Bejelentkezés  |  Regisztráció   |   Hirlevél      

Görög Sunday Brunch

Görög Sunday Brunch

ARAZ lakoma

Októbertől visszatér a közkedvelt Sunday Brunch, minden hónapban megújuló tematikával, korlátlan ételfogyasztással, valamint ingyenes tetőkerti wellness-belépővel! Októberben Görögország ízeit kóstolhatják meg a hozzánk betérő vendégek, egy kellemes vasárnapi ebéd keretében, az ARAZ luxuskörnyezetében. »

Nyiss a világ ízeire és önmagadra!

Nyiss a világ ízeire és önmagadra!

Október 1-én indul a GasztroWerk

Startupok, vadiúj hazai és nemzetközi ízek, friss trendek - a 8. alkalommal induló GasztroWerk legújabb programjában minden szerepel, ami finom, eredeti és közösségi. A Werk Akadémia egyedülálló programja 2010 óta a progresszív hazai és nemzetközi gasztronómiai törekvések élményműhelye, civilek és profik, ínyencek és gasztrovállalkozók iránytűje a vendéglátás világában. »

Ezt a gasztro-koncert élményt nem szabad kihagyni!

Ezt a gasztro-koncert élményt nem szabad kihagyni!

A Budapest Bisztró legjobb fogásaival és egy különleges Váradi Roma Café esttel ünnepli második születésnapját.

A belváros magyaros bisztrója nagyszabású partyval ünnepli sikerének második évfordulóját. A születésnapi este különlegessége, hogy a téli időszakban stúdiómunkálataik miatt egyedül itt lép majd fel a Váradi Roma Café. Hamisítatlan, belsőséges bárhangulat és igazi örömzenélés várható, így a Budapest Bisztró törzsvendégei és a barátai mellett a Váradi Roma rajongók is igazi csemegére számíthatnak. »

Inspiráló harmónia

Inspiráló harmónia

Egy íz, amelyben benne van Richard Hennessy öröksége, közel 250 év tapasztalat, Cognac elsőrendű termővidékei és a ház páratlan borpárlat készlete. A Hennessy kivételes aromájú, harmonikus házasításait nemcsak a gourmet közönség kóstolja szívesen, de a kísérletező kedvű séfek is örömmel használják fel különleges fogások, desszertek elkészítésekor. A cognac ház ezért örömmel támogatja a legjobb éttermeket díjazó Hennessy-Dining Guide Év Étterme gálát és az időtálló értékek átemelését a kortárs gasztronómiába. »

Első benyomás: Ürömi Hütte

Első benyomás: Ürömi Hütte

Az eddig általunk meglátogatott hütték meg sem közelítették az Ürömi Hütte színvonalát. »

Első benyomás: Bontxo

Első benyomás: Bontxo

A Falk Miksa utcában, az antikvitások és régiségek utcájában található a bolttársaihoz képest is fiatal Bontxo, a baszk bisztró. »

Első benyomás: Zeller bisztró

Első benyomás: Zeller bisztró

Az Izabella-Jósika sarkon is van már egy „jó kis hely”. »

Első benyomás: La Perle Noire

Első benyomás: La Perle Noire

Mit tud a „fekete gyöngy” néven anyakönyvezett étterem? »

Első benyomás: Sparhelt

Első benyomás: Sparhelt

A Sparhelt valóban egy modern, európai étterem, ahogy állítja magáról »

Első benyomás: Jókai bisztró

Első benyomás: Jókai bisztró

Gasztronómiai trendekre érzékeny, helyi szinten előremutató konyhával találkozhatunk a pécsi Jókai Bisztróban. »

Teszt: Schieszl

Teszt: Schieszl

Never brown in town…

Budakalászra mentünk bajor-sváb ételekkel töltekezni. »

Teszt: KNRDY

Teszt: KNRDY

A cél egyértelmű, ez legyen a város legszínvonalasabb húsétterme. »

Sörmustra

Sörmustra

Cikkek, receptek. Mindent a sörről. »

Bock Bisztró
Szigorúan magyaros

Az egykor patinás , ma már inkább lepattant Nagykörúton egészen biztosan nem lehet ennél jobbat enni. Elegáns, de nem feszengős, magas beltér, nagy ablakok. a névadóhoz méltóan a bort, de még a parafadugókat is dekorációs elemként használó berendezés nagypolgári, európai érzetet kelt.

Bíró Lajos, séf
Bíró Lajos, séf |Bianca Otero

Bíró Lajos
Csak szeretni lehet. Egyike azon keveseknek, aki nemcsak főztjével, hanem személyiségével is elvarázsolja vendégeit. Humora és jókedve mind a Bock Bisztró hangulatában, mind magukban a – gyakran játékossággal és fricskával kigondolt – ételekben is tükröződik.

