Hirdetés
Hirdetés

Camembert-ügy – Segítségkérés "a középszerűség óceánja" ellen

SZERZŐ: diningguide
2018. május 22.
Francia gasztronómiai szakemberek együttesen fordultak Emmanual Macron francia miniszterelnökhöz segítségért. Nyílt levelükben válogatott, már-már költői metaforákkal illették panaszuk tárgyát, a jövőben pasztörizált tejjel is készíthető camembert-t, amit többek között "gipsznek", "a középszerűség óceánjának", "élettelen anyagnak" neveztek, a bevezetésre váró új szabályt pedig egyszerűen "árulásnak".
Hirdetés

A nagyipari sajtgyártás újabb győzelmet könyvelhet el magának. A tejipari konszernek ugyanis sikerrel lobbiztak az utóbbi években azért, hogy a jövőben ne csak nyers tehéntejből készülhessen az eredeti normandiai camembert.
A nagy francia sajtgyártók eddig is azon dolgoztak, hogy minél egyszerűbben, gyorsabban és legfőképp olcsóbban tudják kielégíteni a sajt iránti világszerte növekvő keresletet. Múlt héten mi is írtunk arról, hogy francia kutatók olyan eljárást fejlesztettek ki, amely lehetővé teszi, hogy korábban hónapokig, sőt évekig érlelt sajtokat mindössze néhány nap leforgása alatt készítsenek el.

Gillot Facebook


Maga a camembert elnevezés nem védett, ezt a sajt magyar gyártású változataiból is láthatjuk. Az Európai Unióban használt, úgynevezett oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel – franciául AOP, vagyis Appellation d’origine protégée – viszont kizárólag a normandiai, nyerstejből készülő camembert rendelkezik.
Az eredetvédelemért felelős francia szerv nemrégiben azonban úgy döntött, hogy

2021-től pasztőrözött tejet is lehet majd a normandiai camembert-hez használni,

ami egyértelműen az olyan tejipari nagyvállalatoknak kedvez majd, mint amilyen például a President sajtokat is gyártó francia Lactalis. A kikötés csupán annyi lesz, hogy a gyárnak Normandiában kell lennie, és a sajthoz használt tej 30%-ának a régióból kell származnia.

Fromagerie Durand - Le véritable camembert de Camembert Facebook


A hagyományos eljárással készült camembert-t kereső vásárlóknak korábban sem volt könnyű kiigazodniuk a különféle francia feliratok között. Bár a Camembert de Normandie elnevezést hivatalosan csak a nyerstejes sajtokra használhatták, a pasztörizált tejjel dolgozó gyártóknak eddig is engedélyezték, hogy sajtjukat Fabriqué en Normandie (vagyis Normandiában készült) felirattal hozzák forgalomba. Az új szabályok lehetővé fogják tenni, hogy ez utóbbi sajtok is használhassák a Camembert de Normandie elnevezést.

Keresd az igazit!

A hagyományos metódust követő gyártók a jövőben az au lait cru (azaz nyerstejes) vagy az "igazi normandiai camembert" elnevezéssel próbálják majd megkülönböztetni a termékeiket a nagyipari változatoktól. A nyerstejes camembert eddig is csupán a töredékét tette ki a normandiai camembert-gyártásnak, és ez az arány a jövőben valószínűleg tovább csökken.

postcardsfromthewedge / Instagram


Olvasta már korábbi cikkünket a témában? A legfranciább francia sajt: Camembert de Normandie
A nyerstejes camembert-ért aggódó francia szakemberek a bevezetőnkben említett nyílt levelük végén a nagyipari változatok bojkottjára szólítottak fel mindenkit, levelüket pedig a következö forradalmian hangzó felkiáltással zárták: „Liberté, égalité, Camembert!” 
Mi mindenesetre drukkolunk a nyerstejes camembert-nek.

Vive le fromage!

Forrásaink voltak.
 

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram