Bejelentkezés  |  Regisztráció   |   Hirlevél      

Első benyomás: <br>Seasons Bistro

Első benyomás:
Seasons Bistro

Nemrég nyílt a Király utca-Liszt Ferenc tér sarkán egy Season nevű bisztró. Földszinti hatalmas ablaktábláin a most divatos kalligrafikus írás hirdeti, hogy itt a Josperben, a szupergrillben sütött finomságok vannak főszerepben. »

Első benyomás: <br>Black Cab Pub

Első benyomás:
Black Cab Pub

Már zarándokhely -

Szombathelyen mindig is lehetett jókat enni, átlagból kiemelkedő éttermet azonban már nehezebb volt találni. Ez idáig. »

Első benyomás: <br>Oinos

Első benyomás:
Oinos

Cseréptörés - Első benyomás

A Rákóczi téren az ősszel nyílt egy olasz étterem, a csarnok épületében, tágas kirakataival a térre néz. Autentikus olasz étteremnek mondja magát, az étlap is erről tanúskodik. Pizza-választékkal természetesen. A neve Oinos. »

Első benyomás: <br>Fricska

Első benyomás:
Fricska

Már régóta váratott magára egy figyelmeztető fricska a jóllakottan megállapodott, babérjaikon trónoló önelégült magyar vendéglősökre, egy ébresztő fricska, nem agresszív, nem tolakodó, de azért csípős fricska, hogy ébresztő hölgyeim és uraim: van még min javítani, van még mit tanulni. »

Első benyomás: <br>Mandarin

Első benyomás:
Mandarin

Jelentős lépés a Mandarin bisztró megjelenése, kiváltképp azért, mert példamutató lehet az ázsiai, kínai konyha értékálló közvetítésében. »

Sörmustra

Sörmustra

Cikkek, receptek. Mindent a sörről. »

Csalogány 26
Kap hideget-meleget, de szinte mindig teltházas. Ted Aprajev legfrissebb élményei.

Hangsúlyozom, hogy minden kritikai észrevétel annak köszönhető, hogy itt a magyar valóságot messze meghaladó minőségben főznek, és ha abban esetleg hibádzna valami, csupán azt bátorkodom szóvá tenni.

Csalogány 26
Csalogány 26

A helyiségben két világítási koncepció, egymást inkább kioltó megvalósulása figyelhető meg. Az egyik, a mennyezeti színes lámpák, amelyek inkább díszítő elemként funkcionálnak és a másik, a mindent egyenletesen szürkés fénnyel beborító hűvös fényforrások. Talán még az ételek színeit is kissé módosítják, így a konyha erőfeszítéseinek eredményei az esti órákban sápadtabb megvilágításba kerülnek.

A hely arról nevezetes, hogy a város legjobb kenyerét lehet itt kapni. Már-már legendaként terjed, hogy a búza Erdélyből érkezik és a ma már csak álmainkban létező kenyér élményét adja. Ha sikerül hozzájutni, mert a kenyérharc e falak között is dúl, habár jelentős késéssel de mégis kapok: az élmény mindenért kárpótol. Mellé, az utolsó pillanatban, gyomori összeomlásom előtt beköszöntő falat - vagyis korty – érkezik. Feketegyökérből készült itóka. A feketegyökér - vagy fekete spárga, ahogy itt emlegetik - szép gesztus, de ha nem ismerném nehezen tudnám beazonosítani: a habos verzió némiképp elveszejti a karakterét. Mégis dícséretes, hogy komoly gondot fordítottak arra, hogy nem szokványos alapanyagokat is feldolgozzanak, gasztronómiájuk részévé tegyenek.

A feketegyökér itthon vadon is előforduló zöldségnövény. Akár 40-50 cm hosszú, közel spárga vastagságú fekete rudak. Igazán akkor jó, ha szép egyenes és nincs rajta rücsök, illetve akkor igazán friss, ha feltörve ragadós lé folyik ki belőle. A gyökér fekete héja alatt hófehér belső rejlik, ami nagyon könnyen és hamar megbarnul, ezért hámozás után azonnal citromos hideg vízbe kell áztatni. Szinte mindent elkészíthetünk vele, mint ami spárgával is.

Megnyugodván már zöldveltelinit szopogatva kacsanyelv salátát rendelek, és némi aggodalommal észrevételezem, hogy a palack nem kerül hűtővödörbe. Ez gyorsabb ivásra serkent. Nem tudom kitalálni, hogy miért bánik ilyen mostohán pincérem e nemes nedűvel.

A kacsanyelv saláta pasztinák és madársaláta ágyon nagyon vonzó kép. Szép kompozíció, mellette roppanós ostyaszerű vékony hüvelyben joghurt espuma, a tányér talán legkarakteresebb darabja, habár csak amolyan gesztus, díszítő elem. A kacsanyelvek túlhűtöttek, ezért jellegzetes ízeikből vesztettek. Egészében harmonikus, mégis válogatott, szép és zsenge levelek tarkítják. Ritka frissesség, könnyedség jellemzi az egészet.

