Bejelentkezés  |  Regisztráció   |   Hirlevél      

Első benyomás: <br>Zeller

Első benyomás:
Zeller

Jó, hogy van egy ilyen igazi szeretettel, őszinte lelkesedéssel, átlagon felüli kulináris hozzáértéssel menedzselt hely a városban, annak is egy elég meglepő pontján. Bátorság, kitartás, önbizalom mindezek megtérülni látszanak. Brávó. »

Első benyomás: <br>Végállomás Bistorant

Első benyomás:
Végállomás Bistorant

A Végállomás Bistorant rajta van a helyes vágányon. Tudás, szenvedély, megfelelő alapanyagok, technikai tudás megléte - ezekre nem lehet panasz. Még több bátorsággal az országos mezőnyben is előrébb törhetne. »

Első benyomás: <br>Black Cab Pub

Első benyomás:
Black Cab Pub

Már zarándokhely -

Szombathelyen mindig is lehetett jókat enni, átlagból kiemelkedő éttermet azonban már nehezebb volt találni. Ez idáig. »

Első benyomás: <br>Oinos

Első benyomás:
Oinos

Cseréptörés - Első benyomás

A Rákóczi téren az ősszel nyílt egy olasz étterem, a csarnok épületében, tágas kirakataival a térre néz. Autentikus olasz étteremnek mondja magát, az étlap is erről tanúskodik. Pizza-választékkal természetesen. A neve Oinos. »

Első benyomás: <br>Fricska

Első benyomás:
Fricska

Már régóta váratott magára egy figyelmeztető fricska a jóllakottan megállapodott, babérjaikon trónoló önelégült magyar vendéglősökre, egy ébresztő fricska, nem agresszív, nem tolakodó, de azért csípős fricska, hogy ébresztő hölgyeim és uraim: van még min javítani, van még mit tanulni. »

Sörmustra

Sörmustra

Cikkek, receptek. Mindent a sörről. »

Csalogány 26
Kap hideget-meleget, de szinte mindig teltházas. Ted Aprajev legfrissebb élményei.

Hangsúlyozom, hogy minden kritikai észrevétel annak köszönhető, hogy itt a magyar valóságot messze meghaladó minőségben főznek, és ha abban esetleg hibádzna valami, csupán azt bátorkodom szóvá tenni.

Csalogány 26
Csalogány 26

A helyiségben két világítási koncepció, egymást inkább kioltó megvalósulása figyelhető meg. Az egyik, a mennyezeti színes lámpák, amelyek inkább díszítő elemként funkcionálnak és a másik, a mindent egyenletesen szürkés fénnyel beborító hűvös fényforrások. Talán még az ételek színeit is kissé módosítják, így a konyha erőfeszítéseinek eredményei az esti órákban sápadtabb megvilágításba kerülnek.

A hely arról nevezetes, hogy a város legjobb kenyerét lehet itt kapni. Már-már legendaként terjed, hogy a búza Erdélyből érkezik és a ma már csak álmainkban létező kenyér élményét adja. Ha sikerül hozzájutni, mert a kenyérharc e falak között is dúl, habár jelentős késéssel de mégis kapok: az élmény mindenért kárpótol. Mellé, az utolsó pillanatban, gyomori összeomlásom előtt beköszöntő falat - vagyis korty – érkezik. Feketegyökérből készült itóka. A feketegyökér - vagy fekete spárga, ahogy itt emlegetik - szép gesztus, de ha nem ismerném nehezen tudnám beazonosítani: a habos verzió némiképp elveszejti a karakterét. Mégis dícséretes, hogy komoly gondot fordítottak arra, hogy nem szokványos alapanyagokat is feldolgozzanak, gasztronómiájuk részévé tegyenek.

A feketegyökér itthon vadon is előforduló zöldségnövény. Akár 40-50 cm hosszú, közel spárga vastagságú fekete rudak. Igazán akkor jó, ha szép egyenes és nincs rajta rücsök, illetve akkor igazán friss, ha feltörve ragadós lé folyik ki belőle. A gyökér fekete héja alatt hófehér belső rejlik, ami nagyon könnyen és hamar megbarnul, ezért hámozás után azonnal citromos hideg vízbe kell áztatni. Szinte mindent elkészíthetünk vele, mint ami spárgával is.

Megnyugodván már zöldveltelinit szopogatva kacsanyelv salátát rendelek, és némi aggodalommal észrevételezem, hogy a palack nem kerül hűtővödörbe. Ez gyorsabb ivásra serkent. Nem tudom kitalálni, hogy miért bánik ilyen mostohán pincérem e nemes nedűvel.

