Bejelentkezés  |  Regisztráció   |   Hirlevél      

A legjobb reggeli Budapest szívében

A legjobb reggeli Budapest szívében

Szerintünk

Ki ne érzett volna már úgy hosszú lustálkodás után szombat vagy vasárnap reggel, hogy minden vágya egy napsütötte, kellemes teraszon a város szívében olasz kávé, frissen facsart narancslé és vajas croissant mellett folytani a napot? Nemrég egy ilyen hétvégén a Budapest Bisztróban jártunk, mely csaknem egy éve várja különlegesen széles reggeli kínálatával hozzánk hasonlóan hedonista vendégeit. »

Foodstock Szatmárban

Foodstock Szatmárban

avagy itt a Panyolafeszt

Évek óta töretlen népszerűségnek örvend a Panyolafeszt, és a recept egyszerűbb, mint gondolnád. Kell hozzá jó sok szilva (lekvár, vagy pálinka - ki mit szeret), aztán egy csipet nyár, némi vadregényes, érintetlen táj, sok-sok zene és persze jó társaság. Panyola környékén ezekben nincs hiány. »

Inspiráló harmónia

Inspiráló harmónia

Egy íz, amelyben benne van Richard Hennessy öröksége, közel 250 év tapasztalat, Cognac elsőrendű termővidékei és a ház páratlan borpárlat készlete. A Hennessy kivételes aromájú, harmonikus házasításait nemcsak a gourmet közönség kóstolja szívesen, de a kísérletező kedvű séfek is örömmel használják fel különleges fogások, desszertek elkészítésekor. A cognac ház ezért örömmel támogatja a legjobb éttermeket díjazó Hennessy-Dining Guide Év Étterme gálát és az időtálló értékek átemelését a kortárs gasztronómiába. »

Első benyomás: Ürömi Hütte

Első benyomás: Ürömi Hütte

Az eddig általunk meglátogatott hütték meg sem közelítették az Ürömi Hütte színvonalát. »

Első benyomás: Bontxo

Első benyomás: Bontxo

A Falk Miksa utcában, az antikvitások és régiségek utcájában található a bolttársaihoz képest is fiatal Bontxo, a baszk bisztró. »

Első benyomás: Zeller bisztró

Első benyomás: Zeller bisztró

Az Izabella-Jósika sarkon is van már egy „jó kis hely”. »

Első benyomás: La Perle Noire

Első benyomás: La Perle Noire

Mit tud a „fekete gyöngy” néven anyakönyvezett étterem? »

Első benyomás: Sparhelt

Első benyomás: Sparhelt

A Sparhelt valóban egy modern, európai étterem, ahogy állítja magáról »

Első benyomás: Jókai bisztró

Első benyomás: Jókai bisztró

Gasztronómiai trendekre érzékeny, helyi szinten előremutató konyhával találkozhatunk a pécsi Jókai Bisztróban. »

Teszt: Schieszl

Teszt: Schieszl

Never brown in town…

Budakalászra mentünk bajor-sváb ételekkel töltekezni. »

Teszt: KNRDY

Teszt: KNRDY

A cél egyértelmű, ez legyen a város legszínvonalasabb húsétterme. »

Sörmustra

Sörmustra

Cikkek, receptek. Mindent a sörről. »

Enoteca Corso
Corso – ízek utcája

Pécs sétáló utcájában, a Nemzeti Színház tőszomszédságában az Enoteca Corso étterem új séfet szerződtetett tavasszal. A váltást, úgy tűnik, sikerrel vette a konyha.

Enoteca Corso
Enoteca Corso

Érkezésünkkor barátságosan fogadnak a felszolgálók, majd az emeleti terembe foglalt asztalunkhoz vezetnek. Az enoteca hangulatra mindössze a személyzet borozós köténye utal. A süppedős, mogyoróbarna „suba” szőnyeg már sejtet valamit a majdan elénk táruló designból. Az emeleti terembe lépve igazán kifinomult érzékkel megtervezett és kivitelezett belső enteriőr fogad. A stilizált medallion székek fekete és halvány bézs virágmintás kontrasztja és a fehér, fényes falburkolat nagyon szépen élnek egymás mellett. Egy londoni fine dining emléket juttatott eszembe – minden elismerés érte. Az asztalunkhoz lépő felszolgáló udvariasan leültet, majd kezembe adja a pohárral is rendelhető italok listáját. Ezután megkapjuk az étlapot, ami nagyon-nagyon szűk választékot kínál. Mindössze öt étel szerepel rajta, ami még a hasonló típusú éttermek esetében is kevés. Tavasszal a Babelből érkező Kovács Árpád séf váltotta Molnár Gábort a konyhán, talán az átállás is közrejátszhat a szűk kínálatban.

Előételnek tengeri sügér sashimit marinált fehér bébi spárgával és currys zöldségpüré-levest rendelünk. Míg az előételekre várunk, házi sütésű fehér és barna kenyeret kínálnak kevés sós vajjal. Az amouse bouche megjelenésében nagyon reprezentatív: apró, szögletes tányéron gyönyörű katonás rendbe állított három apró falat. Hideg libamáj-terrin passiógyümölcs-velővel, mellette borjúnyelv cukkinis ruccolahabbal és végül krémes polentán kacsa-rillette. A libamáj savasságát a passió gyümölcs savanyúsága messze felülmúlta, kifejezetten zavaró volt és talán a vacsora egyetlen igazán komolyan kritizálható darabja. A mellette lévő borjúnyelv a ropogós cukkínivel és ruccolahabbal már út a mennyország felé, és a lágy polenta a kacsa-rillette-tel maga az éden. Aki ilyent tud, az már szinte mindenre képes. A sous vide borjúnyelv puha, de feszes állagú, a zöldség roppan. A polentás kacsa ízére még sokáig emlékezni fogok. Miután felocsúdtunk a köszöntő falatok okozta ámulatból, megérkezik az előétel és a leves. A sashimi és a marinált bébi spárga kicsit naturális ízű, de tulajdonképpen nagyon szerethető így is, frissessége roppanóssága épp eleget nyújt.

