Bejelentkezés  |  Regisztráció   |   Hirlevél      

Foodstock Szatmárban

Foodstock Szatmárban

avagy itt a Panyolafeszt

Évek óta töretlen népszerűségnek örvend a Panyolafeszt, és a recept egyszerűbb, mint gondolnád. Kell hozzá jó sok szilva (lekvár, vagy pálinka - ki mit szeret), aztán egy csipet nyár, némi vadregényes, érintetlen táj, sok-sok zene és persze jó társaság. Panyola környékén ezekben nincs hiány. »

Villás reggeli a Parlamentnél…

Villás reggeli a Parlamentnél…

Azokat a dolgokat szeretem, amelyek szerelemből születnek, amik valódi szenvedéllyel jönnek a világra, legyen az márka, művészeti termék vagy akár egy étterem. A Budapest Bisztró épp ilyen, s bár ezelőtt nem fordultam meg itt, az egyszer biztos, hogy teljességgel magával ragadott az a négyzetcentiméterenként leolvasható hivatástudat, ami kerek egésszé formál egy ilyen szerelemgyerek éttermet. »

Inspiráló harmónia

Inspiráló harmónia

Egy íz, amelyben benne van Richard Hennessy öröksége, közel 250 év tapasztalat, Cognac elsőrendű termővidékei és a ház páratlan borpárlat készlete. A Hennessy kivételes aromájú, harmonikus házasításait nemcsak a gourmet közönség kóstolja szívesen, de a kísérletező kedvű séfek is örömmel használják fel különleges fogások, desszertek elkészítésekor. A cognac ház ezért örömmel támogatja a legjobb éttermeket díjazó Hennessy-Dining Guide Év Étterme gálát és az időtálló értékek átemelését a kortárs gasztronómiába. »

Első benyomás: Ürömi Hütte

Első benyomás: Ürömi Hütte

Az eddig általunk meglátogatott hütték meg sem közelítették az Ürömi Hütte színvonalát. »

Első benyomás: Bontxo

Első benyomás: Bontxo

A Falk Miksa utcában, az antikvitások és régiségek utcájában található a bolttársaihoz képest is fiatal Bontxo, a baszk bisztró. »

Első benyomás: Zeller bisztró

Első benyomás: Zeller bisztró

Az Izabella-Jósika sarkon is van már egy „jó kis hely”. »

Első benyomás: La Perle Noire

Első benyomás: La Perle Noire

Mit tud a „fekete gyöngy” néven anyakönyvezett étterem? »

Első benyomás: Sparhelt

Első benyomás: Sparhelt

A Sparhelt valóban egy modern, európai étterem, ahogy állítja magáról »

Első benyomás: Jókai bisztró

Első benyomás: Jókai bisztró

Gasztronómiai trendekre érzékeny, helyi szinten előremutató konyhával találkozhatunk a pécsi Jókai Bisztróban. »

Teszt: Schieszl

Teszt: Schieszl

Never brown in town…

Budakalászra mentünk bajor-sváb ételekkel töltekezni. »

Teszt: KNRDY

Teszt: KNRDY

A cél egyértelmű, ez legyen a város legszínvonalasabb húsétterme. »

Sörmustra

Sörmustra

Cikkek, receptek. Mindent a sörről. »

Enoteca Corso
Világmegváltás

A néhány éve még Susogó néven futó étterem egyike azon kevés vidéki gyöngyszemeknek, amelyek köré érdemes akár egy külön kirándulást szervezni.

Soós Tamás és Csóra Zsanett (tulajdonosok), középen Molnár Gábor, séf
Soós Tamás és Csóra Zsanett (tulajdonosok), középen Molnár Gábor, séf |Bianca Otero

Ha Molnár Gábor most ezt tudja, mi lesz itt öt év múlva? Az egyik legtehetségesebb szakácsunk, a budapesti Klassz étterem séfjeként robbant be a köztudatba. Később levonult Pécsre, hogy ki tudjon teljesedni. Csak rá kell nézni, csillogó tekintetében izzik a tudásszomj és a szenvedély.

