Bejelentkezés  |  Regisztráció   |   Hirlevél      

Első benyomás: <br>Seasons Bistro

Első benyomás:
Seasons Bistro

Nemrég nyílt a Király utca-Liszt Ferenc tér sarkán egy Season nevű bisztró. Földszinti hatalmas ablaktábláin a most divatos kalligrafikus írás hirdeti, hogy itt a Josperben, a szupergrillben sütött finomságok vannak főszerepben. »

Első benyomás: <br>Black Cab Pub

Első benyomás:
Black Cab Pub

Már zarándokhely -

Szombathelyen mindig is lehetett jókat enni, átlagból kiemelkedő éttermet azonban már nehezebb volt találni. Ez idáig. »

Első benyomás: <br>Oinos

Első benyomás:
Oinos

Cseréptörés - Első benyomás

A Rákóczi téren az ősszel nyílt egy olasz étterem, a csarnok épületében, tágas kirakataival a térre néz. Autentikus olasz étteremnek mondja magát, az étlap is erről tanúskodik. Pizza-választékkal természetesen. A neve Oinos. »

Első benyomás: <br>Fricska

Első benyomás:
Fricska

Már régóta váratott magára egy figyelmeztető fricska a jóllakottan megállapodott, babérjaikon trónoló önelégült magyar vendéglősökre, egy ébresztő fricska, nem agresszív, nem tolakodó, de azért csípős fricska, hogy ébresztő hölgyeim és uraim: van még min javítani, van még mit tanulni. »

Első benyomás: <br>Mandarin

Első benyomás:
Mandarin

Jelentős lépés a Mandarin bisztró megjelenése, kiváltképp azért, mert példamutató lehet az ázsiai, kínai konyha értékálló közvetítésében. »

Sörmustra

Sörmustra

Cikkek, receptek. Mindent a sörről. »

Centrál
Régi dicsőség



Márvány asztalok, törzsvendégek: hamísítatlan kávéházi hangulat, habár a bécsi tradíciók csak nyomokban fedezhetőek fel, pedig a pesti hagyományok sem alábbvalóak. A felújításkor, vagy inkább az újra tervezéskor szerényebb formában sikerült csak a patinás és óarany eleganciát kívánó kávéházi világ létrehozása.

Centrál
Centrál

A kávéházi étkezési stílusnak megvannak a maga rituáléi, szabályai. Lassúdabb tempójú, informális a koreográfiája, ami leginkább a pincérek mozgásában, keresetlen, de mégis tisztelettudó stílusában fedezhető fel. Ez lényegében itt is érezhető.

Ami pedig az étlapot illeti, ezúttal élek a felkínált lehetőséggel, és nem a kávéházi klasszikusokat választom, hanem a „Szent György havának specialitásait”. A felkínált ételek kétségtelen elmélyült és ambiciózus konyhát sejtetnek, amely képes a gasztronómia kifinomultabb területein is emlékezeteset alkotni.

Csicsóka-krémleves szárított sonkával az induláshoz, habár kénytelen vagyok megjegyezni, hogy a jó kávéházi hagyományoktól eltérően még egy kosárka kenyeret sem, nemhogy változatos bőségben péksüteményt kaptam volna.

A levesnek nincs sok íze, a csicsókára talán azért nem emlékeztet, mert túlhabarták és a rántás néhány csomója is felszínre került, alapvetően kissé sósabb az elfogadhatónál, amit az apróra vágott szárított sonka csak fokoz.

Két főétellel is próbálkozom, annyira csábítóak: baconban sült jércemell steak snidlinges sültpaprika-mártással és szegfűgombás-túrós palacsintával, a másik citromos morzsában sült csukafilé tejszínes fehérboros folyamirák-mártással és vadrizses felfújttal.

