Hirdetés
Hirdetés

Buborék-túladagolás, tea illatfelhő, méhhalál – a milánói EXPO-n jártunk

2015. június 17.
Elmentünk a milánói EXPO-ra, néztünk nagyokat. Mondjuk, hogy melyik pavilonok tetszettek a legjobban.   
Hirdetés

Másfél kilométer csak a világ

Világkiállításhoz Magyarország régen volt már annyira közel, mint idén. Másfél óra repülőút Milánóig, majd egy kis tömegközlekedés után bárki ott lehet a 10 órai kapunyitáskor a világot magába foglaló tárlat kapujában.
A 1,5 km hosszú főutcán, a Decumano-n 140 ország sok-sok ötlettel és verejtékkel kitalált, az idei év mottóját („A Föld élelmezése. Energia az élethez. Feeding the Planet. Energy for Life.) olykor húsbavágóan, olykor megúszósan megjelenítő pavilonnal szembesíti a látogatókat. Élelmiszerbiztonság, fenntarthatóság, a tudomány és technológia szerepe az élelmiszertermelésben, vízgazdálkodás, a jövő generációja és a fogyasztás - komoly témákon gondolkodtak az országok.  Velük együtt elmélkedhetünk például a kakaó és csokoládé-, rizs-, zöldség-gyümölcs, gabona, fűszerek ötvözésén vagy az Illy cégnek köszönhetően, a Kávé Klaszterben megtudhatjuk, hogyan jut a csészénkbe a világ legtöbbek által fogyasztott élvezeti cikke.
Kezdjük is itt, hiszen a bejárattól párszáz méterre található, látványos és nem utolsó sorban nekik, pontosabban a cég magyarországi leányvállalatának köszönhetjük, hogy kiutazhattunk.

Idillyum: cserjétől a csészéig

Az Illy cég 10 kávétermelő országgal együttműködve mutatja be a kávé útját egy igen szépre sikerült virtuális barangolás keretében (az EXPO honlapján, vagy a Kávé Klaszter recepcióján regisztráljunk). Egy spéci szemüveggel támogatott kirándulásra az üvegházban lévő élő, kb. 3 m magas kávécserjétől indulunk. Az első 3D-s kisfilmben is a cserje virágzik, majd már azon kapjuk magunkat, hogy kávés zsákokon ücsörgünk és bámuljuk a Farmert, a Szállítót, a Kóstolót és a Baristát. Két és fél percben mesélnek munkájukról. A következő néhány kisfilmben még több illat és aroma kibomlik. Hogy a látogató mindezek után ne csak virtuálisan érezze a fekete ízét, az Universitá del Caffé kilenc fajta Illy Arabica kávé felhasználásával mini kávé gourmet kurzussal várja az érdeklődőket, ahol a „fekete levesen” kívül kávészemeket is lehet kóstolni.
Pihenésképpen, Sebastião Salgado kávés szociofotóiban gyönyörködünk. Salgado 10 éve fotóz az Illynek, s az eddig „lőtt”, mintegy 600 kép azokat a kávétermelő országokat mutatja be, ahonnan a vállalat a zöld kávét vásárolja.

Buborékkal a méhek ellen

Kilépve a kávé-pavilonból, gyorsan felmérjük, egy nap alatt képtelenség lesz mindent megnézni. Kénytelenek vagyunk szelektálni és csak reménykedni tudunk, hogy szimatunk nem csal majd.

Pedig a mában vagyunk. Az olaszok így csinálták. fotó: a szerző felvétele

Pedig a mában vagyunk. Az olaszok így csinálták. fotó: a szerző felvétele


Szubjektív listánk elején Olaszország végzett, amely – mint házigazda – nem egy pavilonnal, hanem kétutcányi látványossággal készült. Első állomásunk az Eataly. Olaszország összes tartományának tradicionális konyhája és borai kóstolhatók végig a kb. 200 m-es szakasz mindkét oldalán. Középen kávé és aperitif standok, hamisítatlan olasz hangulatban.
Szinte szemben a gourmet fellegvárával, a Piazza Castellon végigsétálva minden megtörténhet az emberrel, ami Olaszországban máskülönben is várhat rá. Csak itt kisebb területen. Tömören, velősen. Az utca elejére érve, korhű jelmezben játszódó Palio-n kívül különböző kulturális programokba botlunk, melyek napszakonként változnak. Akinek kedve támad egy hamisítatlan olasz teraszról nézni mindezt, megteheti, hiszen az utcát bárok és étkezők tarkítják. A Palazzo Italiában számítsunk hosszú sorra és még hosszabb nézelődési időre. Hát persze, hogy megéri, hogy a fenébe ne érné, hiszen itt van minden, amit az olasz dizájn és innováció pilléreiről tudni kell. Az út végén áll az Élet Fája. Reggel, délben, este más-más opera vagy valami olasz klasszikus szól. Miközben a giccs mibenlétén morfondírozunk, a háttérben egy szökőkút víztáncot lejt a dallamokra, és az ezer szétpukkanó szappanbuborék megadja a kegyelemdöfést, a következő állomásra rohanunk. (Nem is, valójában hosszasan néztük és elmerengtünk egy rózsaszín világon, ahol…romantikusak vagyunk és még a giccset is elviseljük, ezért adtuk Olaszországnak az első helyet.)
A franciáknál lógott minden - fotó: a szerző felvétele

A franciáknál lógott minden - fotó: a szerző felvétele


Második helyre a franciákat tettük, ki tudja, talán azért, mert megsajnáltuk őket, hogy úgy leszerepeltek a Bocuse-ön. Milánóban is a gasztronómiájuk áll a középpontban. A franciák, ha akarnák, sem tudnák meghazudtolni magukat, stílusosak, a mindenhol hullámzó plafonról réz „serpenyőszőnyeg” himbálózik. Elkezdtük számolni, hogy tudjuk érzékeltetni, hogy micsoda gigamega produkcióval állunk szemben. Ötven valahánynál abbahagytuk. A terem bal oldalán borok és sajtok egymás hegyén-hátán, míg jobb oldalon a francia divat klasszikusai. Közben elsétálunk egy kb. 5*5 m átmérőjű kupola alatt, ahonnan tea filterek lógnak alá. Zólyomi Zsolttá alakulunk, most fáj igazán, hogy a net nem szagos, mert amit itt lehetett érezni…A borosüveg-dugók felhalmozását már sok helyen elsütötték, de ez senkit nem érdekel, tök jól néz ki, hogy Franciaország borvidékei így jelennek meg. Egyszerű és hatásos koncepció – szűrjük le nagy hozzáértő módjára.
A magyar pavilon mellett húzódik meg a bronzérmes: az angolok. Fajsúlyos téma, túlbonyolításmentes megjelenítés, éppen ezért üt akkorát. A méhek kipusztulásával foglalkoznak egy hatalmas, 17 m magas fém méhkaptár felépítésével, amit egy kertlabirintuson keresztül lehet megközelíteni. A kaptárba természetesen be lehet mászni, a két szintet elválasztó üvegpadlón keresztül egyedi látásmód nyílik minden irányba.
Az angolok kaptárja - fotó: a szerző felvétele

Az angolok kaptárja - fotó: a szerző felvétele


Mondanánk végső konklúziót is, de most hirtelen csak olyan szépségkirálynős mondatok jutnak eszünkbe. Ez nem feltétlenül baj, de inkább röviden lezárjuk azzal, hogy tényleg utazzanak. Pénteken reggel 6 órakor indul a következő járat.
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram