Bejelentkezés  |  Regisztráció   |   Hirlevél      

Görög Sunday Brunch

Görög Sunday Brunch

ARAZ lakoma

Októbertől visszatér a közkedvelt Sunday Brunch, minden hónapban megújuló tematikával, korlátlan ételfogyasztással, valamint ingyenes tetőkerti wellness-belépővel! Októberben Görögország ízeit kóstolhatják meg a hozzánk betérő vendégek, egy kellemes vasárnapi ebéd keretében, az ARAZ luxuskörnyezetében. »

Nyiss a világ ízeire és önmagadra!

Nyiss a világ ízeire és önmagadra!

Október 1-én indul a GasztroWerk

Startupok, vadiúj hazai és nemzetközi ízek, friss trendek - a 8. alkalommal induló GasztroWerk legújabb programjában minden szerepel, ami finom, eredeti és közösségi. A Werk Akadémia egyedülálló programja 2010 óta a progresszív hazai és nemzetközi gasztronómiai törekvések élményműhelye, civilek és profik, ínyencek és gasztrovállalkozók iránytűje a vendéglátás világában. »

Ezt a gasztro-koncert élményt nem szabad kihagyni!

Ezt a gasztro-koncert élményt nem szabad kihagyni!

A Budapest Bisztró legjobb fogásaival és egy különleges Váradi Roma Café esttel ünnepli második születésnapját.

A belváros magyaros bisztrója nagyszabású partyval ünnepli sikerének második évfordulóját. A születésnapi este különlegessége, hogy a téli időszakban stúdiómunkálataik miatt egyedül itt lép majd fel a Váradi Roma Café. Hamisítatlan, belsőséges bárhangulat és igazi örömzenélés várható, így a Budapest Bisztró törzsvendégei és a barátai mellett a Váradi Roma rajongók is igazi csemegére számíthatnak. »

Inspiráló harmónia

Inspiráló harmónia

Egy íz, amelyben benne van Richard Hennessy öröksége, közel 250 év tapasztalat, Cognac elsőrendű termővidékei és a ház páratlan borpárlat készlete. A Hennessy kivételes aromájú, harmonikus házasításait nemcsak a gourmet közönség kóstolja szívesen, de a kísérletező kedvű séfek is örömmel használják fel különleges fogások, desszertek elkészítésekor. A cognac ház ezért örömmel támogatja a legjobb éttermeket díjazó Hennessy-Dining Guide Év Étterme gálát és az időtálló értékek átemelését a kortárs gasztronómiába. »

Első benyomás:<br> Gótika

Első benyomás:
Gótika

A Szentháromság téren valóban hiánypótló - saját önmeghatározásuk szerint - gasztrokocsma, ételbár nyílt a napokban? »

Teszt: Olimpia

Teszt: Olimpia

Ádám Csaba kivételes arányérzékkel komponálja a tányérjait, minden elem a látványon túl ínyenc funkcióval bír és szerencsére nem fél a valódi ízektől, nem butít, nem herél. »

Első benyomás: <br>Konyha

Első benyomás:
Konyha

Godot már nincs itt, s vélhetően nem is lesz. Ám Ilja Volkovnak, Moravcsik Bélának és Fecske Fanninak köszönhetően viszont van helyette étterem. »

Első benyomás: <br>Olivola

Első benyomás:
Olivola

Kis mediterrán sziget Kecskemét belvárosában, a gyönyörűen felújított Rákóczi úton. Igazi olasz paradicsom ez, kiváló, érett és zamatos, melyet meglágyít egy csepp olívaolaj, és megbolondít a bazsalikom illata. »

Sörmustra

Sörmustra

Cikkek, receptek. Mindent a sörről. »

Jankovich
Koreai kúria

Rácalmáson, két percre a Duna-parttól, az ófalui részen egy, a 18. században épült kúriában és parkban rejtezik a vidék legjobb távol-keleti étterme.

Jankovich
Jankovich

A Jankovich-kúria nem pusztán vendéglő. Szálloda, konferenciatermek, park, sétaút, kellemes kiülős terasz, minden, ami kell. De amiért akár még a fővárosból is ide jönnek, az az étterem. Amúgy Rácalmáson igazi magyaros konyhára számítanánk, kiváltképp egy régi magyar család nevét viselő udvarházban. De tudvalevő, hogy nem messze található egy koreai autógumi-gyártó üzem, vélhetőleg megfelelő számú, ide költöztetett koreai vezetővel. Egyértelmű, hogy erre már érdemes üzletet alapozni.

