Bejelentkezés  |  Regisztráció   |   Hirlevél      

Ha Cegléd, akkor Monaco étterem

Ha Cegléd, akkor Monaco étterem

Ne féljünk az ismeretlentől!

A néhány hónapja alapjaiban megújuló Monaco Étterem Ruprecht László kreatív séffel mutatta meg az eldugott mezővárosnak, hogy van helyük a gasztropalettán. »

Teszt: <br>Salon

Teszt:
Salon

Néhány jól komponált tányéron tárulkozott fel előttünk a nyugatba integrált üdítő kelet szelleme. Új étlap a Salon-ban. »

Első benyomás: <br>Kanpai Izakaya

Első benyomás:
Kanpai Izakaya

Valóságos kis ékszerdoboz ez a körúti, lampionos, világos érzetű, szelíden modern bisztró. »

Első benyomás:<br> Gótika

Első benyomás:
Gótika

A Szentháromság téren valóban hiánypótló - saját önmeghatározásuk szerint - gasztrokocsma, ételbár nyílt a napokban? »

Teszt: Olimpia

Teszt: Olimpia

Ádám Csaba kivételes arányérzékkel komponálja a tányérjait, minden elem a látványon túl ínyenc funkcióval bír és szerencsére nem fél a valódi ízektől, nem butít, nem herél. »

Első benyomás: <br>Konyha

Első benyomás:
Konyha

Godot már nincs itt, s vélhetően nem is lesz. Ám Ilja Volkovnak, Moravcsik Bélának és Fecske Fanninak köszönhetően viszont van helyette étterem. »

Első benyomás: <br>Olivola

Első benyomás:
Olivola

Kis mediterrán sziget Kecskemét belvárosában, a gyönyörűen felújított Rákóczi úton. Igazi olasz paradicsom ez, kiváló, érett és zamatos, melyet meglágyít egy csepp olívaolaj, és megbolondít a bazsalikom illata. »

Sörmustra

Sörmustra

Cikkek, receptek. Mindent a sörről. »

Noir et L’or étterem

Van abban valami bizalmas nagyvárosi, ahogy a keskenyre szabott Király utcai járdára kitelepülnek az éttermek egy sor asztallal. A fekete és arany színeket nevében hordozó étterem is így tesz.

Noir et L’or étterem
Noir et L’or étterem

Az étlap szokásos kínálata mellett pünkösdi ételsorral is kedveskedik. Bármi is legyen az ok és összefüggés a közelgő vallási ünneppel, kipróbálom.

Kenyér, péksütemény nem kerül az asztalra. Később, erre vonatkozó kérdésem után kiderül, hogy ismerik ezt a műfajt, sőt már az ebéd befejezéséhez közeledve kissé túlmelegítve ugyan, de kapok is kétféle friss és jó minőségű baguettet ízelítőnek. Avokádós kuszkusz saláta, édes chiliben pácolt királyrákkal az előételem. A salátába kevert kuszkusz kissé száraz, torokszorító, habár némi apróra vágott színes kaliforniai paprika vonzóbbá teszi. Az avokádó csíkok némelyike szürkés árnyalatot kapott, ami túlérettségére utaló jel. A „királyrákok” kizárólag a Király utcára való tekintettel viselhetik ezt a nevet, egyébként aprócska garnélafarkak, amúgy kellemes állagúak, bár a chilis szószban odakozmált fokhagymák füstős íze is fellelhető.

Citromos csirkeragu levesem tárkonyecettel savanyítva erősen tejszínes, feltűnően sűrű, már-már főzelék állagú. Egyetlen határozott íz uralja: a tárkonyecet. A szintén túlzott mennyiségben benne lévő zöldségek vegyes, de inkább ipari minőségűek, a zöldborsó, annak ellenére, hogy itt a szezonja, fagyasztott. A kissé íztelen csirkehús kockák túlzó - de ízben annál érdektelenebb - jelenléte további egytálételes emlékeket ébreszt. Nem igazán értem, hogy a korai tavasz és a pünkösd miért nem a könnyed ízkavalkád felé hangolta ezt a fogást, amiben az összetevőket illetően létrejöhetne a zsengeség, az újjászületés ízvilága, frissessége. De csak akkor, ha minden aznapi és kézműves és az összetevők megfelelő aránya érezni engedi azok eltérő sajátosságait.

Színes borsban érlelt sertés szűz következik almás curry mártással, zsenge vaníliás parajjal és basmati rizzsel. A hosszú nevű főétel magán viseli a makacs minden áron akarás és az átgondolatlanság jegyeit. Nem vitatom, hogy az egyenként érdekes elemek összeillenek, de csak akkor, ha kifogástalan minőségben, kidolgozottságban és arányban kerül a tányérra. A currys alma szósz, de lényegében az egész fogás szemlátomást hosszas konyhai parkolás után kerül elém: a szósz bőrösre hűlt, íze művi, se izgalmas curry, se alma, valami nagyon eltájolódott errefelé, még a színe sem barátságos. Az alakja után talán pohárból kiborított rizshalom ragacsos massza. A feltehetőleg olajon megfuttatott paraj nem zsenge: leginkább kesernyés gyűrődés, ha kapott is vaníliát nem észlelhető: nem jön létre az elképzelt ízvilág, semmi finesz. A hús száraz, messze túl az elvárható közvetlen sütés utáni frissességen. Eleve túlsülhetett, mert még ennyi pihenés, várakozás után is némi rózsaszínt látnom kellene a közepében. Sajnálatos, hogy a vonzó recept nem tudott megvalósulni, pedig érzem magamban a kihívó ízeket, ellentétes vonzódásokat, amit a megfelelően elkészített vaníliás paraj az almával lágyított curryvel tudott volna művelni és a levesesen omlósra sütött hússal, amihez a rizs a curry adekvát kíséretét adhatta volna.

