Bejelentkezés  |  Regisztráció   |   Hirlevél      

Első benyomás: <br>Seasons Bistro

Első benyomás:
Seasons Bistro

Nemrég nyílt a Király utca-Liszt Ferenc tér sarkán egy Season nevű bisztró. Földszinti hatalmas ablaktábláin a most divatos kalligrafikus írás hirdeti, hogy itt a Josperben, a szupergrillben sütött finomságok vannak főszerepben. »

Első benyomás: <br>Black Cab Pub

Első benyomás:
Black Cab Pub

Már zarándokhely -

Szombathelyen mindig is lehetett jókat enni, átlagból kiemelkedő éttermet azonban már nehezebb volt találni. Ez idáig. »

Első benyomás: <br>Oinos

Első benyomás:
Oinos

Cseréptörés - Első benyomás

A Rákóczi téren az ősszel nyílt egy olasz étterem, a csarnok épületében, tágas kirakataival a térre néz. Autentikus olasz étteremnek mondja magát, az étlap is erről tanúskodik. Pizza-választékkal természetesen. A neve Oinos. »

Első benyomás: <br>Fricska

Első benyomás:
Fricska

Már régóta váratott magára egy figyelmeztető fricska a jóllakottan megállapodott, babérjaikon trónoló önelégült magyar vendéglősökre, egy ébresztő fricska, nem agresszív, nem tolakodó, de azért csípős fricska, hogy ébresztő hölgyeim és uraim: van még min javítani, van még mit tanulni. »

Első benyomás: <br>Mandarin

Első benyomás:
Mandarin

Jelentős lépés a Mandarin bisztró megjelenése, kiváltképp azért, mert példamutató lehet az ázsiai, kínai konyha értékálló közvetítésében. »

Sörmustra

Sörmustra

Cikkek, receptek. Mindent a sörről. »

Noir et L’or étterem

Van abban valami bizalmas nagyvárosi, ahogy a keskenyre szabott Király utcai járdára kitelepülnek az éttermek egy sor asztallal. A fekete és arany színeket nevében hordozó étterem is így tesz.

Noir et L’or étterem
Noir et L’or étterem

Az étlap szokásos kínálata mellett pünkösdi ételsorral is kedveskedik. Bármi is legyen az ok és összefüggés a közelgő vallási ünneppel, kipróbálom.

Kenyér, péksütemény nem kerül az asztalra. Később, erre vonatkozó kérdésem után kiderül, hogy ismerik ezt a műfajt, sőt már az ebéd befejezéséhez közeledve kissé túlmelegítve ugyan, de kapok is kétféle friss és jó minőségű baguettet ízelítőnek. Avokádós kuszkusz saláta, édes chiliben pácolt királyrákkal az előételem. A salátába kevert kuszkusz kissé száraz, torokszorító, habár némi apróra vágott színes kaliforniai paprika vonzóbbá teszi. Az avokádó csíkok némelyike szürkés árnyalatot kapott, ami túlérettségére utaló jel. A „királyrákok” kizárólag a Király utcára való tekintettel viselhetik ezt a nevet, egyébként aprócska garnélafarkak, amúgy kellemes állagúak, bár a chilis szószban odakozmált fokhagymák füstős íze is fellelhető.

Citromos csirkeragu levesem tárkonyecettel savanyítva erősen tejszínes, feltűnően sűrű, már-már főzelék állagú. Egyetlen határozott íz uralja: a tárkonyecet. A szintén túlzott mennyiségben benne lévő zöldségek vegyes, de inkább ipari minőségűek, a zöldborsó, annak ellenére, hogy itt a szezonja, fagyasztott. A kissé íztelen csirkehús kockák túlzó - de ízben annál érdektelenebb - jelenléte további egytálételes emlékeket ébreszt. Nem igazán értem, hogy a korai tavasz és a pünkösd miért nem a könnyed ízkavalkád felé hangolta ezt a fogást, amiben az összetevőket illetően létrejöhetne a zsengeség, az újjászületés ízvilága, frissessége. De csak akkor, ha minden aznapi és kézműves és az összetevők megfelelő aránya érezni engedi azok eltérő sajátosságait.

Színes borsban érlelt sertés szűz következik almás curry mártással, zsenge vaníliás parajjal és basmati rizzsel. A hosszú nevű főétel magán viseli a makacs minden áron akarás és az átgondolatlanság jegyeit. Nem vitatom, hogy az egyenként érdekes elemek összeillenek, de csak akkor, ha kifogástalan minőségben, kidolgozottságban és arányban kerül a tányérra. A currys alma szósz, de lényegében az egész fogás szemlátomást hosszas konyhai parkolás után kerül elém: a szósz bőrösre hűlt, íze művi, se izgalmas curry, se alma, valami nagyon eltájolódott errefelé, még a színe sem barátságos. Az alakja után talán pohárból kiborított rizshalom ragacsos massza. A feltehetőleg olajon megfuttatott paraj nem zsenge: leginkább kesernyés gyűrődés, ha kapott is vaníliát nem észlelhető: nem jön létre az elképzelt ízvilág, semmi finesz. A hús száraz, messze túl az elvárható közvetlen sütés utáni frissességen. Eleve túlsülhetett, mert még ennyi pihenés, várakozás után is némi rózsaszínt látnom kellene a közepében. Sajnálatos, hogy a vonzó recept nem tudott megvalósulni, pedig érzem magamban a kihívó ízeket, ellentétes vonzódásokat, amit a megfelelően elkészített vaníliás paraj az almával lágyított curryvel tudott volna művelni és a levesesen omlósra sütött hússal, amihez a rizs a curry adekvát kíséretét adhatta volna.

