Hirdetés
Hirdetés

Drámai hatás a tányéron, és még csak nem is luxus: tintahal tinta

2017. október 2.
Éjfekete, drámai hatású, és nem egy szempillaspirál-reklámot idézünk. Maradva a konyhában: ritka az olyan alapanyag, amit elsősorban a színe miatt használunk. A tintahal tintája pontosan ilyen. Egy természetes és nagyon izgalmas ételízesítőről mesélünk. Sokan tartanak attól, hogy halízű lesz tőle az étel – teljesen feleslegesen! Az érthető előfeltételezésekkel ellentétben nem ad halas plusz ízt az […]
Hirdetés

Éjfekete, drámai hatású, és nem egy szempillaspirál-reklámot idézünk. Maradva a konyhában: ritka az olyan alapanyag, amit elsősorban a színe miatt használunk. A tintahal tintája pontosan ilyen. Egy természetes és nagyon izgalmas ételízesítőről mesélünk.
Sokan tartanak attól, hogy halízű lesz tőle az étel – teljesen feleslegesen! Az érthető előfeltételezésekkel ellentétben nem ad halas plusz ízt az ételeknek, bátran használható nem halas és nem is tenger gyümölcseivel készült fogásokban. Még édes süteményeket, például macaront is szokás színezni vele – a fotón egy bagelt feketítettek be vele.

Bageltésztában, krémsajttal – Forrás: Youtube.com


Persze joggal feltételezhetnénk a halízt: a tintahal a tízkarú polipok rendjébe tartozik, két hosszabb és nyolc rövidebb fogókarja van. Egyik különleges tulajdonsága a sok közül, hogy a tintahalak (és polipok) csápjainak végén ízérzékelők, úgynevezett kemoreceptorok találhatók, amelyeknek köszönhetően amit ezek az állatok megfognak, annak rögtön érzik is az ízüket. Gondoljunk csak bele, mennyire másképp nézne ki az életünk, ha velünk, emberekkel is így menne ez: egyszerre fognánk és kóstolnánk a kezünkkel.

Spagettitésztába gyúrva – lidiabastianich / Instagram


Ha kellőképpen kíváncsiak és vállalkozókedvűek vagyunk, és meg szeretnénk tapasztalni, eredetileg honnan is kerül a konyhába a tinta, egész tintahalat is vásárolhatunk. A tisztítatlan tintahalban benne van a tintazsákja, amit a lábasfejűből egyszerűen ki lehet nyomni.

Leggyakrabban rizottót színeznek vele – pryadinka / Instagram


Ha azonban nincsen gyakorlatunk a szétszedésében, tintahalunk könnyen megbosszulhatja magát, és feketére dekorálhatjuk vele a lakást, de a munkaasztal környékét és a ruhánkat egészen biztosan. Első próbálkozásra érdemes a tasakban vagy üvegben kapható verzióban gondolkodnunk. Még így is meg fogja színezni a kezünket, illetve evéskor a nyelvünket és fogainkat. Készüljünk rá, hogy mákos mosoly helyett tintás lehet a mosolyunk tőle (ez az ételhez felhasznált mennyiségen múlik).

Egy csúcsétterem fogása: "tintahal tinta csipke" a francia Mirazurból – ktcooksincolors / Instagram


Ha főzünk vele, bőven elég a végén megtintázni az ételt. Nem kell külön főnie. Viszont ha olyan a recept, hogy főzzük-sütjük a tintát, azzal sem ártunk az ízének, sem a színének. Ki lehet tenni tehát hőhatásnak.

jennisfooddiary / Instagram


A tengeri herkentyűk esetében joggal merülhet fel a kérdés, hogy drága-e? Mondjuk úgy, hogy megfizethető. Egy több főre készített tenger gyümölcsei vacsoránál például klasszisokkal kedvezőbb áron fogunk kijönni, ha "csak" színezünk a tintahal tintával.

hangryasians / Instagram


Kis tasakos, 8 grammos kiszerelésben 1000-1500 forint között lehet kapni itthon, de fellelhetünk 4-szer 8 grammos csomagot 1000 forint alatt is. A jóval olcsóbb ár magyarázata annyi, hogy ez a verzió a tintán kívül még vizet, sót és sűrítőanyagot is tartalmaz. Egy nyolcgrammos csomag felhasználásával egy egész tál, körülbelül négy főre készült rizottót festhetünk feketére vele. Irány egy ázsiai vagy delikátesz üzlet!
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram