sörről. »

Walter

30 kilométert utazni semmi. A fővárosban akár naponta simán lehet ennyit ingázni két, egymástól távolabb eső kerület között. 30 kilométer nem a világ, és ennyit mindenképpen érdemes megtenni azért, hogy megtapasztaljuk, milyen a jóleső, normális, túlkapásoktól mentes és házias vendéglátás – modern és értelmezhető köntösben.

Walter
Walter

Miközben az alkonyati szürkületben autózom Perbál felé, folyamatosan azon tűnődöm, hogy a fenébe lehet az, hogy miközben Budajenőn, Telkiben és a környező kistelepüléseken az elmúlt évtizedben egyre másra épültek a sok tízmilliós családi házak és indultak be a jól működő beruházások és vállalkozások, addig az ide vezető utat gyakorlatilag érintetlenül hagyták. Vagyis olyan, mint minden más, az „átkosból” itt maradt csökevény: rettenetes és tudathasadásos állapotot előidéző. Mert akkor hol és mikor járunk most? A 21. század elején Európában vagy még a 20. végén a keleti blokkban? A kérdés persze költői, de azért jó lenne konkrét választ is kapni…

Mondjuk a Walter a maga módján meg is adja. Tisztességes sváb (és magyar) gyökerek, hagyománytisztelet, nyitottság, józanság – ezek már az épület előtt leparkolva is látszanak, aztán odabent is visszaköszönnek. Egészen egyszerűen normális ez a hely, nincs jobb szó rá. De hogy fel tud értékelődni a puszta – a maga „színtelenségével” és kiszámíthatóságával operáló – normalitás egy abnormális közegben, igaz? Hát, itt most ez történik. És ez jó. Nekünk mindenképpen. Mert mi jót szeretnénk vacsorázni, és ha lehet, egy időre gondtalanságba burkolóznánk. Teszünk egy kísérletet… és tulajdonképpen bejött.

Miközben az étlapot böngésszük, végigfut a szemünk a berendezésen is: könnyed eklektika, ismerős színharmónia – „népies” barna és fehér –, semmi extrémitás, semmi stílusbeli túlkapás. New Yorkban unalmas lenne, de ez itt nem New York. Ez itt a magyar vidék egy szelete, ahol már ennyi rendezettségnek és összhangnak is lehet örülni. Mert az összhang, mint olyan, még mindig nem általános. Kicsit sajnálom, hogy nem vagyok vegetáriánus és húsfogyasztási kedvemet sem kívánom korlátozni, mert a vegáknak kínált fogások kifejezetten ínycsiklandónak hatnak. Sebaj, majd legközelebb!

Nem sokkal azután, hogy leadjuk a rendelést, érkezik az üdvözlő falat, illetve inkább tál. Itt sincs semmi fakszni: padlizsánkrém, egy kis kolbász, egy kis sonka és házi sütésű, magos kenyér. Az a helyzet, hogy kellemes ez a meglepetés, nem számítottunk rá – sajnos több olyan „magasabb kategóriás” helyen is voltunk már, ahol semmiféle ’isten hozta falattal’ nem kényeztetett minket a séf. A kenyér ízes, friss, de a közepe mintha kissé alulsült, nyúlós volna, nem zavaróan, de azért érezhetően. A padlizsánkrémben semmi különös nincs, ez csak asszisztencia a kolbász (ami finoman csípős, zamatos) és a sonka (ez egy árnyalattal sósabb a kelleténél) mellett. Összességében magyaros, de light.

Előételnek citromos malacfület rendelünk lencsesalátával és etyeki sajtkrémmel. Izgalmas és első ránézésre talán bizarr összbenyomás. Az adag előételnek termetes, nagyon is az: vagy ez vagy egy leves, a kettőt együtt inkább csak haladó hedonisták válasszák. A citrom (és talán a balzsamecet) túlontúl dominál, amiért kár. A krémsajt olyannyira megbújik a lencse és a csíkokra metélt fülhalom alatt, hogy nagyjából csak az étkezés felénél bukkanunk rá. A lencse lehetne egy fokkal puhább, a fül viszont nagyon finoman kocsonyás és ízes. Ez a fogás ütősebb lenne kisebb adagban, de plusz ízekkel továbbgondolva.

