Bejelentkezés  |  Regisztráció   |   Hirlevél      

Első benyomás: <br>Mjam

Első benyomás:
Mjam

Felettünk a dombtetőn templom magasodik, a kertben fügefák nőnek, a konyhán vidámság, kreativitás, boldogság. Festői környezet, eltalált ízek, üde, friss és jó energiák, kedves kiszolgálás - ide még biztosan visszajövünk. »

Első benyomás: <br>Kozmosz

Első benyomás:
Kozmosz

Milyen a vegán street food? A Kozmosz mutatja. »

Első benyomás: <br>Baraka

Első benyomás:
Baraka

Újranyitott a Baraka a Dorottya utcai Dorottya Palace-ban. Ez már a harmadik lokáció. Jobb helyen nem is lehetne. Remélem véglegesen hazatalált. »

Első benyomás: <br>Spaletta

Első benyomás:
Spaletta

Érdekes köröket ír néha az élet. Kecskemét központjában áll egy több mint százéves ház, ami a múlt század elején sördepóként üzemelt. Aztán volt ez is, az is. Pár hónapja visszatalált önmagához. »

Első benyomás: <br>Zeller

Első benyomás:
Zeller

Jó, hogy van egy ilyen igazi szeretettel, őszinte lelkesedéssel, átlagon felüli kulináris hozzáértéssel menedzselt hely a városban, annak is egy elég meglepő pontján. Bátorság, kitartás, önbizalom mindezek megtérülni látszanak. Brávó. »

Első benyomás: <br>Végállomás Bistorant

Első benyomás:
Végállomás Bistorant

A Végállomás Bistorant rajta van a helyes vágányon. Tudás, szenvedély, megfelelő alapanyagok, technikai tudás megléte - ezekre nem lehet panasz. Még több bátorsággal az országos mezőnyben is előrébb törhetne. »

Első benyomás: <br>Fricska

Első benyomás:
Fricska

Már régóta váratott magára egy figyelmeztető fricska a jóllakottan megállapodott, babérjaikon trónoló önelégült magyar vendéglősökre, egy ébresztő fricska, nem agresszív, nem tolakodó, de azért csípős fricska, hogy ébresztő hölgyeim és uraim: van még min javítani, van még mit tanulni. »

Sörmustra

Sörmustra

Cikkek, receptek. Mindent a sörről. »

Bock Bisztró
Szigorúan magyaros

Az egykor patinás , ma már inkább lepattant Nagykörúton egészen biztosan nem lehet ennél jobbat enni. Elegáns, de nem feszengős, magas beltér, nagy ablakok. a névadóhoz méltóan a bort, de még a parafadugókat is dekorációs elemként használó berendezés nagypolgári, európai érzetet kelt.

Bíró Lajos, séf
Bíró Lajos, séf |Bianca Otero

Bíró Lajos
Csak szeretni lehet. Egyike azon keveseknek, aki nemcsak főztjével, hanem személyiségével is elvarázsolja vendégeit. Humora és jókedve mind a Bock Bisztró hangulatában, mind magukban a – gyakran játékossággal és fricskával kigondolt – ételekben is tükröződik.

A konyha azonban szigorúan magyaros, amit már az üdvözlőként az asztalra kerülő mangalicazsír is garantál. Jó minőségű, ropogós, szellős kenyér is érkezik hozzá. Egyik előételünk a hely klasszikusa, a kolbászos lecsó piros lábasban. Igazi közhely éttermet azzal dicsérni, hogy úgy főz, ahogy a nagymamánk, mindazonáltal ez mégis több annál: idézet az aranykorból, ízelítő a tisztes szegénység mára öntudatossá szépített világából, bár az ízek valódiak, tündériek. A Bock a kis lábasos prezentációval eleve törekszik a vendég nosztalgikus érzelmi „húrjainak“ megpendítésére, és ez így van rendjén. Van, akinek a nagymamája kérés nélkül is tojással készítette a lecsót, ám a Bock nem ezt az utat választja, és így marad a kolbász és a paprika íze. Comfort food, ahogy az angol mondja, tehát olyan, amelyhez megnyugvást keresve mindig vissza lehet térni.

