Hirdetés
Hirdetés

Életmentő találmány: az indiai kivibor

SZERZŐ: diningguide
2018. június 1.
A távoli Indiában furcsa dolgok folynak. Többek között kivibor.
Hirdetés

A helyszín az Észak-Kelet-Indiában található Hong, ahol az őslakosok úgy döntöttek, ideje új hagyományt teremteni, és kivibort készítenek. "Az embernek a borról a szőlő jut eszébe" - állapítja meg Tage Rita Takhe, a vállalkozás alapítója. India első és egyetlen organikus kiviborászata a Naara-Aaba nevet kapta, és tulajdonképpen azért jött létre, hogy megoldást nyújtson egy helyi nagy problémára. Aranachal Pradesh államban, amely meglehetősen elszigetelve működik India többi részétől, mellyel mindössze egy keskeny szárazföld nyaláb köti össze, rendkívül sok kivi terem.

Ziro-völgyben, ahol Hong is található, különösen bőséges a termés. Indiában a kivi nagyon közkedvelt gyümölcs, elsősorban azért, mert a hiedelem szerint megvéd a Dengue-láztól. Ugyanakkor a helyi termelők folyamatosan a konkurenciával küzdenek,

az import kivinek ugyanis nagyobb a megbecsültsége.

A helyi kivi nagy része a hegyekben nő, ahonnan nagyon nehéz lehozni a termést. Takhe azonban nem osztja azt a nézetet, hogy az import kivi jobb, mint a helyi, szerinte "Ziro-völgy kivije a lehető legminőségibb kivi a világon". Viszont helyben nincs, aki felvásárolná a termést, ezért a kiviborászat létrejötte előtt ez a rengeteg gyümölcs nagyrészt az enyészeté lett.
Takhe egyébként megbecsült kormányzati állását hagyta ott, hogy elindíthassa borászatát, amely hivatalosan 2017 őszén kezdte meg működését. Maga is egy helyi termelő lánya, így szívén viseli a farmerek sorsát. Már csak azért is, mert a rengeteg kárba veszett termés miatt több kistermelő is öngyilkosságot követett el. Takhe és férje hat éven át dolgozott azon, hogy jól működő vállalatot hozhasson létre. Ma számos kistermelővel dolgoznak szerte az államból, így jelentősen kevesebb gyümölcs vész kárba.
Takhénak meggyőződése, hogy maga a termék, azaz a kivibor, nagyon sok jótékony hatással bír.

Szemben a szőlőből készült borral, a kivibor megőrzi a nyers kivi összes egészségvédő tulajdonságát.

Ami az ízét illeti, akik szeretik a savasabb borokat, azok a szárazabb rizlinghez hasonlítják, ami igencsak ideális párja a helyi ételkülönlegességeknek. Egyetlen probléma van csak vele: a Naara-Aaba jelenleg csak Assam és Aranachal Pradesh államban kapható.

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram