Bejelentkezés  |  Regisztráció   |   Hirlevél      

Nobu szilveszteri vacsora

Nobu szilveszteri vacsora

Ünnepelje az Újévet a Nobu dél-amerikai hangulattal és ízekkel fűszerezett Szilveszteri vacsoráján élő latin zenével, 7 fogásos különleges menüvel, pezsgővel és éjfél utáni sushizással. »

Halászlé, töltött káposzta a Pest-Budától

Halászlé, töltött káposzta a Pest-Budától

Rendelj karácsonyi fogásokat otthonra a Pest-Budától! »

A Locavore-ban MINDEN EGY HELYEN

A Locavore-ban MINDEN EGY HELYEN

Ízek, látkép és kulinária a Tabán tetején! »

Ha Cegléd, akkor Monaco étterem

Ha Cegléd, akkor Monaco étterem

Ne féljünk az ismeretlentől!

A néhány hónapja alapjaiban megújuló Monaco Étterem Ruprecht László kreatív séffel mutatta meg az eldugott mezővárosnak, hogy van helyük a gasztropalettán. »

Első benyomás:<br>Ciao Pizzeria & Rosticceria

Első benyomás:
Ciao Pizzeria & Rosticceria

Első benyomás - olaszt tankolni

„Menjünk ebédelni az olaszhoz, a benzinkútra!” Egyre gyakrabban mondják ezt nekem pécsi ismerőseim, ha találkozni szeretnék velük. Elmentem. Ebédelni, vacsorázni, sőt még reggelizni is. »

Első bnyomás: <br>Ramenka

Első bnyomás:
Ramenka

Japán csillapító a Kazinczyra

A Ramenka szellemi és fizikai regenerálódásra való, amikor egy kis rendezettség és egy tál húsleves életmentő lehet. »

Első benyomás: <br>Balkán Bisztró

Első benyomás:
Balkán Bisztró

Ha azt hitted eddig, hogy a Montenegrói Gurman a délszláv gasztronómia hazai bástyája, akkor ülj fel a vonatra és látogass el a Balkán Bisztróba. »

Első benyomás: <br>Kanpai Izakaya

Első benyomás:
Kanpai Izakaya

Valóságos kis ékszerdoboz ez a körúti, lampionos, világos érzetű, szelíden modern bisztró. »

Teszt: Olimpia

Teszt: Olimpia

Ádám Csaba kivételes arányérzékkel komponálja a tányérjait, minden elem a látványon túl ínyenc funkcióval bír és szerencsére nem fél a valódi ízektől, nem butít, nem herél. »

Sörmustra

Sörmustra

Cikkek, receptek. Mindent a sörről. »

Bock Bisztró
Szigorúan magyaros

Az egykor patinás , ma már inkább lepattant Nagykörúton egészen biztosan nem lehet ennél jobbat enni. Elegáns, de nem feszengős, magas beltér, nagy ablakok. a névadóhoz méltóan a bort, de még a parafadugókat is dekorációs elemként használó berendezés nagypolgári, európai érzetet kelt.

Bíró Lajos, séf
Bíró Lajos, séf |Bianca Otero

Bíró Lajos
Csak szeretni lehet. Egyike azon keveseknek, aki nemcsak főztjével, hanem személyiségével is elvarázsolja vendégeit. Humora és jókedve mind a Bock Bisztró hangulatában, mind magukban a – gyakran játékossággal és fricskával kigondolt – ételekben is tükröződik.

A konyha azonban szigorúan magyaros, amit már az üdvözlőként az asztalra kerülő mangalicazsír is garantál. Jó minőségű, ropogós, szellős kenyér is érkezik hozzá. Egyik előételünk a hely klasszikusa, a kolbászos lecsó piros lábasban. Igazi közhely éttermet azzal dicsérni, hogy úgy főz, ahogy a nagymamánk, mindazonáltal ez mégis több annál: idézet az aranykorból, ízelítő a tisztes szegénység mára öntudatossá szépített világából, bár az ízek valódiak, tündériek. A Bock a kis lábasos prezentációval eleve törekszik a vendég nosztalgikus érzelmi „húrjainak“ megpendítésére, és ez így van rendjén. Van, akinek a nagymamája kérés nélkül is tojással készítette a lecsót, ám a Bock nem ezt az utat választja, és így marad a kolbász és a paprika íze. Comfort food, ahogy az angol mondja, tehát olyan, amelyhez megnyugvást keresve mindig vissza lehet térni.

Mangalicazsír
Mangalicazsír | Bianca Otero

Másik előételünk, a hideg libamáj zsírjában gondolkodóba ejtő. Zsírban eltett, csinos darab sült libamájra számítunk, ám helyette zsírra tett libamájpástétom kerül az asztalra. A maga nemében jó – bár a zsír mennyisége, mai zsír ellenes világunkban gondot jelenthet, bár nehezen visszautasíthatóan ízletes.

