Kevesebb, mint három hónap van hátra, és sor kerül a Bocuse d’Or európai válogatójára Torinóban. Tegnap napvilágot látott néhány izgalmas fejlemény. Következzenek a részletek.

Először is nagyon fontos információ, hogy Pohner Ádám és a magyar csapat az első napon, azaz június 11-én fog versenyezni, mégpedig a negyedik rajtolóként.

Íme, a teljes lista, melyik napon és milyen sorrendben kezdik meg a versenyzést az országok:

Június 11. (első nap)

  1. Lengyelország
  2. Belgium
  3. Izland
  4. Magyarország
  5. Németország
  6. Hollandia
  7. Spanyolország
  8. Franciaország
  9. Svájc
  10. Egyesült Királyság

Június 12. (második nap)

  1. Oroszország
  2. Svédország
  3. Horvátország
  4. Finnország
  5. Norvégia
  6. Dánia
  7. Olaszország
  8. Bulgária
  9. Észtország
  10. Törökország

A másik nagyon fontos új információ, hogy megvannak a hústál alapanyagai. Ahogyan az lenni szokott, a Bocuse d’Or versenyszervezői idén is arra törekszenek, hogy a verseny házigazdájául szolgáló ország alapanyagai legyenek a főszerepben, és ezek egészüljenek ki valami olyan csavarral, amely a versenyző csapat országára jellemző. A hústál egyik kötelező alapanyaga a marhafilé a piemonti Fassone fajtából. A Fassonéról azt kell tudni, hogy Piemontban őshonos fajta. Népszerűségét magas minőségű húsának köszönheti, amely alacsony zsírtartalmú, mégis lágy és ízletes. Teljesen természetesen fejlődött ki ezekben az egyedekben egy olyan tulajdonság, hogy izmaikat akár az átlagos duplájára is tudják növeszteni, és így sokkal több hús nyerhető ki belőlük. Fassone marhával Olaszországon kívül is találkozhatunk, hiszen egy kifejezetten alkalmazkodó fajtáról beszélünk. Megél a síkon, a dombos területeken, de akár a 2000 méter magas hegységekben is. Manapság az Egyesült Államokban, Kanadában, Brazíliában és Kínában is tenyésztik. Az állatnak egyébként a teje is kiváló, ebből készülnek a régió híres sajtjai, például a Castelmagno, a Bra, a Raschera és a Tome. A Fassone marhát korábban az agrárgazdálkodásban is használták, ma azonban a fizikai erejükre már nincs szükség.

A hústál másik kötelező alapanyaga a Baraggia Biellese és Vercellese rizs, a Sant’Andrea fajtából. Ez Olaszország első és egyetlen DOP minősítésű rizse, amely Piemont északi részén, a Monte Rosa lábainál terem. Ezen a területen a hűvös nyarak a jellemzőek, és a földeket a hegyekből érkező források táplálják hűs vizükkel. Ennek köszönhetően a rizs kiváló minőségű, és nagyon jól lehet vele főzni. A harmadik kötelező alapanyag a borjúmirigy, vagy más néven borjúbríz, amely az állat egyik legkedveltebb belsősége.

Pohner Ádámék korábban már részben beletrafáltak ebbe a témába, úgyhogy nem a nulláról kezdik a felkészülést a kötelező alapanyagok ismeretében. Körül-belül egy hét múlva lesz majd hivatalos az új versenyszabályzat, ami természetesen nagyban befolyásolja majd a felkészülés menetét. Addig is hajrá, magyar csapat!

Az európai válogatóra június 11-12-én az Oval Lingotto nevű kiállító központban kerül majd sor, a Gourmet Expoforum keretein belül, csak úgy, mint a Coupe du Monde de la Pâtisserie verseny európai válogatójára. A Bocuse d’Or válogatóján 20 európai versenyző fogja összemérni tudását, közülük tizen szerzik meg a jogot, hogy 2019-ben Lyonban is versenyezhessenek. A fejleményekről folyamatosan beszámolunk.