Bejelentkezés  |  Regisztráció   |   Hirlevél      

Inspiráló harmónia

Inspiráló harmónia

Egy íz, amelyben benne van Richard Hennessy öröksége, közel 250 év tapasztalat, Cognac elsőrendű termővidékei és a ház páratlan borpárlat készlete. A Hennessy kivételes aromájú, harmonikus házasításait nemcsak a gourmet közönség kóstolja szívesen, de a kísérletező kedvű séfek is örömmel használják fel különleges fogások, desszertek elkészítésekor. A cognac ház ezért örömmel támogatja a legjobb éttermeket díjazó Hennessy-Dining Guide Év Étterme gálát és az időtálló értékek átemelését a kortárs gasztronómiába. »

Teszt: Walter

Teszt: Walter

Ha az ember történetesen nagyvárosi, állandóan lüktető környezetben éli a napjai nagy részét, óhatatlanul is vágyik arra, hogy időről-időre kiszakadjon ebből a mesterséges közegből. Hogy egy kicsit le tudjon lassulni, bámészkodhasson és lássa, a fővárosi szívdobogáson kívül az ország vérkeringésének van még jó néhány igazán klassz állomása. Perbál például ilyen. És igazán szerethető. »

Teszt: Macesz Huszár

Teszt: Macesz Huszár

Nem kell, de nem ártana, ha a két irányt képes lenne kulináris értelemben ötvözni: Izrael konyhája legyen, vagy a magyar-zsidó, közép-európai polgári, kicsit bécsi, majd német befolyással pestivé lett konyhát vigye, némiképp modern köntösben. Vagy csak egy újabb unalomba szürkülő vendéglátós vállalkozás, ami történetesen a pesti gettó narratívát tekinti eladható terméknek. »

Teszt: Borkonyha

Teszt: Borkonyha

Esztétika és ízharmónia

Ha van titka, akkor talán az, hogy mindenféle túlzástól abszolút mentes. Ha valaki punk helyen enne, ez nem az. »

Teszt: Sárga Borház

Teszt: Sárga Borház

Minek is nevezzelek?

A Sárga Borház, amely az elmúlt években meghatározó színe volt a régió gasztro térképének, az utóbbi időben minta önmeghatározási vitába keveredett volna magával. »

Teszt: Mák

Teszt: Mák

Az eddigi séf-helyettes vette át a konyhát. A Mák 3.0-ás verzió is bevált, másoknak is ajánljuk. »

Teszt: Anyukám Mondta

Teszt: Anyukám Mondta

Bár a hangulat toszkán, de nagyképűen akár fúziósnak is nevezhetnénk, épp jól ötvözi a vágyott olaszságot a magyar táj által kínált csodákkal. »

Teszt: Patrióta

Teszt: Patrióta

A kézműves szerénysége

Találtunk Gyulán egy olyan konyhát, amely túlmutat a mindennapi rutinon. »

Teszt: Costes

Teszt: Costes

Quadratura circuli

A kör négyszögesítése a lehetetlent próbáló erőfeszítés metaforája, ha úgy tetszik. Nyári étlapkóstolás. »

Első benyomás: Tiszavirág

Első benyomás: Tiszavirág

Tiszavirág az örökkévalóságnak

Jelentős gasztronómiai bástya van kiépülőben a Dél-Alföldön, pedig már azt hittük elesett az a terület. A Tiszavirág, éppen a tiszavirág természetének ellentmondva helyezi vissza Szeged városát a magyar gasztronómiai térképre. »

Sörmustra

Sörmustra

Cikkek, receptek. Mindent a sörről. »

Jankovich
Koreai kúria

Rácalmáson, két percre a Duna-parttól, az ófalui részen egy, a 18. században épült kúriában és parkban rejtezik a vidék legjobb távol-keleti étterme.

Jankovich
Jankovich

A Jankovich-kúria nem pusztán vendéglő. Szálloda, konferenciatermek, park, sétaút, kellemes kiülős terasz, minden, ami kell. De amiért akár még a fővárosból is ide jönnek, az az étterem. Amúgy Rácalmáson igazi magyaros konyhára számítanánk, kiváltképp egy régi magyar család nevét viselő udvarházban. De tudvalevő, hogy nem messze található egy koreai autógumi-gyártó üzem, vélhetőleg megfelelő számú, ide költöztetett koreai vezetővel. Egyértelmű, hogy erre már érdemes üzletet alapozni.

