Bejelentkezés  |  Regisztráció   |   Hirlevél      

Húsvéti büféebéd a Sofitelben

Húsvéti büféebéd a Sofitelben

Felejthetetlen Húsvét vasárnapi büféebéd, hatalmas csokinyuszi és az elmaradhatatlan francia piaci hangulat Jeremy Cayron főszakács ajánlásával! »

Kulináris randevú

Kulináris randevú

8 étterem, 8 világnézet, 8 kreatív séf, egy küldetés = mini SVÉT!

2014-től új időszámítás kezdődik. A Stílusos Vidéki Éttermiség valamennyi tagját reprezentáló évi egy nagyszabású rendezvény mellett több kisebb esemény színesíti az évet mini SVÉT néven. Az első ilyen rendezvényre 2014. április 19-20-án kerül sor. A Hú!SVÉT fantázianevű kétnapos gasztroünnepnek ezúttal Palkonya és a vele szomszédos Villány ad otthont. »

Inspiráló harmónia

Inspiráló harmónia

Egy íz, amelyben benne van Richard Hennessy öröksége, közel 250 év tapasztalat, Cognac elsőrendű termővidékei és a ház páratlan borpárlat készlete. A Hennessy kivételes aromájú, harmonikus házasításait nemcsak a gourmet közönség kóstolja szívesen, de a kísérletező kedvű séfek is örömmel használják fel különleges fogások, desszertek elkészítésekor. A cognac ház ezért örömmel támogatja a legjobb éttermeket díjazó Hennessy-Dining Guide Év Étterme gálát és az időtálló értékek átemelését a kortárs gasztronómiába. »

Nespresso

Nespresso

A megszokott minőség a HoReCa-ban is

A Nespresso kapszulás rendszereit azért fejlesztette, hogy az olasz kávézókból jól ismert eredeti espresso minőséget otthoni vagy üzleti környezetben is megkaphassák a fogyasztók. Itthon még kevéssé elterjedt, de Nyugat-Európában előszeretettel használják a Nespresso üzleti fogyasztásra szánt gépeit, kávéit irodai környezetben, illetve a HORECA szektorban »

Teszt: Walter

Teszt: Walter

Ha az ember történetesen nagyvárosi, állandóan lüktető környezetben éli a napjai nagy részét, óhatatlanul is vágyik arra, hogy időről-időre kiszakadjon ebből a mesterséges közegből. Hogy egy kicsit le tudjon lassulni, bámészkodhasson és lássa, a fővárosi szívdobogáson kívül az ország vérkeringésének van még jó néhány igazán klassz állomása. Perbál például ilyen. És igazán szerethető. »

Teszt: Macesz Huszár

Teszt: Macesz Huszár

Nem kell, de nem ártana, ha a két irányt képes lenne kulináris értelemben ötvözni: Izrael konyhája legyen, vagy a magyar-zsidó, közép-európai polgári, kicsit bécsi, majd német befolyással pestivé lett konyhát vigye, némiképp modern köntösben. Vagy csak egy újabb unalomba szürkülő vendéglátós vállalkozás, ami történetesen a pesti gettó narratívát tekinti eladható terméknek. »

Teszt: Borkonyha

Teszt: Borkonyha

Esztétika és ízharmónia

Ha van titka, akkor talán az, hogy mindenféle túlzástól abszolút mentes. Ha valaki punk helyen enne, ez nem az. »

Teszt: Sárga Borház

Teszt: Sárga Borház

Minek is nevezzelek?

A Sárga Borház, amely az elmúlt években meghatározó színe volt a régió gasztro térképének, az utóbbi időben minta önmeghatározási vitába keveredett volna magával. »

Teszt: Mák

Teszt: Mák

Az eddigi séf-helyettes vette át a konyhát. A Mák 3.0-ás verzió is bevált, másoknak is ajánljuk. »

Teszt: Anyukám Mondta

Teszt: Anyukám Mondta

Bár a hangulat toszkán, de nagyképűen akár fúziósnak is nevezhetnénk, épp jól ötvözi a vágyott olaszságot a magyar táj által kínált csodákkal. »

Teszt: Patrióta

Teszt: Patrióta

A kézműves szerénysége

Találtunk Gyulán egy olyan konyhát, amely túlmutat a mindennapi rutinon. »

Teszt: Costes

Teszt: Costes

Quadratura circuli

A kör négyszögesítése a lehetetlent próbáló erőfeszítés metaforája, ha úgy tetszik. Nyári étlapkóstolás. »

Első benyomás: Tiszavirág

Első benyomás: Tiszavirág

Tiszavirág az örökkévalóságnak

Jelentős gasztronómiai bástya van kiépülőben a Dél-Alföldön, pedig már azt hittük elesett az a terület. A Tiszavirág, éppen a tiszavirág természetének ellentmondva helyezi vissza Szeged városát a magyar gasztronómiai térképre. »

Sörmustra

Sörmustra

Cikkek, receptek. Mindent a sörről. »

Bock Bisztró
Szigorúan magyaros

Az egykor patinás , ma már inkább lepattant Nagykörúton egészen biztosan nem lehet ennél jobbat enni. Elegáns, de nem feszengős, magas beltér, nagy ablakok. a névadóhoz méltóan a bort, de még a parafadugókat is dekorációs elemként használó berendezés nagypolgári, európai érzetet kelt.

Bíró Lajos, séf
Bíró Lajos, séf |Bianca Otero

Bíró Lajos
Csak szeretni lehet. Egyike azon keveseknek, aki nemcsak főztjével, hanem személyiségével is elvarázsolja vendégeit. Humora és jókedve mind a Bock Bisztró hangulatában, mind magukban a – gyakran játékossággal és fricskával kigondolt – ételekben is tükröződik.

A konyha azonban szigorúan magyaros, amit már az üdvözlőként az asztalra kerülő mangalicazsír is garantál. Jó minőségű, ropogós, szellős kenyér is érkezik hozzá. Egyik előételünk a hely klasszikusa, a kolbászos lecsó piros lábasban. Igazi közhely éttermet azzal dicsérni, hogy úgy főz, ahogy a nagymamánk, mindazonáltal ez mégis több annál: idézet az aranykorból, ízelítő a tisztes szegénység mára öntudatossá szépített világából, bár az ízek valódiak, tündériek. A Bock a kis lábasos prezentációval eleve törekszik a vendég nosztalgikus érzelmi „húrjainak“ megpendítésére, és ez így van rendjén. Van, akinek a nagymamája kérés nélkül is tojással készítette a lecsót, ám a Bock nem ezt az utat választja, és így marad a kolbász és a paprika íze. Comfort food, ahogy az angol mondja, tehát olyan, amelyhez megnyugvást keresve mindig vissza lehet térni.

Mangalicazsír
Mangalicazsír | Bianca Otero

Másik előételünk, a hideg libamáj zsírjában gondolkodóba ejtő. Zsírban eltett, csinos darab sült libamájra számítunk, ám helyette zsírra tett libamájpástétom kerül az asztalra. A maga nemében jó – bár a zsír mennyisége, mai zsír ellenes világunkban gondot jelenthet, bár nehezen visszautasíthatóan ízletes.

Ökörpofa retro
Ökörpofa retro | F. Tóth Gábor

Az étkezés csúcspontja egyértelműen az ökörpofa retro fantázianevű fogás, amely nemcsak Budapest egyik legjobb gasztronómiai élménye, hanem nemzetközi mércével mérve is meggyőző. Az ételt leginkább egyfajta pörköltként lehetne leírni, ám néhány alapvető különbséggel a klasszikus fogáshoz képest. A lágy, enyhén zsíros, igen gazdag ízű húsdarab itt egyben érkezik, nem kockára aprítva, a köret pedig egyrészt velőscsontba töltve tálalt krumplipüré, másrészt hagymakockákkal kevert disznófüldarabok. Hibát találni benne lehetetlen, minden egyes eleme a szakma magabiztos ismeretéről árulkodik. Szintén nagyon jó a másik főétel, a sült kecskegida. A fogás az étlapon nem szerepel, aki biztosra akar menni, előre megrendeli. A Magyarországon sajnálatosan ritka hús elkészítése során semmit nem vesztett zsengeségéből, fokhagyma-alapú, mediterrán fűszerezése engedi érvényesülni jellegzetes ízét.

