Bejelentkezés  |  Regisztráció   |   Hirlevél      

Ha Cegléd, akkor Monaco étterem

Ha Cegléd, akkor Monaco étterem

Ne féljünk az ismeretlentől!

A néhány hónapja alapjaiban megújuló Monaco Étterem Ruprecht László kreatív séffel mutatta meg az eldugott mezővárosnak, hogy van helyük a gasztropalettán. »

Első benyomás: <br>Kanpai Izakaya

Első benyomás:
Kanpai Izakaya

Valóságos kis ékszerdoboz ez a körúti, lampionos, világos érzetű, szelíden modern bisztró. »

Első benyomás:<br> Gótika

Első benyomás:
Gótika

A Szentháromság téren valóban hiánypótló - saját önmeghatározásuk szerint - gasztrokocsma, ételbár nyílt a napokban? »

Teszt: Olimpia

Teszt: Olimpia

Ádám Csaba kivételes arányérzékkel komponálja a tányérjait, minden elem a látványon túl ínyenc funkcióval bír és szerencsére nem fél a valódi ízektől, nem butít, nem herél. »

Első benyomás: <br>Konyha

Első benyomás:
Konyha

Godot már nincs itt, s vélhetően nem is lesz. Ám Ilja Volkovnak, Moravcsik Bélának és Fecske Fanninak köszönhetően viszont van helyette étterem. »

Első benyomás: <br>Olivola

Első benyomás:
Olivola

Kis mediterrán sziget Kecskemét belvárosában, a gyönyörűen felújított Rákóczi úton. Igazi olasz paradicsom ez, kiváló, érett és zamatos, melyet meglágyít egy csepp olívaolaj, és megbolondít a bazsalikom illata. »

Sörmustra

Sörmustra

Cikkek, receptek. Mindent a sörről. »

Csalogány 26
Kap hideget-meleget, de szinte mindig teltházas. Ted Aprajev legfrissebb élményei.

Hangsúlyozom, hogy minden kritikai észrevétel annak köszönhető, hogy itt a magyar valóságot messze meghaladó minőségben főznek, és ha abban esetleg hibádzna valami, csupán azt bátorkodom szóvá tenni.

Csalogány 26
Csalogány 26

A helyiségben két világítási koncepció, egymást inkább kioltó megvalósulása figyelhető meg. Az egyik, a mennyezeti színes lámpák, amelyek inkább díszítő elemként funkcionálnak és a másik, a mindent egyenletesen szürkés fénnyel beborító hűvös fényforrások. Talán még az ételek színeit is kissé módosítják, így a konyha erőfeszítéseinek eredményei az esti órákban sápadtabb megvilágításba kerülnek.

A hely arról nevezetes, hogy a város legjobb kenyerét lehet itt kapni. Már-már legendaként terjed, hogy a búza Erdélyből érkezik és a ma már csak álmainkban létező kenyér élményét adja. Ha sikerül hozzájutni, mert a kenyérharc e falak között is dúl, habár jelentős késéssel de mégis kapok: az élmény mindenért kárpótol. Mellé, az utolsó pillanatban, gyomori összeomlásom előtt beköszöntő falat - vagyis korty – érkezik. Feketegyökérből készült itóka. A feketegyökér - vagy fekete spárga, ahogy itt emlegetik - szép gesztus, de ha nem ismerném nehezen tudnám beazonosítani: a habos verzió némiképp elveszejti a karakterét. Mégis dícséretes, hogy komoly gondot fordítottak arra, hogy nem szokványos alapanyagokat is feldolgozzanak, gasztronómiájuk részévé tegyenek.

A feketegyökér itthon vadon is előforduló zöldségnövény. Akár 40-50 cm hosszú, közel spárga vastagságú fekete rudak. Igazán akkor jó, ha szép egyenes és nincs rajta rücsök, illetve akkor igazán friss, ha feltörve ragadós lé folyik ki belőle. A gyökér fekete héja alatt hófehér belső rejlik, ami nagyon könnyen és hamar megbarnul, ezért hámozás után azonnal citromos hideg vízbe kell áztatni. Szinte mindent elkészíthetünk vele, mint ami spárgával is.

Megnyugodván már zöldveltelinit szopogatva kacsanyelv salátát rendelek, és némi aggodalommal észrevételezem, hogy a palack nem kerül hűtővödörbe. Ez gyorsabb ivásra serkent. Nem tudom kitalálni, hogy miért bánik ilyen mostohán pincérem e nemes nedűvel.

A kacsanyelv saláta pasztinák és madársaláta ágyon nagyon vonzó kép. Szép kompozíció, mellette roppanós ostyaszerű vékony hüvelyben joghurt espuma, a tányér talán legkarakteresebb darabja, habár csak amolyan gesztus, díszítő elem. A kacsanyelvek túlhűtöttek, ezért jellegzetes ízeikből vesztettek. Egészében harmonikus, mégis válogatott, szép és zsenge levelek tarkítják. Ritka frissesség, könnyedség jellemzi az egészet.

