Bejelentkezés  |  Regisztráció   |   Hirlevél      

Cukrászt keres a Kárpátia

Cukrászt keres a Kárpátia

Többéves referenciával, igazolt gyakorlattal cukrászt keresünk. Teljes munkaidőbe, délutáni és hétvégi munkavégzéssel is. »

Wang Mandarinja

Wang Mandarinja

Wang új helyet nyitott Mandarin néven. A bisztró a Pilvax közben talált otthonra. »

A Locavore-ban MINDEN EGY HELYEN

A Locavore-ban MINDEN EGY HELYEN

Ízek, látkép és kulinária a Tabán tetején! »

L’Alexandrin: pasztel és terroir

L’Alexandrin: pasztel és terroir

A L'Alexandrin a lyoni hagyományok lágy, de tisztelettudó, mégis rafinált megújítójaként pozicionálja magát. »

Leon de Lyon: ide nekünk az oroszlánt

Leon de Lyon: ide nekünk az oroszlánt

Az étterem alóságos intézménye a városnak, a lyoni gasztronómiának. »

Mére Brazier: az anyák főztje

Mére Brazier: az anyák főztje

A legkiérleltebb formában képviselik a lyoni lényeget, az egyszerű és tökéletesen kiegyensúlyozott ízű ételeket. »

Sörmustra

Sörmustra

Cikkek, receptek. Mindent a sörről. »

TG Italiano
Tömegvonzás

Van két legendás vendéglős Budapesten, akik jelentősen megváltoztatták az éttermi szcénát. A Lefkovics–Sztanó páros nevéhez fűződik a Leroy lánc létrehozása. Bárhol nyitottak eddig új helyet, azok többnyire igazi tömegvonzást kiváltva, azonnal divatossá váltak.

TG Italiano
TG Italiano

Nagyon érzik a pályát. Bátor, innovatív páros, virtigli éttermesek, akik jó ideig meghatározták merész, gyors lépéseikkel a hazai éttermi irányzatokat. A Leroy-ból mára franchise vált, és az alapítók néhány eltérő profilú éttermet futtatnak. Nincs mese, a TG is jól példázza a tételt, miszerint a központi fekvésű ingatlant és a nagyvonalú designt egy hangyányival előrébb sorolja a közönség, mint a konyha teljesítményét.

A TG már az eredeti nyitásakor is élen járt a rafinált és nem kevésbé divatos belsőépítészeti megoldásokban. A „fashionable crowd” díjazta is kellőképpen. Majd a tulajdonosok gondoltak egyet és építettek egy vadonatúj éttermet, a korábbi designt lebontották és létrehozták a TG Italianót, ami a nevének megfelelően totálisan olasz, de ugyanakkor kissé vadnyugati, de mindenképpen nagyon trendi, akár egy tv-show díszlete is lehetne.

Az étlap bőséges kínálata még tovább erősíti ezt az érzést, már-már zavarba ejtően sokféle étel közül lehet választani. Az olasz konyha pörgős üzlet, gyakorta tömegétkeztetés, Jesolo, strand, már-már amerikai fast food-érzés, olaszba öltve. Mivel világkonyháról van szó, mintha kialakult volna egy átlagolt, minden üzleti és ízlésbeli modellnek megfelelő megoldás. A kézműves és regionális finomságok, specialitások indusztrializált változatai viszont csak ritkán működnek. Lássuk, megtalálta-e a TG az arany középutat.

Háromféle halból készült carpaccio „szimfóniát” rendelek, ami feltehetően arra utal, hogy a vörös tonhal, a lazac és a kardhal a tengeri ízek szimfonikus összhangzatát adja. Mindegyikből néhány szelet kerül a tányérra, a szeletek alatt jégsaláta-darabok és julienne-re vágott nyers sárgarépa domborodik. A halszeletek nem az állat legnemesebb részeiből származnak, így állagban és ízben sem túl izgalmasak. Pedig ez, amikor közel nyers állapotban kerülnek a vendég elé, kiemelten fontos. Ami a legnagyobb hibájuk, hogy éppen a tányéron engednek fel, ami miatt meglehetősen vizesek. Ez sajnos az ízükre is kihat. Persze úgy sejtem, hogy az átlag fogyasztó, aki számára inkább a háromféle hal együttes megjelenése a döntő, elnézőbb nálam.

