Bejelentkezés  |  Regisztráció   |   Hirlevél      

Gallok Budán - 3.rész

Gallok Budán - 3.rész

Elzász a központban

Az év egyik legizgalmasabb gasztronómiai programsorozata Elzász (Alsace) régiójának ízeivel folytatódik! 2015. április 23-25. között, külön étlapon, szabadon választható formában találkozhatunk Franciaország gasztronómiai büszkeségeivel, olyan ételekkel, melyeket "kötelezően ismerni kell”. Részletek a Larus Étterem weboldalán. »

Várvizi, a purista

Várvizi, a purista

Nem a túlhajtott nyelvtisztaságot kereső értelemben, hanem a stílustisztaságra való törekvést látom az ételkompozícióiban, mint a Le Corbusier által alapított avantgardista művészeti iránynál, ami az abszolút objektív konstruktivitás lehetőségét keresi. »

Első benyomás: <br>Zeller

Első benyomás:
Zeller

Jó, hogy van egy ilyen igazi szeretettel, őszinte lelkesedéssel, átlagon felüli kulináris hozzáértéssel menedzselt hely a városban, annak is egy elég meglepő pontján. Bátorság, kitartás, önbizalom mindezek megtérülni látszanak. Brávó. »

Első benyomás: <br>Végállomás Bistorant

Első benyomás:
Végállomás Bistorant

A Végállomás Bistorant rajta van a helyes vágányon. Tudás, szenvedély, megfelelő alapanyagok, technikai tudás megléte - ezekre nem lehet panasz. Még több bátorsággal az országos mezőnyben is előrébb törhetne. »

Első benyomás: <br>Black Cab Pub

Első benyomás:
Black Cab Pub

Már zarándokhely -

Szombathelyen mindig is lehetett jókat enni, átlagból kiemelkedő éttermet azonban már nehezebb volt találni. Ez idáig. »

Első benyomás: <br>Fricska

Első benyomás:
Fricska

Már régóta váratott magára egy figyelmeztető fricska a jóllakottan megállapodott, babérjaikon trónoló önelégült magyar vendéglősökre, egy ébresztő fricska, nem agresszív, nem tolakodó, de azért csípős fricska, hogy ébresztő hölgyeim és uraim: van még min javítani, van még mit tanulni. »

Sörmustra

Sörmustra

Cikkek, receptek. Mindent a sörről. »

Osteria
Ami jár, az jár

A budapesti Osteria a Fausto’s kistestvére. Valamikor itt, a Dohány utcában próbálgatta szárnyait signore Fausto Di Vora, és hosszú évek munkája után, a gourmet közönség legnagyobb örömére, néhány utcával arrébb igazi csúcséttermet is nyitott. Így a kistestvér, az „út menti fogadó”, azaz osteria azt adhatja, ami a lényege: a bizonyítási kényszertől megszabadulva az olasz esszenciát, a mediterrán lazaság, könnyedség íz-vibrációit.

Osteria
Osteria fotó: Burger Barna

Számos alkalommal voltam már itt és többnyire az állandó étlapról választottam, főleg tésztákat legkülönfélébb kivitelezésben. Mindig kifogástalan minőségben. Mindezt családias szerviz keretei között, ugyanakkor mégis kellő tartózkodással. A letisztult belső atmoszféra, a barna és fehér színek váltakozása mintha azt üzenné, hogy tudunk mi elegánsak is lenni, de ezúttal nem szeretnénk amolyan meghökkentő belsőépítészettel elcsavarni a fejed, kedves vendég, hogy teljes figyelmeddel az ételek felé fordulhass.

Ahogy székemre huppanok, ott is van előttem a pincér, aki történetesen a kezdeti időktől látja el a házigazda szerepét. Megnyugtató, hogy hosszú idő után visszatérve ugyanaz az arc, mosoly fogadja a betérőt.

A tábláról rendelek, a napi ajánlatok közül, hiszen az étlapot jószerivel már ismerem. Legyen minestrone, és tőkehal spárgából és rákocskákból készített raguval. Addig frissen sült focacciát majszolok, mely gusztusos fonott kosárkában érkezik, még illatos a benne megbúvó fűszeres, szárított paradicsomtól. Azért hiányolok egy kis tányérkát, amelyben a focacciát olívaolajban megmártogathattam volna, de nem avatkozom be a folyamatokba, így is kellemesen ropog, megkönnyíti a várakozást.

