A tesztelés, majd annak rögzítése ugyanolyan tevékenység, mint más kritikai, műítészi tevékenység, ami magától értetődően megköveteli az adott terület beható ismeretét, speciális szakértelmet és természetesen a független kritikusi etikai előírásoknak is eleget tesz

Értékelés szempontjai

Az értékelést 5 főbb szempont szerint kell végrehajtani:

 1. Az étterem személyisége, hangulata, a környezet.
  (Fontosak az első benyomások. Mit hogyan kommunikál az étterem magáról: tisztaság, rendszerezettség, design. Mit ígér az étlapja, hogyan határozza meg magát. Teljesíti-e, amit megígér.)
 2. Alapanyagok minősége.
  (Alkalmazza-e a szezonalitást. A borjú hús borjúból van-e. Friss vagy konzerv alapanyagokból dolgozik.)
 3. Az elkészítés szakszerűsége.
  (Megfelelő technikával főzték/sütötték/párolták az ételeket. Megfelelő-e a vágási technika. Frissek-e az ételek. Textúrák megfelelőek-e.)
 4. Ízek harmóniája, kreativitás.
  (Egyszerre megengedő s dogmatikus elbírálás. A tányéron lévő dolgok összeillenek-e. Van-e az egyes alkotóelemeknek funkciója, odaillő-e.)
 5. Kiszolgálás, szervíz.
  (Szakszerű-e a kiszolgálás. Tolakodó, figyelmes, korrekt, informatív.)

A kritikus lehetőség szerint anonim tesztel, ugyanolyan szolgáltatást kell megtapasztalnia, mint az átlagos vendégnek. Teljes ételsort kóstol (előétel, leves, főétel, desszert) és értelemszerűen mindent meg kell ízlelnie, amit rendelt és amiről véleményt alkot. Ajánlott különböző technológiával készült ételeket rendelni (párolt, sült, konfitált,stb.), a különböző alapanyagok (hal, hús, tészta, stb.) kikérése sem hátrány. Amennyiben van heti vagy havi ajánlat, érdemes két tételt az állandó ételek közül és két ételt az ajánlatok közül választani.

Az ételért minden esetben fizetni kell. Tilos vócsert használni és ajándékétkezést elfogadni. A tesztelő nem tulajdonolhat semmilyen részesedést a tesztelendő éttermekben. Ugyan így, sem tanácsadói jogviszonyban nem állhat, sem rokoni kapcsolat nem állhat fenn a tulajdonosok és a tesztelő között.

Pontozás

A pontozással igyekszünk az elfogadott nemzetközi standardoknak megfelelni az összehasonlíthatóság érdekében. Az éttermeket 1-20 pontig értékeljük. Fél pontonként lehet differenciálni.

8 pont: Étterem regisztrálható kulináris igyekezettel.

9 pont: Étterem kevesebb hiányossággal, több értékelhető kulináris teljesítménnyel.

10 -12,5 pont: Étterem többnyire kiegyensúlyozott kulináris teljesítménnyel, jó étkezés.

13 -15 pont: Becsvágyó konyha, magas színvonalú étterem, konzisztens teljesítmény alapanyag, és kreativitás vonatkozásában egyaránt.

16 -17 pont: Nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedő konyha.

18 pont: Étterem a gasztronómia csúcsain, nemzetközi mércével is kiváló, egyedülálló kreatív teljesítménnyel.

19-20 pont: Étterem, amely a világ legjobb éttermei közé sorolható, innovatív, gasztronómiai teljesítmény vonatkozásában makulátlan.