Főételnek olasz klasszikust rendelek: proseccóval ízesített rizottót, kacsaraguval. Szemre úgy látszik megvolna, bár a rizs, ahogy szétterül a tányéron, túl lazának tűnik, és párolgó alkohol csapja meg az orrom. Nem jó jel. A kompozíció kellős közepén gusztusos halomban a kacsaragu helyezkedik el, megszórva vékony csíkokra vágott szalámival. Nem számítottam rá, de akár jó is lehet, bár szerintem a szalámi ebben a formában és ebből az ízvilágból kilóg. Ezek azok a megoldások, amikor biztos lehetek abban, hogy valamelyik szakács szűkebb pátriájának házi szokásáról lehet szó, tehát csínján kell bánnom a kritikai megjegyzésekkel. Ezzel együtt tartom, amit az előbb megállapítottam: kilóg belőle. Ami viszont nem vitás, hogy a rizottó minősége az átlagtól is elmarad. A rizsszemek felszíne túlfőtt, amolyan „darás” állapotúvá puhult, viszont a belseje túl kemény. Ilyen a hirtelen leforrázottság miatt jöhet létre. A prosecco a legvégén kerülhetett bele, ezért teljes savanykás erejével hat, ellentétben azzal, hogy rendszerint az alkohol csak egy ízesítő gesztus, amit a főzés során el kell párolni, hogy éppen csak a zamatok maradjanak az ételben. A kacsaragú átlagos, alig fűszerezett, kissé fáradt, mintha elszállt volna belőle a kacsaságra jellemző ízletesség. A szalámi nagyon karakteres, és ez még inkább gyengíti a kacsaragu esélyeit.

Túlestem az utolsó falatokon, közben újra körülnézek, hogy a komplex éttermi élményből legalább az atmoszféra emléke megmaradjon. Az se kevés.

Megjelent a Népszabadság Top 50 Étterem című kiadványában.

A tesztelés időpontja: 2010. május . A kritika az étterem akkori teljesítményét értékeli , amely azóta változhatott.


Címkék: TOP50 2010, TG Italiano

« Vissza a TESZTEK rovatba.
Típus:   bár   café   étterem
Konyha nemzetisége, stílusa:  nemzetközi
Tel.:  +36 1 266 3525
Nyitva:
   V-Cs:  12:00-24:00
   P-Szo:   
12:00-01:00

Cím: 1051 Budapest, Október 6. u. 8.
1 hozzászólás galéria
Olvasói értékelés
5 szavazat alapján ratingkep

Árfekvés : pricekep

11.5


Oldalak:  >|

A végzet asszonya a konyhában!

Provokatív, szexi svéd szakácskönyv - azaz ne kelljen olyan gyakran elválni ágytól és asztaltól.

A végzet asszonya a konyhában!

Ha most nálunk rendeli meg, akkor 5990 forint helyett 4490 forintért kapja meg a reprezentatív albumot. »

Rendelje meg a Larousse enciklopédia új kiadását kedvezménnyel!

Rendelje meg a Larousse enciklopédia új kiadását kedvezménnyel!

Újra kapható a Larousse Gasztronomia Lexikon. Nálunk 24 900 Ft helyett most 19 900 Ft-ért rendelheti meg! »

A világ legjobb piacai között: a lyon-i

A világ legjobb piacai között: a lyon-i

Ted Aprajev lyoni kalandjai közül természetesen a piac sem maradhatott ki. A szerző saját bevallása szerint jószerivel minden lyoni „disznóságot” felfalt, a tenger nemes gyümölcseitől sem tartóztatva magát, így aznap este már igen elnehezülve érkezett a Leon de Lyon étterembe. »

Quenelles

Quenelles

Ezúttal Paul Bocuse receptje szerint: borjúból

Az emblematikus lyoni ételek szinte egyetlen halalapú képviselője a csukagaluska, vagyis a quenelles de brochet. »

Sashal sáfránnyal

Sashal sáfránnyal

Szemérmes lyoni halassal bontottunk

A croix rousse-i halasnál végigkövettük a sashal tisztítását és előkészítését, majd főztünk. »

Mangalica kocsonya

Mangalica kocsonya

Bocuse D’Or-inspiráció és főhajtás a 2013-as döntő tízedik helyezettje, Széll Tamás előtt. »

Így készült fel Molnár Gábor a döntőre

Így készült fel Molnár Gábor a döntőre

"Az adrenalin szint felfog menni, az biztos, de ez engem csak pozitívan befolyásol." »

A németországi hétköznapok

A németországi hétköznapok

"Sokan teljesen őrültnek gondoltak, hogy azt az egészet, amit itthon eddig sikerült felépíteni, hirtelen felrúgom." »

Értékelési szempontok    |    Impresszum    |    Médiaajánlat    |    Kapcsolat    |    Adatkezelési elveink