Bejelentkezés  |  Regisztráció   |   Hirlevél      

Cukrászt keres a Kárpátia

Cukrászt keres a Kárpátia

Többéves referenciával, igazolt gyakorlattal cukrászt keresünk. Teljes munkaidőbe, délutáni és hétvégi munkavégzéssel is. »

Wang Mandarinja

Wang Mandarinja

Wang új helyet nyitott Mandarin néven. A bisztró a Pilvax közben talált otthonra. »

A Locavore-ban MINDEN EGY HELYEN

A Locavore-ban MINDEN EGY HELYEN

Ízek, látkép és kulinária a Tabán tetején! »

L’Alexandrin: pasztel és terroir

L’Alexandrin: pasztel és terroir

A L'Alexandrin a lyoni hagyományok lágy, de tisztelettudó, mégis rafinált megújítójaként pozicionálja magát. »

Leon de Lyon: ide nekünk az oroszlánt

Leon de Lyon: ide nekünk az oroszlánt

Az étterem alóságos intézménye a városnak, a lyoni gasztronómiának. »

Mére Brazier: az anyák főztje

Mére Brazier: az anyák főztje

A legkiérleltebb formában képviselik a lyoni lényeget, az egyszerű és tökéletesen kiegyensúlyozott ízű ételeket. »

Sörmustra

Sörmustra

Cikkek, receptek. Mindent a sörről. »

Mini

A Mini esti szórakozás: puha fényekben, ízlésesen hatásvadász dekoráció közepette fogyaszthatjuk el steakünket, vizsgálhatjuk a Cabernet Sauvignont és mutathatunk magunkból annyit, amennyit jónak látunk.

Mini
Mini

„Te pesti vagy? Nem, budai.” Először egy egyetemi gólyatáborban hallottam az utóbbi rövid és egy életre befejezett beszélgetést. Gyilkos arrogancia, kellően sznobnak vélt álarc, vagy csak egyszerűen egy alsó, zsigeri szinten szórakoztató vicc. A mai napig nem tudtam eldönteni, ahogy azt sem, hogy miért van szüksége a Dérynének egy mélyen kivágott estélyibe öltözött fiatalabb nővérre. Aztán elmentünk oda vacsorázni.

A Mini belső elrendezése kötetlen, mégis elegáns, túlzó és szórakoztató egyszerre. Az asztalok és pultok labirintusa, a belső installációként és térelválasztóként is felfogható fák, a mennyezet vörösen izzó gigantikus érmékre emlékeztető világítótestei mind könnyű egyéjszakás kalandot sejtetnek. Ez az étterem tökéletesen öleli körül az egymást mustráló vendégeket; a Mini stílusa az Oxford-ing, vászonzakóval és tornacipővel. A Déryné nappal tűnik leginkább francia bisztrónak, pontosabban annak amerikai parafrázisának; a Déryné és Mini családi állapota nagyon emlékeztet a New York-i Balthazaar és Pastis relációjára.

Az étlap nem tartogat meglepetéseket, decens bármenüt látunk, Déryné desszertjeivel. A rövid ételsor elsősorban hús és hal-steakeket kínál, az előételek láttán sem kapunk a mellkasunkhoz. Figyelmes, szó szerinti apróság az étterem részéről, hogy a legtöbb fogás – előétel, vagy akár főétel is – minimális degusztációs adagban is kóstolható. Előételek közül a libamájat, francia tatárt és Marseille-i rákot próbáljuk meg. Eközben derült égből érkezik a rozé, amelyet egy neves villányi pincészet kóstoltat a vendégekkel, számos más büszkeségük mellett, l’art pour l’art. A libamáj nem robbantja szét érzékeinket, csak megbízható és otthonos melegséget visz a szánkba; tényleg nehéz a jó alapanyagot elrontani. A tatár túl pikánsra sikeredett, a dijoni mustár wasabi akcentussal látja el az egyébként kifogástalan marhahúst. A paradicsomos, enyhén pikáns, fokhagymás rák azonban leugrik a tányérról: a legjobb hal-előétel, amit az elmúlt években Budán vagy akár Pesten ettünk. Hangsúlyosan érződik a rák édeskés aromája, a fűszerek csak a háttérben fontoskodnak, hogy mindenki a rákra szegezze szemét, amint az leveti páncélját és széttárja testét. Kívánjuk.

A főételek felé haladva picit elveszünk a kandalló lángjaiban, illetve a kiszámítható tökéletességgel összerakott lounge-pop csacsiságaiban. Komoly háttérmunka, kísérletezés és tervezés kell ahhoz, hogy mindez ne giccsként hasson, hanem megérdemelt élményként. A csendes designer-tűz és Francoise Hardy a melankolikus énünkkel kokettál diszkréten. A főételek jó időben, enyhén forrón érkeznek: lazac-steak vajmártással és csirkemell, érlelt sonkában, kecskesajttal töltve. A lazac hajszálnyit túlkészült, de a ropogós bőr alatti zsírréteg nem hagyta tönkremenni. A vajmártás sajnos már a konyhában az ételre került, kis tálalóban jobban örültünk volna neki. A csirkemell hálátlan alapanyag, ha nem nagyon kíméletesen készítik relatíve alacsony hőfokon és hosszú időn át, akkor mindenképpen segítségre szorul. Jelen esetben a kiszáradást a külső prosciutto réteg, illetve a belső, olvadt, zsíros sajt volt hivatott megakadályozni, ami ebben az esetben nem sikerült. Már rendeléskor félve kérdeztük, hoznának-e egy kis extra jus-t a csirke mellé, csak úgy, lazán és kötetlenül, mint amilyen maga az étterem, de lehordanak minket, „a csibe szaftos lesz a sonka és kecskesajt miatt is”. Ennek ellenére kifejezetten száraz benyomást kelt a szárnyas, ami nagyvonalúbb és egyenlően elosztott sajttal, illetve a pillanatok alatt papírrá száradó sonka helyett pancettával elvette volna éles nyelvünket.

Desszertként Déryné legjobbjai közül a krémest választjuk, biztosra megyünk. A mille-feuille finom arányokat igényel: ropogjon a tészta, de ne vigye el a showt, ülnie kell a krémnek is. Utóbbi itt nehezebb és töményebb mint elsőre gondolnánk, mégis tiszta összhatást kelt: fotózni valóan gyönyörű falatokat kanyarítunk belőle. Kiemelkedő édesség, magabiztos, minimalista megvalósítással.

A Mini esti szórakozás: puha fényekben, ízlésesen hatásvadász dekoráció közepette fogyaszthatjuk el steakünket, vizsgálhatjuk a Cabernet Sauvignont és mutathatunk magunkból annyit, amennyit jónak látunk.

A tesztelés időpontja: 2012. január . A kritika az étterem akkori teljesítményét értékeli , amely azóta változhatott.


Címkék: Mini

« Vissza a TESZTEK rovatba.

Oldalak:  >|

A végzet asszonya a konyhában!

Provokatív, szexi svéd szakácskönyv - azaz ne kelljen olyan gyakran elválni ágytól és asztaltól.

A végzet asszonya a konyhában!

Ha most nálunk rendeli meg, akkor 5990 forint helyett 4490 forintért kapja meg a reprezentatív albumot. »

Rendelje meg a Larousse enciklopédia új kiadását kedvezménnyel!

Rendelje meg a Larousse enciklopédia új kiadását kedvezménnyel!

Újra kapható a Larousse Gasztronomia Lexikon. Nálunk 24 900 Ft helyett most 19 900 Ft-ért rendelheti meg! »

A világ legjobb piacai között: a lyon-i

A világ legjobb piacai között: a lyon-i

Ted Aprajev lyoni kalandjai közül természetesen a piac sem maradhatott ki. A szerző saját bevallása szerint jószerivel minden lyoni „disznóságot” felfalt, a tenger nemes gyümölcseitől sem tartóztatva magát, így aznap este már igen elnehezülve érkezett a Leon de Lyon étterembe. »

Quenelles

Quenelles

Ezúttal Paul Bocuse receptje szerint: borjúból

Az emblematikus lyoni ételek szinte egyetlen halalapú képviselője a csukagaluska, vagyis a quenelles de brochet. »

Sashal sáfránnyal

Sashal sáfránnyal

Szemérmes lyoni halassal bontottunk

A croix rousse-i halasnál végigkövettük a sashal tisztítását és előkészítését, majd főztünk. »

Mangalica kocsonya

Mangalica kocsonya

Bocuse D’Or-inspiráció és főhajtás a 2013-as döntő tízedik helyezettje, Széll Tamás előtt. »

Így készült fel Molnár Gábor a döntőre

Így készült fel Molnár Gábor a döntőre

"Az adrenalin szint felfog menni, az biztos, de ez engem csak pozitívan befolyásol." »

A németországi hétköznapok

A németországi hétköznapok

"Sokan teljesen őrültnek gondoltak, hogy azt az egészet, amit itthon eddig sikerült felépíteni, hirtelen felrúgom." »

Értékelési szempontok    |    Impresszum    |    Médiaajánlat    |    Kapcsolat    |    Adatkezelési elveink