Bejelentkezés  |  Regisztráció   |   Hirlevél      

Tradíció és kiválóság

Tradíció és kiválóság

Ezek az értékek kötik össze a neves cognac házat a gasztronómiával. A Hennessy-Dining Guide Év Étterme gálán idén is a legjobbak vehetik át az elismerést. Ők azok a séfek, akik egyszerre követik a tradíciókat, mint a világhírű cognac készítői, mégis képesek kreativitást és innovatív elemeket vinni az ételek elkészítésébe, ahogy a klasszikus borpárlat is új karaktert kap egy különleges koktélként elkészítve. Ízlést formálni, egy stílust képviselni – a Hennessy és kedvelői pontosan tudják, mit jelent ez. »

Szaftos harcsa, ropogós rántott hús

Szaftos harcsa, ropogós rántott hús

Beszélgetés Segal Viktor séffel, a GasztroWerk szakmai vezetőjével

Segal Viktor több mint egy évtizeden át dolgozott többek között Tel Avivban, Lyonban és Amszterdamban. Nemzetközi jelentőségű politikai és művészi aktorok, cégek és események gasztronómiai tanácsadója. Hatodik éve vezeti a Werk Akadémia gasztronómus képzését. »

A Larusban bejárják Franciaországot

A Larusban bejárják Franciaországot

Az év egyik legizgalmasabb gasztronómiai programsorozata kezdődik februárban, a Larus Étteremben, a Gesztenyéskert mellett. »

Első benyomás: <br>Black Cab Pub

Első benyomás:
Black Cab Pub

Már zarándokhely -

Szombathelyen mindig is lehetett jókat enni, átlagból kiemelkedő éttermet azonban már nehezebb volt találni. Ez idáig. »

Első benyomás: <br>Oinos

Első benyomás:
Oinos

Cseréptörés - Első benyomás

A Rákóczi téren az ősszel nyílt egy olasz étterem, a csarnok épületében, tágas kirakataival a térre néz. Autentikus olasz étteremnek mondja magát, az étlap is erről tanúskodik. Pizza-választékkal természetesen. A neve Oinos. »

Első benyomás: <br>Fricska

Első benyomás:
Fricska

Már régóta váratott magára egy figyelmeztető fricska a jóllakottan megállapodott, babérjaikon trónoló önelégült magyar vendéglősökre, egy ébresztő fricska, nem agresszív, nem tolakodó, de azért csípős fricska, hogy ébresztő hölgyeim és uraim: van még min javítani, van még mit tanulni. »

Első benyomás: <br>Mandarin

Első benyomás:
Mandarin

Jelentős lépés a Mandarin bisztró megjelenése, kiváltképp azért, mert példamutató lehet az ázsiai, kínai konyha értékálló közvetítésében. »

Első benyomás:<br>Ciao Pizzeria & Rosticceria

Első benyomás:
Ciao Pizzeria & Rosticceria

Első benyomás - olaszt tankolni

„Menjünk ebédelni az olaszhoz, a benzinkútra!” Egyre gyakrabban mondják ezt nekem pécsi ismerőseim, ha találkozni szeretnék velük. Elmentem. Ebédelni, vacsorázni, sőt még reggelizni is. »

Első benyomás: <br>Balkán Bisztró

Első benyomás:
Balkán Bisztró

Ha azt hitted eddig, hogy a Montenegrói Gurman a délszláv gasztronómia hazai bástyája, akkor ülj fel a vonatra és látogass el a Balkán Bisztróba. »

Első benyomás: <br>Kanpai Izakaya

Első benyomás:
Kanpai Izakaya

Valóságos kis ékszerdoboz ez a körúti, lampionos, világos érzetű, szelíden modern bisztró. »

Sörmustra

Sörmustra

Cikkek, receptek. Mindent a sörről. »

Osteria
Ami jár, az jár

A budapesti Osteria a Fausto’s kistestvére. Valamikor itt, a Dohány utcában próbálgatta szárnyait signore Fausto Di Vora, és hosszú évek munkája után, a gourmet közönség legnagyobb örömére, néhány utcával arrébb igazi csúcséttermet is nyitott. Így a kistestvér, az „út menti fogadó”, azaz osteria azt adhatja, ami a lényege: a bizonyítási kényszertől megszabadulva az olasz esszenciát, a mediterrán lazaság, könnyedség íz-vibrációit.

Osteria
Osteria fotó: Burger Barna

Számos alkalommal voltam már itt és többnyire az állandó étlapról választottam, főleg tésztákat legkülönfélébb kivitelezésben. Mindig kifogástalan minőségben. Mindezt családias szerviz keretei között, ugyanakkor mégis kellő tartózkodással. A letisztult belső atmoszféra, a barna és fehér színek váltakozása mintha azt üzenné, hogy tudunk mi elegánsak is lenni, de ezúttal nem szeretnénk amolyan meghökkentő belsőépítészettel elcsavarni a fejed, kedves vendég, hogy teljes figyelmeddel az ételek felé fordulhass.

Ahogy székemre huppanok, ott is van előttem a pincér, aki történetesen a kezdeti időktől látja el a házigazda szerepét. Megnyugtató, hogy hosszú idő után visszatérve ugyanaz az arc, mosoly fogadja a betérőt.