Jöhet a leves? Jöhet, bizony, elvégre magyarok is vagyunk, meg levesesek is! Nem mintha más nemzet szülöttei nem lehetnének azok, de tegyük a kezünket a szívünkre: a leves és a főzelék idehaza erőteljesen nemzeti sport. Ugye? Ugye! Szóval az egyik választottunk egy sváb burgonyaleves szarvasgombás kolbásszal, a másik pedig egy vargányás kenyérleves benne főtt tojással. Előbbi. Na, hát ez az, az első igazi attak a gyomornedveknek: az előétel után egy ilyen tartalmas leves… Merthogy gyakorlatilag inkább betét és hozzá mutatóba, hogy ne érje szó a ház elejét, némi lé. Ebből aztán semmit nem spóroltak ki! Az apró kolbászkarikák szinte befedik az egész tányért, annyi van belőlük, alattuk pedig derék hadban állnak egymás mellett a krumpli, répa és gyökér hadtestek. Utóbbi kettőnél nagy kár, hogy kockára vannak aprítva. Ez ugyanis az én averzióm: szerintem a kocka alakzat tökéletesen természetidegen a gyökérféléktől, így ott is hagyom őket. A leves íze viszont pazar, nagymamára, a sparhelt adta duruzsoló konyhamelegre emlékeztet. Télen, nagy hidegben, faaprítás után ilyen levest kérnénk tőle, hogy újra megteljünk erővel.

A vargányás kenyérleves is emberes, nagyon is az! A tányér közepén ülő barna kenyérszeletek látványa fura, a fokozatos átázás következtében pedig egy idő után az állaga is az, rossz poén, de leginkább a foghíjas nagymama mártogatós ebédjére emlékeztet. Az ízre viszont itt sem lehet panasz: a vargánya kifejezetten izgalmassá teszi, viszont, ha mást is akarunk enni – márpedig akarunk –, képtelenség az egész adagot magunkévá tenni.

Jön a főfogás – mantrázzuk magunkban, leginkább persze a gyomrunknak szánva, hogy érezze, nem valamiféle challenge day elé akarjuk állítani, hanem sokkal inkább egy élményparkba akarjuk virtuálisan magunkkal vinni.

Rántott mangalica papszelet gersli rizottóval. Ha ellentmondásos volt a malacfül, akkor ez a fogás is kissé az. A gersli rizottó jó ötlet, az árpagyöngy amúgy is nagyon hazai, nagyon egyszerű alapanyag, de ebbe is elkélne még egy csipetnyi plusz, amitől izgalmassá is lesz. A hús, ez az oldalas közeli, a márványossága miatt a japánok körében rajongott darab, kissé csalódás. Sós, méghozzá annyira, hogy savanyúságot kell kérnünk hozzá. És itt elakad a gépezet: a kovászos uborka vs. káposzta közül az utóbbit kérjük, de csalamádét kapunk. A kettő nem ugyanaz. A hús amúgy zamatos lenne, megint csak a nagymama által, zsírban, lassan sütött rántott szelet jut eszünkbe, amit nagyon szerettünk, de a mama valószínűleg kevésbé volt már szerelmes, mint most a szakács.

Furmintos nyúlcomb sütőtökkel, körtével, zsályával – ez a másik választásunk, méghozzá a heti ajánlatok közül és mennyivel jobban járunk! Mindazt tudja, ami a mangalicából hiányoltunk. A furmintnak – hajrá furmint, világhírnevet neki, nekünk! – köszönhetően nemcsak, hogy tökéletesen porhanyós a hús, de az ízében ott van az a pici plusz avantgardizmus, amit az imént még hiányoltunk. Kár, hogy „csak” a heti ajánlatban szerepel, ezt bármikor elbírná az étlap, hiszen a sütőtök és körte garnírung azért szezonalitástól függően pótolható más, hasonlóan jól passzoló ízekkel. Szóval ennek bitangul drukkolunk!

Három a magyar igazság, meg egy a ráadás. A desszert… Hát legyen, jöjjön! Citromos sajttorta áfonya öntettel. A sajttorta hálás dolog, ha jó. Ez nem rossz, de kéjes gondolatink sem lesznek tőle. Az arányokon lehetne egy kissé változtatni (az áfonyaöntet mennyiségre majdnem annyi, mint maga a szelet), az állagra (semmi kiszáradás, semmi repedezettség) nem lehet panasz, az ízben viszont a citrom (ellentétben a malaclencse salátával) itt bizony lehetne karakteresebb. A másik desszertünk a gesztenye royal rumos csokoládé krémmel – na ez már jó úton halad a sikamlósabb gondolatok felé. S bár eleinte megint a nagymama jut eszünkbe (annyira krémes, lágy, és nem gejl módjára édes), ez tökéletesen passzol a helyhez és az ambience-hez. Szóval telitalálat, na.