A kacsanyelv saláta pasztinák és madársaláta ágyon nagyon vonzó kép. Szép kompozíció, mellette roppanós ostyaszerű vékony hüvelyben joghurt espuma, a tányér talán legkarakteresebb darabja, habár csak amolyan gesztus, díszítő elem. A kacsanyelvek túlhűtöttek, ezért jellegzetes ízeikből vesztettek. Egészében harmonikus, mégis válogatott, szép és zsenge levelek tarkítják. Ritka frissesség, könnyedség jellemzi az egészet.

A borjúkaraj mellett tálalt fekete rizottó (fekete rizs, ami lehet thai, vagy tibeti, indonéz: lényegében vadrizs), nagyon ízes, sokkal "vajasabb" ízű, mint a fehér, és állaga is csodálatos, nem tartalmaz glutént. Mellette a pirulósan, halvány rózsaszín borjú szeletkék helyezkednek el egymásba kapaszkodva. Feltehetően sous vide eljárásnak köszönhetően lettek olyan omlósak és lágyak, de mégis tömör textúrájúak. Tökéletesen megőrzik belső leveiket, egy-egy szeletke bizonyult kevésbé sikerültnek és egy karakteresebb mártást hiányolok csak.
Hangsúlyozom, hogy minden kritikai észrevétel annak köszönhető, hogy itt a magyar valóságot messze meghaladó minőségben főznek, és ha abban esetleg hibádzna valami, csupán azt bátorkodom szóvá tenni.

Desszert gyanánt fehércsokoládé mousse érkezik lágy curry fagylalttal, amelyben a curry haragos ízei tényleg hűvösen selymesek. Szellemes kombináció, emlékezetes. A szerviz meglehetősen egyenetlen színvonalú, mintha logisztikai problémákkal küzdenének. Mégsem a személyes elhivatottság hiánya érzékelhető, mint inkább szervezési anomáliák. Viszont ezt azzal kompenzálják, hogy nagyon elégedettek önön teljesítményükkel, ami lehet, hogy adott helyzetben az egyetlen túlélési lehetőség…

A tesztelés időpontja: 2009. március . A kritika az étterem akkori teljesítményét értékeli , amely azóta változhatott.



« Vissza a TESZTEK rovatba.
Típus:   étterem
Konyha nemzetisége, stílusa:  magyar
Tel.:  +36 1 201 7892
Nyitva:
   K-Szo:  19:00-22:00 
12:00-15:00

Cím: 1015 Budapest, Csalogány u. 26.
2 hozzászólás galéria
Olvasói értékelés
27 szavazat alapján ratingkep

Árfekvés : pricekep

15.0


Oldalak:  >|
Top 10 torta Budapesten

Top 10 torta Budapesten

De hol lehet a legfinomabbakhoz hozzájutni? Erre kerestük a választ. »

Kókuszgolyó keksz

Kókuszgolyó keksz

Márk Szonja (Édesem) receptje

"Modern házias sütemények vannak nálam. Úgy képzelem, hogy olyan, mint amikor a nagymama egész nap süt, és délután beállít hozzá a család" - nyilatkozta nekünk Márk Szonja, az Édesem megálmodója . Ez a kókuszos keksz mindennek ékes bizonyítéka. »

Tiszai harcsafilé vadas módra

Tiszai harcsafilé vadas módra

Pataky Péter (IKON) receptje

Vadas-emlékeiről kérdeztük az IKON-os Pataky Pétert is, Debrecen és az ország egyik legjobb séfjét, aki harcsafilés fogást készített. »

Gőzgombócos vadas

Gőzgombócos vadas

Dudás Szabolcs (Anyukám Mondta) receptje

Az Anyukám Mondta étterem elkészítette egy klasszikus vadast, majd szétszedte a húst, betöltötte azt egy gőzgombócba. Kigőzölte, a zöldségekből pedig egy salit készült. »

Ifjú séftehetségek a konyhán

Ifjú séftehetségek a konyhán

A Fricskás fiúk fél éve vezetik a konyhájukat Csongrádi Csabával karöltve, munkájukat pedig mi is díjaztuk az Év Ifjú Séftehetségei elismeréssel a 2015-ös Hennessy-Dining Guide Év Étterme Gálán. De ki ez a két srác és mit szeretnének képviselni? »

Értékelési szempontok    |    Impresszum    |    Médiaajánlat    |    Kapcsolat    |    Adatkezelési elveink