Bejelentkezés  |  Regisztráció   |   Hirlevél      

Első benyomás: <br>Seasons Bistro

Első benyomás:
Seasons Bistro

Nemrég nyílt a Király utca-Liszt Ferenc tér sarkán egy Season nevű bisztró. Földszinti hatalmas ablaktábláin a most divatos kalligrafikus írás hirdeti, hogy itt a Josperben, a szupergrillben sütött finomságok vannak főszerepben. »

Első benyomás: <br>Black Cab Pub

Első benyomás:
Black Cab Pub

Már zarándokhely -

Szombathelyen mindig is lehetett jókat enni, átlagból kiemelkedő éttermet azonban már nehezebb volt találni. Ez idáig. »

Első benyomás: <br>Oinos

Első benyomás:
Oinos

Cseréptörés - Első benyomás

A Rákóczi téren az ősszel nyílt egy olasz étterem, a csarnok épületében, tágas kirakataival a térre néz. Autentikus olasz étteremnek mondja magát, az étlap is erről tanúskodik. Pizza-választékkal természetesen. A neve Oinos. »

Első benyomás: <br>Fricska

Első benyomás:
Fricska

Már régóta váratott magára egy figyelmeztető fricska a jóllakottan megállapodott, babérjaikon trónoló önelégült magyar vendéglősökre, egy ébresztő fricska, nem agresszív, nem tolakodó, de azért csípős fricska, hogy ébresztő hölgyeim és uraim: van még min javítani, van még mit tanulni. »

Első benyomás: <br>Mandarin

Első benyomás:
Mandarin

Jelentős lépés a Mandarin bisztró megjelenése, kiváltképp azért, mert példamutató lehet az ázsiai, kínai konyha értékálló közvetítésében. »

Sörmustra

Sörmustra

Cikkek, receptek. Mindent a sörről. »

Jankovich
Koreai kúria

Rácalmáson, két percre a Duna-parttól, az ófalui részen egy, a 18. században épült kúriában és parkban rejtezik a vidék legjobb távol-keleti étterme.

Jankovich
Jankovich

A Jankovich-kúria nem pusztán vendéglő. Szálloda, konferenciatermek, park, sétaút, kellemes kiülős terasz, minden, ami kell. De amiért akár még a fővárosból is ide jönnek, az az étterem. Amúgy Rácalmáson igazi magyaros konyhára számítanánk, kiváltképp egy régi magyar család nevét viselő udvarházban. De tudvalevő, hogy nem messze található egy koreai autógumi-gyártó üzem, vélhetőleg megfelelő számú, ide költöztetett koreai vezetővel. Egyértelmű, hogy erre már érdemes üzletet alapozni.

Ettem már koreait: elég szokatlan errefelé a kimchi, a többféle namul és a karakteresen fűszeres ízvilág. Egy-egy jobb, érettebb kimchi az avatatlannak akár „büdösnek” is tűnhetne. És szó, ami szó, akár az is lehet. De a koreai konyha ezt jól ötvözi az egyébként természetesre meghagyott alkotóelemekkel, és így együtt fogyasztva már egészen harmonikusnak tűnik.

Meglepő módon van magyar ételeket tartalmazó étlap is, de nem arról választunk értelemszerűen. Inkább lássuk, milyen a koreai Rácalmáson. Négyféle zöldség érkezik rögtön kezdésnek, mindegyik kis adag. Nem mondják ugyan, de kiderül, ha valamelyik elfogy, hoznak belőle még. Kedves gesztus! A daikon retek-kimchi roppanósan erőteljes, de nem túlpácolt, benne a paprika sem túlzó, jól érezni a szezámmagot is, ez lett a kedvencünk. A másik kimchi kínai kelből készült és nagyon puhára pácolt, itt már erőteljes az illat is, a paprika ereje, azt hiszem, elviszi örökre az ízlelőbimbóim érzékelőképességét, de mégsem. Telt íz, kissé furcsa a magyar szájnak, de nagyon finom! Szinte csak a paprikamártást és a szezámmagolajat lehet érezni benne, de mindezt szépen. Kétféle namul is jár az asztalra, az első egy mangóbabcsíra-saláta némi répával és újhagymával, szimpla szezámmagos-szezámolajos ízesítésű gyomornyugtató, jól is esik az erősebb ízek után. A másik egy tengerialga-saláta, szintén némi répával és talán retekkel keverve, ezek adják a roppanós élményt, viszont ez a saláta alig-alig ízesített, megmaradt az alga tengeri hűssége és érdekesen édeskés íze, kissé meglepő állaga. Az alga puha, szinte krémes, mégis kissé ellenálló. Látszik, tudják, hogyan kell a nagyon csípős után hűsítő ízekkel kiigazítani a szánk ízét!

Nem vagyunk nagyon bátrak, ezért egy Mo-Deum Twegimet rendelünk, ami tempurázott garnéla, tintahalkarika, húsos derelye és zöldségkosár együtt, s hozzá wasabis szójaszósz, csípős paprikaszósz és őrölt chili. Összetett, de egyszerű étel. A tempura-tésztában sütést könnyű elrontani, de itt nem sikerült: a rák omlik, a tintahal kissé rágógumis állagú, de még elfogadható, a zöldségkosár decensen neutrális, de kimchivel együtt fogyasztva finom. A derelye hústöltelékében sajnos nem kevés az ín és medvehagymára emlékeztető fokhagymás íze van. Ugyanakkor viszont, koreai import lévén, valószínűleg ez nem így van, ebben az ételben ez a leggyengébb láncszem.