Pécs talán legvonzóbb helyén, a sétálóutcában, a színház közvetlen szomszédságában található az Enoteca Corso. A minőség iránt elkötelezett tulajdonos és az ország egyik legtehetségesebb séfje figyelemre méltó teljesítményt produkálnak. A helyet – valószínűleg üzletpolitikai megfontolásokból – kétfelé osztották: az alsó szinten igazi bisztró hangulat, árnyas terasz, krétával táblára írt ételkínálat, egyszóval minden, ami egy álmos délutánt felvidíthat. Fent az emeleten viszont elegáns csúcsétterem: fehér falak, tejeskávé színű, hosszú szőrű padlószőnyeg, divatos székek. Üdítően friss és fiatalos, kellemes design. A hatalmas ablakok a sétálóutcára nyílnak, az én szemszögemből a színház kacskaringós, indás mintájú erkélyeire látok, ahol galambok tollászkodnak. Napfény, nyugalom, elegancia. Helyben sütött kétféle kenyérrel indítunk, egyik jobb, mint a másik: a fehér levegős, friss, ízes, ropogós, kovászos, a sötétebb tömör, jól ízesített, rozsos. Kellemesen sózott vaj jár hozzá.

Mustáros almapüré kacsamáj rilette-el, céklás rizottó
Mustáros almapüré kacsamáj rilette-el, céklás rizottó | Bianca Otero

Köszöntőfalatnak mustáros almapüré, mellette falatnyi kacsamáj-rillette érkezik. Szépen olvad egymásba a két íz, az alma diszkréten lágyítja a mustár harsány erőteljességét. Harmonikus találkozás, mint ölelkező rímek működnek az ízek. Az enyhén ánizsos, talán ötfűszeres ízesítésű kacsamáj igazi meglepetés, tökéletes étvágygerjesztő. Az ánizs íze rafináltan átüt az egész kompozíción. Nem vagyok rest, és kacsamáj-krémlevessel folytatom. Határozott, intenzív ízvilág, a kacsamáj esszenciális tulajdonságait maximálisan tartalmazza, mégis könnyed, elegáns, már-már légies, ez pedig komoly teljesítmény. Esetleg valami apró roppanós betét jól ellensúlyozná a lágy krémességet. Előételem Szent Jakab kagyló chilis ananászkompóttal. A kagylók tökéletes állagúak, kifogástalanul készültek, bár a sült felületeken kissé karakteresebb fűszerezettséget vártam. Az ananász kissé túl édes, csak nagyon gyengén ellensúlyozza a chili: éppen hogy észlelhető, bátortalan.

Köztes fogásként – a séf ajándékaként – falatnyi zöldborsókrém érkezik, benne apró borjúmáj. A krém remek, kapros ízesítésű, a zöldborsó íz friss, zsenge, selymes textúrájú változata. A máj túlsült, rágós, enyhén savanykásra sikerült, valószínűleg alapanyag-probléma miatt. Vigasztalásul grapefruit-sorbet érkezik, ami maga a földre szállt grapefruit, a megtestesült citrusos ízkavalkád, édes-hűvös-fanyarságával kiváló. Főételem borjúpörkölt névre hallgat, azonban már a köretként megnevezett currys rizottó és paprikakrém sejteti, hogy nem az ismert verzióban fog elém kerülni. A kaliforniaipaprika-krém korrekt, a jellemző édes-kesernyés, füstös ízével, de nem több, bár színe és állaga, ahogy lágyan beborítja a borjúpofát, emlékeztet a tandoori élénkvörös színére. Magam legalábbis azt vélem érteni ebből a kompozícióból, de nem kizárt, hogy egész más szándék vezérelte a séf elképzelését. A pofa ruganyos, nem a túl puha, széteső változat, hanem határozott konzisztenciájú, kissé rozé: valódi „rágó élményt” nyújt, tetszik. A tányérkép összességében kissé túlzsúfolt, se a paprika, se a curry jelenléte nem hozza a tőle elvárható intenzitású csípősséget.

Másik főételünk gyöngytyúk melle és combja. A gyöngyös bőre talán mind esztétikai, mind ízélmény szempontjából elviselt volna még egy kis pirítást. Nem tartom szerencsésnek, hogy nagy mennyiségű bio-céklalével locsolják ezt is (szinte minden tányéron megjelenő elem), hiszen a bíbor céklalé „véresre” festette a gyönyörű fehér szárnyas húsát. Ez némileg bizarr vizuális élményt okoz. A gyöngytyúk mellett roppanós, fényes zöldségek fekszenek. A fogás legjobb eleme a húson keresztbe fektetett, hajszálvékony briktésztában sült véres hurka, amely kiváló, az étterem egyik specialitása.

A Corsóban ezúttal sajnos szinte minden tányéron túl sok minden történik egyszerre. A tehetséges séf biztos tudása és ambíciója határozottan érződik, néha azonban olyan érzése van az embernek, mintha az egész világot egy tányéron akarná megváltani, és mindent, amit tud, azonnal szeretné megmutatni. A kevesebb néha több lenne, több letisztultság és arányosabb súlyozás elegánsabb szintre emelné az egyébként átgondolt fogásokat.