A borjúkaraj mellett tálalt fekete rizottó (fekete rizs, ami lehet thai, vagy tibeti, indonéz: lényegében vadrizs), nagyon ízes, sokkal "vajasabb" ízű, mint a fehér, és állaga is csodálatos, nem tartalmaz glutént. Mellette a pirulósan, halvány rózsaszín borjú szeletkék helyezkednek el egymásba kapaszkodva. Feltehetően sous vide eljárásnak köszönhetően lettek olyan omlósak és lágyak, de mégis tömör textúrájúak. Tökéletesen megőrzik belső leveiket, egy-egy szeletke bizonyult kevésbé sikerültnek és egy karakteresebb mártást hiányolok csak.
Hangsúlyozom, hogy minden kritikai észrevétel annak köszönhető, hogy itt a magyar valóságot messze meghaladó minőségben főznek, és ha abban esetleg hibádzna valami, csupán azt bátorkodom szóvá tenni.

Desszert gyanánt fehércsokoládé mousse érkezik lágy curry fagylalttal, amelyben a curry haragos ízei tényleg hűvösen selymesek. Szellemes kombináció, emlékezetes. A szerviz meglehetősen egyenetlen színvonalú, mintha logisztikai problémákkal küzdenének. Mégsem a személyes elhivatottság hiánya érzékelhető, mint inkább szervezési anomáliák. Viszont ezt azzal kompenzálják, hogy nagyon elégedettek önön teljesítményükkel, ami lehet, hogy adott helyzetben az egyetlen túlélési lehetőség…

A tesztelés időpontja: 2009. március . A kritika az étterem akkori teljesítményét értékeli , amely azóta változhatott.



« Vissza a TESZTEK rovatba.
Típus:   étterem
Konyha nemzetisége, stílusa:  magyar
Tel.:  +36 1 201 7892
Nyitva:
   K-Szo:  19:00-22:00 
12:00-15:00

Cím: 1015 Budapest, Csalogány u. 26.
2 hozzászólás galéria
Olvasói értékelés
27 szavazat alapján ratingkep

Árfekvés : pricekep

15.0


Oldalak:  >|

A végzet asszonya a konyhában!

Provokatív, szexi svéd szakácskönyv - azaz ne kelljen olyan gyakran elválni ágytól és asztaltól.

A végzet asszonya a konyhában!

Ha most nálunk rendeli meg, akkor 5990 forint helyett 4490 forintért kapja meg a reprezentatív albumot. »

Rendelje meg a Larousse enciklopédia új kiadását kedvezménnyel!

Rendelje meg a Larousse enciklopédia új kiadását kedvezménnyel!

Újra kapható a Larousse Gasztronomia Lexikon. Nálunk 24 900 Ft helyett most 19 900 Ft-ért rendelheti meg! »

Top 10 levesbár

Top 10 levesbár

Hűtenek-fűtenek, egyre több van belőlük és szerencsére köztük sok-sok jó. Kedvenc budapesti levesbárjaink. »

Osztriga<br>szószos <br>pak choi saláta <br>gyömbérrel

Osztriga
szószos
pak choi saláta
gyömbérrel

Fodrász, ruhatervező, dizájner, kurátor, képzőművész – a Menü című, napokban megjelenő receptgyűjtemény 22 alkotót mutat be, akik ezerrel alakítják a budapesti gasztrokultúrát. Wang Song Tao fodrász úr osztrigaszószos pak choi salátájával hívjuk fel a figyelmet erre a nem mindennapinak ígérkező könyvre. »

New York-i séfreggeli <br>egy magyartól

New York-i séfreggeli
egy magyartól

Kovács Zoli jó pár éve már Brooklyn egyik menő éttermében dolgozik, ahol a kollégáit olykor ilyen szendvicsekkel várja. »

Lazac tatár

Lazac tatár

Pesti István (Tanti) receptje

A lazac tatár mára egy kicsit elcsépelt dolog, de a Pesti István vezette Tanti szeretett volna valami könnyen érthető ételt is feltenni az étlapra. A tálalása az, ami viszont teljesen mai. Nem véletlen, hogy Istvánt a legszebben tálaló séfnek választottuk pár éve. »

Háda Imre

Háda Imre

Az ember a hamburger toplista éléről

Háda Imrével, a hazai street food Atakámjának kiötlőjével dumáltunk. UPDATE: a Gault&Millau szerint is a legjobb hamburgeres a városban, megkapta az év alternatív vendéglátás díját »

Étteremkalauzok

Étteremkalauzok

Michelin és Gault Millau

Az anekdota szerint a Relais de Poquerolles étterem séfje 1958-ban öngyilkosságot követett el, amikor elvesztette Michelin csillagait. A történet annyira drámai és egyben szívszorongató, hogy senkinek nem jutott eszébe megkérdőjelezni, pedig igazából semmi ilyesmi nem történt. »

Mokkakávé

Mokkakávé

Mosógépek inspirálták a kéváéfőző tervezőjét. »

Értékelési szempontok    |    Impresszum    |    Médiaajánlat    |    Kapcsolat    |    Adatkezelési elveink