Bejelentkezés  |  Regisztráció   |   Hirlevél      

Inspiráló harmónia

Inspiráló harmónia

Egy íz, amelyben benne van Richard Hennessy öröksége, közel 250 év tapasztalat, Cognac elsőrendű termővidékei és a ház páratlan borpárlat készlete. A Hennessy kivételes aromájú, harmonikus házasításait nemcsak a gourmet közönség kóstolja szívesen, de a kísérletező kedvű séfek is örömmel használják fel különleges fogások, desszertek elkészítésekor. A cognac ház ezért örömmel támogatja a legjobb éttermeket díjazó Hennessy-Dining Guide Év Étterme gálát és az időtálló értékek átemelését a kortárs gasztronómiába. »

Teszt: Walter

Teszt: Walter

Ha az ember történetesen nagyvárosi, állandóan lüktető környezetben éli a napjai nagy részét, óhatatlanul is vágyik arra, hogy időről-időre kiszakadjon ebből a mesterséges közegből. Hogy egy kicsit le tudjon lassulni, bámészkodhasson és lássa, a fővárosi szívdobogáson kívül az ország vérkeringésének van még jó néhány igazán klassz állomása. Perbál például ilyen. És igazán szerethető. »

Teszt: Macesz Huszár

Teszt: Macesz Huszár

Nem kell, de nem ártana, ha a két irányt képes lenne kulináris értelemben ötvözni: Izrael konyhája legyen, vagy a magyar-zsidó, közép-európai polgári, kicsit bécsi, majd német befolyással pestivé lett konyhát vigye, némiképp modern köntösben. Vagy csak egy újabb unalomba szürkülő vendéglátós vállalkozás, ami történetesen a pesti gettó narratívát tekinti eladható terméknek. »

Teszt: Borkonyha

Teszt: Borkonyha

Esztétika és ízharmónia

Ha van titka, akkor talán az, hogy mindenféle túlzástól abszolút mentes. Ha valaki punk helyen enne, ez nem az. »

Teszt: Sárga Borház

Teszt: Sárga Borház

Minek is nevezzelek?

A Sárga Borház, amely az elmúlt években meghatározó színe volt a régió gasztro térképének, az utóbbi időben minta önmeghatározási vitába keveredett volna magával. »

Teszt: Mák

Teszt: Mák

Az eddigi séf-helyettes vette át a konyhát. A Mák 3.0-ás verzió is bevált, másoknak is ajánljuk. »

Teszt: Anyukám Mondta

Teszt: Anyukám Mondta

Bár a hangulat toszkán, de nagyképűen akár fúziósnak is nevezhetnénk, épp jól ötvözi a vágyott olaszságot a magyar táj által kínált csodákkal. »

Teszt: Patrióta

Teszt: Patrióta

A kézműves szerénysége

Találtunk Gyulán egy olyan konyhát, amely túlmutat a mindennapi rutinon. »

Teszt: Costes

Teszt: Costes

Quadratura circuli

A kör négyszögesítése a lehetetlent próbáló erőfeszítés metaforája, ha úgy tetszik. Nyári étlapkóstolás. »

Első benyomás: Tiszavirág

Első benyomás: Tiszavirág

Tiszavirág az örökkévalóságnak

Jelentős gasztronómiai bástya van kiépülőben a Dél-Alföldön, pedig már azt hittük elesett az a terület. A Tiszavirág, éppen a tiszavirág természetének ellentmondva helyezi vissza Szeged városát a magyar gasztronómiai térképre. »

Sörmustra

Sörmustra

Cikkek, receptek. Mindent a sörről. »

Centrál
Régi dicsőség



Márvány asztalok, törzsvendégek: hamísítatlan kávéházi hangulat, habár a bécsi tradíciók csak nyomokban fedezhetőek fel, pedig a pesti hagyományok sem alábbvalóak. A felújításkor, vagy inkább az újra tervezéskor szerényebb formában sikerült csak a patinás és óarany eleganciát kívánó kávéházi világ létrehozása.

Centrál
Centrál

A kávéházi étkezési stílusnak megvannak a maga rituáléi, szabályai. Lassúdabb tempójú, informális a koreográfiája, ami leginkább a pincérek mozgásában, keresetlen, de mégis tisztelettudó stílusában fedezhető fel. Ez lényegében itt is érezhető.

Ami pedig az étlapot illeti, ezúttal élek a felkínált lehetőséggel, és nem a kávéházi klasszikusokat választom, hanem a „Szent György havának specialitásait”. A felkínált ételek kétségtelen elmélyült és ambiciózus konyhát sejtetnek, amely képes a gasztronómia kifinomultabb területein is emlékezeteset alkotni.

Csicsóka-krémleves szárított sonkával az induláshoz, habár kénytelen vagyok megjegyezni, hogy a jó kávéházi hagyományoktól eltérően még egy kosárka kenyeret sem, nemhogy változatos bőségben péksüteményt kaptam volna.

A levesnek nincs sok íze, a csicsókára talán azért nem emlékeztet, mert túlhabarták és a rántás néhány csomója is felszínre került, alapvetően kissé sósabb az elfogadhatónál, amit az apróra vágott szárított sonka csak fokoz.

Két főétellel is próbálkozom, annyira csábítóak: baconban sült jércemell steak snidlinges sültpaprika-mártással és szegfűgombás-túrós palacsintával, a másik citromos morzsában sült csukafilé tejszínes fehérboros folyamirák-mártással és vadrizses felfújttal.

