Hazánk egyik csúcsséfje, Palágyi Eszter (Costes) történetesen nő, de nem ennek köszönhető ez a fantasztikus együttállás: heteken belül a 3 Michelin-csillagos éttermet vezető Anne-Sophie Pic és ő közös munkába kezd, részben itthon, részben Franciaországban.

Hónapok óta körvonalazódik a túlzás nélkül grandiózus együttműködés, amely szeptemberben kezdetét is veszi: a világ legjobbjai között számon tartott francia séfnő, Anne-Sophie Pic Palágyi Eszterrel fog együtt dolgozni.

“Arról is volt szó, hogy kimenjek hozzájuk két hónapra, és végül ebből alakult ki a mostani megállapodás. Hónapokra nem hagyhattam itt a Costest, hiába szeretek stázsolni. Ezt nem csak most, hanem az utóbbi években sem tehettem meg. Sokat tanultam a franciáktól, közel áll hozzám az ételkultúrájuk. Már az egyeztetések alatt kiderült, hogy nem akarják rám erőltetni mindazt, amit ők képviselnek, de az biztos, hogy csiszolni fognak rajtam.”

Forrás: Costes Facebook

És hogy mi lesz az eredménye a közös munkának? “Hosszú folyamat lesz az Anne-Sophie Pic-kel közös étlap megalkotása: 14 ételről beszélünk, ez egy hosszú, kreatív folyamat lesz, nem kapkodunk el semmit.” Lesz tehát egy Costes-menü és egy közös, szezonális menüsor Anne-Sophie Pic-kel.

Az együttmüködés hivatalosan szeptemberben indul, és havonta kerül sor a közös munkára – vagy itthon, Budapesten; vagy Franciaországban. Amikor ők jönnek ide, egy kisebb csapat érkezik, köztük Anne-Sophie Pic személyi asszisztense és executive chefje, aki 17 éve dolgozik vele.

Nagyon szimpatikus, hogy nem csak ők akarják Esztert tanítani, hatni rá, hanem előbb egy kis kultúrát szeretnének magukba szívni. Komolyan veszik a magyar kultúra megismerését.

Érdemes tudni, hogy Anne-Sophie Pic-nek már nem kötelező semmit sem elvállalnia, számára ez nem volt egy teljesen magától értetődő projekt. A nemsokára induló együttműködés egy izgalmas új kihívás volt neki.

Megkérdeztük, hogy szándékosan női séfet találtak-e Eszter mentorául? “Dehogy, nem direkt nő volt, a kinézett séfeknek kizárólag a munkásságát néztük.

Teljesen véletlen, hogy ő éppen a világ egyik legjobb női séfje. Nagyon megtisztelő, hogy szimpatikus voltam nekik.”

Mik voltak mégis a közös pontok vele? “Nem akarom, hogy szerénytelenül hangozzon az, ahogyan párhuzamba hozom magam vele.”

Dehát mi kérdeztük… “A saját éttermében, a hihetetlenül szép és elegáns, háromcsillagos Maison Pic-ben a saját édesapjának az ételeit főzi. A Costes ugyanígy nagyon elegáns, én is viszem ezt az irányt, mégis, ha valaki jobban megnézi az étlapot, családi recepteket talál, kisebb vagy nagyobb csavarral. Olyanokat, amiket ha megkóstol az ember, a gyerekkori ízek köszönnek vissza. Legyen az apukám gyufatésztás (piros fejű gyufatésztával készülő – a szerk.) bográcsos halászléje, vagy a szintén étlapon szereplő kocsonya, a gyerekkori disznóvágások emlékeként.

Costes Facebook

A meleg előétel is egy igazi signature dish: matyómintás, a nagymamám sütőtökreceptjét felhasználva, töltött tészta; mézzel, zsályával, hollandi mártással. A Costesben legnagyobbsrészt külföldi vendégeket szolgálunk ki, ők is pontosan erre kíváncsiak, akárcsak az itthoni vendégek: a magyar konyhára 2017-ben.”