Bejelentkezés  |  Regisztráció   |   Hirlevél      

Ha Cegléd, akkor Monaco étterem

Ha Cegléd, akkor Monaco étterem

Ne féljünk az ismeretlentől!

A néhány hónapja alapjaiban megújuló Monaco Étterem Ruprecht László kreatív séffel mutatta meg az eldugott mezővárosnak, hogy van helyük a gasztropalettán. »

Teszt: <br>Salon

Teszt:
Salon

Néhány jól komponált tányéron tárulkozott fel előttünk a nyugatba integrált üdítő kelet szelleme. Új étlap a Salon-ban. »

Első benyomás: <br>Kanpai Izakaya

Első benyomás:
Kanpai Izakaya

Valóságos kis ékszerdoboz ez a körúti, lampionos, világos érzetű, szelíden modern bisztró. »

Első benyomás:<br> Gótika

Első benyomás:
Gótika

A Szentháromság téren valóban hiánypótló - saját önmeghatározásuk szerint - gasztrokocsma, ételbár nyílt a napokban? »

Teszt: Olimpia

Teszt: Olimpia

Ádám Csaba kivételes arányérzékkel komponálja a tányérjait, minden elem a látványon túl ínyenc funkcióval bír és szerencsére nem fél a valódi ízektől, nem butít, nem herél. »

Első benyomás: <br>Konyha

Első benyomás:
Konyha

Godot már nincs itt, s vélhetően nem is lesz. Ám Ilja Volkovnak, Moravcsik Bélának és Fecske Fanninak köszönhetően viszont van helyette étterem. »

Első benyomás: <br>Olivola

Első benyomás:
Olivola

Kis mediterrán sziget Kecskemét belvárosában, a gyönyörűen felújított Rákóczi úton. Igazi olasz paradicsom ez, kiváló, érett és zamatos, melyet meglágyít egy csepp olívaolaj, és megbolondít a bazsalikom illata. »

Sörmustra

Sörmustra

Cikkek, receptek. Mindent a sörről. »

Centrál
Régi dicsőség



Márvány asztalok, törzsvendégek: hamísítatlan kávéházi hangulat, habár a bécsi tradíciók csak nyomokban fedezhetőek fel, pedig a pesti hagyományok sem alábbvalóak. A felújításkor, vagy inkább az újra tervezéskor szerényebb formában sikerült csak a patinás és óarany eleganciát kívánó kávéházi világ létrehozása.

Centrál
Centrál

A kávéházi étkezési stílusnak megvannak a maga rituáléi, szabályai. Lassúdabb tempójú, informális a koreográfiája, ami leginkább a pincérek mozgásában, keresetlen, de mégis tisztelettudó stílusában fedezhető fel. Ez lényegében itt is érezhető.

Ami pedig az étlapot illeti, ezúttal élek a felkínált lehetőséggel, és nem a kávéházi klasszikusokat választom, hanem a „Szent György havának specialitásait”. A felkínált ételek kétségtelen elmélyült és ambiciózus konyhát sejtetnek, amely képes a gasztronómia kifinomultabb területein is emlékezeteset alkotni.

Csicsóka-krémleves szárított sonkával az induláshoz, habár kénytelen vagyok megjegyezni, hogy a jó kávéházi hagyományoktól eltérően még egy kosárka kenyeret sem, nemhogy változatos bőségben péksüteményt kaptam volna.

A levesnek nincs sok íze, a csicsókára talán azért nem emlékeztet, mert túlhabarták és a rántás néhány csomója is felszínre került, alapvetően kissé sósabb az elfogadhatónál, amit az apróra vágott szárított sonka csak fokoz.

Két főétellel is próbálkozom, annyira csábítóak: baconban sült jércemell steak snidlinges sültpaprika-mártással és szegfűgombás-túrós palacsintával, a másik citromos morzsában sült csukafilé tejszínes fehérboros folyamirák-mártással és vadrizses felfújttal.

A pulyka steak annak ellenére, hogy a bacon zsiradéka elvben táplálhatta volna, kiszáradt, a mártás kissé lisztesnek tűnt és a paprikák igen csak szétfőttek benne. Az igazán érdekes a palacsinta: a szegfűgomba kellemesen roppanós és jól harmonizál a túróval. Az adag, érzésem szerint túl nagy, ebből a sokkomponensű kreációból kevesebb is elég volna. A csuka a titokzatos citromos morzsa alatt, amelyből nem éreztem semmit, szárazabb lett a kelleténél, habár néhol a ropogós külső alatt találtam szaftosabb, omlósabb falatokat is. A mártásban tucatjával áztak a kis rákocskák, azonmód, ahogy kikerültek a konzervből. A halat a mártás sem tette izgalmasabbá, lehetett volna pikánsabb, az ígért fehérboros selymesség hiányzott.

