Bejelentkezés  |  Regisztráció   |   Hirlevél      

Görög Sunday Brunch

Görög Sunday Brunch

ARAZ lakoma

Októbertől visszatér a közkedvelt Sunday Brunch, minden hónapban megújuló tematikával, korlátlan ételfogyasztással, valamint ingyenes tetőkerti wellness-belépővel! Októberben Görögország ízeit kóstolhatják meg a hozzánk betérő vendégek, egy kellemes vasárnapi ebéd keretében, az ARAZ luxuskörnyezetében. »

Nyiss a világ ízeire és önmagadra!

Nyiss a világ ízeire és önmagadra!

Október 1-én indul a GasztroWerk

Startupok, vadiúj hazai és nemzetközi ízek, friss trendek - a 8. alkalommal induló GasztroWerk legújabb programjában minden szerepel, ami finom, eredeti és közösségi. A Werk Akadémia egyedülálló programja 2010 óta a progresszív hazai és nemzetközi gasztronómiai törekvések élményműhelye, civilek és profik, ínyencek és gasztrovállalkozók iránytűje a vendéglátás világában. »

Ezt a gasztro-koncert élményt nem szabad kihagyni!

Ezt a gasztro-koncert élményt nem szabad kihagyni!

A Budapest Bisztró legjobb fogásaival és egy különleges Váradi Roma Café esttel ünnepli második születésnapját.

A belváros magyaros bisztrója nagyszabású partyval ünnepli sikerének második évfordulóját. A születésnapi este különlegessége, hogy a téli időszakban stúdiómunkálataik miatt egyedül itt lép majd fel a Váradi Roma Café. Hamisítatlan, belsőséges bárhangulat és igazi örömzenélés várható, így a Budapest Bisztró törzsvendégei és a barátai mellett a Váradi Roma rajongók is igazi csemegére számíthatnak. »

Inspiráló harmónia

Inspiráló harmónia

Egy íz, amelyben benne van Richard Hennessy öröksége, közel 250 év tapasztalat, Cognac elsőrendű termővidékei és a ház páratlan borpárlat készlete. A Hennessy kivételes aromájú, harmonikus házasításait nemcsak a gourmet közönség kóstolja szívesen, de a kísérletező kedvű séfek is örömmel használják fel különleges fogások, desszertek elkészítésekor. A cognac ház ezért örömmel támogatja a legjobb éttermeket díjazó Hennessy-Dining Guide Év Étterme gálát és az időtálló értékek átemelését a kortárs gasztronómiába. »

Első benyomás: Ürömi Hütte

Első benyomás: Ürömi Hütte

Az eddig általunk meglátogatott hütték meg sem közelítették az Ürömi Hütte színvonalát. »

Első benyomás: Bontxo

Első benyomás: Bontxo

A Falk Miksa utcában, az antikvitások és régiségek utcájában található a bolttársaihoz képest is fiatal Bontxo, a baszk bisztró. »

Első benyomás: Zeller bisztró

Első benyomás: Zeller bisztró

Az Izabella-Jósika sarkon is van már egy „jó kis hely”. »

Első benyomás: La Perle Noire

Első benyomás: La Perle Noire

Mit tud a „fekete gyöngy” néven anyakönyvezett étterem? »

Első benyomás: Sparhelt

Első benyomás: Sparhelt

A Sparhelt valóban egy modern, európai étterem, ahogy állítja magáról »

Első benyomás: Jókai bisztró

Első benyomás: Jókai bisztró

Gasztronómiai trendekre érzékeny, helyi szinten előremutató konyhával találkozhatunk a pécsi Jókai Bisztróban. »

Teszt: Schieszl

Teszt: Schieszl

Never brown in town…

Budakalászra mentünk bajor-sváb ételekkel töltekezni. »

Teszt: KNRDY

Teszt: KNRDY

A cél egyértelmű, ez legyen a város legszínvonalasabb húsétterme. »

Sörmustra

Sörmustra

Cikkek, receptek. Mindent a sörről. »

Borkonyha
Újbor konyha

A Borkonyha elhelyezkedése és enteriőrje kiemelkedő adottságok, ha e kifinomult stílus a tányérokon is szűkebb mezsgyét, változatlanul bátor, de jobban körülhatárolt mozgásteret eredményez, úgy valódi magyar borbisztró születéséről beszélhetünk – a fiatal bor beérik.