Ettem már koreait: elég szokatlan errefelé a kimchi, a többféle namul és a karakteresen fűszeres ízvilág. Egy-egy jobb, érettebb kimchi az avatatlannak akár „büdösnek” is tűnhetne. És szó, ami szó, akár az is lehet. De a koreai konyha ezt jól ötvözi az egyébként természetesre meghagyott alkotóelemekkel, és így együtt fogyasztva már egészen harmonikusnak tűnik.

Meglepő módon van magyar ételeket tartalmazó étlap is, de nem arról választunk értelemszerűen. Inkább lássuk, milyen a koreai Rácalmáson. Négyféle zöldség érkezik rögtön kezdésnek, mindegyik kis adag. Nem mondják ugyan, de kiderül, ha valamelyik elfogy, hoznak belőle még. Kedves gesztus! A daikon retek-kimchi roppanósan erőteljes, de nem túlpácolt, benne a paprika sem túlzó, jól érezni a szezámmagot is, ez lett a kedvencünk. A másik kimchi kínai kelből készült és nagyon puhára pácolt, itt már erőteljes az illat is, a paprika ereje, azt hiszem, elviszi örökre az ízlelőbimbóim érzékelőképességét, de mégsem. Telt íz, kissé furcsa a magyar szájnak, de nagyon finom! Szinte csak a paprikamártást és a szezámmagolajat lehet érezni benne, de mindezt szépen. Kétféle namul is jár az asztalra, az első egy mangóbabcsíra-saláta némi répával és újhagymával, szimpla szezámmagos-szezámolajos ízesítésű gyomornyugtató, jól is esik az erősebb ízek után. A másik egy tengerialga-saláta, szintén némi répával és talán retekkel keverve, ezek adják a roppanós élményt, viszont ez a saláta alig-alig ízesített, megmaradt az alga tengeri hűssége és érdekesen édeskés íze, kissé meglepő állaga. Az alga puha, szinte krémes, mégis kissé ellenálló. Látszik, tudják, hogyan kell a nagyon csípős után hűsítő ízekkel kiigazítani a szánk ízét!

Nem vagyunk nagyon bátrak, ezért egy Mo-Deum Twegimet rendelünk, ami tempurázott garnéla, tintahalkarika, húsos derelye és zöldségkosár együtt, s hozzá wasabis szójaszósz, csípős paprikaszósz és őrölt chili. Összetett, de egyszerű étel. A tempura-tésztában sütést könnyű elrontani, de itt nem sikerült: a rák omlik, a tintahal kissé rágógumis állagú, de még elfogadható, a zöldségkosár decensen neutrális, de kimchivel együtt fogyasztva finom. A derelye hústöltelékében sajnos nem kevés az ín és medvehagymára emlékeztető fokhagymás íze van. Ugyanakkor viszont, koreai import lévén, valószínűleg ez nem így van, ebben az ételben ez a leggyengébb láncszem.

Másik főételünk egy forró vaslapon érkező bulgogig. Látványos, hogy sisteregve érkezik a hirtelen ropogós zöldségekkel összeforgatott ragu, íze azonban neutrális, igen mérsékelt, a pácolt marhahús sem kifejező, a szójaszósz sem az igazán, de az összkép látványosan friss és szép. Természetesen ahhoz, hogy kerek legyen koreai ízkirándulásunk, muszáj egy leves is. Nem is kérjük, de kapunk egy kis adag kimchi chigae levest káposztából, alig megfőtt, s ezért nem túl ízes császárhússal, újhagymával és tofuval, mindezt egy jó fűszeres, paprikás lében. Egyszerű, csípős ízek, de nem bántó, hanem nyugtató. A főételekhez és a leveshez kapott ragacsos rizs is koreai módra vízízű, de erre előre figyelmeztetnek is.

A koreai konyha nem igazán ad fel desszerteket, leginkább friss gyümölcsöt fogyasztanak a rizs- vagy tésztaételt követően. Mi ezt nem tesszük, viszont felszolgálónk oly kedvesen ajánlja a Lovagok kedvence elnevezésű desszertjüket, hogy nem bírunk ellenállni. Francia bundás kenyér érkezik édes tojásban sütve, finom, ízes, de a vaníliafagylalt sajnos bolti terméknek tűnik, a mellette lévő pirított alma nem igazán pirult meg! Kár, nem kellett volna desszertet rendelni. Oly szép lett volna nélküle.