Ökörpofa retro
Ökörpofa retro | F. Tóth Gábor

Az étkezés csúcspontja egyértelműen az ökörpofa retro fantázianevű fogás, amely nemcsak Budapest egyik legjobb gasztronómiai élménye, hanem nemzetközi mércével mérve is meggyőző. Az ételt leginkább egyfajta pörköltként lehetne leírni, ám néhány alapvető különbséggel a klasszikus fogáshoz képest. A lágy, enyhén zsíros, igen gazdag ízű húsdarab itt egyben érkezik, nem kockára aprítva, a köret pedig egyrészt velőscsontba töltve tálalt krumplipüré, másrészt hagymakockákkal kevert disznófüldarabok. Hibát találni benne lehetetlen, minden egyes eleme a szakma magabiztos ismeretéről árulkodik. Szintén nagyon jó a másik főétel, a sült kecskegida. A fogás az étlapon nem szerepel, aki biztosra akar menni, előre megrendeli. A Magyarországon sajnálatosan ritka hús elkészítése során semmit nem vesztett zsengeségéből, fokhagyma-alapú, mediterrán fűszerezése engedi érvényesülni jellegzetes ízét.

Hogyan készül az ökörpofa?
Bíró Lajos, séf: Kétféle technológiát használunk: hagyományos módon indítjuk el. Tolna megyéből tanultam el, ott úgy mondják, hogy „halas módra” készítik a pörköltöt. Úgy főzik, mint a halászlét: nincsen zsír, nincs lepirítva a hagyma, hanem belerakják a hozzávalókat a bográcsba, felöntik hideg vízzel, és úgy zubogtatják, ahogy az ember a tésztát főzi ki. Isteni pörkölt lesz belőle. Bevallom, kételkedtem, amikor először láttam, de aztán meg kellett hajolnom az eljárás előtt. Azóta rendszeresen alkalmazom. Így kezdjük az egészet, egy óra-másfél óráig főzzük, aztán leszűrjük. Beállítjuk a szaftot, és utána levákuumozzuk a húst. 75-80 fokon még negyven órát készül. A hús egyben van, de olyan vajpuha, hogy ha akarom, kanállal el tudom vágni. A malacfület azért adjuk mellé, hogy valami meghökkentő legyen rajta. Mi a polgárpukkasztást nagyon bírjuk.

A kacsanyelvről az a hír járja, hogy igen nehezen beszerezhető, ezért annál inkább jó hír, hogy újból étlapra került, mert ez amolyan Bock specialitásnak is nevezhető különlegesség. A folyamatosan változó étlapon felfedezem a zsenge karalábéval dúsított rizottót vargányás kacsanyelvvel. Ezt nem hagyhatom ki: a rizottó állagra kielégítő, kellemesen lédús, talán sósabb a kelleténél, de esküt nem tennék rá. A kacsanyelv hegyes, domború formájára aprított vargánya csak itt-ott, és leginkább az íze miatt különböztethető meg a nyelvtől, gyönyörűen olvadnak egymásba: igazi gasztronómiai kooperáció megvalósulásának lehetek tanúja.

A Bock kivételes a magyar gasztronómia dimbes-dombos lankáin, mert aránylag egyszerű, de annál inkább karakteres összetevőket és ízeket házias egyszerűséggel kombinál, de ugyanakkor az arányok, az ízek harmóniája igen csak rafináltan egészítik ki egymást. Az utóételnek rendelt négyféle sajt négyféle lekvárral sajnos az előzőekhez képest kevésbé izgalmas. A sajtok nem nyújtanak különösen kiemelkedőt, a lekvárok közül pedig akad olyan, amelynek az íze inkább bizarr, mint élvezhető. A Bock nem okoz csalódást. Elsőrangú étterem, erős ragaszkodással a hagyományokhoz.

A tesztelés időpontja: 2009. május . A kritika az étterem akkori teljesítményét értékeli , amely azóta változhatott.


Címkék: TOP100 2009, Bock Bisztró, Bíró Lajos

« Vissza a TESZTEK rovatba.
Típus:   étterem   bisztró
Konyha nemzetisége, stílusa:  magyar,  nemzetközi
Tel.:  +36 1 321 0340
Nyitva:
   H-Szo:  12:00-24:00
Cím: 1073 Budapest, Erzsébet körút 43-49.
3 hozzászólás galéria
Olvasói értékelés
31 szavazat alapján ratingkep