Karamell szuflé
Karamell szuflé | Bianca Otero

A nap meglepetésszerű fénypontját kétségkívül a desszertek hozzák: tökéletes karamellaszuflé, amely gyönyörűen megemelkedett, olyan, amilyennek a nagykönyvben meg van írva, ritkán találkozni hazai étteremben ilyennel. Légies, könnyű, csodálatos. A csokoládés mille feuille sóskafagylalttal eredeti, vagány, extravagáns összeállítás. Hajszálvékony, ropogós tuile között jó minőségű keserűcsokoládéból készült krém, nagyon szép. A sóskafagyi pasztell zöld, kellemesen édeskés-savanykás, kevés citromlé vagy más sav talán még jobban életre keltené. A desszertek világszínvonalúak, merészek, bármelyik csillagos étteremben megállnák a helyüket. Ha a Corso a fővárosban lenne, retteghetnének a többiek.

A tesztelés időpontja: 2009. május . A kritika az étterem akkori teljesítményét értékeli , amely azóta változhatott.


Címkék: TOP100 2009, Enoteca Corso, Molnár Gábor

« Vissza a TESZTEK rovatba.
Típus:   étterem
Konyha nemzetisége, stílusa:  magyar,  nemzetközi
Tel.:  +36 72 525 198
Nyitva:
   H-V:  12:00-24:00
Cím: 7621 Pécs, Király u. 14.
4 hozzászólás galéria
Olvasói értékelés
17 szavazat alapján ratingkep

Árfekvés : pricekep


1 hozzászólás
Rendezés időrend, hasznosság szerint
08/14 - 10:00:41

Ez az étteremkritika a legjobban megírtak közé tartozik!

Különösen ez a rész tetszett:

"... olyan érzése van az embernek, mintha az egész világot egy tányéron akarná megváltani, és mindent, amit tud, azonnal szeretné megmutatni. A kevesebb néha több lenne, több letisztultság és arányosabb súlyozás elegánsabb szintre emelné az egyébként átgondolt fogásokat."

hasznos (394) | haszontalan (344) | sértő
Oldalak: 1

A végzet asszonya a konyhában!

Provokatív, szexi svéd szakácskönyv - azaz ne kelljen olyan gyakran elválni ágytól és asztaltól.

A végzet asszonya a konyhában!

Ha most nálunk rendeli meg, akkor 5990 forint helyett 4490 forintért kapja meg a reprezentatív albumot. »

Rendelje meg a Larousse enciklopédia új kiadását kedvezménnyel!

Rendelje meg a Larousse enciklopédia új kiadását kedvezménnyel!

Újra kapható a Larousse Gasztronomia Lexikon. Nálunk 24 900 Ft helyett most 19 900 Ft-ért rendelheti meg! »

Top 10 torta Budapesten

Top 10 torta Budapesten

Legyen egy cukrászda kicsi vagy nagy, régi vagy új, torta egészen biztos, hogy bármelyikben kapható. De hol lehet a legfinomabbakhoz hozzájutni? Erre kerestük a választ. »

Préselt házinyúl-comb sonkával, sütőtökkel, mogyoróval

Préselt házinyúl-comb sonkával, sütőtökkel, mogyoróval

Sárközi Ákos receptje

A frissen Michelin-csillagot szerzett Borkonyha étterem séfjének egyik büszkesége ez a recept. »

Galambmell karalábé-<br>krémmel és sós citrommal

Galambmell karalábé-
krémmel és sós citrommal

Mizsei János (Mák Bisztró) receptje

»

Molnár Gábor

Molnár Gábor

"Egy ilyen megmérettetésnek az ember úgy indulni neki, hogy megnyeri. Nem lehet másképp." »

À La Nage

À La Nage

Larousse Gasztronómiai Lexikon szócikke

Ízesített főzőlé [court-bouillon], ebben főzik a kagylót vagy rákféléket (fésűkagylót, folyami rákot, langusztát vagy a kisebb homárt), ha elkészült, az ízlés szerint fűszerezett főzőlében melegen vagy hidegen tálalják (lehet tejszínnel is gazdagítani): ezt a tálalást nevezik „à la nage”-nak. »

Értékelési szempontok    |    Impresszum    |    Médiaajánlat    |    Kapcsolat    |    Adatkezelési elveink