Bejelentkezés  |  Regisztráció   |   Hirlevél      

Húsvéti büféebéd a Sofitelben

Húsvéti büféebéd a Sofitelben

Felejthetetlen Húsvét vasárnapi büféebéd, hatalmas csokinyuszi és az elmaradhatatlan francia piaci hangulat Jeremy Cayron főszakács ajánlásával! »

Kulináris randevú

Kulináris randevú

8 étterem, 8 világnézet, 8 kreatív séf, egy küldetés = mini SVÉT!

2014-től új időszámítás kezdődik. A Stílusos Vidéki Éttermiség valamennyi tagját reprezentáló évi egy nagyszabású rendezvény mellett több kisebb esemény színesíti az évet mini SVÉT néven. Az első ilyen rendezvényre 2014. április 19-20-án kerül sor. A Hú!SVÉT fantázianevű kétnapos gasztroünnepnek ezúttal Palkonya és a vele szomszédos Villány ad otthont. »

Inspiráló harmónia

Inspiráló harmónia

Egy íz, amelyben benne van Richard Hennessy öröksége, közel 250 év tapasztalat, Cognac elsőrendű termővidékei és a ház páratlan borpárlat készlete. A Hennessy kivételes aromájú, harmonikus házasításait nemcsak a gourmet közönség kóstolja szívesen, de a kísérletező kedvű séfek is örömmel használják fel különleges fogások, desszertek elkészítésekor. A cognac ház ezért örömmel támogatja a legjobb éttermeket díjazó Hennessy-Dining Guide Év Étterme gálát és az időtálló értékek átemelését a kortárs gasztronómiába. »

Nespresso

Nespresso

A megszokott minőség a HoReCa-ban is

A Nespresso kapszulás rendszereit azért fejlesztette, hogy az olasz kávézókból jól ismert eredeti espresso minőséget otthoni vagy üzleti környezetben is megkaphassák a fogyasztók. Itthon még kevéssé elterjedt, de Nyugat-Európában előszeretettel használják a Nespresso üzleti fogyasztásra szánt gépeit, kávéit irodai környezetben, illetve a HORECA szektorban »

Teszt: Walter

Teszt: Walter

Ha az ember történetesen nagyvárosi, állandóan lüktető környezetben éli a napjai nagy részét, óhatatlanul is vágyik arra, hogy időről-időre kiszakadjon ebből a mesterséges közegből. Hogy egy kicsit le tudjon lassulni, bámészkodhasson és lássa, a fővárosi szívdobogáson kívül az ország vérkeringésének van még jó néhány igazán klassz állomása. Perbál például ilyen. És igazán szerethető. »

Teszt: Macesz Huszár

Teszt: Macesz Huszár

Nem kell, de nem ártana, ha a két irányt képes lenne kulináris értelemben ötvözni: Izrael konyhája legyen, vagy a magyar-zsidó, közép-európai polgári, kicsit bécsi, majd német befolyással pestivé lett konyhát vigye, némiképp modern köntösben. Vagy csak egy újabb unalomba szürkülő vendéglátós vállalkozás, ami történetesen a pesti gettó narratívát tekinti eladható terméknek. »

Teszt: Borkonyha

Teszt: Borkonyha

Esztétika és ízharmónia

Ha van titka, akkor talán az, hogy mindenféle túlzástól abszolút mentes. Ha valaki punk helyen enne, ez nem az. »

Teszt: Sárga Borház

Teszt: Sárga Borház

Minek is nevezzelek?

A Sárga Borház, amely az elmúlt években meghatározó színe volt a régió gasztro térképének, az utóbbi időben minta önmeghatározási vitába keveredett volna magával. »

Teszt: Mák

Teszt: Mák

Az eddigi séf-helyettes vette át a konyhát. A Mák 3.0-ás verzió is bevált, másoknak is ajánljuk. »

Teszt: Anyukám Mondta

Teszt: Anyukám Mondta

Bár a hangulat toszkán, de nagyképűen akár fúziósnak is nevezhetnénk, épp jól ötvözi a vágyott olaszságot a magyar táj által kínált csodákkal. »