A desszert szilvás charlotte. A nem túl jellegzetes ízű piskótába göngyölve gigászi adag, feltehetőleg növényi zsiradék alapú krém és darált mák keveréke néz velem farkasszemet, kifinomultnak nem nevezhető. A tányér dekorációjában azonban legalább egy friss, finom physalist, földicseresznyét fedezek fel.

A pünkösdi menü általam kóstolt ételeinél sajnos elmaradt a leírás sugallta lehetséges élvezet helyette maradt a cseresznye és a napfényes Király utca színes forgataga, ahogy botladozva kavarog a félig kilazult utcaköveken…

A tesztelés időpontja: 2009. május . A kritika az étterem akkori teljesítményét értékeli , amely azóta változhatott.



« Vissza a TESZTEK rovatba.
Típus:   étterem
Konyha nemzetisége, stílusa:  francia,  mediterrán
Tel.:  +36 1 413 0236
Nyitva:
   H-V:  11:00-24:00
Cím: 1075 Budapest, Király u. 17.
0 hozzászólás
Olvasói értékelés
3 szavazat alapján ratingkep

Árfekvés : pricekep


1 hozzászólás
Rendezés időrend, hasznosság szerint
1. Hapci
05/29 - 12:32:28

Ahogy elnézem a fotót meg a tapasztalatokat, itt se a konyhára koncentráltak a hely megálmodásakor...

hasznos (498) | haszontalan (686) | sértő
Oldalak: 1

A végzet asszonya a konyhában!

Provokatív, szexi svéd szakácskönyv - azaz ne kelljen olyan gyakran elválni ágytól és asztaltól.

A végzet asszonya a konyhában!

Ha most nálunk rendeli meg, akkor 5990 forint helyett 4490 forintért kapja meg a reprezentatív albumot. »

Rendelje meg a Larousse enciklopédia új kiadását kedvezménnyel!

Rendelje meg a Larousse enciklopédia új kiadását kedvezménnyel!

Újra kapható a Larousse Gasztronomia Lexikon. Nálunk 24 900 Ft helyett most 19 900 Ft-ért rendelheti meg! »

Top 10 levesbár

Top 10 levesbár

Hűtenek-fűtenek, egyre több van belőlük és szerencsére köztük sok-sok jó. Kedvenc budapesti levesbárjaink. »

Libahotdog

Libahotdog

Rosenstein étterem készítette

Egy olaszországi út ihlette a Rosenstein ételét. Toscanában beleshettünk egy hentes konyhájába, ő mutatta meg, hogyan is készül az autentikus salciccia. Az étterem csak a húst módosította libára. »

Osztriga<br>szószos <br>pak choi saláta <br>gyömbérrel

Osztriga
szószos
pak choi saláta
gyömbérrel

Fodrász, ruhatervező, dizájner, kurátor, képzőművész – a Menü című, napokban megjelenő receptgyűjtemény 22 alkotót mutat be, akik ezerrel alakítják a budapesti gasztrokultúrát. Wang Song Tao fodrász úr osztrigaszószos pak choi salátájával hívjuk fel a figyelmet erre a nem mindennapinak ígérkező könyvre. »

New York-i séfreggeli <br>egy magyartól

New York-i séfreggeli
egy magyartól

Kovács Zoli jó pár éve már Brooklyn egyik menő éttermében dolgozik, ahol a kollégáit olykor ilyen szendvicsekkel várja. »

Lazac tatár

Lazac tatár

Pesti István (Tanti) receptje

A lazac tatár mára egy kicsit elcsépelt dolog, de a Pesti István vezette Tanti szeretett volna valami könnyen érthető ételt is feltenni az étlapra. A tálalása az, ami viszont teljesen mai. Nem véletlen, hogy Istvánt a legszebben tálaló séfnek választottuk pár éve. »

Háda Imre

Háda Imre

Az ember a hamburger toplista éléről

Háda Imrével, a hazai street food Atakámjának kiötlőjével dumáltunk. UPDATE: a Gault&Millau szerint is a legjobb hamburgeres a városban, megkapta az év alternatív vendéglátás díját »

Étteremkalauzok

Étteremkalauzok

Michelin és Gault Millau

Az anekdota szerint a Relais de Poquerolles étterem séfje 1958-ban öngyilkosságot követett el, amikor elvesztette Michelin csillagait. A történet annyira drámai és egyben szívszorongató, hogy senkinek nem jutott eszébe megkérdőjelezni, pedig igazából semmi ilyesmi nem történt. »

Mokkakávé

Mokkakávé

Mosógépek inspirálták a kéváéfőző tervezőjét. »

Értékelési szempontok    |    Impresszum    |    Médiaajánlat    |    Kapcsolat    |    Adatkezelési elveink