Bejelentkezés  |  Regisztráció   |   Hirlevél      

Húsvéti büféebéd a Sofitelben

Húsvéti büféebéd a Sofitelben

Felejthetetlen Húsvét vasárnapi büféebéd, hatalmas csokinyuszi és az elmaradhatatlan francia piaci hangulat Jeremy Cayron főszakács ajánlásával! »

Kulináris randevú

Kulináris randevú

8 étterem, 8 világnézet, 8 kreatív séf, egy küldetés = mini SVÉT!

2014-től új időszámítás kezdődik. A Stílusos Vidéki Éttermiség valamennyi tagját reprezentáló évi egy nagyszabású rendezvény mellett több kisebb esemény színesíti az évet mini SVÉT néven. Az első ilyen rendezvényre 2014. április 19-20-án kerül sor. A Hú!SVÉT fantázianevű kétnapos gasztroünnepnek ezúttal Palkonya és a vele szomszédos Villány ad otthont. »

Inspiráló harmónia

Inspiráló harmónia

Egy íz, amelyben benne van Richard Hennessy öröksége, közel 250 év tapasztalat, Cognac elsőrendű termővidékei és a ház páratlan borpárlat készlete. A Hennessy kivételes aromájú, harmonikus házasításait nemcsak a gourmet közönség kóstolja szívesen, de a kísérletező kedvű séfek is örömmel használják fel különleges fogások, desszertek elkészítésekor. A cognac ház ezért örömmel támogatja a legjobb éttermeket díjazó Hennessy-Dining Guide Év Étterme gálát és az időtálló értékek átemelését a kortárs gasztronómiába. »

Nespresso

Nespresso

A megszokott minőség a HoReCa-ban is

A Nespresso kapszulás rendszereit azért fejlesztette, hogy az olasz kávézókból jól ismert eredeti espresso minőséget otthoni vagy üzleti környezetben is megkaphassák a fogyasztók. Itthon még kevéssé elterjedt, de Nyugat-Európában előszeretettel használják a Nespresso üzleti fogyasztásra szánt gépeit, kávéit irodai környezetben, illetve a HORECA szektorban »

Teszt: Walter

Teszt: Walter

Ha az ember történetesen nagyvárosi, állandóan lüktető környezetben éli a napjai nagy részét, óhatatlanul is vágyik arra, hogy időről-időre kiszakadjon ebből a mesterséges közegből. Hogy egy kicsit le tudjon lassulni, bámészkodhasson és lássa, a fővárosi szívdobogáson kívül az ország vérkeringésének van még jó néhány igazán klassz állomása. Perbál például ilyen. És igazán szerethető. »

Teszt: Macesz Huszár

Teszt: Macesz Huszár

Nem kell, de nem ártana, ha a két irányt képes lenne kulináris értelemben ötvözni: Izrael konyhája legyen, vagy a magyar-zsidó, közép-európai polgári, kicsit bécsi, majd német befolyással pestivé lett konyhát vigye, némiképp modern köntösben. Vagy csak egy újabb unalomba szürkülő vendéglátós vállalkozás, ami történetesen a pesti gettó narratívát tekinti eladható terméknek. »

Teszt: Borkonyha

Teszt: Borkonyha

Esztétika és ízharmónia

Ha van titka, akkor talán az, hogy mindenféle túlzástól abszolút mentes. Ha valaki punk helyen enne, ez nem az. »

Teszt: Sárga Borház

Teszt: Sárga Borház

Minek is nevezzelek?

A Sárga Borház, amely az elmúlt években meghatározó színe volt a régió gasztro térképének, az utóbbi időben minta önmeghatározási vitába keveredett volna magával. »

Teszt: Mák

Teszt: Mák

Az eddigi séf-helyettes vette át a konyhát. A Mák 3.0-ás verzió is bevált, másoknak is ajánljuk. »

Teszt: Anyukám Mondta

Teszt: Anyukám Mondta

Bár a hangulat toszkán, de nagyképűen akár fúziósnak is nevezhetnénk, épp jól ötvözi a vágyott olaszságot a magyar táj által kínált csodákkal. »

Teszt: Patrióta

Teszt: Patrióta

A kézműves szerénysége

Találtunk Gyulán egy olyan konyhát, amely túlmutat a mindennapi rutinon. »

Teszt: Costes

Teszt: Costes

Quadratura circuli

A kör négyszögesítése a lehetetlent próbáló erőfeszítés metaforája, ha úgy tetszik. Nyári étlapkóstolás. »

Első benyomás: Tiszavirág

Első benyomás: Tiszavirág

Tiszavirág az örökkévalóságnak

Jelentős gasztronómiai bástya van kiépülőben a Dél-Alföldön, pedig már azt hittük elesett az a terület. A Tiszavirág, éppen a tiszavirág természetének ellentmondva helyezi vissza Szeged városát a magyar gasztronómiai térképre. »

Sörmustra

Sörmustra

Cikkek, receptek. Mindent a sörről. »

Enoteca Corso
Corso – ízek utcája

Pécs sétáló utcájában, a Nemzeti Színház tőszomszédságában az Enoteca Corso étterem új séfet szerződtetett tavasszal. A váltást, úgy tűnik, sikerrel vette a konyha.

Enoteca Corso
Enoteca Corso

Érkezésünkkor barátságosan fogadnak a felszolgálók, majd az emeleti terembe foglalt asztalunkhoz vezetnek. Az enoteca hangulatra mindössze a személyzet borozós köténye utal. A süppedős, mogyoróbarna „suba” szőnyeg már sejtet valamit a majdan elénk táruló designból. Az emeleti terembe lépve igazán kifinomult érzékkel megtervezett és kivitelezett belső enteriőr fogad. A stilizált medallion székek fekete és halvány bézs virágmintás kontrasztja és a fehér, fényes falburkolat nagyon szépen élnek egymás mellett. Egy londoni fine dining emléket juttatott eszembe – minden elismerés érte. Az asztalunkhoz lépő felszolgáló udvariasan leültet, majd kezembe adja a pohárral is rendelhető italok listáját. Ezután megkapjuk az étlapot, ami nagyon-nagyon szűk választékot kínál. Mindössze öt étel szerepel rajta, ami még a hasonló típusú éttermek esetében is kevés. Tavasszal a Babelből érkező Kovács Árpád séf váltotta Molnár Gábort a konyhán, talán az átállás is közrejátszhat a szűk kínálatban.

Előételnek tengeri sügér sashimit marinált fehér bébi spárgával és currys zöldségpüré-levest rendelünk. Míg az előételekre várunk, házi sütésű fehér és barna kenyeret kínálnak kevés sós vajjal. Az amouse bouche megjelenésében nagyon reprezentatív: apró, szögletes tányéron gyönyörű katonás rendbe állított három apró falat. Hideg libamáj-terrin passiógyümölcs-velővel, mellette borjúnyelv cukkinis ruccolahabbal és végül krémes polentán kacsa-rillette. A libamáj savasságát a passió gyümölcs savanyúsága messze felülmúlta, kifejezetten zavaró volt és talán a vacsora egyetlen igazán komolyan kritizálható darabja. A mellette lévő borjúnyelv a ropogós cukkínivel és ruccolahabbal már út a mennyország felé, és a lágy polenta a kacsa-rillette-tel maga az éden. Aki ilyent tud, az már szinte mindenre képes. A sous vide borjúnyelv puha, de feszes állagú, a zöldség roppan. A polentás kacsa ízére még sokáig emlékezni fogok. Miután felocsúdtunk a köszöntő falatok okozta ámulatból, megérkezik az előétel és a leves. A sashimi és a marinált bébi spárga kicsit naturális ízű, de tulajdonképpen nagyon szerethető így is, frissessége roppanóssága épp eleget nyújt.

A currys zöldségkrém-leves nagyon finom, nagyon krémes, de a curry egy árnyalatnyit túlzóan rátelepedett a zöldség ízére és nem engedte eléggé kibomlani frissességét. Főételnek nyelvhalat választunk medvehagyma-rizottóval és serrano chips-szel, illetve kacsa és galamb duettet karottás burgonyapürével és mazsolamártással. A halat tökéletes állagúra sütötték, a medvehagyma-rizottó kellemes, enyhén fokhagymás ízvilágú, bár kicsit tejszínesebb a kelleténél. A ropogós serrano sonka ideális kiegészítője az ételnek, enyhe zamatai teszik teljessé a kompozíciót.

A galamb és a kacsa húsa tökéletes, a galamb omlik a szájban. A kacsa viszont – megfelelő steak kés hiányában – csak nehezebben adja meg magát. A burgonyapüré íze csodás, állaga talán a nem jól megválasztott burgonya alapanyag miatt kicsit nyúlósabb. A húsok alá öntött mártásnak még egy kis forralás, redukálást kellett volna, mert a két vörös hús töményebb, mélyebb ízeket is elbírna. Az élmény így is maradandó. Régen találkoztam ilyen jó ízeket felsorakoztató fogásokkal. A desszerten nem kell sokáig dilemmáznunk, mindössze egy van belőle az étlapon.

Előtte rebarbara sorbet-t kapunk. A sorbet állagát tekintve inkább fagylaltra emlékeztetett, de a rebarbara üde, savanykás íze nagyon jólesően hűsíti le az ízlelőbimbókat. A desszert eper-capuccino mascarpone krémmel és vaníliafagylalttal. Finom eperízű krém friss eperdarabokkal és házi vaníliafagylalttal, a mascarpone krém is kellően selymes – méltó befejezése a vacsoránknak.

