Bejelentkezés  |  Regisztráció   |   Hirlevél      

Inspiráló harmónia

Inspiráló harmónia

Egy íz, amelyben benne van Richard Hennessy öröksége, közel 250 év tapasztalat, Cognac elsőrendű termővidékei és a ház páratlan borpárlat készlete. A Hennessy kivételes aromájú, harmonikus házasításait nemcsak a gourmet közönség kóstolja szívesen, de a kísérletező kedvű séfek is örömmel használják fel különleges fogások, desszertek elkészítésekor. A cognac ház ezért örömmel támogatja a legjobb éttermeket díjazó Hennessy-Dining Guide Év Étterme gálát és az időtálló értékek átemelését a kortárs gasztronómiába. »

Első benyomás: Ürömi Hütte

Első benyomás: Ürömi Hütte

Az eddig általunk meglátogatott hütték meg sem közelítették az Ürömi Hütte színvonalát. »

Első benyomás: Bontxo

Első benyomás: Bontxo

A Falk Miksa utcában, az antikvitások és régiségek utcájában található a bolttársaihoz képest is fiatal Bontxo, a baszk bisztró. »

Első benyomás: Zeller bisztró

Első benyomás: Zeller bisztró

Az Izabella-Jósika sarkon is van már egy „jó kis hely”. »

Első benyomás: La Perle Noire

Első benyomás: La Perle Noire

Mit tud a „fekete gyöngy” néven anyakönyvezett étterem? »

Első benyomás: Sparhelt

Első benyomás: Sparhelt

A Sparhelt valóban egy modern, európai étterem, ahogy állítja magáról »

Első benyomás: Jókai bisztró

Első benyomás: Jókai bisztró

Gasztronómiai trendekre érzékeny, helyi szinten előremutató konyhával találkozhatunk a pécsi Jókai Bisztróban. »

Teszt: Schieszl

Teszt: Schieszl

Never brown in town…

Budakalászra mentünk bajor-sváb ételekkel töltekezni. »

Teszt: KNRDY

Teszt: KNRDY

A cél egyértelmű, ez legyen a város legszínvonalasabb húsétterme. »

Sörmustra

Sörmustra

Cikkek, receptek. Mindent a sörről. »

Daikichi
Mangalica japánul

A Gellért-hegy lábánál található egy apró, autentikus japán étterem, Iio Kinya úr gondozásában.

KLIKK A KÉPRE MÉG TÖBB FOTÓÉRT
KLIKK A KÉPRE MÉG TÖBB FOTÓÉRT |fotó: Nagy Balázs

Elsőre nehezen felfedezhető alagsori hely, inkább amolyan kifőzde, nem árul el sokat magáról. Belépéskor a klasszikus, ázsiai bárpultszerű konyha fogad, majd egy lépcsőn mélyebbre ereszkedve egy puritánul berendezett pincehelyiség, fehérre meszelt falakkal és egyszerű, világos fenyőasztalokkal, padokkal. Ami elsőre feltűnhet és a gasztronómia félénkebb kedvelőit elrettentheti (a gasztrománokat pedig felbátoríthatja), hogy nagy valószínűséggel a személyzet pár tagján kívül nem találkozunk honfitársainkkal. Étlapból kettő is van, egy nagyon egyszerű, házilag nyomtatott „Ajánlat” és egy állandó étlap, mely felvonultatja a japán konyha alapfogásait.

Ha a tengeri herkentyűket szeretjük, az ajánlatból böngészve érdemes kiválasztani a rántott rákot és rántott osztrigát. Mindkettőn érezni a friss és jó minőségű alapanyagot, a tempura megfelelően könnyű, ropogós. Gondosan elkészített darab. A köretnek adott friss, reszelt káposzta kellemes az asztalokra készített, sötét színű bödönben található paradicsomos szósszal.

Ha a tengeri lények húsa nem elég, akkor érdekesek lehetnek a magyar mangalicából készült ételek japán módra. A mangalica íze jól harmonizál a puritán, japán készítési móddal, szójával, gyömbérrel. A mangalica világszerte divattá kezd válni, Japánban is nagyra tartják a húsát, igaz, egyelőre főleg csúcséttermek kínálatában kapható. Ahogy a hús egyre szélesebb körben lesz népszerű, a másik különleges adottságú mangalicaterméket, a zsírt is újabb és újabb receptekben fedezhetjük fel. A leghíresebb szusi-készítő mesterek különleges kreációikba keverik az ott méregdrága alapanyagot.