Hogyan készül az ökörpofa?
Bíró Lajos, séf: Kétféle technológiát használunk: hagyományos módon indítjuk el. Tolna megyéből tanultam el, ott úgy mondják, hogy „halas módra” készítik a pörköltöt. Úgy főzik, mint a halászlét: nincsen zsír, nincs lepirítva a hagyma, hanem belerakják a hozzávalókat a bográcsba, felöntik hideg vízzel, és úgy zubogtatják, ahogy az ember a tésztát főzi ki. Isteni pörkölt lesz belőle. Bevallom, kételkedtem, amikor először láttam, de aztán meg kellett hajolnom az eljárás előtt. Azóta rendszeresen alkalmazom. Így kezdjük az egészet, egy óra-másfél óráig főzzük, aztán leszűrjük. Beállítjuk a szaftot, és utána levákuumozzuk a húst. 75-80 fokon még negyven órát készül. A hús egyben van, de olyan vajpuha, hogy ha akarom, kanállal el tudom vágni. A malacfület azért adjuk mellé, hogy valami meghökkentő legyen rajta. Mi a polgárpukkasztást nagyon bírjuk.

A kacsanyelvről az a hír járja, hogy igen nehezen beszerezhető, ezért annál inkább jó hír, hogy újból étlapra került, mert ez amolyan Bock specialitásnak is nevezhető különlegesség. A folyamatosan változó étlapon felfedezem a zsenge karalábéval dúsított rizottót vargányás kacsanyelvvel. Ezt nem hagyhatom ki: a rizottó állagra kielégítő, kellemesen lédús, talán sósabb a kelleténél, de esküt nem tennék rá. A kacsanyelv hegyes, domború formájára aprított vargánya csak itt-ott, és leginkább az íze miatt különböztethető meg a nyelvtől, gyönyörűen olvadnak egymásba: igazi gasztronómiai kooperáció megvalósulásának lehetek tanúja.

A Bock kivételes a magyar gasztronómia dimbes-dombos lankáin, mert aránylag egyszerű, de annál inkább karakteres összetevőket és ízeket házias egyszerűséggel kombinál, de ugyanakkor az arányok, az ízek harmóniája igen csak rafináltan egészítik ki egymást. Az utóételnek rendelt négyféle sajt négyféle lekvárral sajnos az előzőekhez képest kevésbé izgalmas. A sajtok nem nyújtanak különösen kiemelkedőt, a lekvárok közül pedig akad olyan, amelynek az íze inkább bizarr, mint élvezhető. A Bock nem okoz csalódást. Elsőrangú étterem, erős ragaszkodással a hagyományokhoz.

A tesztelés időpontja: 2009. május . A kritika az étterem akkori teljesítményét értékeli , amely azóta változhatott.


Címkék: TOP100 2009, Bock Bisztró, Bíró Lajos

« Vissza a TESZTEK rovatba.
Típus:   étterem   bisztró
Konyha nemzetisége, stílusa:  magyar,  nemzetközi
Tel.:  +36 1 321 0340
Nyitva:
   H-Szo:  12:00-24:00
Cím: 1073 Budapest, Erzsébet körút 43-49.
3 hozzászólás galéria
Olvasói értékelés
31 szavazat alapján ratingkep

Árfekvés : pricekep


1 hozzászólás
Rendezés időrend, hasznosság szerint
1. bbl
11/18 - 09:03:06

Egy kicsit elfogult vagyok a Bock Bistroval kapcsolatban: talán a kedvenc éttermem a konyha választott irányvonala, a hely hangulata, a chef és a vérprofi felszolgálók miatt. Szombati ebédünk viszont - néhány közelmúltbéli látogatásunk tapasztalatával együtt - egy kicsit elbizonytalanított - még soha ennyit nem is piszmogtam az ételválasztással. A "szigorúan magyaros" vonal a nyitás utáni első években nem uralkodott ennyire markánsan - kevesebb volt pl a belsőség és a meghökkentés; nekem harmónikusabbnak tűntek a fogások.
Az obligát nyitó tepertős zsír kihagyhatatlan (a társaság fele itt már jól is lakik). A sütőtökrémleves kicsit vékony, a "betét" alma és gesztenye határeset, de a hozzá tálalt rántot véreshurka jól egészíti ki. A tojásos lecsóval töltött óriás ravioli inkább szép, mint különleges, de a lecsó még mindig a hely egyik erőssége. A tejes malacdekli hibátlan, de semmi különös. Budapest bélszín újszerűen: szemet gyünyörködtető tálalás, de a végeredmény kicsit "sok": ízletes bélszinszeletek, haragoszöld (kicsit édes) borsópüré, rajta szokatlanul hideg libamáj, a tányér közepén lecsó. A köret szerintem tévedés: kicsit zsíros burgonyachips; így együtt kb 4500 kalória...A deszertnek már nem jutott hely.