A konyha azonban szigorúan magyaros, amit már az üdvözlőként az asztalra kerülő mangalicazsír is garantál. Jó minőségű, ropogós, szellős kenyér is érkezik hozzá. Egyik előételünk a hely klasszikusa, a kolbászos lecsó piros lábasban. Igazi közhely éttermet azzal dicsérni, hogy úgy főz, ahogy a nagymamánk, mindazonáltal ez mégis több annál: idézet az aranykorból, ízelítő a tisztes szegénység mára öntudatossá szépített világából, bár az ízek valódiak, tündériek. A Bock a kis lábasos prezentációval eleve törekszik a vendég nosztalgikus érzelmi „húrjainak“ megpendítésére, és ez így van rendjén. Van, akinek a nagymamája kérés nélkül is tojással készítette a lecsót, ám a Bock nem ezt az utat választja, és így marad a kolbász és a paprika íze. Comfort food, ahogy az angol mondja, tehát olyan, amelyhez megnyugvást keresve mindig vissza lehet térni.

Mangalicazsír
Mangalicazsír | Bianca Otero

Másik előételünk, a hideg libamáj zsírjában gondolkodóba ejtő. Zsírban eltett, csinos darab sült libamájra számítunk, ám helyette zsírra tett libamájpástétom kerül az asztalra. A maga nemében jó – bár a zsír mennyisége, mai zsír ellenes világunkban gondot jelenthet, bár nehezen visszautasíthatóan ízletes.

Ökörpofa retro
Ökörpofa retro | F. Tóth Gábor

Az étkezés csúcspontja egyértelműen az ökörpofa retro fantázianevű fogás, amely nemcsak Budapest egyik legjobb gasztronómiai élménye, hanem nemzetközi mércével mérve is meggyőző. Az ételt leginkább egyfajta pörköltként lehetne leírni, ám néhány alapvető különbséggel a klasszikus fogáshoz képest. A lágy, enyhén zsíros, igen gazdag ízű húsdarab itt egyben érkezik, nem kockára aprítva, a köret pedig egyrészt velőscsontba töltve tálalt krumplipüré, másrészt hagymakockákkal kevert disznófüldarabok. Hibát találni benne lehetetlen, minden egyes eleme a szakma magabiztos ismeretéről árulkodik. Szintén nagyon jó a másik főétel, a sült kecskegida. A fogás az étlapon nem szerepel, aki biztosra akar menni, előre megrendeli. A Magyarországon sajnálatosan ritka hús elkészítése során semmit nem vesztett zsengeségéből, fokhagyma-alapú, mediterrán fűszerezése engedi érvényesülni jellegzetes ízét.

Hogyan készül az ökörpofa?
Bíró Lajos, séf: Kétféle technológiát használunk: hagyományos módon indítjuk el. Tolna megyéből tanultam el, ott úgy mondják, hogy „halas módra” készítik a pörköltöt. Úgy főzik, mint a halászlét: nincsen zsír, nincs lepirítva a hagyma, hanem belerakják a hozzávalókat a bográcsba, felöntik hideg vízzel, és úgy zubogtatják, ahogy az ember a tésztát főzi ki. Isteni pörkölt lesz belőle. Bevallom, kételkedtem, amikor először láttam, de aztán meg kellett hajolnom az eljárás előtt. Azóta rendszeresen alkalmazom. Így kezdjük az egészet, egy óra-másfél óráig főzzük, aztán leszűrjük. Beállítjuk a szaftot, és utána levákuumozzuk a húst. 75-80 fokon még negyven órát készül. A hús egyben van, de olyan vajpuha, hogy ha akarom, kanállal el tudom vágni. A malacfület azért adjuk mellé, hogy valami meghökkentő legyen rajta. Mi a polgárpukkasztást nagyon bírjuk.

A kacsanyelvről az a hír járja, hogy igen nehezen beszerezhető, ezért annál inkább jó hír, hogy újból étlapra került, mert ez amolyan Bock specialitásnak is nevezhető különlegesség. A folyamatosan változó étlapon felfedezem a zsenge karalábéval dúsított rizottót vargányás kacsanyelvvel. Ezt nem hagyhatom ki: a rizottó állagra kielégítő, kellemesen lédús, talán sósabb a kelleténél, de esküt nem tennék rá. A kacsanyelv hegyes, domború formájára aprított vargánya csak itt-ott, és leginkább az íze miatt különböztethető meg a nyelvtől, gyönyörűen olvadnak egymásba: igazi gasztronómiai kooperáció megvalósulásának lehetek tanúja.

A Bock kivételes a magyar gasztronómia dimbes-dombos lankáin, mert aránylag egyszerű, de annál inkább karakteres összetevőket és ízeket házias egyszerűséggel kombinál, de ugyanakkor az arányok, az ízek harmóniája igen csak rafináltan egészítik ki egymást. Az utóételnek rendelt négyféle sajt négyféle lekvárral sajnos az előzőekhez képest kevésbé izgalmas. A sajtok nem nyújtanak különösen kiemelkedőt, a lekvárok közül pedig akad olyan, amelynek az íze inkább bizarr, mint élvezhető. A Bock nem okoz csalódást. Elsőrangú étterem, erős ragaszkodással a hagyományokhoz.

