Bejelentkezés  |  Regisztráció   |   Hirlevél      

Tradíció és kiválóság

Tradíció és kiválóság

Ezek az értékek kötik össze a neves cognac házat a gasztronómiával. A Hennessy-Dining Guide Év Étterme gálán idén is a legjobbak vehetik át az elismerést. Ők azok a séfek, akik egyszerre követik a tradíciókat, mint a világhírű cognac készítői, mégis képesek kreativitást és innovatív elemeket vinni az ételek elkészítésébe, ahogy a klasszikus borpárlat is új karaktert kap egy különleges koktélként elkészítve. Ízlést formálni, egy stílust képviselni – a Hennessy és kedvelői pontosan tudják, mit jelent ez. »

Szaftos harcsa, ropogós rántott hús

Szaftos harcsa, ropogós rántott hús

Beszélgetés Segal Viktor séffel, a GasztroWerk szakmai vezetőjével

Segal Viktor több mint egy évtizeden át dolgozott többek között Tel Avivban, Lyonban és Amszterdamban. Nemzetközi jelentőségű politikai és művészi aktorok, cégek és események gasztronómiai tanácsadója. Hatodik éve vezeti a Werk Akadémia gasztronómus képzését. »

A Larusban bejárják Franciaországot

A Larusban bejárják Franciaországot

Az év egyik legizgalmasabb gasztronómiai programsorozata kezdődik februárban, a Larus Étteremben, a Gesztenyéskert mellett. »

Első benyomás: <br>Black Cab Pub

Első benyomás:
Black Cab Pub

Már zarándokhely -

Szombathelyen mindig is lehetett jókat enni, átlagból kiemelkedő éttermet azonban már nehezebb volt találni. Ez idáig. »

Első benyomás: <br>Oinos

Első benyomás:
Oinos

Cseréptörés - Első benyomás

A Rákóczi téren az ősszel nyílt egy olasz étterem, a csarnok épületében, tágas kirakataival a térre néz. Autentikus olasz étteremnek mondja magát, az étlap is erről tanúskodik. Pizza-választékkal természetesen. A neve Oinos. »

Első benyomás: <br>Fricska

Első benyomás:
Fricska

Már régóta váratott magára egy figyelmeztető fricska a jóllakottan megállapodott, babérjaikon trónoló önelégült magyar vendéglősökre, egy ébresztő fricska, nem agresszív, nem tolakodó, de azért csípős fricska, hogy ébresztő hölgyeim és uraim: van még min javítani, van még mit tanulni. »

Első benyomás: <br>Mandarin

Első benyomás:
Mandarin

Jelentős lépés a Mandarin bisztró megjelenése, kiváltképp azért, mert példamutató lehet az ázsiai, kínai konyha értékálló közvetítésében. »

Első benyomás:<br>Ciao Pizzeria & Rosticceria

Első benyomás:
Ciao Pizzeria & Rosticceria

Első benyomás - olaszt tankolni

„Menjünk ebédelni az olaszhoz, a benzinkútra!” Egyre gyakrabban mondják ezt nekem pécsi ismerőseim, ha találkozni szeretnék velük. Elmentem. Ebédelni, vacsorázni, sőt még reggelizni is. »

Első benyomás: <br>Balkán Bisztró

Első benyomás:
Balkán Bisztró

Ha azt hitted eddig, hogy a Montenegrói Gurman a délszláv gasztronómia hazai bástyája, akkor ülj fel a vonatra és látogass el a Balkán Bisztróba. »

Első benyomás: <br>Kanpai Izakaya

Első benyomás:
Kanpai Izakaya

Valóságos kis ékszerdoboz ez a körúti, lampionos, világos érzetű, szelíden modern bisztró. »

Sörmustra

Sörmustra

Cikkek, receptek. Mindent a sörről. »

Maligán

Maligánba Litauszki után belevágni –őrültségnek tűnik. Azért természetesen drukkolunk, elsőre benéztünk egy ebéd erejéig.