Teszt: Patrióta

Teszt: Patrióta

A kézműves szerénysége

Találtunk Gyulán egy olyan konyhát, amely túlmutat a mindennapi rutinon. »

Teszt: Costes

Teszt: Costes

Quadratura circuli

A kör négyszögesítése a lehetetlent próbáló erőfeszítés metaforája, ha úgy tetszik. Nyári étlapkóstolás. »

Első benyomás: Tiszavirág

Első benyomás: Tiszavirág

Tiszavirág az örökkévalóságnak

Jelentős gasztronómiai bástya van kiépülőben a Dél-Alföldön, pedig már azt hittük elesett az a terület. A Tiszavirág, éppen a tiszavirág természetének ellentmondva helyezi vissza Szeged városát a magyar gasztronómiai térképre. »

Sörmustra

Sörmustra

Cikkek, receptek. Mindent a sörről. »

Enoteca Corso
Világmegváltás

A néhány éve még Susogó néven futó étterem egyike azon kevés vidéki gyöngyszemeknek, amelyek köré érdemes akár egy külön kirándulást szervezni.

Soós Tamás és Csóra Zsanett (tulajdonosok), középen Molnár Gábor, séf
Soós Tamás és Csóra Zsanett (tulajdonosok), középen Molnár Gábor, séf |Bianca Otero

Ha Molnár Gábor most ezt tudja, mi lesz itt öt év múlva? Az egyik legtehetségesebb szakácsunk, a budapesti Klassz étterem séfjeként robbant be a köztudatba. Később levonult Pécsre, hogy ki tudjon teljesedni. Csak rá kell nézni, csillogó tekintetében izzik a tudásszomj és a szenvedély.

Pécs talán legvonzóbb helyén, a sétálóutcában, a színház közvetlen szomszédságában található az Enoteca Corso. A minőség iránt elkötelezett tulajdonos és az ország egyik legtehetségesebb séfje figyelemre méltó teljesítményt produkálnak. A helyet – valószínűleg üzletpolitikai megfontolásokból – kétfelé osztották: az alsó szinten igazi bisztró hangulat, árnyas terasz, krétával táblára írt ételkínálat, egyszóval minden, ami egy álmos délutánt felvidíthat. Fent az emeleten viszont elegáns csúcsétterem: fehér falak, tejeskávé színű, hosszú szőrű padlószőnyeg, divatos székek. Üdítően friss és fiatalos, kellemes design. A hatalmas ablakok a sétálóutcára nyílnak, az én szemszögemből a színház kacskaringós, indás mintájú erkélyeire látok, ahol galambok tollászkodnak. Napfény, nyugalom, elegancia. Helyben sütött kétféle kenyérrel indítunk, egyik jobb, mint a másik: a fehér levegős, friss, ízes, ropogós, kovászos, a sötétebb tömör, jól ízesített, rozsos. Kellemesen sózott vaj jár hozzá.

Mustáros almapüré kacsamáj rilette-el, céklás rizottó
Mustáros almapüré kacsamáj rilette-el, céklás rizottó | Bianca Otero

Köszöntőfalatnak mustáros almapüré, mellette falatnyi kacsamáj-rillette érkezik. Szépen olvad egymásba a két íz, az alma diszkréten lágyítja a mustár harsány erőteljességét. Harmonikus találkozás, mint ölelkező rímek működnek az ízek. Az enyhén ánizsos, talán ötfűszeres ízesítésű kacsamáj igazi meglepetés, tökéletes étvágygerjesztő. Az ánizs íze rafináltan átüt az egész kompozíción. Nem vagyok rest, és kacsamáj-krémlevessel folytatom. Határozott, intenzív ízvilág, a kacsamáj esszenciális tulajdonságait maximálisan tartalmazza, mégis könnyed, elegáns, már-már légies, ez pedig komoly teljesítmény. Esetleg valami apró roppanós betét jól ellensúlyozná a lágy krémességet. Előételem Szent Jakab kagyló chilis ananászkompóttal. A kagylók tökéletes állagúak, kifogástalanul készültek, bár a sült felületeken kissé karakteresebb fűszerezettséget vártam. Az ananász kissé túl édes, csak nagyon gyengén ellensúlyozza a chili: éppen hogy észlelhető, bátortalan.