A currys zöldségkrém-leves nagyon finom, nagyon krémes, de a curry egy árnyalatnyit túlzóan rátelepedett a zöldség ízére és nem engedte eléggé kibomlani frissességét. Főételnek nyelvhalat választunk medvehagyma-rizottóval és serrano chips-szel, illetve kacsa és galamb duettet karottás burgonyapürével és mazsolamártással. A halat tökéletes állagúra sütötték, a medvehagyma-rizottó kellemes, enyhén fokhagymás ízvilágú, bár kicsit tejszínesebb a kelleténél. A ropogós serrano sonka ideális kiegészítője az ételnek, enyhe zamatai teszik teljessé a kompozíciót.

A galamb és a kacsa húsa tökéletes, a galamb omlik a szájban. A kacsa viszont – megfelelő steak kés hiányában – csak nehezebben adja meg magát. A burgonyapüré íze csodás, állaga talán a nem jól megválasztott burgonya alapanyag miatt kicsit nyúlósabb. A húsok alá öntött mártásnak még egy kis forralás, redukálást kellett volna, mert a két vörös hús töményebb, mélyebb ízeket is elbírna. Az élmény így is maradandó. Régen találkoztam ilyen jó ízeket felsorakoztató fogásokkal. A desszerten nem kell sokáig dilemmáznunk, mindössze egy van belőle az étlapon.

Előtte rebarbara sorbet-t kapunk. A sorbet állagát tekintve inkább fagylaltra emlékeztetett, de a rebarbara üde, savanykás íze nagyon jólesően hűsíti le az ízlelőbimbókat. A desszert eper-capuccino mascarpone krémmel és vaníliafagylalttal. Finom eperízű krém friss eperdarabokkal és házi vaníliafagylalttal, a mascarpone krém is kellően selymes – méltó befejezése a vacsoránknak.

A mignardise-ként kínált macaron ugyanabban a magas régióban mozgott, ahol a kezdő fogásunk. Az egész vacsora alatt a konyha nagyon magas szintű munkájáról adott tanúbizonyságot. A kiszolgálás végtelenül kedves, könnyed, figyelmes. A számla végösszege 19 ezer forint volt szerviz díjjal. Megérte!

Megjelent a Népszabadság Top 50 Étterem című kiadványában.

A tesztelés időpontja: 2010. május . A kritika az étterem akkori teljesítményét értékeli , amely azóta változhatott.


Címkék: Enoteca Corso, TOP50 2010, Kovács Árpád

« Vissza a TESZTEK rovatba.
Típus:   étterem
Konyha nemzetisége, stílusa:  magyar,  nemzetközi
Tel.:  +36 72 525 198
Nyitva:
   H-V:  12:00-24:00
Cím: 7621 Pécs, Király u. 14.
4 hozzászólás galéria
Olvasói értékelés
17 szavazat alapján ratingkep

Árfekvés : pricekep


Oldalak:  >|

A végzet asszonya a konyhában!

Provokatív, szexi svéd szakácskönyv - azaz ne kelljen olyan gyakran elválni ágytól és asztaltól.

A végzet asszonya a konyhában!

Ha most nálunk rendeli meg, akkor 5990 forint helyett 4490 forintért kapja meg a reprezentatív albumot. »

Rendelje meg a Larousse enciklopédia új kiadását kedvezménnyel!

Rendelje meg a Larousse enciklopédia új kiadását kedvezménnyel!

Újra kapható a Larousse Gasztronomia Lexikon. Nálunk 24 900 Ft helyett most 19 900 Ft-ért rendelheti meg! »

Top 10 torta Budapesten

Top 10 torta Budapesten

Legyen egy cukrászda kicsi vagy nagy, régi vagy új, torta egészen biztos, hogy bármelyikben kapható. De hol lehet a legfinomabbakhoz hozzájutni? Erre kerestük a választ. »

Préselt házinyúl-comb sonkával, sütőtökkel, mogyoróval

Préselt házinyúl-comb sonkával, sütőtökkel, mogyoróval

Sárközi Ákos receptje

A frissen Michelin-csillagot szerzett Borkonyha étterem séfjének egyik büszkesége ez a recept. »

Galambmell karalábé-<br>krémmel és sós citrommal

Galambmell karalábé-
krémmel és sós citrommal

Mizsei János (Mák Bisztró) receptje

»

Molnár Gábor

Molnár Gábor

"Egy ilyen megmérettetésnek az ember úgy indulni neki, hogy megnyeri. Nem lehet másképp." »

À La Nage

À La Nage

Larousse Gasztronómiai Lexikon szócikke

Ízesített főzőlé [court-bouillon], ebben főzik a kagylót vagy rákféléket (fésűkagylót, folyami rákot, langusztát vagy a kisebb homárt), ha elkészült, az ízlés szerint fűszerezett főzőlében melegen vagy hidegen tálalják (lehet tejszínnel is gazdagítani): ezt a tálalást nevezik „à la nage”-nak. »

Értékelési szempontok    |    Impresszum    |    Médiaajánlat    |    Kapcsolat    |    Adatkezelési elveink