A pulyka steak annak ellenére, hogy a bacon zsiradéka elvben táplálhatta volna, kiszáradt, a mártás kissé lisztesnek tűnt és a paprikák igen csak szétfőttek benne. Az igazán érdekes a palacsinta: a szegfűgomba kellemesen roppanós és jól harmonizál a túróval. Az adag, érzésem szerint túl nagy, ebből a sokkomponensű kreációból kevesebb is elég volna. A csuka a titokzatos citromos morzsa alatt, amelyből nem éreztem semmit, szárazabb lett a kelleténél, habár néhol a ropogós külső alatt találtam szaftosabb, omlósabb falatokat is. A mártásban tucatjával áztak a kis rákocskák, azonmód, ahogy kikerültek a konzervből. A halat a mártás sem tette izgalmasabbá, lehetett volna pikánsabb, az ígért fehérboros selymesség hiányzott.

A vadrizses felfújt érdekes és szimpatikus ötlet, de kissé soknak találtam, lehetett volna könnyedebb. Az a benyomásom, hogy a konyha dicséretes módon igyekszik kreativitásban felzárkózni a nagyobb gasztró kultúrájú helyekhez, de ez nem minden elemében sikerül neki.

A tesztelés időpontja: 2008. június . A kritika az étterem akkori teljesítményét értékeli , amely azóta változhatott.



« Vissza a TESZTEK rovatba.
Típus:   étterem   kávéház
Konyha nemzetisége, stílusa:  magyar-házi,  nemzetközi
Tel.:  +36 1 266 2110
Nyitva:
   H-V:  08:00-23:00
Cím: 1053 Budapest, Károlyi Mihály u. 9.
0 hozzászólás galéria
Olvasói értékelés
9 szavazat alapján ratingkep

Árfekvés : pricekep


Oldalak:  >|

A végzet asszonya a konyhában!

Provokatív, szexi svéd szakácskönyv - azaz ne kelljen olyan gyakran elválni ágytól és asztaltól.

A végzet asszonya a konyhában!

Ha most nálunk rendeli meg, akkor 5990 forint helyett 4490 forintért kapja meg a reprezentatív albumot. »

Rendelje meg a Larousse enciklopédia új kiadását kedvezménnyel!

Rendelje meg a Larousse enciklopédia új kiadását kedvezménnyel!

Újra kapható a Larousse Gasztronomia Lexikon. Nálunk 24 900 Ft helyett most 19 900 Ft-ért rendelheti meg! »

Top 8 pho

Top 8 pho

A múlt év újabb fejezetet nyitott a magyar gasztroforradalomban. Nemcsak a minőségi, magyaros helyek szaporodtak, hanem soha nem látott számban nyílt mindenféle nemzeti, autentikus étterem is. A thai és a mexikói mellett viszonylag új jelenség a vietnami gasztronómia előretörése, azon belül is a pho-mánia kiteljesedése, ami idén éri el csúcspontját. De hol is ehetünk jó marhahúslevest rizstésztával? »

Legjobb budapesti levesbárok

Legjobb budapesti levesbárok

Az elmúlt időszakban sorra nyíltak meg a levesbárok. Szeretjük az alábbiakat. »

Top 10 kávézó

Top 10 kávézó

A hazai megszállottak! »

Préselt házinyúl-comb sonkával, sütőtökkel, mogyoróval

Préselt házinyúl-comb sonkával, sütőtökkel, mogyoróval

Sárközi Ákos receptje

A frissen Michelin-csillagot szerzett Borkonyha étterem séfjének egyik büszkesége ez a recept. »

Fehércsoki mousse puszedli fagylalttal

Fehércsoki mousse puszedli fagylalttal

Egy parádés desszert a Salon étterem karácsonyi kínálatából

»

Galambmell karalábé-<br>krémmel és sós citrommal

Galambmell karalábé-
krémmel és sós citrommal

Mizsei János (Mák Bisztró) receptje

»

Heiszler Olivér

Heiszler Olivér

Jó helyeket erősített itthon Heiszler Olivér.Cyrano, Costes, Chateau Visz, Onyx, Aranyszarvas - csupa-csupa jó falat. A Mákban, még Huszár Krisztián ideje alatt tiszteletbeli baszk lett, hogy aztán pár évre rá ott álljon Baszkföldön, Ruben Trincado és Martin Berasategui mellett. Egy Padron erejéig bekukkantott Magyarországra, aztán már ment is tovább. Most épp Londonban van. »

Moldován Viktor

Moldován Viktor

Japánból jártam haza sztázsolni

Beszélgetés egy Japánban dolgozó fiatal, magyar séffel, aki bár szülőhazájába járt vissza sztázsolni, mégis abból csinált karriert, amit itthon, a vendéglátóipari középiskolában majd utána a gyakorlatban is megtanult hosszú évekkel ezelőtt. »

Bouillabaisse

Bouillabaisse

Ted Aprajev receptje

Még a nyáron történt. A dalmát tengerparton egy hallevesben egyesült sok-sok náció. Mítoszok és a pikáns valóság a bouillabaisse körül. »

Értékelési szempontok    |    Impresszum    |    Médiaajánlat    |    Kapcsolat    |    Adatkezelési elveink