Ferran Adrià az ElBulli bezárása óta egy nagy kulináris hagyományőrzési projektbe vetette bele magát megszállottan. Ennek része a Bullipedia, egyfajta gasztronómiai Wikipédia, amelyről 2012-ben esett szó először – de hogyan is fog összeállni az enciklopédiasorozat?

Ferran Adrià mindig valami megkapóval áll elő, de sokáig nem volt világos, hogy például a Bullipedia projekt mit is takar pontosan. Mostanra azonban lehullt a lepel: egy összesen 17 500 oldalas könyvóriásról van szó, amelyet 35 kötetben tárnak a világ elé. De lássuk, hogy mit is takar a „technológiai-érzelmi főzési enciklopédia”, illetve, hogy Adrià Sapiens projektje hogyan kötődik mindehhez.

Az ötlet eredetileg az volt, hogy Adrià és az elBullifoundation létrehozzák a világ első kulináris Wikipédiáját, egy online adatbázist, amely a gasztronómiai tudás minden szeletét a köz javára adja. Adrià az Eaternek adott interjúban elmondta, hogy összesen 35 ötszáz oldalas könyvet adnak ki az elkövetkező négy év során. Az első kötet, a Bebidas (azaz „Italok”) a szomjoltó nedűk történelmét, típusait, összetételét és különféle definícióit veszi górcső alá, és már tavaly november óta kapható 80 euró (kb. 25 ezer forint) ellenében. Egyelőre sajnos csak spanyolul.

elbullistore.com

Adrià azt is közre adta, hogy a Bullipedia lesz általánosságban a világ legnagyobb enciklopédiája, ami óriási szó, ugyanis jelenleg a Wikipédia tartja a rekordot lexikonok terén. Mindennek tudatában igen izgalmas évek elé nézünk. A csapat egyébként a saját fejlesztésű Sapiens módszertan nyomán munkálkodik: ez lényegében annyit tesz, hogy a szakmában zajló kreatív folyamatokat átfogóan szemlélik, elemeire bontják, és az egyes alkotórészeket külön-külön vizsgálják. Tehát: mi is a termék? Mi tesz egy hozzávalót? Mit jelent a feldolgozás? A Sapiens ezt az aprólékos megközelítést jelenti, és Adrià és csapata ennek segítségével sokkal mélyebbre tud ásni a kulináris világ bugyraiban.

A elBulli hivatalos webshopjában elidőzve megtudhatunk néhány kulisszatitkot a soron következő kötetekről. Idén további két, italokról szóló kötet várható: az egyik az italokból készült termékekre, a másik, a Bebidas Vol. III pedig az italok éttermekben történő használatára fókuszál majd. Mindemellett külön művet szentelnek a boroknak és a koktéloknak is, szintén 2018-as megjelenéssel.

elbullistore.com

De hogy ne csak a folyékony halmazállapotú termékekről essen szó, ugyancsak idén várható még három könyv a Productos no Elaborados, azaz „feldolgozatlan termékek” témájában, 2019-ben pedig újabb három kötet a Productos Elaborados-ról, tehát a feldolgozott termékekről mesél majd. Mindkét esetben messzemenő részletekben olvashatunk majd arról, hogy pontosan hogyan definiálhatjuk és csoportosíthatjuk ezeket a termékeket, illetve szó esik arról, hogy milyen szerepük van a konyhaművészeti restaurálás történetében, valamint arról is, hogyan használják a feldolgozott és feldolgozatlan termékeket az éttermekben.

Egy könyv az őskőkori és újkőköri érát taglalja majd, újfent idei megjelenéssel. Egyelőre 12 könyv szerepel a honlapon, de Adrià állítása szerint áprilisban, májusban, júniusban és júliusban is kijönnek majd új kötetek. Ha mindez igaz, ez több mint 20 könyvet jelent. A jövőbeli témák közt szerepel a kávé és a különféle típusú konyhák.

A lexikonok világa közel sem áll távol a katalán szakácstól. 2014-ben adta ki az elBulli 2005-2011 című hétkötetes könyvmonstrumot, amely mondhatni az elBulli életének bibliája receptekkel tűzdelve. Könnyen lehet, hogy a Bullipedia grandiózus projektje minden hasonló gasztronómiai tudományos projekten túlmutat.

Nem árt szót ejteni az árakról is. Ha a többi kötet ugyanilyen áron lesz, és tegyük fel, a projekt megáll a már közzétett 12 kötetnél, már az is 960 euró, tehát nagyjából 300 ezer forint. Ha pedig mind a 35 kötet meglátja a napvilágot, a teljes gyűjtemény vélhetően 2800 eurót kóstálna, közel 870 ezer forintot. Ennek fényében az ambiciózus kihívás egyúttal az egyik legköltségesebb is lehet.

A konyhaművészet Picassója nagy fába vágta a fejszéjét, de most már legalább nyilvánvalóvá vált, hogy ténylegesen mennyire.

Forrás.