Bejelentkezés  |  Regisztráció   |   Hirlevél      

Első benyomás: <br>Mjam

Első benyomás:
Mjam

Felettünk a dombtetőn templom magasodik, a kertben fügefák nőnek, a konyhán vidámság, kreativitás, boldogság. Festői környezet, eltalált ízek, üde, friss és jó energiák, kedves kiszolgálás - ide még biztosan visszajövünk. »

Első benyomás: <br>Kozmosz

Első benyomás:
Kozmosz

Milyen a vegán street food? A Kozmosz mutatja. »

Első benyomás: <br>Baraka

Első benyomás:
Baraka

Újranyitott a Baraka a Dorottya utcai Dorottya Palace-ban. Ez már a harmadik lokáció. Jobb helyen nem is lehetne. Remélem véglegesen hazatalált. »

Első benyomás: <br>Spaletta

Első benyomás:
Spaletta

Érdekes köröket ír néha az élet. Kecskemét központjában áll egy több mint százéves ház, ami a múlt század elején sördepóként üzemelt. Aztán volt ez is, az is. Pár hónapja visszatalált önmagához. »

Első benyomás: <br>Zeller

Első benyomás:
Zeller

Jó, hogy van egy ilyen igazi szeretettel, őszinte lelkesedéssel, átlagon felüli kulináris hozzáértéssel menedzselt hely a városban, annak is egy elég meglepő pontján. Bátorság, kitartás, önbizalom mindezek megtérülni látszanak. Brávó. »

Első benyomás: <br>Végállomás Bistorant

Első benyomás:
Végállomás Bistorant

A Végállomás Bistorant rajta van a helyes vágányon. Tudás, szenvedély, megfelelő alapanyagok, technikai tudás megléte - ezekre nem lehet panasz. Még több bátorsággal az országos mezőnyben is előrébb törhetne. »

Első benyomás: <br>Fricska

Első benyomás:
Fricska

Már régóta váratott magára egy figyelmeztető fricska a jóllakottan megállapodott, babérjaikon trónoló önelégült magyar vendéglősökre, egy ébresztő fricska, nem agresszív, nem tolakodó, de azért csípős fricska, hogy ébresztő hölgyeim és uraim: van még min javítani, van még mit tanulni. »

Sörmustra

Sörmustra

Cikkek, receptek. Mindent a sörről. »

Daikichi
Mangalica japánul

A Gellért-hegy lábánál található egy apró, autentikus japán étterem, Iio Kinya úr gondozásában.

KLIKK A KÉPRE MÉG TÖBB FOTÓÉRT
KLIKK A KÉPRE MÉG TÖBB FOTÓÉRT |fotó: Nagy Balázs

Elsőre nehezen felfedezhető alagsori hely, inkább amolyan kifőzde, nem árul el sokat magáról. Belépéskor a klasszikus, ázsiai bárpultszerű konyha fogad, majd egy lépcsőn mélyebbre ereszkedve egy puritánul berendezett pincehelyiség, fehérre meszelt falakkal és egyszerű, világos fenyőasztalokkal, padokkal. Ami elsőre feltűnhet és a gasztronómia félénkebb kedvelőit elrettentheti (a gasztrománokat pedig felbátoríthatja), hogy nagy valószínűséggel a személyzet pár tagján kívül nem találkozunk honfitársainkkal. Étlapból kettő is van, egy nagyon egyszerű, házilag nyomtatott „Ajánlat” és egy állandó étlap, mely felvonultatja a japán konyha alapfogásait.

Ha a tengeri herkentyűket szeretjük, az ajánlatból böngészve érdemes kiválasztani a rántott rákot és rántott osztrigát. Mindkettőn érezni a friss és jó minőségű alapanyagot, a tempura megfelelően könnyű, ropogós. Gondosan elkészített darab. A köretnek adott friss, reszelt káposzta kellemes az asztalokra készített, sötét színű bödönben található paradicsomos szósszal.

Ha a tengeri lények húsa nem elég, akkor érdekesek lehetnek a magyar mangalicából készült ételek japán módra. A mangalica íze jól harmonizál a puritán, japán készítési móddal, szójával, gyömbérrel. A mangalica világszerte divattá kezd válni, Japánban is nagyra tartják a húsát, igaz, egyelőre főleg csúcséttermek kínálatában kapható. Ahogy a hús egyre szélesebb körben lesz népszerű, a másik különleges adottságú mangalicaterméket, a zsírt is újabb és újabb receptekben fedezhetjük fel. A leghíresebb szusi-készítő mesterek különleges kreációikba keverik az ott méregdrága alapanyagot.

Az alapválasztékhoz visszatérve érdemes még kipróbálni a gyozát, mely disznóhússal és káposztával töltött tésztabatyukat jelent. Eredetileg kínai étel, Japán-szerte is közkedvelt. Talán itt készítik a város legjobbját, a savanykás íz tökéletes egyensúlyt teremt a fogásban. A miso leves, a japán étkezés elengedhetetlen kelléke. Két csésze akár a napi energiaszükséglet biztosítására is elég – tartják a szigetországban élők. Többféle ízesítésű és állagú miso létezik, de az ún. dashi alaplé mindegyik nélkülözhetetlen forrása: a víz mellett többnyire szárított tengeri algát, kombut, apróra tört tonhalpelyhet, bonitot és sötét vagy világos szójababpürét – miso-pasztát tartalmaz. Amennyiben csak zöldséges, vagyis vega dashit (alaplét) készítenek, a tonhalpelyhet szárított shitake gombával helyettesíthetik. A leves tökéletes, pont megfelelő arányban érezhető a szója jelenléte, nem túl sós, pedig ez sok helyen hiba. A zöld, illetve hideg olung tea és a csapolt sör is kellemes.

Egyetlen fenntartásunk van a hellyel: a pincehelyiség gyenge szellőzése, ami belemossa az ételek emlékét a ruhákba, bár az is igaz, hogy ez vissza még soha nem tartott minket egy jó vacsorától. Összességében, az ételek minőségére nem lehet panasz, érezhető a szeretetteljes törődés, ami elősegítheti, hogy kipróbáljuk és megszeressük az igazi japán konyhát Budapesten is.

Az ország legjobb éttermeiről a napokban megjelent Legjobb magyar éttermek 2011 című magazinban is olvashat.


A tesztelés időpontja: 2011. május . A kritika az étterem akkori teljesítményét értékeli , amely azóta változhatott.


Címkék: mangalica, Daikichi

« Vissza a TESZTEK rovatba.
Típus:   étterem
Konyha nemzetisége, stílusa:  japán
Tel.:  +36 1 225 3965
Nyitva:
   H-V:  12:00-22:00
Cím: 1013 Budapest, Mészáros u. 64.
0 hozzászólás galéria
Olvasói értékelés
4 szavazat alapján ratingkep

Árfekvés : pricekep


Oldalak:  >|

Rendelje meg a Larousse enciklopédia új kiadását kedvezménnyel!

Rendelje meg a Larousse enciklopédia új kiadását kedvezménnyel!

Újra kapható a Larousse Gasztronomia Lexikon. Nálunk 24 900 Ft helyett most 19 900 Ft-ért rendelheti meg! »

Top 10 torta Budapesten

Top 10 torta Budapesten

De hol lehet a legfinomabbakhoz hozzájutni? Erre kerestük a választ. »

Oreo tőkehal-<br>májas <br>zsidótojással

Oreo tőkehal-
májas
zsidótojással

Rosenstein étterem receptje

Rosenstein Robi nemrég New Yorkban csavargott, szívta, csak úgy szívta magába az inspirációt. A Gourmet Fesztiválon például Oreo tőkehalmájas zsidótojással „izmozott”. Sokan tömték. Így készítik. »

Algás uborkaszörp

Algás uborkaszörp

Wolf András és Fekete Antonio (Salon) receptje

Ugyan nem sültünk meg az idei Gourmet Fesztiválon, de így is nagyon jól esett a Salon itala. »

Csomós András

Csomós András

Csomós András az IKON-ban megtanulta, hogy illik óvatosan közelíteni a vendégekhez. Nem rohan ajtóstul a házba, nem akar gyorsan „népnevelni”, ellenben a humort, na, azt fontosnak tartja. A miskolci Dűlőben többek között ezzel szoktatja a vendéget a jóra. »

Értékelési szempontok    |    Impresszum    |    Médiaajánlat    |    Kapcsolat    |    Adatkezelési elveink