Bejelentkezés  |  Regisztráció   |   Hirlevél      

Első benyomás: <br>Mjam

Első benyomás:
Mjam

Felettünk a dombtetőn templom magasodik, a kertben fügefák nőnek, a konyhán vidámság, kreativitás, boldogság. Festői környezet, eltalált ízek, üde, friss és jó energiák, kedves kiszolgálás - ide még biztosan visszajövünk. »

Első benyomás: <br>Kozmosz

Első benyomás:
Kozmosz

Milyen a vegán street food? A Kozmosz mutatja. »

Első benyomás: <br>Baraka

Első benyomás:
Baraka

Újranyitott a Baraka a Dorottya utcai Dorottya Palace-ban. Ez már a harmadik lokáció. Jobb helyen nem is lehetne. Remélem véglegesen hazatalált. »

Első benyomás: <br>Spaletta

Első benyomás:
Spaletta

Érdekes köröket ír néha az élet. Kecskemét központjában áll egy több mint százéves ház, ami a múlt század elején sördepóként üzemelt. Aztán volt ez is, az is. Pár hónapja visszatalált önmagához. »

Első benyomás: <br>Zeller

Első benyomás:
Zeller

Jó, hogy van egy ilyen igazi szeretettel, őszinte lelkesedéssel, átlagon felüli kulináris hozzáértéssel menedzselt hely a városban, annak is egy elég meglepő pontján. Bátorság, kitartás, önbizalom mindezek megtérülni látszanak. Brávó. »

Első benyomás: <br>Végállomás Bistorant

Első benyomás:
Végállomás Bistorant

A Végállomás Bistorant rajta van a helyes vágányon. Tudás, szenvedély, megfelelő alapanyagok, technikai tudás megléte - ezekre nem lehet panasz. Még több bátorsággal az országos mezőnyben is előrébb törhetne. »

Első benyomás: <br>Fricska

Első benyomás:
Fricska

Már régóta váratott magára egy figyelmeztető fricska a jóllakottan megállapodott, babérjaikon trónoló önelégült magyar vendéglősökre, egy ébresztő fricska, nem agresszív, nem tolakodó, de azért csípős fricska, hogy ébresztő hölgyeim és uraim: van még min javítani, van még mit tanulni. »

Sörmustra

Sörmustra

Cikkek, receptek. Mindent a sörről. »

Centrál
Régi dicsőség



Márvány asztalok, törzsvendégek: hamísítatlan kávéházi hangulat, habár a bécsi tradíciók csak nyomokban fedezhetőek fel, pedig a pesti hagyományok sem alábbvalóak. A felújításkor, vagy inkább az újra tervezéskor szerényebb formában sikerült csak a patinás és óarany eleganciát kívánó kávéházi világ létrehozása.

Centrál
Centrál

A kávéházi étkezési stílusnak megvannak a maga rituáléi, szabályai. Lassúdabb tempójú, informális a koreográfiája, ami leginkább a pincérek mozgásában, keresetlen, de mégis tisztelettudó stílusában fedezhető fel. Ez lényegében itt is érezhető.

Ami pedig az étlapot illeti, ezúttal élek a felkínált lehetőséggel, és nem a kávéházi klasszikusokat választom, hanem a „Szent György havának specialitásait”. A felkínált ételek kétségtelen elmélyült és ambiciózus konyhát sejtetnek, amely képes a gasztronómia kifinomultabb területein is emlékezeteset alkotni.

Csicsóka-krémleves szárított sonkával az induláshoz, habár kénytelen vagyok megjegyezni, hogy a jó kávéházi hagyományoktól eltérően még egy kosárka kenyeret sem, nemhogy változatos bőségben péksüteményt kaptam volna.

A levesnek nincs sok íze, a csicsókára talán azért nem emlékeztet, mert túlhabarták és a rántás néhány csomója is felszínre került, alapvetően kissé sósabb az elfogadhatónál, amit az apróra vágott szárított sonka csak fokoz.

Két főétellel is próbálkozom, annyira csábítóak: baconban sült jércemell steak snidlinges sültpaprika-mártással és szegfűgombás-túrós palacsintával, a másik citromos morzsában sült csukafilé tejszínes fehérboros folyamirák-mártással és vadrizses felfújttal.

