Bejelentkezés  |  Regisztráció   |   Hirlevél      

Villás reggeli a Parlamentnél…

Villás reggeli a Parlamentnél…

Azokat a dolgokat szeretem, amelyek szerelemből születnek, amik valódi szenvedéllyel jönnek a világra, legyen az márka, művészeti termék vagy akár egy étterem. A Budapest Bisztró épp ilyen, s bár ezelőtt nem fordultam meg itt, az egyszer biztos, hogy teljességgel magával ragadott az a négyzetcentiméterenként leolvasható hivatástudat, ami kerek egésszé formál egy ilyen szerelemgyerek éttermet. »

Inspiráló harmónia

Inspiráló harmónia

Egy íz, amelyben benne van Richard Hennessy öröksége, közel 250 év tapasztalat, Cognac elsőrendű termővidékei és a ház páratlan borpárlat készlete. A Hennessy kivételes aromájú, harmonikus házasításait nemcsak a gourmet közönség kóstolja szívesen, de a kísérletező kedvű séfek is örömmel használják fel különleges fogások, desszertek elkészítésekor. A cognac ház ezért örömmel támogatja a legjobb éttermeket díjazó Hennessy-Dining Guide Év Étterme gálát és az időtálló értékek átemelését a kortárs gasztronómiába. »

Első benyomás: Ürömi Hütte

Első benyomás: Ürömi Hütte

Az eddig általunk meglátogatott hütték meg sem közelítették az Ürömi Hütte színvonalát. »

Első benyomás: Bontxo

Első benyomás: Bontxo

A Falk Miksa utcában, az antikvitások és régiségek utcájában található a bolttársaihoz képest is fiatal Bontxo, a baszk bisztró. »

Első benyomás: Zeller bisztró

Első benyomás: Zeller bisztró

Az Izabella-Jósika sarkon is van már egy „jó kis hely”. »

Első benyomás: La Perle Noire

Első benyomás: La Perle Noire

Mit tud a „fekete gyöngy” néven anyakönyvezett étterem? »

Első benyomás: Sparhelt

Első benyomás: Sparhelt

A Sparhelt valóban egy modern, európai étterem, ahogy állítja magáról »

Első benyomás: Jókai bisztró

Első benyomás: Jókai bisztró

Gasztronómiai trendekre érzékeny, helyi szinten előremutató konyhával találkozhatunk a pécsi Jókai Bisztróban. »

Teszt: Schieszl

Teszt: Schieszl

Never brown in town…

Budakalászra mentünk bajor-sváb ételekkel töltekezni. »

Teszt: KNRDY

Teszt: KNRDY

A cél egyértelmű, ez legyen a város legszínvonalasabb húsétterme. »

Sörmustra

Sörmustra

Cikkek, receptek. Mindent a sörről. »

Tenkes
Nagypapa remeke

Országszerte híres hely, Villány széles határában, aki nem a kalóriákkal törődik vagy nem updatel, sőt igazán jó, autentikus ételekre vágyik, az biztos ide fog betérni.

Tenkes
Tenkes fotó: Bianca Otero

Régi parasztház, semmi csillogás, semmi globalizáció. Magyaros motívumok, ásó, kapa, nagyharang. Itt tudják, mitől eszik jót a magyar, helyi termelőktől beszerzett alapanyagokból, helyi borokkal párosítva szervírozzák a tradicionális fogásokat.

Nehéz, rusztikus stílusú faasztalhoz ülök, magyar népmeséket idéző hangulatban. Zenei aláfestésként Máté Péter és táncdalfesztiválok szívszaggató remekei váltják egymást. A hideg libamáj parasztosan kelti fel leginkább érdeklődésemet az előételek közül. Pesten ez közbotrányt okozna, de itt élvezem, hogy körülbelül háromnapi kalóriaadagom lakozik az első fogásomban. Van itt minden, amit parasztosan kívánnék, lilahagyma, paprika, paradicsom és konkrétan négy, óriás szelet zsír. Libamáj, libamáj, megvan! Valahol az amúgy istenien ízes libazsírba burkolva rejtőzik. Helyi, de nem helyben sütött kukoricakenyérre kenem, és jól megrakom a hagymával. Lehet, hogy a vidéki jó levegő teszi vagy a villányi borkóstoló, de igazán jólesik. A zsír és a libamáj aránya a baj, nincs ember, aki ezt az adag zsírt elfogyasztaná, de a májból biztos fért volna még a tányérra.