Mangalicazsír
Mangalicazsír | Bianca Otero

Másik előételünk, a hideg libamáj zsírjában gondolkodóba ejtő. Zsírban eltett, csinos darab sült libamájra számítunk, ám helyette zsírra tett libamájpástétom kerül az asztalra. A maga nemében jó – bár a zsír mennyisége, mai zsír ellenes világunkban gondot jelenthet, bár nehezen visszautasíthatóan ízletes.

Ökörpofa retro
Ökörpofa retro | F. Tóth Gábor

Az étkezés csúcspontja egyértelműen az ökörpofa retro fantázianevű fogás, amely nemcsak Budapest egyik legjobb gasztronómiai élménye, hanem nemzetközi mércével mérve is meggyőző. Az ételt leginkább egyfajta pörköltként lehetne leírni, ám néhány alapvető különbséggel a klasszikus fogáshoz képest. A lágy, enyhén zsíros, igen gazdag ízű húsdarab itt egyben érkezik, nem kockára aprítva, a köret pedig egyrészt velőscsontba töltve tálalt krumplipüré, másrészt hagymakockákkal kevert disznófüldarabok. Hibát találni benne lehetetlen, minden egyes eleme a szakma magabiztos ismeretéről árulkodik. Szintén nagyon jó a másik főétel, a sült kecskegida. A fogás az étlapon nem szerepel, aki biztosra akar menni, előre megrendeli. A Magyarországon sajnálatosan ritka hús elkészítése során semmit nem vesztett zsengeségéből, fokhagyma-alapú, mediterrán fűszerezése engedi érvényesülni jellegzetes ízét.

Hogyan készül az ökörpofa?
Bíró Lajos, séf: Kétféle technológiát használunk: hagyományos módon indítjuk el. Tolna megyéből tanultam el, ott úgy mondják, hogy „halas módra” készítik a pörköltöt. Úgy főzik, mint a halászlét: nincsen zsír, nincs lepirítva a hagyma, hanem belerakják a hozzávalókat a bográcsba, felöntik hideg vízzel, és úgy zubogtatják, ahogy az ember a tésztát főzi ki. Isteni pörkölt lesz belőle. Bevallom, kételkedtem, amikor először láttam, de aztán meg kellett hajolnom az eljárás előtt. Azóta rendszeresen alkalmazom. Így kezdjük az egészet, egy óra-másfél óráig főzzük, aztán leszűrjük. Beállítjuk a szaftot, és utána levákuumozzuk a húst. 75-80 fokon még negyven órát készül. A hús egyben van, de olyan vajpuha, hogy ha akarom, kanállal el tudom vágni. A malacfület azért adjuk mellé, hogy valami meghökkentő legyen rajta. Mi a polgárpukkasztást nagyon bírjuk.

A kacsanyelvről az a hír járja, hogy igen nehezen beszerezhető, ezért annál inkább jó hír, hogy újból étlapra került, mert ez amolyan Bock specialitásnak is nevezhető különlegesség. A folyamatosan változó étlapon felfedezem a zsenge karalábéval dúsított rizottót vargányás kacsanyelvvel. Ezt nem hagyhatom ki: a rizottó állagra kielégítő, kellemesen lédús, talán sósabb a kelleténél, de esküt nem tennék rá. A kacsanyelv hegyes, domború formájára aprított vargánya csak itt-ott, és leginkább az íze miatt különböztethető meg a nyelvtől, gyönyörűen olvadnak egymásba: igazi gasztronómiai kooperáció megvalósulásának lehetek tanúja.

A Bock kivételes a magyar gasztronómia dimbes-dombos lankáin, mert aránylag egyszerű, de annál inkább karakteres összetevőket és ízeket házias egyszerűséggel kombinál, de ugyanakkor az arányok, az ízek harmóniája igen csak rafináltan egészítik ki egymást. Az utóételnek rendelt négyféle sajt négyféle lekvárral sajnos az előzőekhez képest kevésbé izgalmas. A sajtok nem nyújtanak különösen kiemelkedőt, a lekvárok közül pedig akad olyan, amelynek az íze inkább bizarr, mint élvezhető. A Bock nem okoz csalódást. Elsőrangú étterem, erős ragaszkodással a hagyományokhoz.