A pulyka steak annak ellenére, hogy a bacon zsiradéka elvben táplálhatta volna, kiszáradt, a mártás kissé lisztesnek tűnt és a paprikák igen csak szétfőttek benne. Az igazán érdekes a palacsinta: a szegfűgomba kellemesen roppanós és jól harmonizál a túróval. Az adag, érzésem szerint túl nagy, ebből a sokkomponensű kreációból kevesebb is elég volna. A csuka a titokzatos citromos morzsa alatt, amelyből nem éreztem semmit, szárazabb lett a kelleténél, habár néhol a ropogós külső alatt találtam szaftosabb, omlósabb falatokat is. A mártásban tucatjával áztak a kis rákocskák, azonmód, ahogy kikerültek a konzervből. A halat a mártás sem tette izgalmasabbá, lehetett volna pikánsabb, az ígért fehérboros selymesség hiányzott.

A vadrizses felfújt érdekes és szimpatikus ötlet, de kissé soknak találtam, lehetett volna könnyedebb. Az a benyomásom, hogy a konyha dicséretes módon igyekszik kreativitásban felzárkózni a nagyobb gasztró kultúrájú helyekhez, de ez nem minden elemében sikerül neki.

A tesztelés időpontja: 2008. június . A kritika az étterem akkori teljesítményét értékeli , amely azóta változhatott.



« Vissza a TESZTEK rovatba.
Típus:   étterem   kávéház
Konyha nemzetisége, stílusa:  magyar-házi,  nemzetközi
Tel.:  +36 1 266 2110
Nyitva:
   H-V:  08:00-23:00
Cím: 1053 Budapest, Károlyi Mihály u. 9.
0 hozzászólás galéria
Olvasói értékelés
9 szavazat alapján ratingkep

Árfekvés : pricekep


Oldalak:  >|

Rendelje meg a Larousse enciklopédia új kiadását kedvezménnyel!

Rendelje meg a Larousse enciklopédia új kiadását kedvezménnyel!

Újra kapható a Larousse Gasztronomia Lexikon. Nálunk 24 900 Ft helyett most 19 900 Ft-ért rendelheti meg! »

Top 10 torta Budapesten

Top 10 torta Budapesten

De hol lehet a legfinomabbakhoz hozzájutni? Erre kerestük a választ. »

Karobos chia puding

Karobos chia puding

Naspolya Nassolda receptje

E nyers-vegán recept csupa éltető, rost- és vitamindús, egészséges összetevőt tartalmaz. Egy turmixgépre vagy botmixerre, és mindössze tíz percre lesz szükséged. Kiváló vendégváró finomság! »

Cuculimonádé

Cuculimonádé

Mahung receptje

A Mahungot megkértük, hogy itassa le az édesanyákat. A Cuculimonádé-hörpintéshez nem is kell olyan bátornak lenni. »

Házinyúl-comb „vadas”

Házinyúl-comb „vadas”

Csomós András (Dűlő) receptje

Vidéki lelkész gyerekként hála Istennek a vadas vadból volt – mondja a miskolci Dűlő séfje, Csomós András. „Édesanyámnak is nagymamámnak is ez volt az egyik „nagy” fogása. A húst hosszan pácolták zöldségekkel és fűszerekkel, majd körbesütötték és irány a sütő, a zöldségek is ott pirultak a tepsiben. Csomós számára ma már a vadas elképzelhetetlen friss babér vagy kapribogyó nélkül és nem feltétlenül vadból vagy marhából készül. Most épp nyúlból. »

Kókuszgolyó keksz

Kókuszgolyó keksz

Márk Szonja (Édesem) receptje

"Modern házias sütemények vannak nálam. Úgy képzelem, hogy olyan, mint amikor a nagymama egész nap süt, és délután beállít hozzá a család" - nyilatkozta nekünk Márk Szonja, az Édesem megálmodója . Ez a kókuszos keksz mindennek ékes bizonyítéka. »

Csomós András

Csomós András

Csomós András az IKON-ban megtanulta, hogy illik óvatosan közelíteni a vendégekhez. Nem rohan ajtóstul a házba, nem akar gyorsan „népnevelni”, ellenben a humort, na, azt fontosnak tartja. A miskolci Dűlőben többek között ezzel szoktatja a vendéget a jóra. »

Értékelési szempontok    |    Impresszum    |    Médiaajánlat    |    Kapcsolat    |    Adatkezelési elveink