Az alapválasztékhoz visszatérve érdemes még kipróbálni a gyozát, mely disznóhússal és káposztával töltött tésztabatyukat jelent. Eredetileg kínai étel, Japán-szerte is közkedvelt. Talán itt készítik a város legjobbját, a savanykás íz tökéletes egyensúlyt teremt a fogásban. A miso leves, a japán étkezés elengedhetetlen kelléke. Két csésze akár a napi energiaszükséglet biztosítására is elég – tartják a szigetországban élők. Többféle ízesítésű és állagú miso létezik, de az ún. dashi alaplé mindegyik nélkülözhetetlen forrása: a víz mellett többnyire szárított tengeri algát, kombut, apróra tört tonhalpelyhet, bonitot és sötét vagy világos szójababpürét – miso-pasztát tartalmaz. Amennyiben csak zöldséges, vagyis vega dashit (alaplét) készítenek, a tonhalpelyhet szárított shitake gombával helyettesíthetik. A leves tökéletes, pont megfelelő arányban érezhető a szója jelenléte, nem túl sós, pedig ez sok helyen hiba. A zöld, illetve hideg olung tea és a csapolt sör is kellemes.

Egyetlen fenntartásunk van a hellyel: a pincehelyiség gyenge szellőzése, ami belemossa az ételek emlékét a ruhákba, bár az is igaz, hogy ez vissza még soha nem tartott minket egy jó vacsorától. Összességében, az ételek minőségére nem lehet panasz, érezhető a szeretetteljes törődés, ami elősegítheti, hogy kipróbáljuk és megszeressük az igazi japán konyhát Budapesten is.

Az ország legjobb éttermeiről a napokban megjelent Legjobb magyar éttermek 2011 című magazinban is olvashat.


A tesztelés időpontja: 2011. május . A kritika az étterem akkori teljesítményét értékeli , amely azóta változhatott.


Címkék: mangalica, Daikichi

« Vissza a TESZTEK rovatba.
Típus:   étterem
Konyha nemzetisége, stílusa:  japán
Tel.:  +36 1 225 3965
Nyitva:
   H-V:  12:00-22:00
Cím: 1013 Budapest, Mészáros u. 64.
0 hozzászólás galéria
Olvasói értékelés
4 szavazat alapján ratingkep

Árfekvés : pricekep


Oldalak:  >|

A végzet asszonya a konyhában!

Provokatív, szexi svéd szakácskönyv - azaz ne kelljen olyan gyakran elválni ágytól és asztaltól.

A végzet asszonya a konyhában!

Ha most nálunk rendeli meg, akkor 5990 forint helyett 4490 forintért kapja meg a reprezentatív albumot. »

Rendelje meg a Larousse enciklopédia új kiadását kedvezménnyel!

Rendelje meg a Larousse enciklopédia új kiadását kedvezménnyel!

Újra kapható a Larousse Gasztronomia Lexikon. Nálunk 24 900 Ft helyett most 19 900 Ft-ért rendelheti meg! »

Top 10 torta Budapesten

Top 10 torta Budapesten

Legyen egy cukrászda kicsi vagy nagy, régi vagy új, torta egészen biztos, hogy bármelyikben kapható. De hol lehet a legfinomabbakhoz hozzájutni? Erre kerestük a választ. »

Préselt házinyúl-comb sonkával, sütőtökkel, mogyoróval

Préselt házinyúl-comb sonkával, sütőtökkel, mogyoróval

Sárközi Ákos receptje

A frissen Michelin-csillagot szerzett Borkonyha étterem séfjének egyik büszkesége ez a recept. »

Galambmell karalábé-<br>krémmel és sós citrommal

Galambmell karalábé-
krémmel és sós citrommal

Mizsei János (Mák Bisztró) receptje

»

Molnár Gábor

Molnár Gábor

"Egy ilyen megmérettetésnek az ember úgy indulni neki, hogy megnyeri. Nem lehet másképp." »

À La Nage

À La Nage

Larousse Gasztronómiai Lexikon szócikke

Ízesített főzőlé [court-bouillon], ebben főzik a kagylót vagy rákféléket (fésűkagylót, folyami rákot, langusztát vagy a kisebb homárt), ha elkészült, az ízlés szerint fűszerezett főzőlében melegen vagy hidegen tálalják (lehet tejszínnel is gazdagítani): ezt a tálalást nevezik „à la nage”-nak. »

Értékelési szempontok    |    Impresszum    |    Médiaajánlat    |    Kapcsolat    |    Adatkezelési elveink