Borkonyha
Borkonyha

A belvárosi bisztró fogalma sokat finomodott az elmúlt pár évben itthon. A francia kifejezés – melynek sokak szerint Párizs 1815-ös orosz megszállására visszanyúló gyökerei vannak – egyszerű, friss és szezonális alapanyagokból készülő, házias ételeket jelent, gyors étkezést, de nem gyors ételeket. A Borkonyha érezhetően bisztróként pozícionálja magát: menüjén, megjelenésén, hangulatán is ez tükröződik. A bor bár fontos szereplő – amit a gyönyörű, egész falat betöltő borszekrény is jelez –, mégsem nehezedik rá az étteremre és a konyhára sem; a bor tisztelete nem helyettesíti a főzés szeretetét.

Az étterem belső kialakítása otthonos, mégsem feleslegesen barátkozó: fekete-fehér kontrasztjaival, kerekített formáival, vastag szegélyeivel modern art deco utánérzésként definiálhatnánk. Kényelmes, elegáns, de nem esik felesleges túlzásokba, pontosan ez az, amit egy bisztró belterétől várhatunk.

Az étlap mellett érdemes a krétával táblára írt napi, szezonális ajánlatokat áttekintenünk, a választás fáradalmait pedig házi kenyerekkel és sós vajjal pihenjük ki. A vaj bár kötelező kiegészítő, mégis egy ilyen típusú bisztró bátrabban nyúlhatna a pástétomok, rilette-ek irányába – hiszen a szellemi előd Bock Bisztró csodás paprikás zsír entrée-ja itt túl rusztikusan hatna. Előételként rögtön a napi menüből kagylót rendelünk fehérborban, ami jelen esetben Szent-Jakab kagylót jelent beurre blanc-ban. A kagyló feszes, pontos elkészítést mutat, a fehér mártással pedig nehéz mellényúlni. A kagylók tetején koronaként ülő kis zöldségpárna viszont nem tölti be a kéreg funkcióját: annak érdekében, hogy el ne olvadjunk az étellel együtt mi is, némi ropogósságot hiányolunk.

Minden hideg napon, minden bizonytalan órában, minden átmulatott éjszaka után kevés jobb ellenszerre akadhatunk a kacsából készült erőlevesnél. A Borkonyhán mély, tiszta, derített levessel szolgálnak, betétként buggyantott tojással, pár gondolatnyi kacsamell sonkával és szarvasgombaforgáccsal. Mindhárom figyelmes adalék, bár a leves mennyisége több mint bisztróadag, a fogás az anyai gondoskodást juttatja eszünkbe, amire sosem mondanánk rosszat.

Főételként harcsát és malacot választunk. Előbbi kíméletesen vajban sült, köretként házi krumplinudli és fűzöld parajkrém egészíti ki a halat. Összességében a köret uralkodik a tányéron, a hal – csakúgy mint természetes élőközegében – csak néha felcsillan a túlzott mennyiségű mártásban. Egy bisztróban a főétel kulcskategória, fogyasztása közben nem terelődhet a szó újra a belsőépítészetre és a környező asztaloknál zajló, sóhajtásokkal teli munkaebédekre. Az alkotóelemek külön életet élnek, és inkább elnyomják, mint erősítik egymást. A malac variációk elnevezésű főfogás már egészen más műfajt képvisel: erős és súlyos ízek, szigorú tekintett, odavetett szavak, szó sincs finomkodásról. A tányéron zöldséges tócsnin pihen a trió: kelkáposztába tekert préselt nyelv, villánkon olvadó, krémes fasírt és pofahús. Mindhárom főszereplő ül és ültet: nehéz fogás, amit a tócsni sem old fel, de szerencsére akár egy selymesebb chardonnay-t, akár egy harapósabb rizlinget segítségül hívhatjuk.

