Bejelentkezés  |  Regisztráció   |   Hirlevél      

Húsvéti büféebéd a Sofitelben

Húsvéti büféebéd a Sofitelben

Felejthetetlen Húsvét vasárnapi büféebéd, hatalmas csokinyuszi és az elmaradhatatlan francia piaci hangulat Jeremy Cayron főszakács ajánlásával! »

Kulináris randevú

Kulináris randevú

8 étterem, 8 világnézet, 8 kreatív séf, egy küldetés = mini SVÉT!

2014-től új időszámítás kezdődik. A Stílusos Vidéki Éttermiség valamennyi tagját reprezentáló évi egy nagyszabású rendezvény mellett több kisebb esemény színesíti az évet mini SVÉT néven. Az első ilyen rendezvényre 2014. április 19-20-án kerül sor. A Hú!SVÉT fantázianevű kétnapos gasztroünnepnek ezúttal Palkonya és a vele szomszédos Villány ad otthont. »

Inspiráló harmónia

Inspiráló harmónia

Egy íz, amelyben benne van Richard Hennessy öröksége, közel 250 év tapasztalat, Cognac elsőrendű termővidékei és a ház páratlan borpárlat készlete. A Hennessy kivételes aromájú, harmonikus házasításait nemcsak a gourmet közönség kóstolja szívesen, de a kísérletező kedvű séfek is örömmel használják fel különleges fogások, desszertek elkészítésekor. A cognac ház ezért örömmel támogatja a legjobb éttermeket díjazó Hennessy-Dining Guide Év Étterme gálát és az időtálló értékek átemelését a kortárs gasztronómiába. »

Nespresso

Nespresso

A megszokott minőség a HoReCa-ban is

A Nespresso kapszulás rendszereit azért fejlesztette, hogy az olasz kávézókból jól ismert eredeti espresso minőséget otthoni vagy üzleti környezetben is megkaphassák a fogyasztók. Itthon még kevéssé elterjedt, de Nyugat-Európában előszeretettel használják a Nespresso üzleti fogyasztásra szánt gépeit, kávéit irodai környezetben, illetve a HORECA szektorban »

Teszt: Walter

Teszt: Walter

Ha az ember történetesen nagyvárosi, állandóan lüktető környezetben éli a napjai nagy részét, óhatatlanul is vágyik arra, hogy időről-időre kiszakadjon ebből a mesterséges közegből. Hogy egy kicsit le tudjon lassulni, bámészkodhasson és lássa, a fővárosi szívdobogáson kívül az ország vérkeringésének van még jó néhány igazán klassz állomása. Perbál például ilyen. És igazán szerethető. »

Teszt: Macesz Huszár

Teszt: Macesz Huszár

Nem kell, de nem ártana, ha a két irányt képes lenne kulináris értelemben ötvözni: Izrael konyhája legyen, vagy a magyar-zsidó, közép-európai polgári, kicsit bécsi, majd német befolyással pestivé lett konyhát vigye, némiképp modern köntösben. Vagy csak egy újabb unalomba szürkülő vendéglátós vállalkozás, ami történetesen a pesti gettó narratívát tekinti eladható terméknek. »

Teszt: Borkonyha

Teszt: Borkonyha

Esztétika és ízharmónia

Ha van titka, akkor talán az, hogy mindenféle túlzástól abszolút mentes. Ha valaki punk helyen enne, ez nem az. »

Teszt: Sárga Borház

Teszt: Sárga Borház

Minek is nevezzelek?

