Bejelentkezés  |  Regisztráció   |   Hirlevél      

Gallok Budán - Loire-völgye

Gallok Budán - Loire-völgye

Május 14-16. között, Loire-völgye (Pays de la Loire) gasztronómiai régiójának ételeivel várunk mindenkit! »

Tavaszi felfrissülés az Andrássy úton

Tavaszi felfrissülés az Andrássy úton

Az Andrássy úti villa negyed szívében a kifinomult és elegáns La Perle Noire Restaurant & Lounge egy igazi „fekete gyöngyszem" Budapest gasztronómiai életében – a minőség, az elegancia ötvözetének tökéletessége. »

Első benyomás: <br>Mjam

Első benyomás:
Mjam

Felettünk a dombtetőn templom magasodik, a kertben fügefák nőnek, a konyhán vidámság, kreativitás, boldogság. Festői környezet, eltalált ízek, üde, friss és jó energiák, kedves kiszolgálás - ide még biztosan visszajövünk. »

Első benyomás: <br>Kozmosz

Első benyomás:
Kozmosz

Milyen a vegán street food? A Kozmosz mutatja. »

Első benyomás: <br>Baraka

Első benyomás:
Baraka

Újranyitott a Baraka a Dorottya utcai Dorottya Palace-ban. Ez már a harmadik lokáció. Jobb helyen nem is lehetne. Remélem véglegesen hazatalált. »

Első benyomás: <br>Spaletta

Első benyomás:
Spaletta

Érdekes köröket ír néha az élet. Kecskemét központjában áll egy több mint százéves ház, ami a múlt század elején sördepóként üzemelt. Aztán volt ez is, az is. Pár hónapja visszatalált önmagához. »

Első benyomás: <br>Zeller

Első benyomás:
Zeller

Jó, hogy van egy ilyen igazi szeretettel, őszinte lelkesedéssel, átlagon felüli kulináris hozzáértéssel menedzselt hely a városban, annak is egy elég meglepő pontján. Bátorság, kitartás, önbizalom mindezek megtérülni látszanak. Brávó. »

Első benyomás: <br>Végállomás Bistorant

Első benyomás:
Végállomás Bistorant

A Végállomás Bistorant rajta van a helyes vágányon. Tudás, szenvedély, megfelelő alapanyagok, technikai tudás megléte - ezekre nem lehet panasz. Még több bátorsággal az országos mezőnyben is előrébb törhetne. »

Első benyomás: <br>Fricska

Első benyomás:
Fricska

Már régóta váratott magára egy figyelmeztető fricska a jóllakottan megállapodott, babérjaikon trónoló önelégült magyar vendéglősökre, egy ébresztő fricska, nem agresszív, nem tolakodó, de azért csípős fricska, hogy ébresztő hölgyeim és uraim: van még min javítani, van még mit tanulni. »

Sörmustra

Sörmustra

Cikkek, receptek. Mindent a sörről. »

Noir et L’or étterem

Van abban valami bizalmas nagyvárosi, ahogy a keskenyre szabott Király utcai járdára kitelepülnek az éttermek egy sor asztallal. A fekete és arany színeket nevében hordozó étterem is így tesz.

Noir et L’or étterem
Noir et L’or étterem

Az étlap szokásos kínálata mellett pünkösdi ételsorral is kedveskedik. Bármi is legyen az ok és összefüggés a közelgő vallási ünneppel, kipróbálom.

Kenyér, péksütemény nem kerül az asztalra. Később, erre vonatkozó kérdésem után kiderül, hogy ismerik ezt a műfajt, sőt már az ebéd befejezéséhez közeledve kissé túlmelegítve ugyan, de kapok is kétféle friss és jó minőségű baguettet ízelítőnek. Avokádós kuszkusz saláta, édes chiliben pácolt királyrákkal az előételem. A salátába kevert kuszkusz kissé száraz, torokszorító, habár némi apróra vágott színes kaliforniai paprika vonzóbbá teszi. Az avokádó csíkok némelyike szürkés árnyalatot kapott, ami túlérettségére utaló jel. A „királyrákok” kizárólag a Király utcára való tekintettel viselhetik ezt a nevet, egyébként aprócska garnélafarkak, amúgy kellemes állagúak, bár a chilis szószban odakozmált fokhagymák füstős íze is fellelhető.

Citromos csirkeragu levesem tárkonyecettel savanyítva erősen tejszínes, feltűnően sűrű, már-már főzelék állagú. Egyetlen határozott íz uralja: a tárkonyecet. A szintén túlzott mennyiségben benne lévő zöldségek vegyes, de inkább ipari minőségűek, a zöldborsó, annak ellenére, hogy itt a szezonja, fagyasztott. A kissé íztelen csirkehús kockák túlzó - de ízben annál érdektelenebb - jelenléte további egytálételes emlékeket ébreszt. Nem igazán értem, hogy a korai tavasz és a pünkösd miért nem a könnyed ízkavalkád felé hangolta ezt a fogást, amiben az összetevőket illetően létrejöhetne a zsengeség, az újjászületés ízvilága, frissessége. De csak akkor, ha minden aznapi és kézműves és az összetevők megfelelő aránya érezni engedi azok eltérő sajátosságait.

