Egy egész életre szóló darab lehet a konyhában, de tény, hogy több figyelmet kell szentelnünk neki, mint a többi edénynek. Következzen néhány hasznos tanács, ha azt szeretnénk, hogy vasserpenyőnk sokáig rendelkezésre álljon.

Beavatás

Használatba vétel előtt be kell avatnunk a serpenyőt. Az extra védelem elérése érdekében a gyárilag bejáratott öntöttvas edényekkel is ajánlott a következő néhány lépést elvégezni.

Bár sokan esküsznek arra, hogy öntöttvas edényt víz nem érhet, első alkalommal mindenképpen tegyünk kivételt.

Fotó: seriouseats.com

A serpenyőt meleg vízzel és mosószerrel alaposan mossuk el, majd töröljük szárazra. A külső és belső részeknek ugyanannyi figyelmet szentelve (!) kenjük be némi olajjal, majd a sütőben vagy a tűzhelyen hevítsük fel. Amikor az olaj már füstölni kezd, hagyjuk kihűlni, majd ismételjük meg még néhányszor a folyamatot.

Azzal ápoljuk a legjobban, ha használjuk

A legjobb dolog, amit tehetünk vele, ha minél többet használjuk (különösen, ha új a serpenyőnk). Az öntöttvas serpenyő ugyanis azon kevés konyhai eszköz egyike, amelyik az idő múlásával csak egyre jobb lesz. Éppen ezért fontos, hogy folyamatosan edzésben tartsuk.

Fotó: wholefully.com

Sokaknak azért megy el a kedvük az öntöttvas serpenyőtől, mert hidegen próbálják meg használni.

A vasserpenyő előnyei azonban akkor domborodnak ki igazán, ha használat előtt felmelegítjük. Legyünk türelmesek, ez a folyamat a tűzhelyen akár 5-10 percig is eltarthat.

Jó, ha tudjuk, hogy az öntöttvas edény nem egyenletesen hevül fel. Az anyag hővezető képessége ugyanis az alumíniuménak csak a negyede-harmada. Nyílt lángra helyezve a serpenyőt, csak ott lesz meleg, ahol a láng található, a széleken kevésbé. Ha azt akarjuk, hogy egyenletesen forró legyen, mozgassuk hevítés közben. Alternatívaként 20-30 percig sütőben is előmelegíthetjük.

Miért jó és mire nem jó az öntöttvas serpenyő?

Igaz, hogy lassabban melegszik fel, azonban sokkal jobban tartja a hőt, mint más serpenyők. Ez pedig létfontosságú, ha hirtelen, magas hőfokon akarunk elkészíteni valamit, mint például egy kívül ropogós, belül puha és szaftos steaket.

Szintén nagy előnye, hogy az öntöttvas serpenyő nem csak a felszínnel érintkező ételt hevíti fel, hanem minden irányba sugározza a hőt, jóval a felszín fölött is.

Mivel jobban bírja a hőt, mint teflonbevonatú társai, ha tűzhelyen gyorsan rápirítottunk a steakre, mehet egyenesen a sütőbe, hogy még puhább és zamatosabb legyen.

Fotó: seriouseats.com

Ha öntöttvas serpenyőnket rendesen karban tartjuk, nem fog beleragadni az étel, de ami a tapadásmentességet illeti, a teflonnal nem veheti fel a versenyt. Nem árt óvatosnak lennünk, ha a vasserpenyőnkben savas – elsősorban paradicsomos, ecetes vagy boros – ételeket készítenénk. Bár egyes vélemények szerint a kiégetéssel létrejött védőréteget nem olyan könnyű elpusztítanunk, mégis ajánlatosabb, ha az efféle ételekhez más edényt használunk.

Ápolás

Tagadhatatlan, hogy az öntöttvas edények több törődést igényelnek, mint más konyhai eszközök. Van néhány lépés, amit minden használat után érdemes elvégeznünk – garantáltan meghálálják a gondoskodást. Arról már volt szó, hogy az öntöttvas nem bírja jól a vizet. Ez azonban ne gátoljon meg minket abban, hogy minden használat után gyorsan, forró vízzel elmossuk.

A lényeg, hogy a tisztítás és az újbóli kiégetés között lehetőleg minél kevesebb idő teljen el. Az öntöttvas edényünket semmiképpen ne hagyjuk a mosogatóban ázni. Ha vízzel kerül kapcsolatba, azonnal töröljük cseppmentesen szárazra.

Fotó: finexusa.com

A legbiztosabb, ha sütőben vagy tűzhelyen felhevítjük, hogy minden nedvesség elpárologjon róla. Ha ezzel megvagyunk, újból kenjük be olajjal, és hevítsük füstölésig. A maradék olajat papír törlőkendővel töröljük le, és hagyjuk kihűlni.

Megoszlanak a vélemények azt illetően, hogy öntöttvas edényeinket szabad-e mosószerrel mosnunk. A SeriousEats cikke szerint a kiégetés során felvitt olaj nem csupán egy újabb réteget hoz létre az edény felszínén, hanem kémiai úton kapcsolatba is lép vele. Ebben a kémiailag módosult, polimerizált olaj védőrétegben sokkal nehezebben tudunk kárt tenni, mint hinnénk. A hagyományos zsírok és olajok eltávolítására kifejlesztett mosószerek nem tudnak ártani neki. Ha mégsem bíznánk a mosószerrel történő mosásban, használat után sóval is végezhetjük a tisztítást.