Másik főételünk egy forró vaslapon érkező bulgogig. Látványos, hogy sisteregve érkezik a hirtelen ropogós zöldségekkel összeforgatott ragu, íze azonban neutrális, igen mérsékelt, a pácolt marhahús sem kifejező, a szójaszósz sem az igazán, de az összkép látványosan friss és szép. Természetesen ahhoz, hogy kerek legyen koreai ízkirándulásunk, muszáj egy leves is. Nem is kérjük, de kapunk egy kis adag kimchi chigae levest káposztából, alig megfőtt, s ezért nem túl ízes császárhússal, újhagymával és tofuval, mindezt egy jó fűszeres, paprikás lében. Egyszerű, csípős ízek, de nem bántó, hanem nyugtató. A főételekhez és a leveshez kapott ragacsos rizs is koreai módra vízízű, de erre előre figyelmeztetnek is.

A koreai konyha nem igazán ad fel desszerteket, leginkább friss gyümölcsöt fogyasztanak a rizs- vagy tésztaételt követően. Mi ezt nem tesszük, viszont felszolgálónk oly kedvesen ajánlja a Lovagok kedvence elnevezésű desszertjüket, hogy nem bírunk ellenállni. Francia bundás kenyér érkezik édes tojásban sütve, finom, ízes, de a vaníliafagylalt sajnos bolti terméknek tűnik, a mellette lévő pirított alma nem igazán pirult meg! Kár, nem kellett volna desszertet rendelni. Oly szép lett volna nélküle.

Aki egy kis ízutazásra vágyik a koreai konyha háza táján, annak megéri ellátogatni Rácalmásra. A fenti ételsor két pohár borral és borravalóval sem érte el a tízezer forintot, tehát az oda-visszaút is bőven kifutja egy drágább budapesti étkezés árából. Látszik, hogy szeretik ezt csinálni, és ez nagyon megnyugtató. Minél több ilyen helyet találunk vidéken, annál magasabb szintet érhet el a magyar gasztrokultúra, s annál nagyobb bizalommal térhetünk be egyre több étterembe.

A tesztelés időpontja: 2011. május . A kritika az étterem akkori teljesítményét értékeli , amely azóta változhatott.


Címkék: Jankovich kúria, Forster Zoltán

« Vissza a TESZTEK rovatba.
Típus:   étterem
Konyha nemzetisége, stílusa:  magyar,  nemzetközi,  koreai
Tel.:  +36 25 507 817
Nyitva:
   H-V:  12:00-22:00
Cím: 2459 Rácalmás, Jankovich köz 1.
0 hozzászólás
Olvasói értékelés
5 szavazat alapján ratingkep

Árfekvés : pricekep

13.0


Oldalak:  >|

Jó magyar kalács és bárányhús suffával

Húsvét-szimbolika és régi receptek

Jó magyar kalács és bárányhús suffával

Ahogy azt már más ünnepeknél is láthattuk, az ilyenkor felszolgált ételek szimbolikus jelentéssel is bírtak, azoknak különös erőt tulajdonítottak. Így van ez a húsvéti ételekkel is. »

Torma

Torma

„Nincs még étel, ami ennyire feltolná magunkat az agyunkig, szétrugdosná a nyálkahártyánkat, megbőgetne, ésatöbbi. És mégis imádjuk, és mégis keressük.” »

Top 10 torta Budapesten

Top 10 torta Budapesten

De hol lehet a legfinomabbakhoz hozzájutni? Erre kerestük a választ. »

Hamburger, a húsvét hangulatában

Hamburger, a húsvét hangulatában

Dizájnmenza receptje

Mindent bele lehet pakolni, ami „hazajött”velünk a piacról. Továbbá nagyon ideális a Húsvétról megmaradó sok főtt sonka felhasználására is, hiszen ekkor is mindenki belelendül a vásárlásba. »

Húsvéti töltött kalács

Húsvéti töltött kalács

Limara receptje

Ebben a kuglófszerű kalácsban minden benne van, ami a húsvéti asztalról nem hiányozhat. A kalács, a sonka, a főtt tojás, a főtt kolbász és még a torma is. Tökéletes ünnepi reggeli, vagy nagyszerű vendégváró falat a locsolkodóknak! »

Gőzgombócos vadas

Gőzgombócos vadas

Dudás Szabolcs (Anyukám Mondta) receptje

Az Anyukám Mondta étterem elkészítette egy klasszikus vadast, majd szétszedte a húst, betöltötte azt egy gőzgombócba. Kigőzölte, a zöldségekből pedig egy salit készült. »

Ifjú séftehetségek a konyhán

Ifjú séftehetségek a konyhán

A Fricskás fiúk fél éve vezetik a konyhájukat Csongrádi Csabával karöltve, munkájukat pedig mi is díjaztuk az Év Ifjú Séftehetségei elismeréssel a 2015-ös Hennessy-Dining Guide Év Étterme Gálán. De ki ez a két srác és mit szeretnének képviselni? »

Értékelési szempontok    |    Impresszum    |    Médiaajánlat    |    Kapcsolat    |    Adatkezelési elveink