Ettem már koreait: elég szokatlan errefelé a kimchi, a többféle namul és a karakteresen fűszeres ízvilág. Egy-egy jobb, érettebb kimchi az avatatlannak akár „büdösnek” is tűnhetne. És szó, ami szó, akár az is lehet. De a koreai konyha ezt jól ötvözi az egyébként természetesre meghagyott alkotóelemekkel, és így együtt fogyasztva már egészen harmonikusnak tűnik.

Meglepő módon van magyar ételeket tartalmazó étlap is, de nem arról választunk értelemszerűen. Inkább lássuk, milyen a koreai Rácalmáson. Négyféle zöldség érkezik rögtön kezdésnek, mindegyik kis adag. Nem mondják ugyan, de kiderül, ha valamelyik elfogy, hoznak belőle még. Kedves gesztus! A daikon retek-kimchi roppanósan erőteljes, de nem túlpácolt, benne a paprika sem túlzó, jól érezni a szezámmagot is, ez lett a kedvencünk. A másik kimchi kínai kelből készült és nagyon puhára pácolt, itt már erőteljes az illat is, a paprika ereje, azt hiszem, elviszi örökre az ízlelőbimbóim érzékelőképességét, de mégsem. Telt íz, kissé furcsa a magyar szájnak, de nagyon finom! Szinte csak a paprikamártást és a szezámmagolajat lehet érezni benne, de mindezt szépen. Kétféle namul is jár az asztalra, az első egy mangóbabcsíra-saláta némi répával és újhagymával, szimpla szezámmagos-szezámolajos ízesítésű gyomornyugtató, jól is esik az erősebb ízek után. A másik egy tengerialga-saláta, szintén némi répával és talán retekkel keverve, ezek adják a roppanós élményt, viszont ez a saláta alig-alig ízesített, megmaradt az alga tengeri hűssége és érdekesen édeskés íze, kissé meglepő állaga. Az alga puha, szinte krémes, mégis kissé ellenálló. Látszik, tudják, hogyan kell a nagyon csípős után hűsítő ízekkel kiigazítani a szánk ízét!

Nem vagyunk nagyon bátrak, ezért egy Mo-Deum Twegimet rendelünk, ami tempurázott garnéla, tintahalkarika, húsos derelye és zöldségkosár együtt, s hozzá wasabis szójaszósz, csípős paprikaszósz és őrölt chili. Összetett, de egyszerű étel. A tempura-tésztában sütést könnyű elrontani, de itt nem sikerült: a rák omlik, a tintahal kissé rágógumis állagú, de még elfogadható, a zöldségkosár decensen neutrális, de kimchivel együtt fogyasztva finom. A derelye hústöltelékében sajnos nem kevés az ín és medvehagymára emlékeztető fokhagymás íze van. Ugyanakkor viszont, koreai import lévén, valószínűleg ez nem így van, ebben az ételben ez a leggyengébb láncszem.

Másik főételünk egy forró vaslapon érkező bulgogig. Látványos, hogy sisteregve érkezik a hirtelen ropogós zöldségekkel összeforgatott ragu, íze azonban neutrális, igen mérsékelt, a pácolt marhahús sem kifejező, a szójaszósz sem az igazán, de az összkép látványosan friss és szép. Természetesen ahhoz, hogy kerek legyen koreai ízkirándulásunk, muszáj egy leves is. Nem is kérjük, de kapunk egy kis adag kimchi chigae levest káposztából, alig megfőtt, s ezért nem túl ízes császárhússal, újhagymával és tofuval, mindezt egy jó fűszeres, paprikás lében. Egyszerű, csípős ízek, de nem bántó, hanem nyugtató. A főételekhez és a leveshez kapott ragacsos rizs is koreai módra vízízű, de erre előre figyelmeztetnek is.

A koreai konyha nem igazán ad fel desszerteket, leginkább friss gyümölcsöt fogyasztanak a rizs- vagy tésztaételt követően. Mi ezt nem tesszük, viszont felszolgálónk oly kedvesen ajánlja a Lovagok kedvence elnevezésű desszertjüket, hogy nem bírunk ellenállni. Francia bundás kenyér érkezik édes tojásban sütve, finom, ízes, de a vaníliafagylalt sajnos bolti terméknek tűnik, a mellette lévő pirított alma nem igazán pirult meg! Kár, nem kellett volna desszertet rendelni. Oly szép lett volna nélküle.

