Hirdetés
Hirdetés

Bor&forma: A dizájner és a dekantálás

2017. július 8.
Karim Rashid napjaink egyik legmerészebben gondolkodó, kiemelkedően sokat foglalkoztatott ipari formatervezője. Nemrégiben egy kanadai borászat, a Stratus kérte fel egy palackjának megtervezésére. A Niagara-vízeséstől nem messze található Stratus sokat hallat magáról formabontó megoldásaival, többek között derítetlen, szűretlen boraikkal, vagy például azzal, hogy a birtokukon elsőként használtak geotermikus hőenergiát a borászatok közül. Idén az egyiptomi születésű, […]
Hirdetés

Karim Rashid napjaink egyik legmerészebben gondolkodó, kiemelkedően sokat foglalkoztatott ipari formatervezője. Nemrégiben egy kanadai borászat, a Stratus kérte fel egy palackjának megtervezésére.
A Niagara-vízeséstől nem messze található Stratus sokat hallat magáról formabontó megoldásaival, többek között derítetlen, szűretlen boraikkal, vagy például azzal, hogy a birtokukon elsőként használtak geotermikus hőenergiát a borászatok közül.

Idén az egyiptomi születésű, ma már New Yorkban élő sztárdizájnert, Karim Rashidot kérték fel Cabernet Franc-juk palackjának megtervezésére. Ahogyan az várható volt, Rashid nem nyúlt félénken a klasszikus borosüveg formához, gyakorlatilag feldarabolta (munkáit gyakran illetik egyébként nem csak a formabontó, hanem a brutális jelzővel.)

A tervező most is funkcionalitásban gondolkodott: az elcsúsztatott rétegek miatt markolata lett az üvegnek, könnyű fogni és tölteni. És a Decant név sem véletlen persze: a vörösbor alján kiváló üledéket fogják fel töltéskor az üveg "bordái". A funkciók mellett természetesen szimbolikája is van az üvegnek: a talaj rétegeit jelképezni, és a borvidék összetettségét.
A palack ára 95 dollár.

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram