Bejelentkezés  |  Regisztráció   |   Hirlevél      

Nobu szilveszteri vacsora

Nobu szilveszteri vacsora

Ünnepelje az Újévet a Nobu dél-amerikai hangulattal és ízekkel fűszerezett Szilveszteri vacsoráján élő latin zenével, 7 fogásos különleges menüvel, pezsgővel és éjfél utáni sushizással. »

Halászlé, töltött káposzta a Pest-Budától

Halászlé, töltött káposzta a Pest-Budától

Rendelj karácsonyi fogásokat otthonra a Pest-Budától! »

A Locavore-ban MINDEN EGY HELYEN

A Locavore-ban MINDEN EGY HELYEN

Ízek, látkép és kulinária a Tabán tetején! »

Ha Cegléd, akkor Monaco étterem

Ha Cegléd, akkor Monaco étterem

Ne féljünk az ismeretlentől!

A néhány hónapja alapjaiban megújuló Monaco Étterem Ruprecht László kreatív séffel mutatta meg az eldugott mezővárosnak, hogy van helyük a gasztropalettán. »

Első benyomás:<br>Ciao Pizzeria & Rosticceria

Első benyomás:
Ciao Pizzeria & Rosticceria

Első benyomás - olaszt tankolni

„Menjünk ebédelni az olaszhoz, a benzinkútra!” Egyre gyakrabban mondják ezt nekem pécsi ismerőseim, ha találkozni szeretnék velük. Elmentem. Ebédelni, vacsorázni, sőt még reggelizni is. »

Első bnyomás: <br>Ramenka

Első bnyomás:
Ramenka

Japán csillapító a Kazinczyra

A Ramenka szellemi és fizikai regenerálódásra való, amikor egy kis rendezettség és egy tál húsleves életmentő lehet. »

Első benyomás: <br>Balkán Bisztró

Első benyomás:
Balkán Bisztró

Ha azt hitted eddig, hogy a Montenegrói Gurman a délszláv gasztronómia hazai bástyája, akkor ülj fel a vonatra és látogass el a Balkán Bisztróba. »

Első benyomás: <br>Kanpai Izakaya

Első benyomás:
Kanpai Izakaya

Valóságos kis ékszerdoboz ez a körúti, lampionos, világos érzetű, szelíden modern bisztró. »

Teszt: Olimpia

Teszt: Olimpia

Ádám Csaba kivételes arányérzékkel komponálja a tányérjait, minden elem a látványon túl ínyenc funkcióval bír és szerencsére nem fél a valódi ízektől, nem butít, nem herél. »

Sörmustra

Sörmustra

Cikkek, receptek. Mindent a sörről. »

TG Italiano
Tömegvonzás

Van két legendás vendéglős Budapesten, akik jelentősen megváltoztatták az éttermi szcénát. A Lefkovics–Sztanó páros nevéhez fűződik a Leroy lánc létrehozása. Bárhol nyitottak eddig új helyet, azok többnyire igazi tömegvonzást kiváltva, azonnal divatossá váltak.

TG Italiano
TG Italiano

Nagyon érzik a pályát. Bátor, innovatív páros, virtigli éttermesek, akik jó ideig meghatározták merész, gyors lépéseikkel a hazai éttermi irányzatokat. A Leroy-ból mára franchise vált, és az alapítók néhány eltérő profilú éttermet futtatnak. Nincs mese, a TG is jól példázza a tételt, miszerint a központi fekvésű ingatlant és a nagyvonalú designt egy hangyányival előrébb sorolja a közönség, mint a konyha teljesítményét.

A TG már az eredeti nyitásakor is élen járt a rafinált és nem kevésbé divatos belsőépítészeti megoldásokban. A „fashionable crowd” díjazta is kellőképpen. Majd a tulajdonosok gondoltak egyet és építettek egy vadonatúj éttermet, a korábbi designt lebontották és létrehozták a TG Italianót, ami a nevének megfelelően totálisan olasz, de ugyanakkor kissé vadnyugati, de mindenképpen nagyon trendi, akár egy tv-show díszlete is lehetne.

Az étlap bőséges kínálata még tovább erősíti ezt az érzést, már-már zavarba ejtően sokféle étel közül lehet választani. Az olasz konyha pörgős üzlet, gyakorta tömegétkeztetés, Jesolo, strand, már-már amerikai fast food-érzés, olaszba öltve. Mivel világkonyháról van szó, mintha kialakult volna egy átlagolt, minden üzleti és ízlésbeli modellnek megfelelő megoldás. A kézműves és regionális finomságok, specialitások indusztrializált változatai viszont csak ritkán működnek. Lássuk, megtalálta-e a TG az arany középutat.

Háromféle halból készült carpaccio „szimfóniát” rendelek, ami feltehetően arra utal, hogy a vörös tonhal, a lazac és a kardhal a tengeri ízek szimfonikus összhangzatát adja. Mindegyikből néhány szelet kerül a tányérra, a szeletek alatt jégsaláta-darabok és julienne-re vágott nyers sárgarépa domborodik. A halszeletek nem az állat legnemesebb részeiből származnak, így állagban és ízben sem túl izgalmasak. Pedig ez, amikor közel nyers állapotban kerülnek a vendég elé, kiemelten fontos. Ami a legnagyobb hibájuk, hogy éppen a tányéron engednek fel, ami miatt meglehetősen vizesek. Ez sajnos az ízükre is kihat. Persze úgy sejtem, hogy az átlag fogyasztó, aki számára inkább a háromféle hal együttes megjelenése a döntő, elnézőbb nálam.