Előttem a gőzölgő leves, gazdagon megtömve zöldségekkel: karfiol, cukkíni, sárgarépa, zellerszár, zeller és még ki tudja mennyi finom, friss zöld. A leves kissé sótlan, de ezen könnyen segítek, és így az ízlésemnek megfelelően beállítom az egyensúlyt. Kellemesen roppanós zöldségek, lágy, nem túl karakteres lé, amolyan visszafogott tavaszi beköszöntő. Ennyi és nem több.

A tőkehal selymesen csillog a fehérboros, vajas mártás miatt, amely gusztusosan öleli körül. Mellette harsogó zöld cukorborsó-halmocska, és egy grillezett cukkíniszelet és egy hasonlóan füstös padlizsánszelet fekszik. A fogás lényege a két szelet hal, amik között zöld spárgából és apróra nyesett rákhúsból és paradicsomból készült fantasztikusan könnyed, vibráló ízű ragu helyezkedik el. Nagyon kiegyensúlyozott fogás, minden a helyén van. Az ízek egymást kiegészítő jelenléte, a különböző textúrák teszik változatossá ezt a tányért. Megint csak semmi különös, maradtunk a közérthető megformálásnál, de az ízvilág nagyon el van találva, miközben az egész egy félkezes, könnyű darab. Egyetlen kifogásom van: a tőkehal feszesebb, tömörebb állagú szokott lenni, mint ez itt éppen. Talán kissé több hőhatás érte, mint az valójában szükséges.

Ahogy szinte az utolsó cseppig mindent felcsipegettem a tányérról, elégedetten dőltem hátra. Pincérem hamar hozta a számlát, amibe beleértendő a szerviz is. Ezt onnan tudom, hogy borravalót is akartam adni, amikor úriember módjára figyelmeztetett, hogy nem szükséges. Nem akarok fogyasztóvédelmi kitérőt tenni, de kifejezetten meghatódtam, és nem változtattam szándékomon, ami jár, az jár.

Megjelent a Népszabadság Top 50 Étterem című kiadványában.

A tesztelés időpontja: 2010. május . A kritika az étterem akkori teljesítményét értékeli , amely azóta változhatott.


Címkék: Osteria, Fausto, TOP50 2010

« Vissza a TESZTEK rovatba.

Oldalak:  >|
Top 10 torta Budapesten

Top 10 torta Budapesten

De hol lehet a legfinomabbakhoz hozzájutni? Erre kerestük a választ. »

Kókuszgolyó keksz

Kókuszgolyó keksz

Márk Szonja (Édesem) receptje

"Modern házias sütemények vannak nálam. Úgy képzelem, hogy olyan, mint amikor a nagymama egész nap süt, és délután beállít hozzá a család" - nyilatkozta nekünk Márk Szonja, az Édesem megálmodója . Ez a kókuszos keksz mindennek ékes bizonyítéka. »

Tiszai harcsafilé vadas módra

Tiszai harcsafilé vadas módra

Pataky Péter (IKON) receptje

Vadas-emlékeiről kérdeztük az IKON-os Pataky Pétert is, Debrecen és az ország egyik legjobb séfjét, aki harcsafilés fogást készített. »

Gőzgombócos vadas

Gőzgombócos vadas

Dudás Szabolcs (Anyukám Mondta) receptje

Az Anyukám Mondta étterem elkészítette egy klasszikus vadast, majd szétszedte a húst, betöltötte azt egy gőzgombócba. Kigőzölte, a zöldségekből pedig egy salit készült. »

Ifjú séftehetségek a konyhán

Ifjú séftehetségek a konyhán

A Fricskás fiúk fél éve vezetik a konyhájukat Csongrádi Csabával karöltve, munkájukat pedig mi is díjaztuk az Év Ifjú Séftehetségei elismeréssel a 2015-ös Hennessy-Dining Guide Év Étterme Gálán. De ki ez a két srác és mit szeretnének képviselni? »

Értékelési szempontok    |    Impresszum    |    Médiaajánlat    |    Kapcsolat    |    Adatkezelési elveink