A mignardise-ként kínált macaron ugyanabban a magas régióban mozgott, ahol a kezdő fogásunk. Az egész vacsora alatt a konyha nagyon magas szintű munkájáról adott tanúbizonyságot. A kiszolgálás végtelenül kedves, könnyed, figyelmes. A számla végösszege 19 ezer forint volt szerviz díjjal. Megérte!

Megjelent a Népszabadság Top 50 Étterem című kiadványában.

A tesztelés időpontja: 2010. május . A kritika az étterem akkori teljesítményét értékeli , amely azóta változhatott.


Címkék: Enoteca Corso, TOP50 2010, Kovács Árpád

« Vissza a TESZTEK rovatba.
Típus:   étterem
Konyha nemzetisége, stílusa:  magyar,  nemzetközi
Tel.:  +36 72 525 198
Nyitva:
   H-V:  12:00-24:00
Cím: 7621 Pécs, Király u. 14.
4 hozzászólás galéria
Olvasói értékelés
17 szavazat alapján ratingkep

Árfekvés : pricekep


Oldalak:  >|

A végzet asszonya a konyhában!

Provokatív, szexi svéd szakácskönyv - azaz ne kelljen olyan gyakran elválni ágytól és asztaltól.

A végzet asszonya a konyhában!

Ha most nálunk rendeli meg, akkor 5990 forint helyett 4490 forintért kapja meg a reprezentatív albumot. »

Rendelje meg a Larousse enciklopédia új kiadását kedvezménnyel!

Rendelje meg a Larousse enciklopédia új kiadását kedvezménnyel!

Újra kapható a Larousse Gasztronomia Lexikon. Nálunk 24 900 Ft helyett most 19 900 Ft-ért rendelheti meg! »

Top 8 pho

Top 8 pho

A múlt év újabb fejezetet nyitott a magyar gasztroforradalomban. Nemcsak a minőségi, magyaros helyek szaporodtak, hanem soha nem látott számban nyílt mindenféle nemzeti, autentikus étterem is. A thai és a mexikói mellett viszonylag új jelenség a vietnami gasztronómia előretörése, azon belül is a pho-mánia kiteljesedése, ami idén éri el csúcspontját. De hol is ehetünk jó marhahúslevest rizstésztával? »

Legjobb budapesti levesbárok

Legjobb budapesti levesbárok

Az elmúlt időszakban sorra nyíltak meg a levesbárok. Szeretjük az alábbiakat. »

Top 10 kávézó

Top 10 kávézó

A hazai megszállottak! »

Préselt házinyúl-comb sonkával, sütőtökkel, mogyoróval

Préselt házinyúl-comb sonkával, sütőtökkel, mogyoróval

Sárközi Ákos receptje

A frissen Michelin-csillagot szerzett Borkonyha étterem séfjének egyik büszkesége ez a recept. »

Fehércsoki mousse puszedli fagylalttal

Fehércsoki mousse puszedli fagylalttal

Egy parádés desszert a Salon étterem karácsonyi kínálatából

»

Galambmell karalábé-<br>krémmel és sós citrommal

Galambmell karalábé-
krémmel és sós citrommal

Mizsei János (Mák Bisztró) receptje

»

Heiszler Olivér

Heiszler Olivér

Jó helyeket erősített itthon Heiszler Olivér.Cyrano, Costes, Chateau Visz, Onyx, Aranyszarvas - csupa-csupa jó falat. A Mákban, még Huszár Krisztián ideje alatt tiszteletbeli baszk lett, hogy aztán pár évre rá ott álljon Baszkföldön, Ruben Trincado és Martin Berasategui mellett. Egy Padron erejéig bekukkantott Magyarországra, aztán már ment is tovább. Most épp Londonban van. »

Moldován Viktor

Moldován Viktor

Japánból jártam haza sztázsolni

Beszélgetés egy Japánban dolgozó fiatal, magyar séffel, aki bár szülőhazájába járt vissza sztázsolni, mégis abból csinált karriert, amit itthon, a vendéglátóipari középiskolában majd utána a gyakorlatban is megtanult hosszú évekkel ezelőtt. »

Bouillabaisse

Bouillabaisse

Ted Aprajev receptje

Még a nyáron történt. A dalmát tengerparton egy hallevesben egyesült sok-sok náció. Mítoszok és a pikáns valóság a bouillabaisse körül. »

Értékelési szempontok    |    Impresszum    |    Médiaajánlat    |    Kapcsolat    |    Adatkezelési elveink