Bejelentkezés  |  Regisztráció   |   Hirlevél      

Nobu szilveszteri vacsora

Nobu szilveszteri vacsora

Ünnepelje az Újévet a Nobu dél-amerikai hangulattal és ízekkel fűszerezett Szilveszteri vacsoráján élő latin zenével, 7 fogásos különleges menüvel, pezsgővel és éjfél utáni sushizással. »

Halászlé, töltött káposzta a Pest-Budától

Halászlé, töltött káposzta a Pest-Budától

Rendelj karácsonyi fogásokat otthonra a Pest-Budától! »

A Locavore-ban MINDEN EGY HELYEN

A Locavore-ban MINDEN EGY HELYEN

Ízek, látkép és kulinária a Tabán tetején! »

Ha Cegléd, akkor Monaco étterem

Ha Cegléd, akkor Monaco étterem

Ne féljünk az ismeretlentől!

A néhány hónapja alapjaiban megújuló Monaco Étterem Ruprecht László kreatív séffel mutatta meg az eldugott mezővárosnak, hogy van helyük a gasztropalettán. »

Első benyomás:<br>Ciao Pizzeria & Rosticceria

Első benyomás:
Ciao Pizzeria & Rosticceria

Első benyomás - olaszt tankolni

„Menjünk ebédelni az olaszhoz, a benzinkútra!” Egyre gyakrabban mondják ezt nekem pécsi ismerőseim, ha találkozni szeretnék velük. Elmentem. Ebédelni, vacsorázni, sőt még reggelizni is. »

Első bnyomás: <br>Ramenka

Első bnyomás:
Ramenka

Japán csillapító a Kazinczyra

A Ramenka szellemi és fizikai regenerálódásra való, amikor egy kis rendezettség és egy tál húsleves életmentő lehet. »

Első benyomás: <br>Balkán Bisztró

Első benyomás:
Balkán Bisztró

Ha azt hitted eddig, hogy a Montenegrói Gurman a délszláv gasztronómia hazai bástyája, akkor ülj fel a vonatra és látogass el a Balkán Bisztróba. »

Első benyomás: <br>Kanpai Izakaya

Első benyomás:
Kanpai Izakaya

Valóságos kis ékszerdoboz ez a körúti, lampionos, világos érzetű, szelíden modern bisztró. »

Teszt: Olimpia

Teszt: Olimpia

Ádám Csaba kivételes arányérzékkel komponálja a tányérjait, minden elem a látványon túl ínyenc funkcióval bír és szerencsére nem fél a valódi ízektől, nem butít, nem herél. »

Sörmustra

Sörmustra

Cikkek, receptek. Mindent a sörről. »

Osteria
Ami jár, az jár

A budapesti Osteria a Fausto’s kistestvére. Valamikor itt, a Dohány utcában próbálgatta szárnyait signore Fausto Di Vora, és hosszú évek munkája után, a gourmet közönség legnagyobb örömére, néhány utcával arrébb igazi csúcséttermet is nyitott. Így a kistestvér, az „út menti fogadó”, azaz osteria azt adhatja, ami a lényege: a bizonyítási kényszertől megszabadulva az olasz esszenciát, a mediterrán lazaság, könnyedség íz-vibrációit.

Osteria
Osteria fotó: Burger Barna

Számos alkalommal voltam már itt és többnyire az állandó étlapról választottam, főleg tésztákat legkülönfélébb kivitelezésben. Mindig kifogástalan minőségben. Mindezt családias szerviz keretei között, ugyanakkor mégis kellő tartózkodással. A letisztult belső atmoszféra, a barna és fehér színek váltakozása mintha azt üzenné, hogy tudunk mi elegánsak is lenni, de ezúttal nem szeretnénk amolyan meghökkentő belsőépítészettel elcsavarni a fejed, kedves vendég, hogy teljes figyelmeddel az ételek felé fordulhass.

Ahogy székemre huppanok, ott is van előttem a pincér, aki történetesen a kezdeti időktől látja el a házigazda szerepét. Megnyugtató, hogy hosszú idő után visszatérve ugyanaz az arc, mosoly fogadja a betérőt.

A tábláról rendelek, a napi ajánlatok közül, hiszen az étlapot jószerivel már ismerem. Legyen minestrone, és tőkehal spárgából és rákocskákból készített raguval. Addig frissen sült focacciát majszolok, mely gusztusos fonott kosárkában érkezik, még illatos a benne megbúvó fűszeres, szárított paradicsomtól. Azért hiányolok egy kis tányérkát, amelyben a focacciát olívaolajban megmártogathattam volna, de nem avatkozom be a folyamatokba, így is kellemesen ropog, megkönnyíti a várakozást.

Előttem a gőzölgő leves, gazdagon megtömve zöldségekkel: karfiol, cukkíni, sárgarépa, zellerszár, zeller és még ki tudja mennyi finom, friss zöld. A leves kissé sótlan, de ezen könnyen segítek, és így az ízlésemnek megfelelően beállítom az egyensúlyt. Kellemesen roppanós zöldségek, lágy, nem túl karakteres lé, amolyan visszafogott tavaszi beköszöntő. Ennyi és nem több.