Maligán
Maligán

A pincehelyiségben hűvös van, de a fogadtatás meleg. A tulajdonos élőszóban ismerteti az ebédmenüt. Kedvessége szívmelengető, a laza fehér póló nem túl elegáns a hely történetéhez mérve. Litauszki Zsolt távozása óta ránézésre nem sok minden változott a helyen.

Patinás szódásüveg kerül az asztalra, de házi szörpök közül is lehet választani. Az áfonyás és szedres íze felismerhető, de visszafogott, a feketeribizlis nem igazán emlékezetes. Előttünk kenyeres tányérok, kenyér azonban nem automatikusan, csak kérésre érkezik. Házi sütés, szerencsére nem túlsózva, a vaj gusztusos gömbökbe formázva érkezik, nem kiemelkedő minőségű, de állaga megfelelő.

Ebédmenüt fogyasztunk. Egy fogás ezer, két fogás 1200, három pedig 1500-ért kapható, ebben az árban a szóda is benne van. Esténként ugyanezek az ételek kétszeres áron kerülnek fel az á la carte választékra, már ha marad adigra belőlük.

Elsőként zöldségleves érkezik. Házinak mondják, ennek ellenére nélkülözi a kifejező ízeket, semleges, visszafogott, kissé sótlan, lehet, hogy szándékosan „naturális”. Benne a zöldség darabok kissé túl puhák, a karfiolt kivéve.

Főfogások közt van választásunk is: nyelvhal, vagy csőben sült spárga. Utóbbi is frissen készül, így azt is eldönthetjük, hogy zöld, vagy fehér spárgából kérjük-e. Mi a vegyes mellett döntünk. A zöld és fehérspárgák szinte teljesen nyersek, ez a zöld verziónál még érthető is, a fehérnél azonban kifejezetten kellemetlen. A bechamel mártás jó alapanyagokból készült, a szilárdra sült teteje alatt azonban kissé túl híg.

A nyelvhal a spárgánál jóval nagyobb adag és jobban is sikerült, a halszeletek textúrája megfelelő, a hal megőrizte természetes ízét és nedveit. Alatta házi tagliatelle tészta tejszínes szósszal, rajta vékony csíkokra vágott cukkíni. A tészta valóban házi, talán lehetne egy fokkal könnyedebb, kevesebb tejszín pedig jobban hagyná érvényesülni. Az ételt jól egészíti ki a rászórt metélőhagyma is. Összességében nem túl fantáziadús, de remekül kivitelezett fogás.

Ugyan az asztaltársaság egyik tagjának hala nem érkezik időben, de miután felhívjuk rá a tulaj figyelmét, ő vidáman bekurjant a konyhába: „Pista, lemaradt egy hal!“. Kisvártatva meg is érkezik a lemaradó.

Közben megérkeznek a fagylaltok is: egy-egy kis tálkányi narancsos, kávés és vaníliás ízű. Pacojettel készült, így krémes, homogén. A kávés a legfinomabb, jó minőségű kávé, finom tejszín, remek zárása az ételsornak. A narancsos is átható, a friss gyümölcs zamatai mellett egy kis narancslikőr és fehércsokoládé is kerülhetett bele. A vaníliás íze visszafogott, bár valódi vanílából készült, amiről a kis fekete szemek tanúskodnak.

Litauszki Zsolt távozásával csökkent ugyan a színvonal, de az igyekezet maradt. Helyben készül a legtöbb hozzávaló is, és bár vannak hibák, de a hozzáállás, az elhivatottság minden fogáson érezhető. Fantáziából, kísérletező kedvből jól jön majd még kicsivel több és nagyobb elegancia, rutin is hiányzik még. Kedves hely, kedves tulajdonos, nagy igyekezet, szerénységgel és döcögésekkel megspékelve. Mindez azonban nyilván kezdeti betegség, senki nem vár egy néhány hete nyitott étteremtől kiforrott színvonalat. Mi türelemmel várjuk, és szívesen visszatérünk majd vacsorázni.

A tesztelés időpontja: 2009. május . A kritika az étterem akkori teljesítményét értékeli , amely azóta változhatott.