A tesztelés időpontja: 2009. május . A kritika az étterem akkori teljesítményét értékeli , amely azóta változhatott.


Címkék: TOP100 2009, Bock Bisztró, Bíró Lajos

« Vissza a TESZTEK rovatba.
Típus:   étterem   bisztró
Konyha nemzetisége, stílusa:  magyar,  nemzetközi
Tel.:  +36 1 321 0340
Nyitva:
   H-Szo:  12:00-24:00
Cím: 1073 Budapest, Erzsébet körút 43-49.
3 hozzászólás galéria
Olvasói értékelés
31 szavazat alapján ratingkep

Árfekvés : pricekep

14.5


1 hozzászólás
Rendezés időrend, hasznosság szerint
1. bbl
11/18 - 09:03:06

Egy kicsit elfogult vagyok a Bock Bistroval kapcsolatban: talán a kedvenc éttermem a konyha választott irányvonala, a hely hangulata, a chef és a vérprofi felszolgálók miatt. Szombati ebédünk viszont - néhány közelmúltbéli látogatásunk tapasztalatával együtt - egy kicsit elbizonytalanított - még soha ennyit nem is piszmogtam az ételválasztással. A "szigorúan magyaros" vonal a nyitás utáni első években nem uralkodott ennyire markánsan - kevesebb volt pl a belsőség és a meghökkentés; nekem harmónikusabbnak tűntek a fogások.
Az obligát nyitó tepertős zsír kihagyhatatlan (a társaság fele itt már jól is lakik). A sütőtökrémleves kicsit vékony, a "betét" alma és gesztenye határeset, de a hozzá tálalt rántot véreshurka jól egészíti ki. A tojásos lecsóval töltött óriás ravioli inkább szép, mint különleges, de a lecsó még mindig a hely egyik erőssége. A tejes malacdekli hibátlan, de semmi különös. Budapest bélszín újszerűen: szemet gyünyörködtető tálalás, de a végeredmény kicsit "sok": ízletes bélszinszeletek, haragoszöld (kicsit édes) borsópüré, rajta szokatlanul hideg libamáj, a tányér közepén lecsó. A köret szerintem tévedés: kicsit zsíros burgonyachips; így együtt kb 4500 kalória...A deszertnek már nem jutott hely.

hasznos (612) | haszontalan (583) | sértő
Oldalak: 1

A végzet asszonya a konyhában!

Provokatív, szexi svéd szakácskönyv - azaz ne kelljen olyan gyakran elválni ágytól és asztaltól.

A végzet asszonya a konyhában!

Ha most nálunk rendeli meg, akkor 5990 forint helyett 4490 forintért kapja meg a reprezentatív albumot. »

Rendelje meg a Larousse enciklopédia új kiadását kedvezménnyel!

Rendelje meg a Larousse enciklopédia új kiadását kedvezménnyel!

Újra kapható a Larousse Gasztronomia Lexikon. Nálunk 24 900 Ft helyett most 19 900 Ft-ért rendelheti meg! »

Top 10 torta Budapesten

Top 10 torta Budapesten

Legyen egy cukrászda kicsi vagy nagy, régi vagy új, torta egészen biztos, hogy bármelyikben kapható. De hol lehet a legfinomabbakhoz hozzájutni? Erre kerestük a választ. »

Ánizsmagos zöldborsó-<br>főzelék füstölt kacsamellel

Ánizsmagos zöldborsó-
főzelék füstölt kacsamellel

A Street Food Show-n is lehet kóstolni

Ilyen is lehet a zöldborsófőzelék. Sinkó Borit, a Hokedli tulajdonosát Krúdy ihlette. »

Galambmell karalábé-<br>krémmel és sós citrommal

Galambmell karalábé-
krémmel és sós citrommal

Mizsei János (Mák Bisztró) receptje

»

Molnár Gábor

Molnár Gábor

"Egy ilyen megmérettetésnek az ember úgy indulni neki, hogy megnyeri. Nem lehet másképp." »

À La Nage

À La Nage

Larousse Gasztronómiai Lexikon szócikke

Ízesített főzőlé [court-bouillon], ebben főzik a kagylót vagy rákféléket (fésűkagylót, folyami rákot, langusztát vagy a kisebb homárt), ha elkészült, az ízlés szerint fűszerezett főzőlében melegen vagy hidegen tálalják (lehet tejszínnel is gazdagítani): ezt a tálalást nevezik „à la nage”-nak. »

Értékelési szempontok    |    Impresszum    |    Médiaajánlat    |    Kapcsolat    |    Adatkezelési elveink