A tábláról rendelek, a napi ajánlatok közül, hiszen az étlapot jószerivel már ismerem. Legyen minestrone, és tőkehal spárgából és rákocskákból készített raguval. Addig frissen sült focacciát majszolok, mely gusztusos fonott kosárkában érkezik, még illatos a benne megbúvó fűszeres, szárított paradicsomtól. Azért hiányolok egy kis tányérkát, amelyben a focacciát olívaolajban megmártogathattam volna, de nem avatkozom be a folyamatokba, így is kellemesen ropog, megkönnyíti a várakozást.

Előttem a gőzölgő leves, gazdagon megtömve zöldségekkel: karfiol, cukkíni, sárgarépa, zellerszár, zeller és még ki tudja mennyi finom, friss zöld. A leves kissé sótlan, de ezen könnyen segítek, és így az ízlésemnek megfelelően beállítom az egyensúlyt. Kellemesen roppanós zöldségek, lágy, nem túl karakteres lé, amolyan visszafogott tavaszi beköszöntő. Ennyi és nem több.

A tőkehal selymesen csillog a fehérboros, vajas mártás miatt, amely gusztusosan öleli körül. Mellette harsogó zöld cukorborsó-halmocska, és egy grillezett cukkíniszelet és egy hasonlóan füstös padlizsánszelet fekszik. A fogás lényege a két szelet hal, amik között zöld spárgából és apróra nyesett rákhúsból és paradicsomból készült fantasztikusan könnyed, vibráló ízű ragu helyezkedik el. Nagyon kiegyensúlyozott fogás, minden a helyén van. Az ízek egymást kiegészítő jelenléte, a különböző textúrák teszik változatossá ezt a tányért. Megint csak semmi különös, maradtunk a közérthető megformálásnál, de az ízvilág nagyon el van találva, miközben az egész egy félkezes, könnyű darab. Egyetlen kifogásom van: a tőkehal feszesebb, tömörebb állagú szokott lenni, mint ez itt éppen. Talán kissé több hőhatás érte, mint az valójában szükséges.

Ahogy szinte az utolsó cseppig mindent felcsipegettem a tányérról, elégedetten dőltem hátra. Pincérem hamar hozta a számlát, amibe beleértendő a szerviz is. Ezt onnan tudom, hogy borravalót is akartam adni, amikor úriember módjára figyelmeztetett, hogy nem szükséges. Nem akarok fogyasztóvédelmi kitérőt tenni, de kifejezetten meghatódtam, és nem változtattam szándékomon, ami jár, az jár.

Megjelent a Népszabadság Top 50 Étterem című kiadványában.

A tesztelés időpontja: 2010. május . A kritika az étterem akkori teljesítményét értékeli , amely azóta változhatott.


Címkék: Osteria, Fausto, TOP50 2010

« Vissza a TESZTEK rovatba.

Oldalak:  >|

A végzet asszonya a konyhában!

Provokatív, szexi svéd szakácskönyv - azaz ne kelljen olyan gyakran elválni ágytól és asztaltól.

A végzet asszonya a konyhában!

Ha most nálunk rendeli meg, akkor 5990 forint helyett 4490 forintért kapja meg a reprezentatív albumot. »

Rendelje meg a Larousse enciklopédia új kiadását kedvezménnyel!

Rendelje meg a Larousse enciklopédia új kiadását kedvezménnyel!

Újra kapható a Larousse Gasztronomia Lexikon. Nálunk 24 900 Ft helyett most 19 900 Ft-ért rendelheti meg! »

Top 10+2 koktélbár

Top 10+2 koktélbár

Nem csak (sőt!) szerelmeseknek

Túl a bizarr színű, apró kis ernyőkkel pompázó, ’90-es évekbeli csodákon, ma már számtalan helyen tudunk jobbnál jobb mixeket választani. S ha akarjuk, már kategóriák szerint is szelektálhatunk. »

Top 10 torta Budapesten

Top 10 torta Budapesten

De hol lehet a legfinomabbakhoz hozzájutni? Erre kerestük a választ. »

Vadas a Borkonyhán

Vadas a Borkonyhán

Koos Attila (Borkonyha) receptje

Koos próbált minden alapanyagot felhasználni és a tányérra helyezni, ami a vadasra jellemző, de természetesen egy kicsit másképp, mint a „hagyományos” tálalásnál. A tarját konfitálta, a szarvasgerincet illetve nyúlgerincet szuvidolta. »

Libazúza vadas krémben

Libazúza vadas krémben

Jahni László (Kistücsök) receptje

Hogyan néz ki a vadas, ha egy kicsit Márton-napra van hangolva. A Kistücsök étterem megmutatja. »

Mochi

Mochi

Funky Pho desszertje

A mochi egy kókusztejes, rizslisztes massza, amelynél fontos eltalálni a tökéletes állagot: ha túl lágy, a minimális esztétikai élményt is mellőzve nyúlik-folyik, amerre lát, ha túl szilárd, akkor kellemetlen lisztes íze van. »

A békési feltörekvők

A békési feltörekvők

Ami még mindig hiányzik itthon nagyon, az a tisztességes kisvendéglők térhódítása. Gyulán legalább egy már biztos van: ez a tavalyi év feltörekvő éttermének választott Patrióta. Nyári Katalin-Csiszér Árpád tulajdonos-szakácspárossal beszélgettünk. »

Értékelési szempontok    |    Impresszum    |    Médiaajánlat    |    Kapcsolat    |    Adatkezelési elveink