Bejelentkezés  |  Regisztráció   |   Hirlevél      

A legjobb reggeli Budapest szívében

A legjobb reggeli Budapest szívében

Szerintünk

Ki ne érzett volna már úgy hosszú lustálkodás után szombat vagy vasárnap reggel, hogy minden vágya egy napsütötte, kellemes teraszon a város szívében olasz kávé, frissen facsart narancslé és vajas croissant mellett folytani a napot? Nemrég egy ilyen hétvégén a Budapest Bisztróban jártunk, mely csaknem egy éve várja különlegesen széles reggeli kínálatával hozzánk hasonlóan hedonista vendégeit. »

Foodstock Szatmárban

Foodstock Szatmárban

avagy itt a Panyolafeszt

Évek óta töretlen népszerűségnek örvend a Panyolafeszt, és a recept egyszerűbb, mint gondolnád. Kell hozzá jó sok szilva (lekvár, vagy pálinka - ki mit szeret), aztán egy csipet nyár, némi vadregényes, érintetlen táj, sok-sok zene és persze jó társaság. Panyola környékén ezekben nincs hiány. »

Inspiráló harmónia

Inspiráló harmónia

Egy íz, amelyben benne van Richard Hennessy öröksége, közel 250 év tapasztalat, Cognac elsőrendű termővidékei és a ház páratlan borpárlat készlete. A Hennessy kivételes aromájú, harmonikus házasításait nemcsak a gourmet közönség kóstolja szívesen, de a kísérletező kedvű séfek is örömmel használják fel különleges fogások, desszertek elkészítésekor. A cognac ház ezért örömmel támogatja a legjobb éttermeket díjazó Hennessy-Dining Guide Év Étterme gálát és az időtálló értékek átemelését a kortárs gasztronómiába. »

Első benyomás: Ürömi Hütte

Első benyomás: Ürömi Hütte

Az eddig általunk meglátogatott hütték meg sem közelítették az Ürömi Hütte színvonalát. »

Első benyomás: Bontxo

Első benyomás: Bontxo

A Falk Miksa utcában, az antikvitások és régiségek utcájában található a bolttársaihoz képest is fiatal Bontxo, a baszk bisztró. »

Első benyomás: Zeller bisztró

Első benyomás: Zeller bisztró

Az Izabella-Jósika sarkon is van már egy „jó kis hely”. »

Első benyomás: La Perle Noire

Első benyomás: La Perle Noire

Mit tud a „fekete gyöngy” néven anyakönyvezett étterem? »

Első benyomás: Sparhelt

Első benyomás: Sparhelt

A Sparhelt valóban egy modern, európai étterem, ahogy állítja magáról »

Első benyomás: Jókai bisztró

Első benyomás: Jókai bisztró

Gasztronómiai trendekre érzékeny, helyi szinten előremutató konyhával találkozhatunk a pécsi Jókai Bisztróban. »

Teszt: Schieszl

Teszt: Schieszl

Never brown in town…

Budakalászra mentünk bajor-sváb ételekkel töltekezni. »

Teszt: KNRDY

Teszt: KNRDY

A cél egyértelmű, ez legyen a város legszínvonalasabb húsétterme. »

Sörmustra

Sörmustra

Cikkek, receptek. Mindent a sörről. »

Enoteca Corso
Nem élünk panasszal

Az Enoteca Corso kiváló étterem, jó konyhával, tudatosan kiválasztott alapanyagokkal és szinergiákkal.

Enoteca Corso
Enoteca Corso fotó: Karádi Róbert

Emblematikus étterme volt a Susogó Pécs városának, az elsők közt kezdett el a nemzetközi gasztrotrendek hazai adaptációjával foglalkozni, odafigyelni az alapanyagok minőségére, a tálalás egyszerű, de mégis szemet gyönyörködtető módjára. Szerettük!

Aztán jött a név- és helyváltás: Pécs belvárosa, két egység – azonos konyhából. Fent a gasztronómiai étterem (a gasztró, arrafelé így hívják) kissé túlzó stílussal, nagy ablakokkal. Alul az egyszerű, minimalista, nem hivalkodó Bistro Zona. Pécs városa, bár igen szerette a Susogót, az új felállás, a két étterem együtt már talán soknak bizonyult a közönségnek. Az utcaszinten tavasszal Caféshop24 néven nyitott meg egy országosan is egyedülálló delikáteszbolt és borpatika, ami a nap 24 órájában nyitva tart. A csemege részlegen tapasokat és az Enoteca gourmet termékeit, az olívás vagy szárított paradicsomos házi kovászos kenyeret, libamájat és mangalicapástétomot, különféle csatnikat és lekvárokat is lehet kapni.

Mi az útkeresés köztes időszakában kerestük fel több alkalommal az intézményt. A Bistro Zonában tett látogatásunkat most nem részletezzük, de meg kell jegyeznünk, hogy híresen jót kaptunk és értékeltük is az odafigyelést. Az Enoteca Corsóba asztalt is foglalunk, fölöslegesen: a bisztró félig volt, az étterem teljesen üres. Kedvesen fogadnak és leülünk az amúgy elegáns helyiségbe.

Igen szívélyesen proseccóval kínálnak, elfogadjuk, de sajnos kissé meleg. Túltennénk magunkat rajta, de a vízbe is kénytelenek vagyunk jeget kérni. Felszolgálónk igen készségesen, próbál kedvünkre tenni. Megrendeljük a bemutatkozó menüsort, sok hallal. A borkínálat igen széles, nagy a súly a helyi, Villány és környéki borokon, de az ország többi borvidéke is megfelelő reprezentációt kapott.

Aztán tizenöt perc szünet. Sehol senki, se kenyér, se vaj. Utána viszont jön a konyha üdvözlete: libamáj-terrine citromnádfagylalttal. Erőteljes az indítás, a terrine korrekt, kis sóvirág a tetején, látszik a biztos kéz rajta, de sajnos utóíze enyhén kesernyés. A fagylalt zöldtea-porral megszórva üdítően decens ízű, egy hangyányit édes, amennyire a máj megköveteli. Üdvözlő falat helyett inkább előételnyi adag, de nem reklamálunk.

Végre megjönnek a kenyerek: házi kovászból, házilag sütve. Valószínűleg délelőtti, de még így is kellően ropogós. A fehér lágy belül, de vastag héja az erőssége, a barna kenyér kissé tömör állagú, de nagyon ízes.

Innentől kezdve eltalálja a konyha is a megfelelő ritmust, a szerviz pedig profi módon követi, az ételek megfelelő ütemben érkeznek, nincs több gikszer, a borunk is visszahűlt a megfelelő hőmérsékletre, végre élvezhetjük az ittlétet.

Előételünk süllő-sashimi retekkel és kaffir lime-leveles vinaigrette-tel. Egyszerű tálalás, a süllő jó ízű, egy kis marinálás még jobbat tett volna neki. A retekszeletek több verzióban biztosítják a textúrát az ételnek. A zöldalma sajnos már tolakodó. A dresszing üdítő, friss ízű, a kis kapor pedig jól eltalált kiegészítő. A jégsaláta már feleslegesnek is tűnik.

A folytatás grillezett királyrák vaníliaolajjal, japán rizs és tempurázott zöldségek kíséretében. Az olaj valójában citrusos-vaníliás mártás, de kifejezően szép ízű, harmonikus. A garnéla enyhén túlkészült sajnos, a sütőtök tempura nagyon szép, krémes, de van benne még tartás, a cukkíni olyan talán, mintha kicsit előfőzték volna a tempurázás előtt. Meglepő, nehezen érthető fogás, de finom.

Halételünk érkezik, gyömbéres tőkehal hagymákkal. A hal állagra nagyon szép munka, omlik, de még feszes, íze tökéletes. A gyömbér a szájban jól játszik az ízlelőbimbókkal, de a hagymák már kevésbé: a zöldhagyma vaskos és nyerses, a gyöngyhagyma ecetes, ízeik nem állnak összhangban sem a hallal, sem a gyömbérrel, de még az amúgy gyönyörűen bevonós mártással sem.

Váratlan fordulatként ekkor ánizsos kacsa- és fürj-erőleves érkezik asztalunkra. Vélhetőleg ez hivatott helyettesíteni a sorbet frissítő effektusát. A leves maga nem eléggé koncentrált, az ánizs az, ami kicsit felfrissít.

Végre hús is kerül az asztalunkra, szépen készített őzfilé, melyhez vörösbor redukciót, savanyú szilvát és kuszkuszt tálaltak. A hús erőteljes rosé. Erről nem kérdeztek meg, de ez vadnál teljesen elfogadható. A mártás szép, ízes, picit lóg belőle a bor, talán nem forrt ki egészen. A kuszkusz finom, könnyed, de meglehetősen száraz. A csicseriborsó mellett felsejlik némi rejtett karfiolíz is, de lehet, hogy ez csak a kelbimbó-levélkékből jön. Nagyon átgondolt, összetett ízvilágú fogás.

