Bejelentkezés  |  Regisztráció   |   Hirlevél      

Cukrászt keres a Kárpátia

Cukrászt keres a Kárpátia

Többéves referenciával, igazolt gyakorlattal cukrászt keresünk. Teljes munkaidőbe, délutáni és hétvégi munkavégzéssel is. »

Wang Mandarinja

Wang Mandarinja

Wang új helyet nyitott Mandarin néven. A bisztró a Pilvax közben talált otthonra. »

A Locavore-ban MINDEN EGY HELYEN

A Locavore-ban MINDEN EGY HELYEN

Ízek, látkép és kulinária a Tabán tetején! »

L’Alexandrin: pasztel és terroir

L’Alexandrin: pasztel és terroir

A L'Alexandrin a lyoni hagyományok lágy, de tisztelettudó, mégis rafinált megújítójaként pozicionálja magát. »

Leon de Lyon: ide nekünk az oroszlánt

Leon de Lyon: ide nekünk az oroszlánt

Az étterem alóságos intézménye a városnak, a lyoni gasztronómiának. »

Mére Brazier: az anyák főztje

Mére Brazier: az anyák főztje

A legkiérleltebb formában képviselik a lyoni lényeget, az egyszerű és tökéletesen kiegyensúlyozott ízű ételeket. »

Sörmustra

Sörmustra

Cikkek, receptek. Mindent a sörről. »

Osteria
Ami jár, az jár

A budapesti Osteria a Fausto’s kistestvére. Valamikor itt, a Dohány utcában próbálgatta szárnyait signore Fausto Di Vora, és hosszú évek munkája után, a gourmet közönség legnagyobb örömére, néhány utcával arrébb igazi csúcséttermet is nyitott. Így a kistestvér, az „út menti fogadó”, azaz osteria azt adhatja, ami a lényege: a bizonyítási kényszertől megszabadulva az olasz esszenciát, a mediterrán lazaság, könnyedség íz-vibrációit.

Osteria
Osteria fotó: Burger Barna

Számos alkalommal voltam már itt és többnyire az állandó étlapról választottam, főleg tésztákat legkülönfélébb kivitelezésben. Mindig kifogástalan minőségben. Mindezt családias szerviz keretei között, ugyanakkor mégis kellő tartózkodással. A letisztult belső atmoszféra, a barna és fehér színek váltakozása mintha azt üzenné, hogy tudunk mi elegánsak is lenni, de ezúttal nem szeretnénk amolyan meghökkentő belsőépítészettel elcsavarni a fejed, kedves vendég, hogy teljes figyelmeddel az ételek felé fordulhass.

Ahogy székemre huppanok, ott is van előttem a pincér, aki történetesen a kezdeti időktől látja el a házigazda szerepét. Megnyugtató, hogy hosszú idő után visszatérve ugyanaz az arc, mosoly fogadja a betérőt.

A tábláról rendelek, a napi ajánlatok közül, hiszen az étlapot jószerivel már ismerem. Legyen minestrone, és tőkehal spárgából és rákocskákból készített raguval. Addig frissen sült focacciát majszolok, mely gusztusos fonott kosárkában érkezik, még illatos a benne megbúvó fűszeres, szárított paradicsomtól. Azért hiányolok egy kis tányérkát, amelyben a focacciát olívaolajban megmártogathattam volna, de nem avatkozom be a folyamatokba, így is kellemesen ropog, megkönnyíti a várakozást.

Előttem a gőzölgő leves, gazdagon megtömve zöldségekkel: karfiol, cukkíni, sárgarépa, zellerszár, zeller és még ki tudja mennyi finom, friss zöld. A leves kissé sótlan, de ezen könnyen segítek, és így az ízlésemnek megfelelően beállítom az egyensúlyt. Kellemesen roppanós zöldségek, lágy, nem túl karakteres lé, amolyan visszafogott tavaszi beköszöntő. Ennyi és nem több.

