Bejelentkezés  |  Regisztráció   |   Hirlevél      

Ha Cegléd, akkor Monaco étterem

Ha Cegléd, akkor Monaco étterem

Ne féljünk az ismeretlentől!

A néhány hónapja alapjaiban megújuló Monaco Étterem Ruprecht László kreatív séffel mutatta meg az eldugott mezővárosnak, hogy van helyük a gasztropalettán. »

Teszt: <br>Salon

Teszt:
Salon

Néhány jól komponált tányéron tárulkozott fel előttünk a nyugatba integrált üdítő kelet szelleme. Új étlap a Salon-ban. »

Első benyomás: <br>Kanpai Izakaya

Első benyomás:
Kanpai Izakaya

Valóságos kis ékszerdoboz ez a körúti, lampionos, világos érzetű, szelíden modern bisztró. »

Első benyomás:<br> Gótika

Első benyomás:
Gótika

A Szentháromság téren valóban hiánypótló - saját önmeghatározásuk szerint - gasztrokocsma, ételbár nyílt a napokban? »

Teszt: Olimpia

Teszt: Olimpia

Ádám Csaba kivételes arányérzékkel komponálja a tányérjait, minden elem a látványon túl ínyenc funkcióval bír és szerencsére nem fél a valódi ízektől, nem butít, nem herél. »

Első benyomás: <br>Konyha

Első benyomás:
Konyha

Godot már nincs itt, s vélhetően nem is lesz. Ám Ilja Volkovnak, Moravcsik Bélának és Fecske Fanninak köszönhetően viszont van helyette étterem. »

Első benyomás: <br>Olivola

Első benyomás:
Olivola

Kis mediterrán sziget Kecskemét belvárosában, a gyönyörűen felújított Rákóczi úton. Igazi olasz paradicsom ez, kiváló, érett és zamatos, melyet meglágyít egy csepp olívaolaj, és megbolondít a bazsalikom illata. »

Sörmustra

Sörmustra

Cikkek, receptek. Mindent a sörről. »

Daikichi
Mangalica japánul

A Gellért-hegy lábánál található egy apró, autentikus japán étterem, Iio Kinya úr gondozásában.

KLIKK A KÉPRE MÉG TÖBB FOTÓÉRT
KLIKK A KÉPRE MÉG TÖBB FOTÓÉRT |fotó: Nagy Balázs

Elsőre nehezen felfedezhető alagsori hely, inkább amolyan kifőzde, nem árul el sokat magáról. Belépéskor a klasszikus, ázsiai bárpultszerű konyha fogad, majd egy lépcsőn mélyebbre ereszkedve egy puritánul berendezett pincehelyiség, fehérre meszelt falakkal és egyszerű, világos fenyőasztalokkal, padokkal. Ami elsőre feltűnhet és a gasztronómia félénkebb kedvelőit elrettentheti (a gasztrománokat pedig felbátoríthatja), hogy nagy valószínűséggel a személyzet pár tagján kívül nem találkozunk honfitársainkkal. Étlapból kettő is van, egy nagyon egyszerű, házilag nyomtatott „Ajánlat” és egy állandó étlap, mely felvonultatja a japán konyha alapfogásait.

Ha a tengeri herkentyűket szeretjük, az ajánlatból böngészve érdemes kiválasztani a rántott rákot és rántott osztrigát. Mindkettőn érezni a friss és jó minőségű alapanyagot, a tempura megfelelően könnyű, ropogós. Gondosan elkészített darab. A köretnek adott friss, reszelt káposzta kellemes az asztalokra készített, sötét színű bödönben található paradicsomos szósszal.

Ha a tengeri lények húsa nem elég, akkor érdekesek lehetnek a magyar mangalicából készült ételek japán módra. A mangalica íze jól harmonizál a puritán, japán készítési móddal, szójával, gyömbérrel. A mangalica világszerte divattá kezd válni, Japánban is nagyra tartják a húsát, igaz, egyelőre főleg csúcséttermek kínálatában kapható. Ahogy a hús egyre szélesebb körben lesz népszerű, a másik különleges adottságú mangalicaterméket, a zsírt is újabb és újabb receptekben fedezhetjük fel. A leghíresebb szusi-készítő mesterek különleges kreációikba keverik az ott méregdrága alapanyagot.

Az alapválasztékhoz visszatérve érdemes még kipróbálni a gyozát, mely disznóhússal és káposztával töltött tésztabatyukat jelent. Eredetileg kínai étel, Japán-szerte is közkedvelt. Talán itt készítik a város legjobbját, a savanykás íz tökéletes egyensúlyt teremt a fogásban. A miso leves, a japán étkezés elengedhetetlen kelléke. Két csésze akár a napi energiaszükséglet biztosítására is elég – tartják a szigetországban élők. Többféle ízesítésű és állagú miso létezik, de az ún. dashi alaplé mindegyik nélkülözhetetlen forrása: a víz mellett többnyire szárított tengeri algát, kombut, apróra tört tonhalpelyhet, bonitot és sötét vagy világos szójababpürét – miso-pasztát tartalmaz. Amennyiben csak zöldséges, vagyis vega dashit (alaplét) készítenek, a tonhalpelyhet szárított shitake gombával helyettesíthetik. A leves tökéletes, pont megfelelő arányban érezhető a szója jelenléte, nem túl sós, pedig ez sok helyen hiba. A zöld, illetve hideg olung tea és a csapolt sör is kellemes.