A Sárga Borház, amely az elmúlt években meghatározó színe volt a régió gasztro térképének, az utóbbi időben minta önmeghatározási vitába keveredett volna magával. »

Teszt: Mák

Teszt: Mák

Az eddigi séf-helyettes vette át a konyhát. A Mák 3.0-ás verzió is bevált, másoknak is ajánljuk. »

Teszt: Anyukám Mondta

Teszt: Anyukám Mondta

Bár a hangulat toszkán, de nagyképűen akár fúziósnak is nevezhetnénk, épp jól ötvözi a vágyott olaszságot a magyar táj által kínált csodákkal. »

Teszt: Patrióta

Teszt: Patrióta

A kézműves szerénysége

Találtunk Gyulán egy olyan konyhát, amely túlmutat a mindennapi rutinon. »

Teszt: Costes

Teszt: Costes

Quadratura circuli

A kör négyszögesítése a lehetetlent próbáló erőfeszítés metaforája, ha úgy tetszik. Nyári étlapkóstolás. »

Első benyomás: Tiszavirág

Első benyomás: Tiszavirág

Tiszavirág az örökkévalóságnak

Jelentős gasztronómiai bástya van kiépülőben a Dél-Alföldön, pedig már azt hittük elesett az a terület. A Tiszavirág, éppen a tiszavirág természetének ellentmondva helyezi vissza Szeged városát a magyar gasztronómiai térképre. »

Sörmustra

Sörmustra

Cikkek, receptek. Mindent a sörről. »

Enoteca Corso
Nem élünk panasszal

Az Enoteca Corso kiváló étterem, jó konyhával, tudatosan kiválasztott alapanyagokkal és szinergiákkal.

Enoteca Corso
Enoteca Corso fotó: Karádi Róbert

Emblematikus étterme volt a Susogó Pécs városának, az elsők közt kezdett el a nemzetközi gasztrotrendek hazai adaptációjával foglalkozni, odafigyelni az alapanyagok minőségére, a tálalás egyszerű, de mégis szemet gyönyörködtető módjára. Szerettük!

Aztán jött a név- és helyváltás: Pécs belvárosa, két egység – azonos konyhából. Fent a gasztronómiai étterem (a gasztró, arrafelé így hívják) kissé túlzó stílussal, nagy ablakokkal. Alul az egyszerű, minimalista, nem hivalkodó Bistro Zona. Pécs városa, bár igen szerette a Susogót, az új felállás, a két étterem együtt már talán soknak bizonyult a közönségnek. Az utcaszinten tavasszal Caféshop24 néven nyitott meg egy országosan is egyedülálló delikáteszbolt és borpatika, ami a nap 24 órájában nyitva tart. A csemege részlegen tapasokat és az Enoteca gourmet termékeit, az olívás vagy szárított paradicsomos házi kovászos kenyeret, libamájat és mangalicapástétomot, különféle csatnikat és lekvárokat is lehet kapni.

Mi az útkeresés köztes időszakában kerestük fel több alkalommal az intézményt. A Bistro Zonában tett látogatásunkat most nem részletezzük, de meg kell jegyeznünk, hogy híresen jót kaptunk és értékeltük is az odafigyelést. Az Enoteca Corsóba asztalt is foglalunk, fölöslegesen: a bisztró félig volt, az étterem teljesen üres. Kedvesen fogadnak és leülünk az amúgy elegáns helyiségbe.

Igen szívélyesen proseccóval kínálnak, elfogadjuk, de sajnos kissé meleg. Túltennénk magunkat rajta, de a vízbe is kénytelenek vagyunk jeget kérni. Felszolgálónk igen készségesen, próbál kedvünkre tenni. Megrendeljük a bemutatkozó menüsort, sok hallal. A borkínálat igen széles, nagy a súly a helyi, Villány és környéki borokon, de az ország többi borvidéke is megfelelő reprezentációt kapott.

Aztán tizenöt perc szünet. Sehol senki, se kenyér, se vaj. Utána viszont jön a konyha üdvözlete: libamáj-terrine citromnádfagylalttal. Erőteljes az indítás, a terrine korrekt, kis sóvirág a tetején, látszik a biztos kéz rajta, de sajnos utóíze enyhén kesernyés. A fagylalt zöldtea-porral megszórva üdítően decens ízű, egy hangyányit édes, amennyire a máj megköveteli. Üdvözlő falat helyett inkább előételnyi adag, de nem reklamálunk.

Végre megjönnek a kenyerek: házi kovászból, házilag sütve. Valószínűleg délelőtti, de még így is kellően ropogós. A fehér lágy belül, de vastag héja az erőssége, a barna kenyér kissé tömör állagú, de nagyon ízes.