Aki egy kis ízutazásra vágyik a koreai konyha háza táján, annak megéri ellátogatni Rácalmásra. A fenti ételsor két pohár borral és borravalóval sem érte el a tízezer forintot, tehát az oda-visszaút is bőven kifutja egy drágább budapesti étkezés árából. Látszik, hogy szeretik ezt csinálni, és ez nagyon megnyugtató. Minél több ilyen helyet találunk vidéken, annál magasabb szintet érhet el a magyar gasztrokultúra, s annál nagyobb bizalommal térhetünk be egyre több étterembe.

A tesztelés időpontja: 2011. május . A kritika az étterem akkori teljesítményét értékeli , amely azóta változhatott.


Címkék: Jankovich kúria, Forster Zoltán

« Vissza a TESZTEK rovatba.
Típus:   étterem
Konyha nemzetisége, stílusa:  magyar,  nemzetközi,  koreai
Tel.:  +36 25 507 817
Nyitva:
   H-V:  12:00-22:00
Cím: 2459 Rácalmás, Jankovich köz 1.
0 hozzászólás
Olvasói értékelés
5 szavazat alapján ratingkep

Árfekvés : pricekep


Oldalak:  >|

A végzet asszonya a konyhában!

Provokatív, szexi svéd szakácskönyv - azaz ne kelljen olyan gyakran elválni ágytól és asztaltól.

A végzet asszonya a konyhában!

Ha most nálunk rendeli meg, akkor 5990 forint helyett 4490 forintért kapja meg a reprezentatív albumot. »

Rendelje meg a Larousse enciklopédia új kiadását kedvezménnyel!

Rendelje meg a Larousse enciklopédia új kiadását kedvezménnyel!

Újra kapható a Larousse Gasztronomia Lexikon. Nálunk 24 900 Ft helyett most 19 900 Ft-ért rendelheti meg! »

Top 8 pho

Top 8 pho

A múlt év újabb fejezetet nyitott a magyar gasztroforradalomban. Nemcsak a minőségi, magyaros helyek szaporodtak, hanem soha nem látott számban nyílt mindenféle nemzeti, autentikus étterem is. A thai és a mexikói mellett viszonylag új jelenség a vietnami gasztronómia előretörése, azon belül is a pho-mánia kiteljesedése, ami idén éri el csúcspontját. De hol is ehetünk jó marhahúslevest rizstésztával? »

Legjobb budapesti levesbárok

Legjobb budapesti levesbárok

Az elmúlt időszakban sorra nyíltak meg a levesbárok. Szeretjük az alábbiakat. »

Top 10 kávézó

Top 10 kávézó

A hazai megszállottak! »

Préselt házinyúl-comb sonkával, sütőtökkel, mogyoróval

Préselt házinyúl-comb sonkával, sütőtökkel, mogyoróval

Sárközi Ákos receptje

A frissen Michelin-csillagot szerzett Borkonyha étterem séfjének egyik büszkesége ez a recept. »

Fehércsoki mousse puszedli fagylalttal

Fehércsoki mousse puszedli fagylalttal

Egy parádés desszert a Salon étterem karácsonyi kínálatából

»

Galambmell karalábé-<br>krémmel és sós citrommal

Galambmell karalábé-
krémmel és sós citrommal

Mizsei János (Mák Bisztró) receptje

»

Heiszler Olivér

Heiszler Olivér

Jó helyeket erősített itthon Heiszler Olivér.Cyrano, Costes, Chateau Visz, Onyx, Aranyszarvas - csupa-csupa jó falat. A Mákban, még Huszár Krisztián ideje alatt tiszteletbeli baszk lett, hogy aztán pár évre rá ott álljon Baszkföldön, Ruben Trincado és Martin Berasategui mellett. Egy Padron erejéig bekukkantott Magyarországra, aztán már ment is tovább. Most épp Londonban van. »

Moldován Viktor

Moldován Viktor

Japánból jártam haza sztázsolni

Beszélgetés egy Japánban dolgozó fiatal, magyar séffel, aki bár szülőhazájába járt vissza sztázsolni, mégis abból csinált karriert, amit itthon, a vendéglátóipari középiskolában majd utána a gyakorlatban is megtanult hosszú évekkel ezelőtt. »

Bouillabaisse

Bouillabaisse

Ted Aprajev receptje

Még a nyáron történt. A dalmát tengerparton egy hallevesben egyesült sok-sok náció. Mítoszok és a pikáns valóság a bouillabaisse körül. »

Értékelési szempontok    |    Impresszum    |    Médiaajánlat    |    Kapcsolat    |    Adatkezelési elveink