Egyetlen fenntartásunk van a hellyel: a pincehelyiség gyenge szellőzése, ami belemossa az ételek emlékét a ruhákba, bár az is igaz, hogy ez vissza még soha nem tartott minket egy jó vacsorától. Összességében, az ételek minőségére nem lehet panasz, érezhető a szeretetteljes törődés, ami elősegítheti, hogy kipróbáljuk és megszeressük az igazi japán konyhát Budapesten is.

Az ország legjobb éttermeiről a napokban megjelent Legjobb magyar éttermek 2011 című magazinban is olvashat.


A tesztelés időpontja: 2011. május . A kritika az étterem akkori teljesítményét értékeli , amely azóta változhatott.


Címkék: mangalica, Daikichi

« Vissza a TESZTEK rovatba.
Típus:   étterem
Konyha nemzetisége, stílusa:  japán
Tel.:  +36 1 225 3965
Nyitva:
   H-V:  12:00-22:00
Cím: 1013 Budapest, Mészáros u. 64.
0 hozzászólás galéria
Olvasói értékelés
4 szavazat alapján ratingkep

Árfekvés : pricekep


Oldalak:  >|

A végzet asszonya a konyhában!

Provokatív, szexi svéd szakácskönyv - azaz ne kelljen olyan gyakran elválni ágytól és asztaltól.

A végzet asszonya a konyhában!

Ha most nálunk rendeli meg, akkor 5990 forint helyett 4490 forintért kapja meg a reprezentatív albumot. »

Rendelje meg a Larousse enciklopédia új kiadását kedvezménnyel!

Rendelje meg a Larousse enciklopédia új kiadását kedvezménnyel!

Újra kapható a Larousse Gasztronomia Lexikon. Nálunk 24 900 Ft helyett most 19 900 Ft-ért rendelheti meg! »

Top 10 levesbár

Top 10 levesbár

Hűtenek-fűtenek, egyre több van belőlük és szerencsére köztük sok-sok jó. Kedvenc budapesti levesbárjaink. »

Libahotdog

Libahotdog

Rosenstein étterem készítette

Egy olaszországi út ihlette a Rosenstein ételét. Toscanában beleshettünk egy hentes konyhájába, ő mutatta meg, hogyan is készül az autentikus salciccia. Az étterem csak a húst módosította libára. »

Osztriga<br>szószos <br>pak choi saláta <br>gyömbérrel

Osztriga
szószos
pak choi saláta
gyömbérrel

Fodrász, ruhatervező, dizájner, kurátor, képzőművész – a Menü című, napokban megjelenő receptgyűjtemény 22 alkotót mutat be, akik ezerrel alakítják a budapesti gasztrokultúrát. Wang Song Tao fodrász úr osztrigaszószos pak choi salátájával hívjuk fel a figyelmet erre a nem mindennapinak ígérkező könyvre. »

New York-i séfreggeli <br>egy magyartól

New York-i séfreggeli
egy magyartól

Kovács Zoli jó pár éve már Brooklyn egyik menő éttermében dolgozik, ahol a kollégáit olykor ilyen szendvicsekkel várja. »

Lazac tatár

Lazac tatár

Pesti István (Tanti) receptje

A lazac tatár mára egy kicsit elcsépelt dolog, de a Pesti István vezette Tanti szeretett volna valami könnyen érthető ételt is feltenni az étlapra. A tálalása az, ami viszont teljesen mai. Nem véletlen, hogy Istvánt a legszebben tálaló séfnek választottuk pár éve. »

Háda Imre

Háda Imre

Az ember a hamburger toplista éléről

Háda Imrével, a hazai street food Atakámjának kiötlőjével dumáltunk. UPDATE: a Gault&Millau szerint is a legjobb hamburgeres a városban, megkapta az év alternatív vendéglátás díját »

Étteremkalauzok

Étteremkalauzok

Michelin és Gault Millau

Az anekdota szerint a Relais de Poquerolles étterem séfje 1958-ban öngyilkosságot követett el, amikor elvesztette Michelin csillagait. A történet annyira drámai és egyben szívszorongató, hogy senkinek nem jutott eszébe megkérdőjelezni, pedig igazából semmi ilyesmi nem történt. »

Mokkakávé

Mokkakávé

Mosógépek inspirálták a kéváéfőző tervezőjét. »

Értékelési szempontok    |    Impresszum    |    Médiaajánlat    |    Kapcsolat    |    Adatkezelési elveink