A pulyka steak annak ellenére, hogy a bacon zsiradéka elvben táplálhatta volna, kiszáradt, a mártás kissé lisztesnek tűnt és a paprikák igen csak szétfőttek benne. Az igazán érdekes a palacsinta: a szegfűgomba kellemesen roppanós és jól harmonizál a túróval. Az adag, érzésem szerint túl nagy, ebből a sokkomponensű kreációból kevesebb is elég volna. A csuka a titokzatos citromos morzsa alatt, amelyből nem éreztem semmit, szárazabb lett a kelleténél, habár néhol a ropogós külső alatt találtam szaftosabb, omlósabb falatokat is. A mártásban tucatjával áztak a kis rákocskák, azonmód, ahogy kikerültek a konzervből. A halat a mártás sem tette izgalmasabbá, lehetett volna pikánsabb, az ígért fehérboros selymesség hiányzott.

A vadrizses felfújt érdekes és szimpatikus ötlet, de kissé soknak találtam, lehetett volna könnyedebb. Az a benyomásom, hogy a konyha dicséretes módon igyekszik kreativitásban felzárkózni a nagyobb gasztró kultúrájú helyekhez, de ez nem minden elemében sikerül neki.

A tesztelés időpontja: 2008. június . A kritika az étterem akkori teljesítményét értékeli , amely azóta változhatott.



« Vissza a TESZTEK rovatba.
Típus:   étterem   kávéház
Konyha nemzetisége, stílusa:  magyar-házi,  nemzetközi
Tel.:  +36 1 266 2110
Nyitva:
   H-V:  08:00-23:00
Cím: 1053 Budapest, Károlyi Mihály u. 9.
0 hozzászólás galéria
Olvasói értékelés
9 szavazat alapján ratingkep

Árfekvés : pricekep


Oldalak:  >|

Jó magyar kalács és bárányhús suffával

Húsvét-szimbolika és régi receptek

Jó magyar kalács és bárányhús suffával

Ahogy azt már más ünnepeknél is láthattuk, az ilyenkor felszolgált ételek szimbolikus jelentéssel is bírtak, azoknak különös erőt tulajdonítottak. Így van ez a húsvéti ételekkel is. »

Torma

Torma

„Nincs még étel, ami ennyire feltolná magunkat az agyunkig, szétrugdosná a nyálkahártyánkat, megbőgetne, ésatöbbi. És mégis imádjuk, és mégis keressük.” »

Top 10 torta Budapesten

Top 10 torta Budapesten

De hol lehet a legfinomabbakhoz hozzájutni? Erre kerestük a választ. »

Hamburger, a húsvét hangulatában

Hamburger, a húsvét hangulatában

Dizájnmenza receptje

Mindent bele lehet pakolni, ami „hazajött”velünk a piacról. Továbbá nagyon ideális a Húsvétról megmaradó sok főtt sonka felhasználására is, hiszen ekkor is mindenki belelendül a vásárlásba. »

Húsvéti töltött kalács

Húsvéti töltött kalács

Limara receptje

Ebben a kuglófszerű kalácsban minden benne van, ami a húsvéti asztalról nem hiányozhat. A kalács, a sonka, a főtt tojás, a főtt kolbász és még a torma is. Tökéletes ünnepi reggeli, vagy nagyszerű vendégváró falat a locsolkodóknak! »

Gőzgombócos vadas

Gőzgombócos vadas

Dudás Szabolcs (Anyukám Mondta) receptje

Az Anyukám Mondta étterem elkészítette egy klasszikus vadast, majd szétszedte a húst, betöltötte azt egy gőzgombócba. Kigőzölte, a zöldségekből pedig egy salit készült. »

Ifjú séftehetségek a konyhán

Ifjú séftehetségek a konyhán

A Fricskás fiúk fél éve vezetik a konyhájukat Csongrádi Csabával karöltve, munkájukat pedig mi is díjaztuk az Év Ifjú Séftehetségei elismeréssel a 2015-ös Hennessy-Dining Guide Év Étterme Gálán. De ki ez a két srác és mit szeretnének képviselni? »

Értékelési szempontok    |    Impresszum    |    Médiaajánlat    |    Kapcsolat    |    Adatkezelési elveink