A desszert szilvás charlotte. A nem túl jellegzetes ízű piskótába göngyölve gigászi adag, feltehetőleg növényi zsiradék alapú krém és darált mák keveréke néz velem farkasszemet, kifinomultnak nem nevezhető. A tányér dekorációjában azonban legalább egy friss, finom physalist, földicseresznyét fedezek fel.

A pünkösdi menü általam kóstolt ételeinél sajnos elmaradt a leírás sugallta lehetséges élvezet helyette maradt a cseresznye és a napfényes Király utca színes forgataga, ahogy botladozva kavarog a félig kilazult utcaköveken…

A tesztelés időpontja: 2009. május . A kritika az étterem akkori teljesítményét értékeli , amely azóta változhatott.



« Vissza a TESZTEK rovatba.
Típus:   étterem
Konyha nemzetisége, stílusa:  francia,  mediterrán
Tel.:  +36 1 413 0236
Nyitva:
   H-V:  11:00-24:00
Cím: 1075 Budapest, Király u. 17.
0 hozzászólás
Olvasói értékelés
3 szavazat alapján ratingkep

Árfekvés : pricekep


1 hozzászólás
Rendezés időrend, hasznosság szerint
1. Hapci
05/29 - 12:32:28

Ahogy elnézem a fotót meg a tapasztalatokat, itt se a konyhára koncentráltak a hely megálmodásakor...

hasznos (554) | haszontalan (703) | sértő
Oldalak: 1

A végzet asszonya a konyhában!

Provokatív, szexi svéd szakácskönyv - azaz ne kelljen olyan gyakran elválni ágytól és asztaltól.

A végzet asszonya a konyhában!

Ha most nálunk rendeli meg, akkor 5990 forint helyett 4490 forintért kapja meg a reprezentatív albumot. »

Rendelje meg a Larousse enciklopédia új kiadását kedvezménnyel!

Rendelje meg a Larousse enciklopédia új kiadását kedvezménnyel!

Újra kapható a Larousse Gasztronomia Lexikon. Nálunk 24 900 Ft helyett most 19 900 Ft-ért rendelheti meg! »

Top 10+2 koktélbár

Top 10+2 koktélbár

Nem csak (sőt!) szerelmeseknek

Túl a bizarr színű, apró kis ernyőkkel pompázó, ’90-es évekbeli csodákon, ma már számtalan helyen tudunk jobbnál jobb mixeket választani. S ha akarjuk, már kategóriák szerint is szelektálhatunk. »

Top 10 torta Budapesten

Top 10 torta Budapesten

De hol lehet a legfinomabbakhoz hozzájutni? Erre kerestük a választ. »

Gőzgombócos vadas

Gőzgombócos vadas

Dudás Szabolcs (Anyukám Mondta) receptje

Az Anyukám Mondta étterem elkészítette egy klasszikus vadast, majd szétszedte a húst, betöltötte azt egy gőzgombócba. Kigőzölte, a zöldségekből pedig egy salit készült. »

Lazac tatár

Lazac tatár

Pesti István (Tanti) receptje

A lazac tatár mára egy kicsit elcsépelt dolog, de a Pesti István vezette Tanti szeretett volna valami könnyen érthető ételt is feltenni az étlapra. A tálalása az, ami viszont teljesen mai. Nem véletlen, hogy Istvánt a legszebben tálaló séfnek választottuk pár éve. »

Olimpia vadasa

Olimpia vadasa

Ádám Csaba (Olimpia) receptje

Az Olimpiához és Ádám Csabához híven a vadas kap némi ázsiai felhangot: citrusokkal játszik, az ánizsos jellegű shisolevéllel válaszol a szószban megjelenő tárkonyra, köretként pedig bao gombócot kapott a marhalábszár. Friss, üde vadasrecept harsogó zöldségízzel, meyer citrommal és kapribogyóval. »

Borkonyha vadasa

Borkonyha vadasa

Koos Attila (Borkonyha) receptje

Koos próbált minden alapanyagot felhasználni és a tányérra helyezni, ami a vadasra jellemző, de természetesen egy kicsit másképp, mint a „hagyományos” tálalásnál. A tarját konfitálta, a szarvasgerincet illetve nyúlgerincet szuvidolta. »

Pesti István

Pesti István

Michelin-csillagos Tantit visz a táncba

Brunóék összecsomagoltak és távoztak a Hegyvidék Központból. Helyükre Tanti érkezett, akit Pesti István fog karon. »

Értékelési szempontok    |    Impresszum    |    Médiaajánlat    |    Kapcsolat    |    Adatkezelési elveink