Árfekvés : pricekep

14.5


1 hozzászólás
Rendezés időrend, hasznosság szerint
1. bbl
11/18 - 09:03:06

Egy kicsit elfogult vagyok a Bock Bistroval kapcsolatban: talán a kedvenc éttermem a konyha választott irányvonala, a hely hangulata, a chef és a vérprofi felszolgálók miatt. Szombati ebédünk viszont - néhány közelmúltbéli látogatásunk tapasztalatával együtt - egy kicsit elbizonytalanított - még soha ennyit nem is piszmogtam az ételválasztással. A "szigorúan magyaros" vonal a nyitás utáni első években nem uralkodott ennyire markánsan - kevesebb volt pl a belsőség és a meghökkentés; nekem harmónikusabbnak tűntek a fogások.
Az obligát nyitó tepertős zsír kihagyhatatlan (a társaság fele itt már jól is lakik). A sütőtökrémleves kicsit vékony, a "betét" alma és gesztenye határeset, de a hozzá tálalt rántot véreshurka jól egészíti ki. A tojásos lecsóval töltött óriás ravioli inkább szép, mint különleges, de a lecsó még mindig a hely egyik erőssége. A tejes malacdekli hibátlan, de semmi különös. Budapest bélszín újszerűen: szemet gyünyörködtető tálalás, de a végeredmény kicsit "sok": ízletes bélszinszeletek, haragoszöld (kicsit édes) borsópüré, rajta szokatlanul hideg libamáj, a tányér közepén lecsó. A köret szerintem tévedés: kicsit zsíros burgonyachips; így együtt kb 4500 kalória...A deszertnek már nem jutott hely.

hasznos (678) | haszontalan (655) | sértő
Oldalak: 1

A végzet asszonya a konyhában!

Provokatív, szexi svéd szakácskönyv - azaz ne kelljen olyan gyakran elválni ágytól és asztaltól.

A végzet asszonya a konyhában!

Ha most nálunk rendeli meg, akkor 5990 forint helyett 4490 forintért kapja meg a reprezentatív albumot. »

Rendelje meg a Larousse enciklopédia új kiadását kedvezménnyel!

Rendelje meg a Larousse enciklopédia új kiadását kedvezménnyel!

Újra kapható a Larousse Gasztronomia Lexikon. Nálunk 24 900 Ft helyett most 19 900 Ft-ért rendelheti meg! »

Top 10 levesbár

Top 10 levesbár

Hűtenek-fűtenek, egyre több van belőlük és szerencsére köztük sok-sok jó. Kedvenc budapesti levesbárjaink. »

Portugál karácsonyi fánkok

Portugál karácsonyi fánkok

Selectfood készítette

Portugáliában a karácsonyi édességek között szinte minden asztalon megtalálhatóak ezek a sült sütőtökös fánkocskák. Van ahol portóis-cukros öntettel öntik őket nyakon, de Selectfood most egy egyszerűbb változat mellett tette le a voksát. »

Passió<br>karamellás-<br>pisztácia<br>pralinés <br>bonbon

Passió
karamellás-
pisztácia
pralinés
bonbon

Praliné Paradicsom receptje

A kétrétegű töltött bonbon igazi játék a színekkel és a textúrákkal. »

Málnatorta

Málnatorta

Desszert.Neked receptje

Korponai Péter és Borszéki-Ékes Beatrix feljött a Balzac utcás szuterénből, és a napokban nyílt Paulay Ede utcai helyüket látva, most már valójában értjük, hogy mi a különbség egy cukrászda és egy desszertműhely között. Tortában is erősek. »

Garnéla

Garnéla

ötfűszeres édesburgonyapürével, gyömbérhabbal, szezámmagos szójaszószmorzsával és csilis mangóval - Mandula Sarok készítette

Majdnem fél éve nem láttunk Mandula Saroktól receptet, ami azért igazi szívfájdalom, mert - az írást szintén hanyagoló Kísérleti Konyha mellett - az egyik legnívósabb gasztro netes naplóról van szó. Hauser-Szabó Noémi (merthogy így hívják a blog elkövetőjét) stílszerűen tér vissza. »

Michael Gibney

Michael Gibney

Michael Gibney amerikai séf első könyve - Sous Chef-24 óra a konyha frontvonalán - idén áprilisban jelent meg, és már magyarul is olvasható. A könyvről, a szakma szeretetéről és a végtelen munkáról beszélgettünk a séffel. »

Pesti István

Pesti István

Tantit visz a táncba

Brunóék összecsomagoltak és távoztak a Hegyvidék Központból. Helyükre Tanti érkezett, akit Pesti István fog karon. »

Étteremkalauzok

Étteremkalauzok

Michelin és Gault Millau

Az anekdota szerint a Relais de Poquerolles étterem séfje 1958-ban öngyilkosságot követett el, amikor elvesztette Michelin csillagait. A történet annyira drámai és egyben szívszorongató, hogy senkinek nem jutott eszébe megkérdőjelezni, pedig igazából semmi ilyesmi nem történt. »

Mokkakávé

Mokkakávé

Mosógépek inspirálták a kéváéfőző tervezőjét. »

Értékelési szempontok    |    Impresszum    |    Médiaajánlat    |    Kapcsolat    |    Adatkezelési elveink