A kisebb döccenőktől eltekintve – tudjuk be ezeket az idevezető út tudathasadásos állapotot előidéző hibájának? – tulajdonképpen megkaptuk, amire vágytunk. Jót szerettünk volna vacsorázni és egy időre gondtalanságba burkolózni. Így is lett. Csak remélni lehet, hogy a tulajdonosok és a személyzet nem fogy ki idő előtt az erőből, lesz elég türelme, visszatérő vendége és megújuló, kreatív tehetsége. Mert ha így lesz, akkor a Walter azt adhatja meg középtávon a fővárosnak és a hozzá közelieknek, mint amit a Kistücsök a Balatonra utazóknak.

A tesztelés időpontja: 2011. december . A kritika az étterem akkori teljesítményét értékeli , amely azóta változhatott.


Címkék: Walter

« Vissza a TESZTEK rovatba.
Típus:   étterem
Konyha nemzetisége, stílusa:  magyar
Tel.:  +36 26 570 007  +36 20 485 9008
Nyitva:
   K-Szo:  12:00-22:00
   V:   
12:00-20:00

Cím: 2074 Perbál, Fő u. 26.
2 hozzászólás
Olvasói értékelés
6 szavazat alapján ratingkep

Árfekvés : pricekep

12.5


Oldalak:  >|

A végzet asszonya a konyhában!

Provokatív, szexi svéd szakácskönyv - azaz ne kelljen olyan gyakran elválni ágytól és asztaltól.

A végzet asszonya a konyhában!

Ha most nálunk rendeli meg, akkor 5990 forint helyett 4490 forintért kapja meg a reprezentatív albumot. »

Rendelje meg a Larousse enciklopédia új kiadását kedvezménnyel!

Rendelje meg a Larousse enciklopédia új kiadását kedvezménnyel!

Újra kapható a Larousse Gasztronomia Lexikon. Nálunk 24 900 Ft helyett most 19 900 Ft-ért rendelheti meg! »

Top 10 levesbár

Top 10 levesbár

Hűtenek-fűtenek, egyre több van belőlük és szerencsére köztük sok-sok jó. Kedvenc budapesti levesbárjaink. »

Top 10 kávézó

Top 10 kávézó

A hazai megszállottak! »

Csokoládé<br>-torta

Csokoládé
-torta

Mizsei János (MÁK) készítette

A Vintage Bazaar név már a hazai gasztronómia főszereplőinek is egyre jobban cseng. A MÁK desszertjeinek egy részét tányérjaikban tálalja. Például ezt a csokitortát. »

Holland sajtsaláta, <br>burgonya<br>-gombóc, <br>snidling-<br>szósszal,<br>oliebollen

Holland sajtsaláta,
burgonya
-gombóc,
snidling-
szósszal,
oliebollen

A Dizájn hét apropóján holland menüt mutatott a TERMINAL. És, hogy ne menjen feledésbe a naracssárga titok, a séfek megosztják a receptet. »

Krémes mangalicamáj <br>körtével

Krémes mangalicamáj
körtével

Sárközi Ákos receptje

Október 9-én kiosztották a Gault&Millau díjakat. Az év étterme a nemrég Michelin-csillagot is elnyert Borkonyha lett. Felelevenítjük a hely szellemi agytrösztjének, Sárközi Ákosnak a húsalmáját. »

Kétsajtos-sütőtökös torony <br>pirított pucér dióval

Kétsajtos-sütőtökös torony
pirított pucér dióval

A puha sütőtök édességét fokozza a sült cékla, dióságát pedig a pirított és ruhájától megfosztott, krémes dió. Remekül passzolnak a semleges ízű mozzarellával és az intenzívebb kéksajttal. Minderre a balzsamecetes öntet felel. »

Ánizsmagos zöldborsó-<br>főzelék füstölt kacsamellel

Ánizsmagos zöldborsó-
főzelék füstölt kacsamellel

A napokban nyitott Hokedliben főzték

Ilyen is lehet a zöldborsófőzelék. Sinkó Borit, a Hokedli tulajdonosát Krúdy ihlette. »

Bayer Péter

Bayer Péter

Mi a helyzet az erdélyi gasztronómiával? A Danubius Health Spa Resort Bradet konyhafőnöke mesél. »

Étteremkalauzok

Étteremkalauzok

Michelin és Gault Millau

Az anekdota szerint a Relais de Poquerolles étterem séfje 1958-ban öngyilkosságot követett el, amikor elvesztette Michelin csillagait. A történet annyira drámai és egyben szívszorongató, hogy senkinek nem jutott eszébe megkérdőjelezni, pedig igazából semmi ilyesmi nem történt. »

Mokkakávé

Mokkakávé

Mosógépek inspirálták a kéváéfőző tervezőjét. »

Értékelési szempontok    |    Impresszum    |    Médiaajánlat    |    Kapcsolat    |    Adatkezelési elveink