Levest is kérek, méghozzá az egyik kedvencemet, tárkonyos borjúragut. Kis gombóc tejfellel és apróra vágott petrezselyemzölddel a tetején érkezik. A tárkony nem megfelelő pillanatban lett vegyítve a levessel, látni látom, de az íze gyakorlatilag elfőtt belőle. A zöldségek jó állagúak és telt ízűek, mégis érthetetlen módon a borsó dominál. Tárkonyos borsóleves. A húst szakszerűen vagdalták, puhára főtt.

A magamfajta nem tud ellenállni egy ételnek, amit a konyhafőnök remekének kereszteltek. Ez lesz hát a főételem. Három bundázott, feltekert sertésszelet felett morfondírozok, amiket tört burgonyára helyeztek. A rollnik kolbászos káposztával vannak töltve és az egész étek pirospaprikás tejföllel van nyakon öntve. Én azt mondom, ez inkább lehet a konyhafőnök nagypapájának remeke. Valami családi ereklye, messziről érezni, hogy itt komoly hagyományt tettek a tányéromra, féltve őrzött kincset. Telt ízek, a kolbász és a káposzta teljesen elvarázsolják a sertést. A bunda aranybarna, jól tapad a húshoz. Összhatásában benne van a vidék, egy dolgos nap jutalmának íze és a hizlalt házi malac sajátossága. Tényleg remek.

Akár a kiszolgálás. Még az öreguras főpincéren sem látszik – aki feltehetően évtizedek óta hordja itt az ételeket –, hogy megfáradt volna. Szeretik, amit csinálnak, és tisztelik a vendéget, végül is ez a csárda lényege, no meg a hazai ízek.

A tesztelés időpontja: 2009. május . A kritika az étterem akkori teljesítményét értékeli , amely azóta változhatott.


Címkék: TOP100 2009, Tenkes

« Vissza a TESZTEK rovatba.
Típus:   csárda   étterem
Konyha nemzetisége, stílusa:  magyar,  nemzetközi
Tel.:  +36 72 424 057  +36 20 589 6052
Nyitva:
   H-V:  12:00-22:00
Cím: 7811 Csarnóta, 58. főút, Tenkes hegy .
0 hozzászólás galéria
Olvasói értékelés
12 szavazat alapján ratingkep

Árfekvés : pricekep


Oldalak:  >|

A végzet asszonya a konyhában!

Provokatív, szexi svéd szakácskönyv - azaz ne kelljen olyan gyakran elválni ágytól és asztaltól.

A végzet asszonya a konyhában!

Ha most nálunk rendeli meg, akkor 5990 forint helyett 4490 forintért kapja meg a reprezentatív albumot. »

Rendelje meg a Larousse enciklopédia új kiadását kedvezménnyel!

Rendelje meg a Larousse enciklopédia új kiadását kedvezménnyel!

Újra kapható a Larousse Gasztronomia Lexikon. Nálunk 24 900 Ft helyett most 19 900 Ft-ért rendelheti meg! »

Top 10 torta Budapesten

Top 10 torta Budapesten

Legyen egy cukrászda kicsi vagy nagy, régi vagy új, torta egészen biztos, hogy bármelyikben kapható. De hol lehet a legfinomabbakhoz hozzájutni? Erre kerestük a választ. »

Préselt házinyúl-comb sonkával, sütőtökkel, mogyoróval

Préselt házinyúl-comb sonkával, sütőtökkel, mogyoróval

Sárközi Ákos receptje

A frissen Michelin-csillagot szerzett Borkonyha étterem séfjének egyik büszkesége ez a recept. »

Galambmell karalábé-<br>krémmel és sós citrommal

Galambmell karalábé-
krémmel és sós citrommal

Mizsei János (Mák Bisztró) receptje

»

Molnár Gábor

Molnár Gábor

"Egy ilyen megmérettetésnek az ember úgy indulni neki, hogy megnyeri. Nem lehet másképp." »

À La Nage

À La Nage

Larousse Gasztronómiai Lexikon szócikke

Ízesített főzőlé [court-bouillon], ebben főzik a kagylót vagy rákféléket (fésűkagylót, folyami rákot, langusztát vagy a kisebb homárt), ha elkészült, az ízlés szerint fűszerezett főzőlében melegen vagy hidegen tálalják (lehet tejszínnel is gazdagítani): ezt a tálalást nevezik „à la nage”-nak. »

Értékelési szempontok    |    Impresszum    |    Médiaajánlat    |    Kapcsolat    |    Adatkezelési elveink