Köztes fogásként – a séf ajándékaként – falatnyi zöldborsókrém érkezik, benne apró borjúmáj. A krém remek, kapros ízesítésű, a zöldborsó íz friss, zsenge, selymes textúrájú változata. A máj túlsült, rágós, enyhén savanykásra sikerült, valószínűleg alapanyag-probléma miatt. Vigasztalásul grapefruit-sorbet érkezik, ami maga a földre szállt grapefruit, a megtestesült citrusos ízkavalkád, édes-hűvös-fanyarságával kiváló. Főételem borjúpörkölt névre hallgat, azonban már a köretként megnevezett currys rizottó és paprikakrém sejteti, hogy nem az ismert verzióban fog elém kerülni. A kaliforniaipaprika-krém korrekt, a jellemző édes-kesernyés, füstös ízével, de nem több, bár színe és állaga, ahogy lágyan beborítja a borjúpofát, emlékeztet a tandoori élénkvörös színére. Magam legalábbis azt vélem érteni ebből a kompozícióból, de nem kizárt, hogy egész más szándék vezérelte a séf elképzelését. A pofa ruganyos, nem a túl puha, széteső változat, hanem határozott konzisztenciájú, kissé rozé: valódi „rágó élményt” nyújt, tetszik. A tányérkép összességében kissé túlzsúfolt, se a paprika, se a curry jelenléte nem hozza a tőle elvárható intenzitású csípősséget.

Másik főételünk gyöngytyúk melle és combja. A gyöngyös bőre talán mind esztétikai, mind ízélmény szempontjából elviselt volna még egy kis pirítást. Nem tartom szerencsésnek, hogy nagy mennyiségű bio-céklalével locsolják ezt is (szinte minden tányéron megjelenő elem), hiszen a bíbor céklalé „véresre” festette a gyönyörű fehér szárnyas húsát. Ez némileg bizarr vizuális élményt okoz. A gyöngytyúk mellett roppanós, fényes zöldségek fekszenek. A fogás legjobb eleme a húson keresztbe fektetett, hajszálvékony briktésztában sült véres hurka, amely kiváló, az étterem egyik specialitása.

A Corsóban ezúttal sajnos szinte minden tányéron túl sok minden történik egyszerre. A tehetséges séf biztos tudása és ambíciója határozottan érződik, néha azonban olyan érzése van az embernek, mintha az egész világot egy tányéron akarná megváltani, és mindent, amit tud, azonnal szeretné megmutatni. A kevesebb néha több lenne, több letisztultság és arányosabb súlyozás elegánsabb szintre emelné az egyébként átgondolt fogásokat.

Karamell szuflé
Karamell szuflé | Bianca Otero

A nap meglepetésszerű fénypontját kétségkívül a desszertek hozzák: tökéletes karamellaszuflé, amely gyönyörűen megemelkedett, olyan, amilyennek a nagykönyvben meg van írva, ritkán találkozni hazai étteremben ilyennel. Légies, könnyű, csodálatos. A csokoládés mille feuille sóskafagylalttal eredeti, vagány, extravagáns összeállítás. Hajszálvékony, ropogós tuile között jó minőségű keserűcsokoládéból készült krém, nagyon szép. A sóskafagyi pasztell zöld, kellemesen édeskés-savanykás, kevés citromlé vagy más sav talán még jobban életre keltené. A desszertek világszínvonalúak, merészek, bármelyik csillagos étteremben megállnák a helyüket. Ha a Corso a fővárosban lenne, retteghetnének a többiek.

A tesztelés időpontja: 2009. május . A kritika az étterem akkori teljesítményét értékeli , amely azóta változhatott.


Címkék: TOP100 2009, Enoteca Corso, Molnár Gábor

« Vissza a TESZTEK rovatba.
Típus:   étterem
Konyha nemzetisége, stílusa:  magyar,  nemzetközi
Tel.:  +36 72 525 198
Nyitva:
   H-V:  12:00-24:00
Cím: 7621 Pécs, Király u. 14.
4 hozzászólás galéria
Olvasói értékelés
17 szavazat alapján ratingkep

Árfekvés : pricekep


1 hozzászólás
Rendezés időrend, hasznosság szerint
08/14 - 10:00:41

Ez az étteremkritika a legjobban megírtak közé tartozik!