A vadrizses felfújt érdekes és szimpatikus ötlet, de kissé soknak találtam, lehetett volna könnyedebb. Az a benyomásom, hogy a konyha dicséretes módon igyekszik kreativitásban felzárkózni a nagyobb gasztró kultúrájú helyekhez, de ez nem minden elemében sikerül neki.

A tesztelés időpontja: 2008. június . A kritika az étterem akkori teljesítményét értékeli , amely azóta változhatott.



« Vissza a TESZTEK rovatba.
Típus:   étterem   kávéház
Konyha nemzetisége, stílusa:  magyar-házi,  nemzetközi
Tel.:  +36 1 266 2110
Nyitva:
   H-V:  08:00-23:00
Cím: 1053 Budapest, Károlyi Mihály u. 9.
0 hozzászólás galéria
Olvasói értékelés
9 szavazat alapján ratingkep

Árfekvés : pricekep


Oldalak:  >|

A végzet asszonya a konyhában!

Provokatív, szexi svéd szakácskönyv - azaz ne kelljen olyan gyakran elválni ágytól és asztaltól.

A végzet asszonya a konyhában!

Ha most nálunk rendeli meg, akkor 5990 forint helyett 4490 forintért kapja meg a reprezentatív albumot. »

Rendelje meg a Larousse enciklopédia új kiadását kedvezménnyel!

Rendelje meg a Larousse enciklopédia új kiadását kedvezménnyel!

Újra kapható a Larousse Gasztronomia Lexikon. Nálunk 24 900 Ft helyett most 19 900 Ft-ért rendelheti meg! »

Top 10 levesbár

Top 10 levesbár

Hűtenek-fűtenek, egyre több van belőlük és szerencsére köztük sok-sok jó. Kedvenc budapesti levesbárjaink. »

Libahotdog

Libahotdog

Rosenstein étterem készítette

Egy olaszországi út ihlette a Rosenstein ételét. Toscanában beleshettünk egy hentes konyhájába, ő mutatta meg, hogyan is készül az autentikus salciccia. Az étterem csak a húst módosította libára. »

Osztriga<br>szószos <br>pak choi saláta <br>gyömbérrel

Osztriga
szószos
pak choi saláta
gyömbérrel

Fodrász, ruhatervező, dizájner, kurátor, képzőművész – a Menü című, napokban megjelenő receptgyűjtemény 22 alkotót mutat be, akik ezerrel alakítják a budapesti gasztrokultúrát. Wang Song Tao fodrász úr osztrigaszószos pak choi salátájával hívjuk fel a figyelmet erre a nem mindennapinak ígérkező könyvre. »

New York-i séfreggeli <br>egy magyartól

New York-i séfreggeli
egy magyartól

Kovács Zoli jó pár éve már Brooklyn egyik menő éttermében dolgozik, ahol a kollégáit olykor ilyen szendvicsekkel várja. »

Lazac tatár

Lazac tatár

Pesti István (Tanti) receptje

A lazac tatár mára egy kicsit elcsépelt dolog, de a Pesti István vezette Tanti szeretett volna valami könnyen érthető ételt is feltenni az étlapra. A tálalása az, ami viszont teljesen mai. Nem véletlen, hogy Istvánt a legszebben tálaló séfnek választottuk pár éve. »

Háda Imre

Háda Imre

Az ember a hamburger toplista éléről

Háda Imrével, a hazai street food Atakámjának kiötlőjével dumáltunk. UPDATE: a Gault&Millau szerint is a legjobb hamburgeres a városban, megkapta az év alternatív vendéglátás díját »

Étteremkalauzok

Étteremkalauzok

Michelin és Gault Millau

Az anekdota szerint a Relais de Poquerolles étterem séfje 1958-ban öngyilkosságot követett el, amikor elvesztette Michelin csillagait. A történet annyira drámai és egyben szívszorongató, hogy senkinek nem jutott eszébe megkérdőjelezni, pedig igazából semmi ilyesmi nem történt. »

Mokkakávé

Mokkakávé

Mosógépek inspirálták a kéváéfőző tervezőjét. »

Értékelési szempontok    |    Impresszum    |    Médiaajánlat    |    Kapcsolat    |    Adatkezelési elveink