Főételnek olasz klasszikust rendelek: proseccóval ízesített rizottót, kacsaraguval. Szemre úgy látszik megvolna, bár a rizs, ahogy szétterül a tányéron, túl lazának tűnik, és párolgó alkohol csapja meg az orrom. Nem jó jel. A kompozíció kellős közepén gusztusos halomban a kacsaragu helyezkedik el, megszórva vékony csíkokra vágott szalámival. Nem számítottam rá, de akár jó is lehet, bár szerintem a szalámi ebben a formában és ebből az ízvilágból kilóg. Ezek azok a megoldások, amikor biztos lehetek abban, hogy valamelyik szakács szűkebb pátriájának házi szokásáról lehet szó, tehát csínján kell bánnom a kritikai megjegyzésekkel. Ezzel együtt tartom, amit az előbb megállapítottam: kilóg belőle. Ami viszont nem vitás, hogy a rizottó minősége az átlagtól is elmarad. A rizsszemek felszíne túlfőtt, amolyan „darás” állapotúvá puhult, viszont a belseje túl kemény. Ilyen a hirtelen leforrázottság miatt jöhet létre. A prosecco a legvégén kerülhetett bele, ezért teljes savanykás erejével hat, ellentétben azzal, hogy rendszerint az alkohol csak egy ízesítő gesztus, amit a főzés során el kell párolni, hogy éppen csak a zamatok maradjanak az ételben. A kacsaragú átlagos, alig fűszerezett, kissé fáradt, mintha elszállt volna belőle a kacsaságra jellemző ízletesség. A szalámi nagyon karakteres, és ez még inkább gyengíti a kacsaragu esélyeit.

Túlestem az utolsó falatokon, közben újra körülnézek, hogy a komplex éttermi élményből legalább az atmoszféra emléke megmaradjon. Az se kevés.

Megjelent a Népszabadság Top 50 Étterem című kiadványában.

A tesztelés időpontja: 2010. május . A kritika az étterem akkori teljesítményét értékeli , amely azóta változhatott.


Címkék: TOP50 2010, TG Italiano

« Vissza a TESZTEK rovatba.
Típus:   bár   café   étterem
Konyha nemzetisége, stílusa:  nemzetközi
Tel.:  +36 1 266 3525
Nyitva:
   V-Cs:  12:00-24:00
   P-Szo:   
12:00-01:00

Cím: 1051 Budapest, Október 6. u. 8.
1 hozzászólás galéria
Olvasói értékelés
5 szavazat alapján ratingkep

Árfekvés : pricekep

11.5


Oldalak:  >|

A végzet asszonya a konyhában!

Provokatív, szexi svéd szakácskönyv - azaz ne kelljen olyan gyakran elválni ágytól és asztaltól.

A végzet asszonya a konyhában!

Ha most nálunk rendeli meg, akkor 5990 forint helyett 4490 forintért kapja meg a reprezentatív albumot. »

Rendelje meg a Larousse enciklopédia új kiadását kedvezménnyel!

Rendelje meg a Larousse enciklopédia új kiadását kedvezménnyel!

Újra kapható a Larousse Gasztronomia Lexikon. Nálunk 24 900 Ft helyett most 19 900 Ft-ért rendelheti meg! »

Legjobb budapesti ínyencboltok

Legjobb budapesti ínyencboltok

Az utóbbi pár évben megtöbbszöröződött az ínyencboltok száma, a listánkba mégis kevés új tudott bekerülni. Lassan már mindent be lehet szerezni itthon, kérdés, hogy a számos új bolt megtalálja-e a maga profilját ezen az egyre szélesedő piacon. »

Passió<br>karamellás-<br>pisztácia<br>pralinés <br>bonbon

Passió
karamellás-
pisztácia
pralinés
bonbon

Praliné Paradicsom receptje

A kétrétegű töltött bonbon igazi játék a színekkel és a textúrákkal. »

Málnatorta

Málnatorta

Desszert.Neked receptje

Korponai Péter és Borszéki-Ékes Beatrix feljött a Balzac utcás szuterénből, és a napokban nyílt Paulay Ede utcai helyüket látva, most már valójában értjük, hogy mi a különbség egy cukrászda és egy desszertműhely között. Tortában is erősek. »

Garnéla

Garnéla

ötfűszeres édesburgonyapürével, gyömbérhabbal, szezámmagos szójaszószmorzsával és csilis mangóval - Mandula Sarok készítette

Majdnem fél éve nem láttunk Mandula Saroktól receptet, ami azért igazi szívfájdalom, mert - az írást szintén hanyagoló Kísérleti Konyha mellett - az egyik legnívósabb gasztro netes naplóról van szó. Hauser-Szabó Noémi (merthogy így hívják a blog elkövetőjét) stílszerűen tér vissza. »

Michael Gibney

Michael Gibney

Michael Gibney amerikai séf első könyve - Sous Chef-24 óra a konyha frontvonalán - idén áprilisban jelent meg, és már magyarul is olvasható. A könyvről, a szakma szeretetéről és a végtelen munkáról beszélgettünk a séffel. »

Pesti István

Pesti István

Tantit visz a táncba

Brunóék összecsomagoltak és távoztak a Hegyvidék Központból. Helyükre Tanti érkezett, akit Pesti István fog karon. »

Étteremkalauzok

Étteremkalauzok

Michelin és Gault Millau

Az anekdota szerint a Relais de Poquerolles étterem séfje 1958-ban öngyilkosságot követett el, amikor elvesztette Michelin csillagait. A történet annyira drámai és egyben szívszorongató, hogy senkinek nem jutott eszébe megkérdőjelezni, pedig igazából semmi ilyesmi nem történt. »

Mokkakávé

Mokkakávé

Mosógépek inspirálták a kéváéfőző tervezőjét. »

Értékelési szempontok    |    Impresszum    |    Médiaajánlat    |    Kapcsolat    |    Adatkezelési elveink