Bejelentkezés  |  Regisztráció   |   Hirlevél      

Szaftos harcsa, ropogós rántott hús

Szaftos harcsa, ropogós rántott hús

Beszélgetés Segal Viktor séffel

Segal Viktor több mint egy évtizeden át dolgozott többek között Tel Avivban, Lyonban és Amszterdamban. Nemzetközi jelentőségű politikai és művészi aktorok, cégek és események gasztronómiai tanácsadója. A GasztroWerk Akadémiai gasztro programjának szakmai vezetője. »

A Larusban bejárják Franciaországot

A Larusban bejárják Franciaországot

Az év egyik legizgalmasabb gasztronómiai programsorozata kezdődik februárban, a Larus Étteremben, a Gesztenyéskert mellett. »

Első benyomás: <br>Black Cab Pub

Első benyomás:
Black Cab Pub

Már zarándokhely -

Szombathelyen mindig is lehetett jókat enni, átlagból kiemelkedő éttermet azonban már nehezebb volt találni. Ez idáig. »

Első benyomás: <br>Oinos

Első benyomás:
Oinos

Cseréptörés - Első benyomás

A Rákóczi téren az ősszel nyílt egy olasz étterem, a csarnok épületében, tágas kirakataival a térre néz. Autentikus olasz étteremnek mondja magát, az étlap is erről tanúskodik. Pizza-választékkal természetesen. A neve Oinos. »

Első benyomás: <br>Fricska

Első benyomás:
Fricska

Már régóta váratott magára egy figyelmeztető fricska a jóllakottan megállapodott, babérjaikon trónoló önelégült magyar vendéglősökre, egy ébresztő fricska, nem agresszív, nem tolakodó, de azért csípős fricska, hogy ébresztő hölgyeim és uraim: van még min javítani, van még mit tanulni. »

Első benyomás: <br>Mandarin

Első benyomás:
Mandarin

Jelentős lépés a Mandarin bisztró megjelenése, kiváltképp azért, mert példamutató lehet az ázsiai, kínai konyha értékálló közvetítésében. »

Első benyomás:<br>Ciao Pizzeria & Rosticceria

Első benyomás:
Ciao Pizzeria & Rosticceria

Első benyomás - olaszt tankolni

„Menjünk ebédelni az olaszhoz, a benzinkútra!” Egyre gyakrabban mondják ezt nekem pécsi ismerőseim, ha találkozni szeretnék velük. Elmentem. Ebédelni, vacsorázni, sőt még reggelizni is. »

Első benyomás: <br>Balkán Bisztró

Első benyomás:
Balkán Bisztró

Ha azt hitted eddig, hogy a Montenegrói Gurman a délszláv gasztronómia hazai bástyája, akkor ülj fel a vonatra és látogass el a Balkán Bisztróba. »

Első benyomás: <br>Kanpai Izakaya

Első benyomás:
Kanpai Izakaya

Valóságos kis ékszerdoboz ez a körúti, lampionos, világos érzetű, szelíden modern bisztró. »

Sörmustra

Sörmustra

Cikkek, receptek. Mindent a sörről. »

TG Italiano
Tömegvonzás

Van két legendás vendéglős Budapesten, akik jelentősen megváltoztatták az éttermi szcénát. A Lefkovics–Sztanó páros nevéhez fűződik a Leroy lánc létrehozása. Bárhol nyitottak eddig új helyet, azok többnyire igazi tömegvonzást kiváltva, azonnal divatossá váltak.

TG Italiano
TG Italiano

Nagyon érzik a pályát. Bátor, innovatív páros, virtigli éttermesek, akik jó ideig meghatározták merész, gyors lépéseikkel a hazai éttermi irányzatokat. A Leroy-ból mára franchise vált, és az alapítók néhány eltérő profilú éttermet futtatnak. Nincs mese, a TG is jól példázza a tételt, miszerint a központi fekvésű ingatlant és a nagyvonalú designt egy hangyányival előrébb sorolja a közönség, mint a konyha teljesítményét.

A TG már az eredeti nyitásakor is élen járt a rafinált és nem kevésbé divatos belsőépítészeti megoldásokban. A „fashionable crowd” díjazta is kellőképpen. Majd a tulajdonosok gondoltak egyet és építettek egy vadonatúj éttermet, a korábbi designt lebontották és létrehozták a TG Italianót, ami a nevének megfelelően totálisan olasz, de ugyanakkor kissé vadnyugati, de mindenképpen nagyon trendi, akár egy tv-show díszlete is lehetne.

Az étlap bőséges kínálata még tovább erősíti ezt az érzést, már-már zavarba ejtően sokféle étel közül lehet választani. Az olasz konyha pörgős üzlet, gyakorta tömegétkeztetés, Jesolo, strand, már-már amerikai fast food-érzés, olaszba öltve. Mivel világkonyháról van szó, mintha kialakult volna egy átlagolt, minden üzleti és ízlésbeli modellnek megfelelő megoldás. A kézműves és regionális finomságok, specialitások indusztrializált változatai viszont csak ritkán működnek. Lássuk, megtalálta-e a TG az arany középutat.

Háromféle halból készült carpaccio „szimfóniát” rendelek, ami feltehetően arra utal, hogy a vörös tonhal, a lazac és a kardhal a tengeri ízek szimfonikus összhangzatát adja. Mindegyikből néhány szelet kerül a tányérra, a szeletek alatt jégsaláta-darabok és julienne-re vágott nyers sárgarépa domborodik. A halszeletek nem az állat legnemesebb részeiből származnak, így állagban és ízben sem túl izgalmasak. Pedig ez, amikor közel nyers állapotban kerülnek a vendég elé, kiemelten fontos. Ami a legnagyobb hibájuk, hogy éppen a tányéron engednek fel, ami miatt meglehetősen vizesek. Ez sajnos az ízükre is kihat. Persze úgy sejtem, hogy az átlag fogyasztó, aki számára inkább a háromféle hal együttes megjelenése a döntő, elnézőbb nálam.

Főételnek olasz klasszikust rendelek: proseccóval ízesített rizottót, kacsaraguval. Szemre úgy látszik megvolna, bár a rizs, ahogy szétterül a tányéron, túl lazának tűnik, és párolgó alkohol csapja meg az orrom. Nem jó jel. A kompozíció kellős közepén gusztusos halomban a kacsaragu helyezkedik el, megszórva vékony csíkokra vágott szalámival. Nem számítottam rá, de akár jó is lehet, bár szerintem a szalámi ebben a formában és ebből az ízvilágból kilóg. Ezek azok a megoldások, amikor biztos lehetek abban, hogy valamelyik szakács szűkebb pátriájának házi szokásáról lehet szó, tehát csínján kell bánnom a kritikai megjegyzésekkel. Ezzel együtt tartom, amit az előbb megállapítottam: kilóg belőle. Ami viszont nem vitás, hogy a rizottó minősége az átlagtól is elmarad. A rizsszemek felszíne túlfőtt, amolyan „darás” állapotúvá puhult, viszont a belseje túl kemény. Ilyen a hirtelen leforrázottság miatt jöhet létre. A prosecco a legvégén kerülhetett bele, ezért teljes savanykás erejével hat, ellentétben azzal, hogy rendszerint az alkohol csak egy ízesítő gesztus, amit a főzés során el kell párolni, hogy éppen csak a zamatok maradjanak az ételben. A kacsaragú átlagos, alig fűszerezett, kissé fáradt, mintha elszállt volna belőle a kacsaságra jellemző ízletesség. A szalámi nagyon karakteres, és ez még inkább gyengíti a kacsaragu esélyeit.

Túlestem az utolsó falatokon, közben újra körülnézek, hogy a komplex éttermi élményből legalább az atmoszféra emléke megmaradjon. Az se kevés.

Megjelent a Népszabadság Top 50 Étterem című kiadványában.

A tesztelés időpontja: 2010. május . A kritika az étterem akkori teljesítményét értékeli , amely azóta változhatott.


Címkék: TOP50 2010, TG Italiano

« Vissza a TESZTEK rovatba.
Típus:   bár   café   étterem
Konyha nemzetisége, stílusa:  nemzetközi
Tel.:  +36 1 266 3525
Nyitva:
   V-Cs:  12:00-24:00
   P-Szo:   
12:00-01:00

Cím: 1051 Budapest, Október 6. u. 8.
1 hozzászólás galéria
Olvasói értékelés
5 szavazat alapján ratingkep

Árfekvés : pricekep

11.5


Oldalak:  >|

A végzet asszonya a konyhában!

Provokatív, szexi svéd szakácskönyv - azaz ne kelljen olyan gyakran elválni ágytól és asztaltól.

A végzet asszonya a konyhában!

Ha most nálunk rendeli meg, akkor 5990 forint helyett 4490 forintért kapja meg a reprezentatív albumot. »

Rendelje meg a Larousse enciklopédia új kiadását kedvezménnyel!

Rendelje meg a Larousse enciklopédia új kiadását kedvezménnyel!

Újra kapható a Larousse Gasztronomia Lexikon. Nálunk 24 900 Ft helyett most 19 900 Ft-ért rendelheti meg! »

Top 10+2 koktélbár

Top 10+2 koktélbár

Nem csak (sőt!) szerelmeseknek

Túl a bizarr színű, apró kis ernyőkkel pompázó, ’90-es évekbeli csodákon, ma már számtalan helyen tudunk jobbnál jobb mixeket választani. S ha akarjuk, már kategóriák szerint is szelektálhatunk. »

Top 10 torta Budapesten

Top 10 torta Budapesten

De hol lehet a legfinomabbakhoz hozzájutni? Erre kerestük a választ. »

Vadas a Borkonyhán

Vadas a Borkonyhán

Koos Attila (Borkonyha) receptje

Koos próbált minden alapanyagot felhasználni és a tányérra helyezni, ami a vadasra jellemző, de természetesen egy kicsit másképp, mint a „hagyományos” tálalásnál. A tarját konfitálta, a szarvasgerincet illetve nyúlgerincet szuvidolta. »

Libazúza vadas krémben

Libazúza vadas krémben

Jahni László (Kistücsök) receptje

Hogyan néz ki a vadas, ha egy kicsit Márton-napra van hangolva. A Kistücsök étterem megmutatja. »

Mochi

Mochi

Funky Pho desszertje

A mochi egy kókusztejes, rizslisztes massza, amelynél fontos eltalálni a tökéletes állagot: ha túl lágy, a minimális esztétikai élményt is mellőzve nyúlik-folyik, amerre lát, ha túl szilárd, akkor kellemetlen lisztes íze van. »

A békési feltörekvők

A békési feltörekvők

Ami még mindig hiányzik itthon nagyon, az a tisztességes kisvendéglők térhódítása. Gyulán legalább egy már biztos van: ez a tavalyi év feltörekvő éttermének választott Patrióta. Nyári Katalin-Csiszér Árpád tulajdonos-szakácspárossal beszélgettünk. »

Értékelési szempontok    |    Impresszum    |    Médiaajánlat    |    Kapcsolat    |    Adatkezelési elveink