Különösen ez a rész tetszett:

"... olyan érzése van az embernek, mintha az egész világot egy tányéron akarná megváltani, és mindent, amit tud, azonnal szeretné megmutatni. A kevesebb néha több lenne, több letisztultság és arányosabb súlyozás elegánsabb szintre emelné az egyébként átgondolt fogásokat."

hasznos (368) | haszontalan (323) | sértő
Oldalak: 1

A végzet asszonya a konyhában!

Provokatív, szexi svéd szakácskönyv - azaz ne kelljen olyan gyakran elválni ágytól és asztaltól.

A végzet asszonya a konyhában!

Ha most nálunk rendeli meg, akkor 5990 forint helyett 4490 forintért kapja meg a reprezentatív albumot. »

Rendelje meg a Larousse enciklopédia új kiadását kedvezménnyel!

Rendelje meg a Larousse enciklopédia új kiadását kedvezménnyel!

Újra kapható a Larousse Gasztronomia Lexikon. Nálunk 24 900 Ft helyett most 19 900 Ft-ért rendelheti meg! »

Top 8 pho

Top 8 pho

A múlt év újabb fejezetet nyitott a magyar gasztroforradalomban. Nemcsak a minőségi, magyaros helyek szaporodtak, hanem soha nem látott számban nyílt mindenféle nemzeti, autentikus étterem is. A thai és a mexikói mellett viszonylag új jelenség a vietnami gasztronómia előretörése, azon belül is a pho-mánia kiteljesedése, ami idén éri el csúcspontját. De hol is ehetünk jó marhahúslevest rizstésztával? »

Legjobb budapesti levesbárok

Legjobb budapesti levesbárok

Az elmúlt időszakban sorra nyíltak meg a levesbárok. Szeretjük az alábbiakat. »

Top 10 kávézó

Top 10 kávézó

A hazai megszállottak! »

Préselt házinyúl-comb sonkával, sütőtökkel, mogyoróval

Préselt házinyúl-comb sonkával, sütőtökkel, mogyoróval

Sárközi Ákos receptje

A frissen Michelin-csillagot szerzett Borkonyha étterem séfjének egyik büszkesége ez a recept. »

Fehércsoki mousse puszedli fagylalttal

Fehércsoki mousse puszedli fagylalttal

Egy parádés desszert a Salon étterem karácsonyi kínálatából

»

Galambmell karalábé-<br>krémmel és sós citrommal

Galambmell karalábé-
krémmel és sós citrommal

Mizsei János (Mák Bisztró) receptje

»

Heiszler Olivér

Heiszler Olivér

Jó helyeket erősített itthon Heiszler Olivér.Cyrano, Costes, Chateau Visz, Onyx, Aranyszarvas - csupa-csupa jó falat. A Mákban, még Huszár Krisztián ideje alatt tiszteletbeli baszk lett, hogy aztán pár évre rá ott álljon Baszkföldön, Ruben Trincado és Martin Berasategui mellett. Egy Padron erejéig bekukkantott Magyarországra, aztán már ment is tovább. Most épp Londonban van. »

Moldován Viktor

Moldován Viktor

Japánból jártam haza sztázsolni

Beszélgetés egy Japánban dolgozó fiatal, magyar séffel, aki bár szülőhazájába járt vissza sztázsolni, mégis abból csinált karriert, amit itthon, a vendéglátóipari középiskolában majd utána a gyakorlatban is megtanult hosszú évekkel ezelőtt. »

Bouillabaisse

Bouillabaisse

Ted Aprajev receptje

Még a nyáron történt. A dalmát tengerparton egy hallevesben egyesült sok-sok náció. Mítoszok és a pikáns valóság a bouillabaisse körül. »

Értékelési szempontok    |    Impresszum    |    Médiaajánlat    |    Kapcsolat    |    Adatkezelési elveink