Ahogy azt már múltkor is megírtam, az Amatricében történt földrengés egy hónapos fordulójára adománygyűjtést szerveztünk a Trattoria Pomo d’Oro előtt, ami szombaton sikeresen lezajlott.

Reggel 9 órakor a Pomo d’Oro és Fausto’s éttermek csapatai felvonultak és közös erőbedobással alakították át az utcát a rendezvényre. 12 órakor megérkezett Maria Assunta Accili Sabbatini nagykövet asszony. Megemlékező beszédében elmondta, hogy a szolidaritás ma nagyon nehezen értelmezhető fogalom, de nagyon örül neki, hogy ezen a napon megmutatkozik, hogy mégiscsak létezik.

Ekkor már nagyon sokan voltak a rendezvény helyszínén. A nagykövet asszony megkérte a résztvevőket, hogy álljanak fel és egyperces néma csönddel emlékezzenek az áldozatokra, nagyon megható pillanat volt. De egész nap szívszorító volt látni a rengeteg embert, akik csak érkeztek és érkeztek a rendezvényre és adakoztak egy olyan célért, ami több ezer kilométerrel távolabb történt.

Délre készítettük el az első adag bianca és rosso tésztákat, és onnantól nem volt megállás egészen délután 4 óráig. Ekkor fogyott el ugyanis az utolsó adag is. Kb. 500 személyt tudtunk megetetni az elkészített tésztamennyiségből, kellemes élőzene kíséretében.

18.30-kor az Aranytíz kollégájának segítségével felnyitottuk a reggel közjegyző által hitelesített dobozt, és átszámoltuk a közjegyző asszony jelenlétben az összegyűlt pénz, amiben a forinton kívül euró, font és számtalan fajta pénznem megtalálható volt. Olyan érzésünk volt, mintha egy kicsit a világ minden pontján meghallották volna a hívószavunkat, és jöttek volna a rendezvényünkre.

A végére több mint 1,5 millió forint gyűlt össze, amit hétfőn utalunk át Amatrice polgármesterének.

Szeretnénk a magam és Fausto di Vora nevében is köszönetet mondani a San Pellegrinónak, aki vízzel támogatta a rendezvényt, a La Marzoccónak, hogy jó olasz szokás szerint kávéval tudtuk zárni az ebédet, egy nagyon kedves ambruzzai barátomnak, aki borral támogatta meg a napot, valamint Orestennek, aki 30 kg tokaszalonnával és buccatini tésztával állt a programunk mellé. Valamint az Aranytíz kultúrház biztosította számunka a gyűjtődobozt és egy biztonsági őrt mellé, amiért nem tudunk elég hálásak lenni. És végül, de nem utolsó sorban, köszönöm a sajtó képviselőinek, hogy hírt adtak erről az eseményről heteken keresztül, az embereknek, akik eljöttek hozzánk enni és adakoztak Amatrice újjáépüléséhez, és persze a Fausto és a Pomo d’Oro éttermek egész csapatának, hogy részt vettek ebben a programban!