Innentől kezdve eltalálja a konyha is a megfelelő ritmust, a szerviz pedig profi módon követi, az ételek megfelelő ütemben érkeznek, nincs több gikszer, a borunk is visszahűlt a megfelelő hőmérsékletre, végre élvezhetjük az ittlétet.

Előételünk süllő-sashimi retekkel és kaffir lime-leveles vinaigrette-tel. Egyszerű tálalás, a süllő jó ízű, egy kis marinálás még jobbat tett volna neki. A retekszeletek több verzióban biztosítják a textúrát az ételnek. A zöldalma sajnos már tolakodó. A dresszing üdítő, friss ízű, a kis kapor pedig jól eltalált kiegészítő. A jégsaláta már feleslegesnek is tűnik.

A folytatás grillezett királyrák vaníliaolajjal, japán rizs és tempurázott zöldségek kíséretében. Az olaj valójában citrusos-vaníliás mártás, de kifejezően szép ízű, harmonikus. A garnéla enyhén túlkészült sajnos, a sütőtök tempura nagyon szép, krémes, de van benne még tartás, a cukkíni olyan talán, mintha kicsit előfőzték volna a tempurázás előtt. Meglepő, nehezen érthető fogás, de finom.

Halételünk érkezik, gyömbéres tőkehal hagymákkal. A hal állagra nagyon szép munka, omlik, de még feszes, íze tökéletes. A gyömbér a szájban jól játszik az ízlelőbimbókkal, de a hagymák már kevésbé: a zöldhagyma vaskos és nyerses, a gyöngyhagyma ecetes, ízeik nem állnak összhangban sem a hallal, sem a gyömbérrel, de még az amúgy gyönyörűen bevonós mártással sem.

Váratlan fordulatként ekkor ánizsos kacsa- és fürj-erőleves érkezik asztalunkra. Vélhetőleg ez hivatott helyettesíteni a sorbet frissítő effektusát. A leves maga nem eléggé koncentrált, az ánizs az, ami kicsit felfrissít.

Végre hús is kerül az asztalunkra, szépen készített őzfilé, melyhez vörösbor redukciót, savanyú szilvát és kuszkuszt tálaltak. A hús erőteljes rosé. Erről nem kérdeztek meg, de ez vadnál teljesen elfogadható. A mártás szép, ízes, picit lóg belőle a bor, talán nem forrt ki egészen. A kuszkusz finom, könnyed, de meglehetősen száraz. A csicseriborsó mellett felsejlik némi rejtett karfiolíz is, de lehet, hogy ez csak a kelbimbó-levélkékből jön. Nagyon átgondolt, összetett ízvilágú fogás.

Elődesszertünk passiógyümölcs-cappuccino, nagyon egyszerű, de annál intenzívebb rávezetés az édes vonalra. Alul kifejező ízű csokoládékrém, felül pedig – ha lehet – még erőteljesebb ízű passiógyümölcs-hab. Mindez könnyedén, elegánsan.

A folytatás tálalásában kevésbé, de ízében valami fenomenálisra sikeredett: zöldteás pisztáciakrém érkezik fehér csokoládés wasabi fagylalttal. Hatalmas adag, pláne az eddigiekhez képest. Ezúttal sem élünk panasszal. Látszik, jól ismerik és alkalmazzák is azt a szabályt, hogy legyen a desszert olyan, hogy annak emlékével távozzon elégedetten a vendég.

Talán Pécs vendégei mégsem értették meg ezt a Bistro–Corso koncepciót, vagy csak egyszerűen másra vágytak. Pedig az Enoteca Corso kiváló étterem, jó konyhával, tudatosan kiválasztott alapanyagokkal és szinergiákkal. De talán rossz helyen volt, rossz időben? Volt már erre példa a magyar gasztronómiában. Az igényekhez talán jobban igazodó ínyencbolt és az oldottabb, lazább hangulatú étterem, a Várvizi Péter séf által jegyzett új étlap mindenesetre biztató jelek, új irány a nagy múltú étterem történetében.