« Vissza a TESZTEK rovatba.
Típus:   borvendéglő   borház
Konyha nemzetisége, stílusa:  nemzetközi
Tel.:  +36 1 951 1123  +3670 421 3851
Nyitva:
   H-V:  11:00-23:00
Cím: 1036 Budapest, Lajos u. 38.
3 hozzászólás galéria
Olvasói értékelés
12 szavazat alapján ratingkep

Árfekvés : pricekep


2 hozzászólás
Rendezés időrend, hasznosság szerint
2. Hapci
05/08 - 10:01:39

Még valami (ha lehetséges módosítani az adatokat): a nyitva tartás változott (K-P: 12-14.30 és 18.30-24.00, Sz: 18.30-24.00).
Egy-két héten belül pici kávézót nyitunk a felső szinten, az valószínűleg egész nap nyitva lesz.
Köszönöm: Oláh Gábor

hasznos (517) | haszontalan (490) | sértő
1. Hapci
05/08 - 09:55:39

Köszönjük az építő szándékot, bizakodom, javulunk még! Elnézést, hogy olyan értetlen voltam a tagliatellével kapcsolatban: fogalmam se volt, hogy az is van a hal és a cukkinicsíkok alatt. :)))
Előtte pár perccel estem be és nem terveztem felszolgálni, csak így alakult...

hasznos (548) | haszontalan (457) | sértő
Oldalak: 1

A végzet asszonya a konyhában!

Provokatív, szexi svéd szakácskönyv - azaz ne kelljen olyan gyakran elválni ágytól és asztaltól.

A végzet asszonya a konyhában!

Ha most nálunk rendeli meg, akkor 5990 forint helyett 4490 forintért kapja meg a reprezentatív albumot. »

Rendelje meg a Larousse enciklopédia új kiadását kedvezménnyel!

Rendelje meg a Larousse enciklopédia új kiadását kedvezménnyel!

Újra kapható a Larousse Gasztronomia Lexikon. Nálunk 24 900 Ft helyett most 19 900 Ft-ért rendelheti meg! »

Top 10+2 koktélbár

Top 10+2 koktélbár

Nem csak (sőt!) szerelmeseknek

Túl a bizarr színű, apró kis ernyőkkel pompázó, ’90-es évekbeli csodákon, ma már számtalan helyen tudunk jobbnál jobb mixeket választani. S ha akarjuk, már kategóriák szerint is szelektálhatunk. »

Top 10 torta Budapesten

Top 10 torta Budapesten

De hol lehet a legfinomabbakhoz hozzájutni? Erre kerestük a választ. »

Vadas a Borkonyhán

Vadas a Borkonyhán

Koos Attila (Borkonyha) receptje

Koos próbált minden alapanyagot felhasználni és a tányérra helyezni, ami a vadasra jellemző, de természetesen egy kicsit másképp, mint a „hagyományos” tálalásnál. A tarját konfitálta, a szarvasgerincet illetve nyúlgerincet szuvidolta. »

Libazúza vadas krémben

Libazúza vadas krémben

Jahni László (Kistücsök) receptje

Hogyan néz ki a vadas, ha egy kicsit Márton-napra van hangolva. A Kistücsök étterem megmutatja. »

Mochi

Mochi

Funky Pho desszertje

A mochi egy kókusztejes, rizslisztes massza, amelynél fontos eltalálni a tökéletes állagot: ha túl lágy, a minimális esztétikai élményt is mellőzve nyúlik-folyik, amerre lát, ha túl szilárd, akkor kellemetlen lisztes íze van. »

A békési feltörekvők

A békési feltörekvők

Ami még mindig hiányzik itthon nagyon, az a tisztességes kisvendéglők térhódítása. Gyulán legalább egy már biztos van: ez a tavalyi év feltörekvő éttermének választott Patrióta. Nyári Katalin-Csiszér Árpád tulajdonos-szakácspárossal beszélgettünk. »

Értékelési szempontok    |    Impresszum    |    Médiaajánlat    |    Kapcsolat    |    Adatkezelési elveink