Aki egy kis ízutazásra vágyik a koreai konyha háza táján, annak megéri ellátogatni Rácalmásra. A fenti ételsor két pohár borral és borravalóval sem érte el a tízezer forintot, tehát az oda-visszaút is bőven kifutja egy drágább budapesti étkezés árából. Látszik, hogy szeretik ezt csinálni, és ez nagyon megnyugtató. Minél több ilyen helyet találunk vidéken, annál magasabb szintet érhet el a magyar gasztrokultúra, s annál nagyobb bizalommal térhetünk be egyre több étterembe.

A tesztelés időpontja: 2011. május . A kritika az étterem akkori teljesítményét értékeli , amely azóta változhatott.


Címkék: Jankovich kúria, Forster Zoltán

« Vissza a TESZTEK rovatba.
Típus:   étterem
Konyha nemzetisége, stílusa:  magyar,  nemzetközi,  koreai
Tel.:  +36 25 507 817
Nyitva:
   H-V:  12:00-22:00
Cím: 2459 Rácalmás, Jankovich köz 1.
0 hozzászólás
Olvasói értékelés
5 szavazat alapján ratingkep

Árfekvés : pricekep

13.0


Oldalak:  >|

A végzet asszonya a konyhában!

Provokatív, szexi svéd szakácskönyv - azaz ne kelljen olyan gyakran elválni ágytól és asztaltól.

A végzet asszonya a konyhában!

Ha most nálunk rendeli meg, akkor 5990 forint helyett 4490 forintért kapja meg a reprezentatív albumot. »

Rendelje meg a Larousse enciklopédia új kiadását kedvezménnyel!

Rendelje meg a Larousse enciklopédia új kiadását kedvezménnyel!

Újra kapható a Larousse Gasztronomia Lexikon. Nálunk 24 900 Ft helyett most 19 900 Ft-ért rendelheti meg! »

Top 10 levesbár

Top 10 levesbár

Hűtenek-fűtenek, egyre több van belőlük és szerencsére köztük sok-sok jó. Kedvenc budapesti levesbárjaink. »

Top 10 kávézó

Top 10 kávézó

A hazai megszállottak! »

Csokoládé<br>-torta

Csokoládé
-torta

Mizsei János (MÁK) készítette

A Vintage Bazaar név már a hazai gasztronómia főszereplőinek is egyre jobban cseng. A MÁK desszertjeinek egy részét tányérjaikban tálalja. Például ezt a csokitortát. »

Holland sajtsaláta, <br>burgonya<br>-gombóc, <br>snidling-<br>szósszal,<br>oliebollen

Holland sajtsaláta,
burgonya
-gombóc,
snidling-
szósszal,
oliebollen

A Dizájn hét apropóján holland menüt mutatott a TERMINAL. És, hogy ne menjen feledésbe a naracssárga titok, a séfek megosztják a receptet. »

Krémes mangalicamáj <br>körtével

Krémes mangalicamáj
körtével

Sárközi Ákos receptje

Október 9-én kiosztották a Gault&Millau díjakat. Az év étterme a nemrég Michelin-csillagot is elnyert Borkonyha lett. Felelevenítjük a hely szellemi agytrösztjének, Sárközi Ákosnak a húsalmáját. »

Kétsajtos-sütőtökös torony <br>pirított pucér dióval

Kétsajtos-sütőtökös torony
pirított pucér dióval

A puha sütőtök édességét fokozza a sült cékla, dióságát pedig a pirított és ruhájától megfosztott, krémes dió. Remekül passzolnak a semleges ízű mozzarellával és az intenzívebb kéksajttal. Minderre a balzsamecetes öntet felel. »

Ánizsmagos zöldborsó-<br>főzelék füstölt kacsamellel

Ánizsmagos zöldborsó-
főzelék füstölt kacsamellel

A napokban nyitott Hokedliben főzték

Ilyen is lehet a zöldborsófőzelék. Sinkó Borit, a Hokedli tulajdonosát Krúdy ihlette. »

Bayer Péter

Bayer Péter

Mi a helyzet az erdélyi gasztronómiával? A Danubius Health Spa Resort Bradet konyhafőnöke mesél. »

Étteremkalauzok

Étteremkalauzok

Michelin és Gault Millau

Az anekdota szerint a Relais de Poquerolles étterem séfje 1958-ban öngyilkosságot követett el, amikor elvesztette Michelin csillagait. A történet annyira drámai és egyben szívszorongató, hogy senkinek nem jutott eszébe megkérdőjelezni, pedig igazából semmi ilyesmi nem történt. »

Mokkakávé

Mokkakávé

Mosógépek inspirálták a kéváéfőző tervezőjét. »

Értékelési szempontok    |    Impresszum    |    Médiaajánlat    |    Kapcsolat    |    Adatkezelési elveink