A tőkehal selymesen csillog a fehérboros, vajas mártás miatt, amely gusztusosan öleli körül. Mellette harsogó zöld cukorborsó-halmocska, és egy grillezett cukkíniszelet és egy hasonlóan füstös padlizsánszelet fekszik. A fogás lényege a két szelet hal, amik között zöld spárgából és apróra nyesett rákhúsból és paradicsomból készült fantasztikusan könnyed, vibráló ízű ragu helyezkedik el. Nagyon kiegyensúlyozott fogás, minden a helyén van. Az ízek egymást kiegészítő jelenléte, a különböző textúrák teszik változatossá ezt a tányért. Megint csak semmi különös, maradtunk a közérthető megformálásnál, de az ízvilág nagyon el van találva, miközben az egész egy félkezes, könnyű darab. Egyetlen kifogásom van: a tőkehal feszesebb, tömörebb állagú szokott lenni, mint ez itt éppen. Talán kissé több hőhatás érte, mint az valójában szükséges.

Ahogy szinte az utolsó cseppig mindent felcsipegettem a tányérról, elégedetten dőltem hátra. Pincérem hamar hozta a számlát, amibe beleértendő a szerviz is. Ezt onnan tudom, hogy borravalót is akartam adni, amikor úriember módjára figyelmeztetett, hogy nem szükséges. Nem akarok fogyasztóvédelmi kitérőt tenni, de kifejezetten meghatódtam, és nem változtattam szándékomon, ami jár, az jár.

Megjelent a Népszabadság Top 50 Étterem című kiadványában.

A tesztelés időpontja: 2010. május . A kritika az étterem akkori teljesítményét értékeli , amely azóta változhatott.


Címkék: Osteria, Fausto, TOP50 2010

« Vissza a TESZTEK rovatba.

Oldalak:  >|

A végzet asszonya a konyhában!

Provokatív, szexi svéd szakácskönyv - azaz ne kelljen olyan gyakran elválni ágytól és asztaltól.

A végzet asszonya a konyhában!

Ha most nálunk rendeli meg, akkor 5990 forint helyett 4490 forintért kapja meg a reprezentatív albumot. »

Rendelje meg a Larousse enciklopédia új kiadását kedvezménnyel!

Rendelje meg a Larousse enciklopédia új kiadását kedvezménnyel!

Újra kapható a Larousse Gasztronomia Lexikon. Nálunk 24 900 Ft helyett most 19 900 Ft-ért rendelheti meg! »

Legjobb budapesti ínyencboltok

Legjobb budapesti ínyencboltok

Az utóbbi pár évben megtöbbszöröződött az ínyencboltok száma, a listánkba mégis kevés új tudott bekerülni. Lassan már mindent be lehet szerezni itthon, kérdés, hogy a számos új bolt megtalálja-e a maga profilját ezen az egyre szélesedő piacon. »

Passió<br>karamellás-<br>pisztácia<br>pralinés <br>bonbon

Passió
karamellás-
pisztácia
pralinés
bonbon

Praliné Paradicsom receptje

A kétrétegű töltött bonbon igazi játék a színekkel és a textúrákkal. »

Málnatorta

Málnatorta

Desszert.Neked receptje

Korponai Péter és Borszéki-Ékes Beatrix feljött a Balzac utcás szuterénből, és a napokban nyílt Paulay Ede utcai helyüket látva, most már valójában értjük, hogy mi a különbség egy cukrászda és egy desszertműhely között. Tortában is erősek. »

Garnéla

Garnéla

ötfűszeres édesburgonyapürével, gyömbérhabbal, szezámmagos szójaszószmorzsával és csilis mangóval - Mandula Sarok készítette

Majdnem fél éve nem láttunk Mandula Saroktól receptet, ami azért igazi szívfájdalom, mert - az írást szintén hanyagoló Kísérleti Konyha mellett - az egyik legnívósabb gasztro netes naplóról van szó. Hauser-Szabó Noémi (merthogy így hívják a blog elkövetőjét) stílszerűen tér vissza. »

Michael Gibney

Michael Gibney

Michael Gibney amerikai séf első könyve - Sous Chef-24 óra a konyha frontvonalán - idén áprilisban jelent meg, és már magyarul is olvasható. A könyvről, a szakma szeretetéről és a végtelen munkáról beszélgettünk a séffel. »

Pesti István

Pesti István

Tantit visz a táncba

Brunóék összecsomagoltak és távoztak a Hegyvidék Központból. Helyükre Tanti érkezett, akit Pesti István fog karon. »

Étteremkalauzok

Étteremkalauzok

Michelin és Gault Millau

Az anekdota szerint a Relais de Poquerolles étterem séfje 1958-ban öngyilkosságot követett el, amikor elvesztette Michelin csillagait. A történet annyira drámai és egyben szívszorongató, hogy senkinek nem jutott eszébe megkérdőjelezni, pedig igazából semmi ilyesmi nem történt. »

Mokkakávé

Mokkakávé

Mosógépek inspirálták a kéváéfőző tervezőjét. »

Értékelési szempontok    |    Impresszum    |    Médiaajánlat    |    Kapcsolat    |    Adatkezelési elveink