Elődesszertünk passiógyümölcs-cappuccino, nagyon egyszerű, de annál intenzívebb rávezetés az édes vonalra. Alul kifejező ízű csokoládékrém, felül pedig – ha lehet – még erőteljesebb ízű passiógyümölcs-hab. Mindez könnyedén, elegánsan.

A folytatás tálalásában kevésbé, de ízében valami fenomenálisra sikeredett: zöldteás pisztáciakrém érkezik fehér csokoládés wasabi fagylalttal. Hatalmas adag, pláne az eddigiekhez képest. Ezúttal sem élünk panasszal. Látszik, jól ismerik és alkalmazzák is azt a szabályt, hogy legyen a desszert olyan, hogy annak emlékével távozzon elégedetten a vendég.

Talán Pécs vendégei mégsem értették meg ezt a Bistro–Corso koncepciót, vagy csak egyszerűen másra vágytak. Pedig az Enoteca Corso kiváló étterem, jó konyhával, tudatosan kiválasztott alapanyagokkal és szinergiákkal. De talán rossz helyen volt, rossz időben? Volt már erre példa a magyar gasztronómiában. Az igényekhez talán jobban igazodó ínyencbolt és az oldottabb, lazább hangulatú étterem, a Várvizi Péter séf által jegyzett új étlap mindenesetre biztató jelek, új irány a nagy múltú étterem történetében.

A tesztelés időpontja: 2011. május . A kritika az étterem akkori teljesítményét értékeli , amely azóta változhatott.


Címkék: Enoteca Corso, Várvizi Péter

« Vissza a TESZTEK rovatba.
Típus:   étterem
Konyha nemzetisége, stílusa:  magyar,  nemzetközi
Tel.:  +36 72 525 198
Nyitva:
   H-V:  12:00-24:00
Cím: 7621 Pécs, Király u. 14.
4 hozzászólás galéria
Olvasói értékelés
17 szavazat alapján ratingkep

Árfekvés : pricekep


Oldalak:  >|

A végzet asszonya a konyhában!

Provokatív, szexi svéd szakácskönyv - azaz ne kelljen olyan gyakran elválni ágytól és asztaltól.

A végzet asszonya a konyhában!

Ha most nálunk rendeli meg, akkor 5990 forint helyett 4490 forintért kapja meg a reprezentatív albumot. »

Rendelje meg a Larousse enciklopédia új kiadását kedvezménnyel!

Rendelje meg a Larousse enciklopédia új kiadását kedvezménnyel!

Újra kapható a Larousse Gasztronomia Lexikon. Nálunk 24 900 Ft helyett most 19 900 Ft-ért rendelheti meg! »

Top 10 torta Budapesten

Top 10 torta Budapesten

Legyen egy cukrászda kicsi vagy nagy, régi vagy új, torta egészen biztos, hogy bármelyikben kapható. De hol lehet a legfinomabbakhoz hozzájutni? Erre kerestük a választ. »

Préselt házinyúl-comb sonkával, sütőtökkel, mogyoróval

Préselt házinyúl-comb sonkával, sütőtökkel, mogyoróval

Sárközi Ákos receptje

A frissen Michelin-csillagot szerzett Borkonyha étterem séfjének egyik büszkesége ez a recept. »

Galambmell karalábé-<br>krémmel és sós citrommal

Galambmell karalábé-
krémmel és sós citrommal

Mizsei János (Mák Bisztró) receptje

»

Molnár Gábor

Molnár Gábor

"Egy ilyen megmérettetésnek az ember úgy indulni neki, hogy megnyeri. Nem lehet másképp." »

À La Nage

À La Nage

Larousse Gasztronómiai Lexikon szócikke

Ízesített főzőlé [court-bouillon], ebben főzik a kagylót vagy rákféléket (fésűkagylót, folyami rákot, langusztát vagy a kisebb homárt), ha elkészült, az ízlés szerint fűszerezett főzőlében melegen vagy hidegen tálalják (lehet tejszínnel is gazdagítani): ezt a tálalást nevezik „à la nage”-nak. »

Értékelési szempontok    |    Impresszum    |    Médiaajánlat    |    Kapcsolat    |    Adatkezelési elveink