A tőkehal selymesen csillog a fehérboros, vajas mártás miatt, amely gusztusosan öleli körül. Mellette harsogó zöld cukorborsó-halmocska, és egy grillezett cukkíniszelet és egy hasonlóan füstös padlizsánszelet fekszik. A fogás lényege a két szelet hal, amik között zöld spárgából és apróra nyesett rákhúsból és paradicsomból készült fantasztikusan könnyed, vibráló ízű ragu helyezkedik el. Nagyon kiegyensúlyozott fogás, minden a helyén van. Az ízek egymást kiegészítő jelenléte, a különböző textúrák teszik változatossá ezt a tányért. Megint csak semmi különös, maradtunk a közérthető megformálásnál, de az ízvilág nagyon el van találva, miközben az egész egy félkezes, könnyű darab. Egyetlen kifogásom van: a tőkehal feszesebb, tömörebb állagú szokott lenni, mint ez itt éppen. Talán kissé több hőhatás érte, mint az valójában szükséges.

Ahogy szinte az utolsó cseppig mindent felcsipegettem a tányérról, elégedetten dőltem hátra. Pincérem hamar hozta a számlát, amibe beleértendő a szerviz is. Ezt onnan tudom, hogy borravalót is akartam adni, amikor úriember módjára figyelmeztetett, hogy nem szükséges. Nem akarok fogyasztóvédelmi kitérőt tenni, de kifejezetten meghatódtam, és nem változtattam szándékomon, ami jár, az jár.

Megjelent a Népszabadság Top 50 Étterem című kiadványában.

A tesztelés időpontja: 2010. május . A kritika az étterem akkori teljesítményét értékeli , amely azóta változhatott.


Címkék: Osteria, Fausto, TOP50 2010

« Vissza a TESZTEK rovatba.

Oldalak:  >|

A végzet asszonya a konyhában!

Provokatív, szexi svéd szakácskönyv - azaz ne kelljen olyan gyakran elválni ágytól és asztaltól.

A végzet asszonya a konyhában!

Ha most nálunk rendeli meg, akkor 5990 forint helyett 4490 forintért kapja meg a reprezentatív albumot. »

Rendelje meg a Larousse enciklopédia új kiadását kedvezménnyel!

Rendelje meg a Larousse enciklopédia új kiadását kedvezménnyel!

Újra kapható a Larousse Gasztronomia Lexikon. Nálunk 24 900 Ft helyett most 19 900 Ft-ért rendelheti meg! »

A világ legjobb piacai között: a lyon-i

A világ legjobb piacai között: a lyon-i

Ted Aprajev lyoni kalandjai közül természetesen a piac sem maradhatott ki. A szerző saját bevallása szerint jószerivel minden lyoni „disznóságot” felfalt, a tenger nemes gyümölcseitől sem tartóztatva magát, így aznap este már igen elnehezülve érkezett a Leon de Lyon étterembe. »

Quenelles

Quenelles

Ezúttal Paul Bocuse receptje szerint: borjúból

Az emblematikus lyoni ételek szinte egyetlen halalapú képviselője a csukagaluska, vagyis a quenelles de brochet. »

Sashal sáfránnyal

Sashal sáfránnyal

Szemérmes lyoni halassal bontottunk

A croix rousse-i halasnál végigkövettük a sashal tisztítását és előkészítését, majd főztünk. »

Mangalica kocsonya

Mangalica kocsonya

Bocuse D’Or-inspiráció és főhajtás a 2013-as döntő tízedik helyezettje, Széll Tamás előtt. »

Így készült fel Molnár Gábor a döntőre

Így készült fel Molnár Gábor a döntőre

"Az adrenalin szint felfog menni, az biztos, de ez engem csak pozitívan befolyásol." »

A németországi hétköznapok

A németországi hétköznapok

"Sokan teljesen őrültnek gondoltak, hogy azt az egészet, amit itthon eddig sikerült felépíteni, hirtelen felrúgom." »

Értékelési szempontok    |    Impresszum    |    Médiaajánlat    |    Kapcsolat    |    Adatkezelési elveink