A borjúkaraj mellett tálalt fekete rizottó (fekete rizs, ami lehet thai, vagy tibeti, indonéz: lényegében vadrizs), nagyon ízes, sokkal "vajasabb" ízű, mint a fehér, és állaga is csodálatos, nem tartalmaz glutént. Mellette a pirulósan, halvány rózsaszín borjú szeletkék helyezkednek el egymásba kapaszkodva. Feltehetően sous vide eljárásnak köszönhetően lettek olyan omlósak és lágyak, de mégis tömör textúrájúak. Tökéletesen megőrzik belső leveiket, egy-egy szeletke bizonyult kevésbé sikerültnek és egy karakteresebb mártást hiányolok csak.
Hangsúlyozom, hogy minden kritikai észrevétel annak köszönhető, hogy itt a magyar valóságot messze meghaladó minőségben főznek, és ha abban esetleg hibádzna valami, csupán azt bátorkodom szóvá tenni.

Desszert gyanánt fehércsokoládé mousse érkezik lágy curry fagylalttal, amelyben a curry haragos ízei tényleg hűvösen selymesek. Szellemes kombináció, emlékezetes. A szerviz meglehetősen egyenetlen színvonalú, mintha logisztikai problémákkal küzdenének. Mégsem a személyes elhivatottság hiánya érzékelhető, mint inkább szervezési anomáliák. Viszont ezt azzal kompenzálják, hogy nagyon elégedettek önön teljesítményükkel, ami lehet, hogy adott helyzetben az egyetlen túlélési lehetőség…

A tesztelés időpontja: 2009. március . A kritika az étterem akkori teljesítményét értékeli , amely azóta változhatott.



« Vissza a TESZTEK rovatba.
Típus:   étterem
Konyha nemzetisége, stílusa:  magyar
Tel.:  +36 1 201 7892
Nyitva:
   K-Szo:  19:00-22:00 
12:00-15:00

Cím: 1015 Budapest, Csalogány u. 26.
2 hozzászólás galéria
Olvasói értékelés
27 szavazat alapján ratingkep

Árfekvés : pricekep

15.0


Oldalak:  >|

Jó magyar kalács és bárányhús suffával

Húsvét-szimbolika és régi receptek

Jó magyar kalács és bárányhús suffával

Ahogy azt már más ünnepeknél is láthattuk, az ilyenkor felszolgált ételek szimbolikus jelentéssel is bírtak, azoknak különös erőt tulajdonítottak. Így van ez a húsvéti ételekkel is. »

Torma

Torma

„Nincs még étel, ami ennyire feltolná magunkat az agyunkig, szétrugdosná a nyálkahártyánkat, megbőgetne, ésatöbbi. És mégis imádjuk, és mégis keressük.” »

Top 10 torta Budapesten

Top 10 torta Budapesten

De hol lehet a legfinomabbakhoz hozzájutni? Erre kerestük a választ. »

Hamburger, a húsvét hangulatában

Hamburger, a húsvét hangulatában

Dizájnmenza receptje

Mindent bele lehet pakolni, ami „hazajött”velünk a piacról. Továbbá nagyon ideális a Húsvétról megmaradó sok főtt sonka felhasználására is, hiszen ekkor is mindenki belelendül a vásárlásba. »

Húsvéti töltött kalács

Húsvéti töltött kalács

Limara receptje

Ebben a kuglófszerű kalácsban minden benne van, ami a húsvéti asztalról nem hiányozhat. A kalács, a sonka, a főtt tojás, a főtt kolbász és még a torma is. Tökéletes ünnepi reggeli, vagy nagyszerű vendégváró falat a locsolkodóknak! »

Gőzgombócos vadas

Gőzgombócos vadas

Dudás Szabolcs (Anyukám Mondta) receptje

Az Anyukám Mondta étterem elkészítette egy klasszikus vadast, majd szétszedte a húst, betöltötte azt egy gőzgombócba. Kigőzölte, a zöldségekből pedig egy salit készült. »

Ifjú séftehetségek a konyhán

Ifjú séftehetségek a konyhán

A Fricskás fiúk fél éve vezetik a konyhájukat Csongrádi Csabával karöltve, munkájukat pedig mi is díjaztuk az Év Ifjú Séftehetségei elismeréssel a 2015-ös Hennessy-Dining Guide Év Étterme Gálán. De ki ez a két srác és mit szeretnének képviselni? »

Értékelési szempontok    |    Impresszum    |    Médiaajánlat    |    Kapcsolat    |    Adatkezelési elveink