hasznos (467) | haszontalan (432) | sértő
Oldalak: 1

A végzet asszonya a konyhában!

Provokatív, szexi svéd szakácskönyv - azaz ne kelljen olyan gyakran elválni ágytól és asztaltól.

A végzet asszonya a konyhában!

Ha most nálunk rendeli meg, akkor 5990 forint helyett 4490 forintért kapja meg a reprezentatív albumot. »

Rendelje meg a Larousse enciklopédia új kiadását kedvezménnyel!

Rendelje meg a Larousse enciklopédia új kiadását kedvezménnyel!

Újra kapható a Larousse Gasztronomia Lexikon. Nálunk 24 900 Ft helyett most 19 900 Ft-ért rendelheti meg! »

Top 8 pho

Top 8 pho

A múlt év újabb fejezetet nyitott a magyar gasztroforradalomban. Nemcsak a minőségi, magyaros helyek szaporodtak, hanem soha nem látott számban nyílt mindenféle nemzeti, autentikus étterem is. A thai és a mexikói mellett viszonylag új jelenség a vietnami gasztronómia előretörése, azon belül is a pho-mánia kiteljesedése, ami idén éri el csúcspontját. De hol is ehetünk jó marhahúslevest rizstésztával? »

Legjobb budapesti levesbárok

Legjobb budapesti levesbárok

Az elmúlt időszakban sorra nyíltak meg a levesbárok. Szeretjük az alábbiakat. »

Top 10 kávézó

Top 10 kávézó

A hazai megszállottak! »

Préselt házinyúl-comb sonkával, sütőtökkel, mogyoróval

Préselt házinyúl-comb sonkával, sütőtökkel, mogyoróval

Sárközi Ákos receptje

A frissen Michelin-csillagot szerzett Borkonyha étterem séfjének egyik büszkesége ez a recept. »

Fehércsoki mousse puszedli fagylalttal

Fehércsoki mousse puszedli fagylalttal

Egy parádés desszert a Salon étterem karácsonyi kínálatából

»

Galambmell karalábé-<br>krémmel és sós citrommal

Galambmell karalábé-
krémmel és sós citrommal

Mizsei János (Mák Bisztró) receptje

»

Heiszler Olivér

Heiszler Olivér

Jó helyeket erősített itthon Heiszler Olivér.Cyrano, Costes, Chateau Visz, Onyx, Aranyszarvas - csupa-csupa jó falat. A Mákban, még Huszár Krisztián ideje alatt tiszteletbeli baszk lett, hogy aztán pár évre rá ott álljon Baszkföldön, Ruben Trincado és Martin Berasategui mellett. Egy Padron erejéig bekukkantott Magyarországra, aztán már ment is tovább. Most épp Londonban van. »

Moldován Viktor

Moldován Viktor

Japánból jártam haza sztázsolni

Beszélgetés egy Japánban dolgozó fiatal, magyar séffel, aki bár szülőhazájába járt vissza sztázsolni, mégis abból csinált karriert, amit itthon, a vendéglátóipari középiskolában majd utána a gyakorlatban is megtanult hosszú évekkel ezelőtt. »

Bouillabaisse

Bouillabaisse

Ted Aprajev receptje

Még a nyáron történt. A dalmát tengerparton egy hallevesben egyesült sok-sok náció. Mítoszok és a pikáns valóság a bouillabaisse körül. »

Értékelési szempontok    |    Impresszum    |    Médiaajánlat    |    Kapcsolat    |    Adatkezelési elveink