Desszertre nehéz gondolnunk, de a házi almás pite mégis kacéran kellette magát érkezésünk óta. A kekszalap némileg vastagabb és ellenállóbb a kelleténél, de a fanyar almaréteg és zöldalma sorbet kellemes utóízzel zárják az ebédet.

A bisztró nehéz műfaj. Arányokról és türelemről szól, még ha látszólag a virtuóz sütés és látványos tányérra szórás adják velejét. A könnyű fogások között konzisztenciát, rendet és megfelelő arányokat tartani kihívás. Túl csábító összetett tányérokat teremteni, az ízek és textúrák játékát keresve elveszni bennük. Az egyszerűség, gyakran pedig az egyszerűség áldott illúziója emelik a bisztrókonyhát a kötetlen étkezés csúcsára. A Borkonyha elhelyezkedése és enteriőrje kiemelkedő adottságok, ha e kifinomult stílus a tányérokon is szűkebb mezsgyét, változatlanul bátor, de jobban körülhatárolt mozgásteret eredményez, úgy valódi magyar borbisztró születéséről beszélhetünk – a fiatal bor beérik.

A tesztelés időpontja: 2011. december . A kritika az étterem akkori teljesítményét értékeli , amely azóta változhatott.


Címkék: Sárközi Ákos, Borkonyha

« Vissza a TESZTEK rovatba.
Típus:   bisztró
Konyha nemzetisége, stílusa:  magyar
Tel.:  +36 1 266 0835
Nyitva:
   H-Szo:  12:00-24:00
Cím: 1051 Budapest, Sas u. 3.
0 hozzászólás
Olvasói értékelés
2 szavazat alapján ratingkep

Árfekvés : pricekep

15.5


Oldalak:  >|

A végzet asszonya a konyhában!

Provokatív, szexi svéd szakácskönyv - azaz ne kelljen olyan gyakran elválni ágytól és asztaltól.

A végzet asszonya a konyhában!

Ha most nálunk rendeli meg, akkor 5990 forint helyett 4490 forintért kapja meg a reprezentatív albumot. »

Rendelje meg a Larousse enciklopédia új kiadását kedvezménnyel!

Rendelje meg a Larousse enciklopédia új kiadását kedvezménnyel!

Újra kapható a Larousse Gasztronomia Lexikon. Nálunk 24 900 Ft helyett most 19 900 Ft-ért rendelheti meg! »

Top 10 torta Budapesten

Top 10 torta Budapesten

Legyen egy cukrászda kicsi vagy nagy, régi vagy új, torta egészen biztos, hogy bármelyikben kapható. De hol lehet a legfinomabbakhoz hozzájutni? Erre kerestük a választ. »

Ánizsmagos zöldborsó-<br>főzelék füstölt kacsamellel

Ánizsmagos zöldborsó-
főzelék füstölt kacsamellel

A Street Food Show-n is lehet kóstolni

Ilyen is lehet a zöldborsófőzelék. Sinkó Borit, a Hokedli tulajdonosát Krúdy ihlette. »

Galambmell karalábé-<br>krémmel és sós citrommal

Galambmell karalábé-
krémmel és sós citrommal

Mizsei János (Mák Bisztró) receptje

»

Molnár Gábor

Molnár Gábor

"Egy ilyen megmérettetésnek az ember úgy indulni neki, hogy megnyeri. Nem lehet másképp." »

À La Nage

À La Nage

Larousse Gasztronómiai Lexikon szócikke

Ízesített főzőlé [court-bouillon], ebben főzik a kagylót vagy rákféléket (fésűkagylót, folyami rákot, langusztát vagy a kisebb homárt), ha elkészült, az ízlés szerint fűszerezett főzőlében melegen vagy hidegen tálalják (lehet tejszínnel is gazdagítani): ezt a tálalást nevezik „à la nage”-nak. »

Értékelési szempontok    |    Impresszum    |    Médiaajánlat    |    Kapcsolat    |    Adatkezelési elveink