A tesztelés időpontja: 2009. május . A kritika az étterem akkori teljesítményét értékeli , amely azóta változhatott.


Címkék: TOP100 2009, Bock Bisztró, Bíró Lajos

« Vissza a TESZTEK rovatba.
Típus:   étterem   bisztró
Konyha nemzetisége, stílusa:  magyar,  nemzetközi
Tel.:  +36 1 321 0340
Nyitva:
   H-Szo:  12:00-24:00
Cím: 1073 Budapest, Erzsébet körút 43-49.
3 hozzászólás galéria
Olvasói értékelés
31 szavazat alapján ratingkep

Árfekvés : pricekep

14.5


1 hozzászólás
Rendezés időrend, hasznosság szerint
1. bbl
11/18 - 09:03:06

Egy kicsit elfogult vagyok a Bock Bistroval kapcsolatban: talán a kedvenc éttermem a konyha választott irányvonala, a hely hangulata, a chef és a vérprofi felszolgálók miatt. Szombati ebédünk viszont - néhány közelmúltbéli látogatásunk tapasztalatával együtt - egy kicsit elbizonytalanított - még soha ennyit nem is piszmogtam az ételválasztással. A "szigorúan magyaros" vonal a nyitás utáni első években nem uralkodott ennyire markánsan - kevesebb volt pl a belsőség és a meghökkentés; nekem harmónikusabbnak tűntek a fogások.
Az obligát nyitó tepertős zsír kihagyhatatlan (a társaság fele itt már jól is lakik). A sütőtökrémleves kicsit vékony, a "betét" alma és gesztenye határeset, de a hozzá tálalt rántot véreshurka jól egészíti ki. A tojásos lecsóval töltött óriás ravioli inkább szép, mint különleges, de a lecsó még mindig a hely egyik erőssége. A tejes malacdekli hibátlan, de semmi különös. Budapest bélszín újszerűen: szemet gyünyörködtető tálalás, de a végeredmény kicsit "sok": ízletes bélszinszeletek, haragoszöld (kicsit édes) borsópüré, rajta szokatlanul hideg libamáj, a tányér közepén lecsó. A köret szerintem tévedés: kicsit zsíros burgonyachips; így együtt kb 4500 kalória...A deszertnek már nem jutott hely.

hasznos (833) | haszontalan (814) | sértő
Oldalak: 1

Rendelje meg a Larousse enciklopédia új kiadását kedvezménnyel!

Rendelje meg a Larousse enciklopédia új kiadását kedvezménnyel!

Újra kapható a Larousse Gasztronomia Lexikon. Nálunk 24 900 Ft helyett most 19 900 Ft-ért rendelheti meg! »

Top 10 torta Budapesten

Top 10 torta Budapesten

De hol lehet a legfinomabbakhoz hozzájutni? Erre kerestük a választ. »

Oreo tőkehal-<br>májas <br>zsidótojással

Oreo tőkehal-
májas
zsidótojással

Rosenstein étterem receptje

Rosenstein Robi nemrég New Yorkban csavargott, szívta, csak úgy szívta magába az inspirációt. A Gourmet Fesztiválon például Oreo tőkehalmájas zsidótojással „izmozott”. Sokan tömték. Így készítik. »

Algás uborkaszörp

Algás uborkaszörp

Wolf András és Fekete Antonio (Salon) receptje

Ugyan nem sültünk meg az idei Gourmet Fesztiválon, de így is nagyon jól esett a Salon itala. »

Csomós András

Csomós András

Csomós András az IKON-ban megtanulta, hogy illik óvatosan közelíteni a vendégekhez. Nem rohan ajtóstul a házba, nem akar gyorsan „népnevelni”, ellenben a humort, na, azt fontosnak tartja. A miskolci Dűlőben többek között ezzel szoktatja a vendéget a jóra. »

Értékelési szempontok    |    Impresszum    |    Médiaajánlat    |    Kapcsolat    |    Adatkezelési elveink