Bejelentkezés  |  Regisztráció   |   Hirlevél      

Ha Cegléd, akkor Monaco étterem

Ha Cegléd, akkor Monaco étterem

Ne féljünk az ismeretlentől!

A néhány hónapja alapjaiban megújuló Monaco Étterem Ruprecht László kreatív séffel mutatta meg az eldugott mezővárosnak, hogy van helyük a gasztropalettán. »

Teszt: <br>Salon

Teszt:
Salon

Néhány jól komponált tányéron tárulkozott fel előttünk a nyugatba integrált üdítő kelet szelleme. Új étlap a Salon-ban. »

Első benyomás: <br>Kanpai Izakaya

Első benyomás:
Kanpai Izakaya

Valóságos kis ékszerdoboz ez a körúti, lampionos, világos érzetű, szelíden modern bisztró. »

Első benyomás:<br> Gótika

Első benyomás:
Gótika

A Szentháromság téren valóban hiánypótló - saját önmeghatározásuk szerint - gasztrokocsma, ételbár nyílt a napokban? »

Teszt: Olimpia

Teszt: Olimpia

Ádám Csaba kivételes arányérzékkel komponálja a tányérjait, minden elem a látványon túl ínyenc funkcióval bír és szerencsére nem fél a valódi ízektől, nem butít, nem herél. »

Első benyomás: <br>Konyha

Első benyomás:
Konyha

Godot már nincs itt, s vélhetően nem is lesz. Ám Ilja Volkovnak, Moravcsik Bélának és Fecske Fanninak köszönhetően viszont van helyette étterem. »

Első benyomás: <br>Olivola

Első benyomás:
Olivola

Kis mediterrán sziget Kecskemét belvárosában, a gyönyörűen felújított Rákóczi úton. Igazi olasz paradicsom ez, kiváló, érett és zamatos, melyet meglágyít egy csepp olívaolaj, és megbolondít a bazsalikom illata. »

Sörmustra

Sörmustra

Cikkek, receptek. Mindent a sörről. »

Menza

Több mint retro ez a hely. Ilyen érzés fog el, ahogy a Tisza-cipős felszolgálók a fröccsöntött műanyag térbe tessékelnek a narancssárga és barna-szürke árnyalatok közé.

Menza
Menza

Ebédidőben tömve a hely, a vendégkör a lehető legheterogénebb. Akad itt alternatív, upscale, trendy, business, értelmiségi, turista és valódi menzások is. Kellemes zene kíséretében kezdem böngészni az étlapot. Heti ételajánlat is felvonul – random kombinációja a hetvenes-nyolcvanas évek korántsem korszerűnek és forradalminak nevezhető ételeinek, kiegészítve néhány kísérletező jellegű fogással. Ezért mindkét irányultságból rendelek.

Előételnek több jó hangzású leves közül is választanék, mint például fokhagymaleves sajtos-tejfölös lángossal vagy marhafazék, de én – számomra is érthetetlen oknál fogva – a menza reformoldalát szeretném megismerni, és egy savanyúkáposzta-krémleves füstölt pisztránggal című posztmodern opuszt rendelek a reform jegyében. A leves pontosan olyan, amilyennek nem akartam elképzelni: gyakorlatilag egy összeturmixolt székelykáposzta sűrű leve, amely állagra silány, a benne felvonultatott füstölt pisztrángok pedig szépen főzöttek, de túl sósak. Persze lehetne mondani, hogy ne tessék panaszkodni, mert ami füstölt az sós, de tessék kérem azt beleszámítani a kompozíció ízesítésébe úgy, hogy ne ragadjon össze tőle a vendég szája. Kiengesztelésképpen megkóstolok egy fácánerőlevest, amely sokkal jobbra sikeredett, színében, ízében is kellemes, bár több fácán és hosszabb főzés előnyére vált volna.

