Az Atelier Crennben, Dominique Crenn San Francisco-i éttermében a hagyományos étlap helyett teljesen eredeti költeményeket kapnak kezükbe a vendégek, amelyek bizonyos sorai Crenn mindig kísérletező, természetes fogásaira reflektálnak. Mostantól azonban mindezért előre kell fizeni.

Az étterembe ezidáig a Resy rendszeren keresztül lehetett foglalni, április közepétől azonban a Tock lesz a nyerő. Ez egy olyan online foglalási rendszer, amely szinte egyedülálló módon tette elfogadhatóvá mindenki számára azt a szabályt, hogy a számla nagy részét előre ki kell egyenlíteni. Ez a rendszer lehetővé teszi, hogy azt az anyagi kockázatot, ami azzal jár, hogy nem jelenik meg a vendég, ne az étterem, hanem a vendég vállalja. Így egy éttermi látogatást is éppúgy meg kell fontolni, mint egy koncertet.

Bár ezek a rendszerek egyelőre vékony jégen táncolnak, egyre elfogadottabbak a fine dining világában, amelyben sehol a világon nem egyszerű nyereségesen működni.

Crenn éttermében egyébként épp átalakítások folynak, és nem mellesleg fizetésemelés. Ennek következtében a vacsoramenü, amely idáig 298 dollár volt, mostantól 315 dollár lesz (ebben a szervízdíj is benne van, hiszen Crenn 2016 elején beszüntette a borravalózást). A kétszemélyes vacsora, adóval és minden egyébbel, 705 vagy 1085 dollár lesz, a borválogatástól függően.

A megújult étterem egyébként áprilisban fog megnyitni, portlandi Goby Walnut asztalokkal, Knoll székekkel és japán, egyedi tervezésü ezüst evőeszközökkel. Összesen nyolc asztal lesz, 22 ülőhellyel, és egy este két szervíz megy majd le. Crenn menüje, saját szavaival, “még összetettebb” lesz.

Crenn azzal is magyarázza az előre fizetős rendszert, hogy így nem kell a vendégek élményét megtörni azzal, hogy a vacsora végén alá kell írni a számlát. “Csak eljönnek, kikapcsolódnak, és fantasztikusan érzik magukat” – közölte a séf. Ami a másik éttermet, a Petit Crennt illeti, a szokásos, 87 dolláros menü mellett most feltűnt egy 200 dolláros is, amely hidat képez a Petit Crenn és az Atelier Crenn világa között. (Ezt azonban nem kell előre kifizetni).

Májusban pedig megnyit a Bar Crenn, ahol a biodinamikus boroké és a kicsi tányéroké lesz a főszerep.

Forrás: sf.eater.com