A tesztelés időpontja: 2011. május . A kritika az étterem akkori teljesítményét értékeli , amely azóta változhatott.


Címkék: Enoteca Corso, Várvizi Péter

« Vissza a TESZTEK rovatba.
Típus:   étterem
Konyha nemzetisége, stílusa:  magyar,  nemzetközi
Tel.:  +36 72 525 198
Nyitva:
   H-V:  12:00-24:00
Cím: 7621 Pécs, Király u. 14.
4 hozzászólás galéria
Olvasói értékelés
17 szavazat alapján ratingkep

Árfekvés : pricekep


Oldalak:  >|

A végzet asszonya a konyhában!

Provokatív, szexi svéd szakácskönyv - azaz ne kelljen olyan gyakran elválni ágytól és asztaltól.

A végzet asszonya a konyhában!

Ha most nálunk rendeli meg, akkor 5990 forint helyett 4490 forintért kapja meg a reprezentatív albumot. »

Rendelje meg a Larousse enciklopédia új kiadását kedvezménnyel!

Rendelje meg a Larousse enciklopédia új kiadását kedvezménnyel!

Újra kapható a Larousse Gasztronomia Lexikon. Nálunk 24 900 Ft helyett most 19 900 Ft-ért rendelheti meg! »

Top 8 pho

Top 8 pho

A múlt év újabb fejezetet nyitott a magyar gasztroforradalomban. Nemcsak a minőségi, magyaros helyek szaporodtak, hanem soha nem látott számban nyílt mindenféle nemzeti, autentikus étterem is. A thai és a mexikói mellett viszonylag új jelenség a vietnami gasztronómia előretörése, azon belül is a pho-mánia kiteljesedése, ami idén éri el csúcspontját. De hol is ehetünk jó marhahúslevest rizstésztával? »

Legjobb budapesti levesbárok

Legjobb budapesti levesbárok

Az elmúlt időszakban sorra nyíltak meg a levesbárok. Szeretjük az alábbiakat. »

Top 10 kávézó

Top 10 kávézó

A hazai megszállottak! »

Préselt házinyúl-comb sonkával, sütőtökkel, mogyoróval

Préselt házinyúl-comb sonkával, sütőtökkel, mogyoróval

Sárközi Ákos receptje

A frissen Michelin-csillagot szerzett Borkonyha étterem séfjének egyik büszkesége ez a recept. »

Fehércsoki mousse puszedli fagylalttal

Fehércsoki mousse puszedli fagylalttal

Egy parádés desszert a Salon étterem karácsonyi kínálatából

»

Galambmell karalábé-<br>krémmel és sós citrommal

Galambmell karalábé-
krémmel és sós citrommal

Mizsei János (Mák Bisztró) receptje

»

Heiszler Olivér

Heiszler Olivér

Jó helyeket erősített itthon Heiszler Olivér.Cyrano, Costes, Chateau Visz, Onyx, Aranyszarvas - csupa-csupa jó falat. A Mákban, még Huszár Krisztián ideje alatt tiszteletbeli baszk lett, hogy aztán pár évre rá ott álljon Baszkföldön, Ruben Trincado és Martin Berasategui mellett. Egy Padron erejéig bekukkantott Magyarországra, aztán már ment is tovább. Most épp Londonban van. »

Moldován Viktor

Moldován Viktor

Japánból jártam haza sztázsolni

Beszélgetés egy Japánban dolgozó fiatal, magyar séffel, aki bár szülőhazájába járt vissza sztázsolni, mégis abból csinált karriert, amit itthon, a vendéglátóipari középiskolában majd utána a gyakorlatban is megtanult hosszú évekkel ezelőtt. »

Bouillabaisse

Bouillabaisse

Ted Aprajev receptje

Még a nyáron történt. A dalmát tengerparton egy hallevesben egyesült sok-sok náció. Mítoszok és a pikáns valóság a bouillabaisse körül. »

Értékelési szempontok    |    Impresszum    |    Médiaajánlat    |    Kapcsolat    |    Adatkezelési elveink