Főételnek a régi szép (?) idők egyik bombabiztos klasszikusát választom: csirkemell óvári módon rizibizivel. Az „óvári“ igen érdekes koncepció. Végy egy csirkemellet vagy valamilyen amúgy nem túl szaftos húst és javítsd fel egy kevés gombaszotival (pirított-párolt gombával), sonkával és sajttal. Minőségi alapanyagokat feltételezve egyáltalán nem rossz kombináció, ismerünk hasonlót más országok konyhájából is. A Menzában is sikeres a kivitelezés, az egyszerű sampinyon gomba nem túl karakteres íze ellenére kellemesen szaftos, de a sonka nagyon gyenge minőségű, halovány, ízetlen feldolgozóipari termék, a sajt pedig sima trappista. A csirkemell szerencsére nem száradt ki, egész szaftos, de alulízesített, a són kívül nem sok mindent látott. Ha onnan nézem, hogy milyen volt a boldog békeidőkben, akkor kielégítő, ha innen nézem, hogy 2009 van és kéne már egy konyhai rendszerváltás is, akkor elégtelen. A rizibizi nem okoz csalódást, ugyanolyan pergős és ugyanolyan mirelit borsós mint régen, de legalább meleg és sós.

Kiegyensúlyozott véleményformálásom érdekében egy lasagne-t is megkóstolok, de ez sajnos nem más, mint egy túlfőtt, talán félig-házi(as) laptésztával bőkezűen telerakott tál, paradicsomos raguval kiegészítve, viszont forrón. Desszertnek egy elronthatatlan mákos gubára szavazok. Krémes vaníliaöntettel bőségesen kísérve érkezik három hatalmas gombóc guba, amelyek kellően szaftosak, mákosak, édesek és minden rendben van velük. Kifejezetten élvezetes befejezés. A felszolgálás gyors és udvarias. Az étlapon szereplő ételsor önmagában sem drága, de a napi menü minden nap más kínálattal jelentkező két fogása 890 forintért az abszolút megengedhető kategóriába tartozik.

A Menza kiváló lehet olyan alkalmakra, amikor majdnem mindegy, mit eszünk, mert úgyse arra figyelünk, csak legyen trendi és olcsó.

A tesztelés időpontja: 2009. május . A kritika az étterem akkori teljesítményét értékeli , amely azóta változhatott.


Címkék: Menza

« Vissza a TESZTEK rovatba.
Típus:   étterem   kávézó
Konyha nemzetisége, stílusa:  magyar,  nemzetközi
Tel.:  +36 1 413 1482
Nyitva:
   H-V:  10:00-24:00
Cím: 1061 Budapest, Liszt Ferenc tér 2.
0 hozzászólás galéria
Olvasói értékelés
10 szavazat alapján ratingkep

Árfekvés : pricekep


10 hozzászólás
Rendezés időrend, hasznosság szerint
10. jég
06/16 - 11:47:29

Néhány hete voltam a Menzában először (június elején én is, amikor ezt a teszt készült) és menüt kértem. Egy igazi MOSLÉKOT hoztak ki, hozzá se tudtam nyúlni, az asztaltársaságom kedvéért megkóstoltam és rettenetes volt. Nagyon éhes voltam, azt hittem bármit meg tudok enni, de ebből képtelen voltam még egy falatot enni. Annyira lebénultam, hogy nem is reklamáltam csak amikor elvitték a szinte érintetlen tányért akkor mondtam, hogy "teljesen ehetetlen volt" még megkérdezte a pincér, hogy "miért?" miközben jól láttuk, hogy a szomszédos asztaloktól is ugyanezt az ételt hasonló állapotban vitték el. Mondtam, hogy miért: gyakorlatilag ehetetlenre főzött "sült csirke" ami tocsogott az undorító mennyiségű pirosas olajban, valamint vízzé főzött krumpli volt mellé.
Kijelenthetem, hogy ilyen undorító ételt még soha nem tettek elém étteremben. Viszont a főpincér személyesen odajött és elnézést kért, sőt próbált kiengesztelni ingyen desszerttel, de nem bírtam rávenni magam, hogy bármit is kérjek erről a konyháról.

Én többé biztos, hogy nem megyek vissza a Menzába és ajánlom másnak is, hogy ne tegye, mert teljesen gáz a hely és már rég nem trendi.

hasznos (797) | haszontalan (742) | sértő
9. Hapci
06/15 - 11:33:04

Miért? Szívós vagyok és éhes voltam, megettem. Egy kriminálisan víznemű és agyonsózott fokhagyma (tubusos) krémlevest is lenyomtam előtte, utána meg egy közepes somlóit, flakonos öntettel. A csinos, barna pincérlány közben kedvesen letegezett.
Ha sokat járnánk oda, talán lenne pénzük normális alapanyagokat venni és alkalmazni a konyhán egy szakácsot. Ennyit te is megtehetsz a honi gasztronómiáért!
Ezért bátorkodtam ajánlani a dolgot. :)))

hasznos (805) | haszontalan (698) | sértő
8. slacó
06/15 - 00:34:07

Hapci! Szörnyű lehetett, de legalább ne ajánld nekünk! : -))

hasznos (875) | haszontalan (856) | sértő
7. Hapci
06/14 - 20:45:58

Időközben sikerült a valamikori Bodega kajáihoz foghatóan rosszat vacsorálnom: Tabáni Kakas. Meg kellene kóstolnotok pl. a Vadász ragu c. kompozíciójukat: negyedkörömnyi kukába való nyesedékek és többhete punnyadt gombák macskakajára hajazó állagú kis halomban, reciklált gulyáslevestócsa közepén, átázott mirelit krokettek társaságában. :)
Broáf...

hasznos (842) | haszontalan (729) | sértő
06/14 - 10:38:00

A Menza kizárólag az üzleti tervet hozza, de azt minden áron. Ami az ételt illeti nem éri el a valamikori menzák színvonalát sem. Igazi felfuvalkodott, körömcipős, haspólós, gianfrancoferrés törökpapucsorrú cipős, hamis drágaórás kivagyi turistavakító üzleti vállalkozás, ami történetesen ételeket ad el az ízlés nélküli tömegnek, mint a Váci utcai diszkont gulyás lehúzók.
A Bodega sosem volt étterem, nem érdemes róla még ennyit sem leírni, mint, amit itt ráfecséreltünk. Az is csak megélhetési hakni volt, minden esély nélkül. Ha a Liszt F. téren lett volna, annyira, mint a Menza biztos ment volna...

hasznos (848) | haszontalan (764) | sértő
5. slacó
06/13 - 14:30:22

A Menza amit vállalt, viszonylag jól teljesíti.
La Bodega. Szűk 2 éves működésük alatt, kétszer voltunk ott. Nyitás után és tavaly ősszel. Már először is meglepődtünk, de gondoltuk adunk még egy esélyt. Mindkét esetben kimondták az étlap és a borok felét!! Az ételeket és a szervízt felesleges minősítenem..... Azóta is csak negatívumokat hallottam a helyről. Ilyen komolytalanul nem lehet éttermet üzemeltetni! Itt volt az ideje, hogy bezárjanak.

hasznos (991) | haszontalan (860) | sértő
4. steel
06/09 - 23:01:05

http://foodpolice.blogspot.com/2007/10/la-bottega-alternative-tapas.html

na látjátok, megmondtam volna előre. szörnyű gyenge volt már nyitás után is.

hasznos (963) | haszontalan (758) | sértő
3. Hapci
06/07 - 23:38:59

De, arról a La Bodegáról beszéltem. Ritkán mondok ilyet, de megérdemelték, ha bezártak. Évek óta nem ettem ilyen rosszat Budapesten.
A máktalan gubára azt mondta a pincér, várjak kicsit, szórnak rá mákot a konyhán. :)
Amilyen kekec vagyok, nem éltem a gáláns ajánlattal, mert a meglévő részek (vaníliapuding, vizes kifli, műtejszín) se tűntek emberi fogyasztásra alkalmasnak. Egyébként előtte már kaptunk egy romlott tapasimitációt, szóval desszertet igazán csak kalandvágyból rendeltem...

hasznos (980) | haszontalan (894) | sértő
06/07 - 22:15:14

Hapci, csak nem arról a La Bodegaról van szó ami már bezárt? Lehet, hogy pont a guba miatt. Mindenesetre sem így sem úgy nem volt mákjuk!

hasznos (863) | haszontalan (821) | sértő
1. Hapci
06/07 - 12:25:33

Könnyelmű dolog ilyet mondani, hogy elronthatatlan mákos guba. :)
Pár hete kaptam egy olyan mákos gubát, amiben nem volt mák (La Bodega). Azt hittem, rosszul látok. Később megpróbáltam a pincérrel kihívatni a szakácsot a konyhából, de nem jött elő...

hasznos (880) | haszontalan (811) | sértő
Oldalak: 1

A végzet asszonya a konyhában!

Provokatív, szexi svéd szakácskönyv - azaz ne kelljen olyan gyakran elválni ágytól és asztaltól.

A végzet asszonya a konyhában!

Ha most nálunk rendeli meg, akkor 5990 forint helyett 4490 forintért kapja meg a reprezentatív albumot. »

Rendelje meg a Larousse enciklopédia új kiadását kedvezménnyel!

Rendelje meg a Larousse enciklopédia új kiadását kedvezménnyel!

Újra kapható a Larousse Gasztronomia Lexikon. Nálunk 24 900 Ft helyett most 19 900 Ft-ért rendelheti meg! »

Top 10 levesbár

Top 10 levesbár

Hűtenek-fűtenek, egyre több van belőlük és szerencsére köztük sok-sok jó. Kedvenc budapesti levesbárjaink. »

Libahotdog

Libahotdog

Rosenstein étterem készítette

Egy olaszországi út ihlette a Rosenstein ételét. Toscanában beleshettünk egy hentes konyhájába, ő mutatta meg, hogyan is készül az autentikus salciccia. Az étterem csak a húst módosította libára. »

Osztriga<br>szószos <br>pak choi saláta <br>gyömbérrel

Osztriga
szószos
pak choi saláta
gyömbérrel

Fodrász, ruhatervező, dizájner, kurátor, képzőművész – a Menü című, napokban megjelenő receptgyűjtemény 22 alkotót mutat be, akik ezerrel alakítják a budapesti gasztrokultúrát. Wang Song Tao fodrász úr osztrigaszószos pak choi salátájával hívjuk fel a figyelmet erre a nem mindennapinak ígérkező könyvre. »

New York-i séfreggeli <br>egy magyartól

New York-i séfreggeli
egy magyartól

Kovács Zoli jó pár éve már Brooklyn egyik menő éttermében dolgozik, ahol a kollégáit olykor ilyen szendvicsekkel várja. »

Lazac tatár

Lazac tatár

Pesti István (Tanti) receptje

A lazac tatár mára egy kicsit elcsépelt dolog, de a Pesti István vezette Tanti szeretett volna valami könnyen érthető ételt is feltenni az étlapra. A tálalása az, ami viszont teljesen mai. Nem véletlen, hogy Istvánt a legszebben tálaló séfnek választottuk pár éve. »

Háda Imre

Háda Imre

Az ember a hamburger toplista éléről

Háda Imrével, a hazai street food Atakámjának kiötlőjével dumáltunk. UPDATE: a Gault&Millau szerint is a legjobb hamburgeres a városban, megkapta az év alternatív vendéglátás díját »

Étteremkalauzok

Étteremkalauzok

Michelin és Gault Millau

Az anekdota szerint a Relais de Poquerolles étterem séfje 1958-ban öngyilkosságot követett el, amikor elvesztette Michelin csillagait. A történet annyira drámai és egyben szívszorongató, hogy senkinek nem jutott eszébe megkérdőjelezni, pedig igazából semmi ilyesmi nem történt. »

Mokkakávé

Mokkakávé

Mosógépek inspirálták a kéváéfőző tervezőjét. »

Értékelési szempontok    |    Impresszum    |    Médiaajánlat    |    Kapcsolat    |    Adatkezelési elveink