Színes borsban érlelt sertés szűz következik almás curry mártással, zsenge vaníliás parajjal és basmati rizzsel. A hosszú nevű főétel magán viseli a makacs minden áron akarás és az átgondolatlanság jegyeit. Nem vitatom, hogy az egyenként érdekes elemek összeillenek, de csak akkor, ha kifogástalan minőségben, kidolgozottságban és arányban kerül a tányérra. A currys alma szósz, de lényegében az egész fogás szemlátomást hosszas konyhai parkolás után kerül elém: a szósz bőrösre hűlt, íze művi, se izgalmas curry, se alma, valami nagyon eltájolódott errefelé, még a színe sem barátságos. Az alakja után talán pohárból kiborított rizshalom ragacsos massza. A feltehetőleg olajon megfuttatott paraj nem zsenge: leginkább kesernyés gyűrődés, ha kapott is vaníliát nem észlelhető: nem jön létre az elképzelt ízvilág, semmi finesz. A hús száraz, messze túl az elvárható közvetlen sütés utáni frissességen. Eleve túlsülhetett, mert még ennyi pihenés, várakozás után is némi rózsaszínt látnom kellene a közepében. Sajnálatos, hogy a vonzó recept nem tudott megvalósulni, pedig érzem magamban a kihívó ízeket, ellentétes vonzódásokat, amit a megfelelően elkészített vaníliás paraj az almával lágyított curryvel tudott volna művelni és a levesesen omlósra sütött hússal, amihez a rizs a curry adekvát kíséretét adhatta volna.

A desszert szilvás charlotte. A nem túl jellegzetes ízű piskótába göngyölve gigászi adag, feltehetőleg növényi zsiradék alapú krém és darált mák keveréke néz velem farkasszemet, kifinomultnak nem nevezhető. A tányér dekorációjában azonban legalább egy friss, finom physalist, földicseresznyét fedezek fel.

A pünkösdi menü általam kóstolt ételeinél sajnos elmaradt a leírás sugallta lehetséges élvezet helyette maradt a cseresznye és a napfényes Király utca színes forgataga, ahogy botladozva kavarog a félig kilazult utcaköveken…

A tesztelés időpontja: 2009. május . A kritika az étterem akkori teljesítményét értékeli , amely azóta változhatott.



« Vissza a TESZTEK rovatba.
Típus:   étterem
Konyha nemzetisége, stílusa:  francia,  mediterrán
Tel.:  +36 1 413 0236
Nyitva:
   H-V:  11:00-24:00
Cím: 1075 Budapest, Király u. 17.
0 hozzászólás
Olvasói értékelés
3 szavazat alapján ratingkep

Árfekvés : pricekep


1 hozzászólás
Rendezés időrend, hasznosság szerint
1. Hapci
05/29 - 12:32:28

Ahogy elnézem a fotót meg a tapasztalatokat, itt se a konyhára koncentráltak a hely megálmodásakor...

hasznos (574) | haszontalan (722) | sértő
Oldalak: 1

Rendelje meg a Larousse enciklopédia új kiadását kedvezménnyel!

Rendelje meg a Larousse enciklopédia új kiadását kedvezménnyel!

Újra kapható a Larousse Gasztronomia Lexikon. Nálunk 24 900 Ft helyett most 19 900 Ft-ért rendelheti meg! »

Top 10 torta Budapesten

Top 10 torta Budapesten

De hol lehet a legfinomabbakhoz hozzájutni? Erre kerestük a választ. »

Karobos chia puding

Karobos chia puding

Naspolya Nassolda receptje

E nyers-vegán recept csupa éltető, rost- és vitamindús, egészséges összetevőt tartalmaz. Egy turmixgépre vagy botmixerre, és mindössze tíz percre lesz szükséged. Kiváló vendégváró finomság! »

Cuculimonádé

Cuculimonádé

Mahung receptje

A Mahungot megkértük, hogy itassa le az édesanyákat. A Cuculimonádé-hörpintéshez nem is kell olyan bátornak lenni. »

Házinyúl-comb „vadas”

Házinyúl-comb „vadas”

Csomós András (Dűlő) receptje

Vidéki lelkész gyerekként hála Istennek a vadas vadból volt – mondja a miskolci Dűlő séfje, Csomós András. „Édesanyámnak is nagymamámnak is ez volt az egyik „nagy” fogása. A húst hosszan pácolták zöldségekkel és fűszerekkel, majd körbesütötték és irány a sütő, a zöldségek is ott pirultak a tepsiben. Csomós számára ma már a vadas elképzelhetetlen friss babér vagy kapribogyó nélkül és nem feltétlenül vadból vagy marhából készül. Most épp nyúlból. »

Kókuszgolyó keksz

Kókuszgolyó keksz

Márk Szonja (Édesem) receptje

"Modern házias sütemények vannak nálam. Úgy képzelem, hogy olyan, mint amikor a nagymama egész nap süt, és délután beállít hozzá a család" - nyilatkozta nekünk Márk Szonja, az Édesem megálmodója . Ez a kókuszos keksz mindennek ékes bizonyítéka. »

Csomós András

Csomós András

Csomós András az IKON-ban megtanulta, hogy illik óvatosan közelíteni a vendégekhez. Nem rohan ajtóstul a házba, nem akar gyorsan „népnevelni”, ellenben a humort, na, azt fontosnak tartja. A miskolci Dűlőben többek között ezzel szoktatja a vendéget a jóra. »

Értékelési szempontok    |    Impresszum    |    Médiaajánlat    |    Kapcsolat    |    Adatkezelési elveink