Arról, hogy gasztronómiai szempontból mennyira fantasztikus hely Piemont, és azon belül Torino, nem először szólunk. Kevesebb, mint két hét, és kezdődik a Bocuse d’Or európai válogatója, úgyhogy összegyűjtöttük, mennyi érv szól egy utazás mellett.

Mindenek előtt érdemes megjegyezni, hogy ez az a térség, ahol Olaszországban a legtöbb Michelin-csillag van, ami mindent elárul a régió gasztrokultúrájáról. A kiváló termőföld és természeti adottságok, és a világhírű helyi állat- és növényfajták mellett ez Genova közelségének is köszönhető, hiszen a kereskedelmi csomópont könnyűvé teszi nemcsak a ki, hanem a beszállítást is. De lássuk a konkrétumokat!

Legendás alapanyagok

Itt van mindjárt a mogyoró, és a vele szoros kapcsolatban kialakult csokoládékultúra. A piemonti mogyoróról és a világhírű Ferrero vállalatról Gianni már beszélt a Dining Guide-nak, a történet ITT olvasható.

A piemonti szarvasmarha szintén kihagyhatatlan. A Fassone fajtának onnan is ismerősen csenghet a neve, hogy ebből kell majd főznie Pohner Ádáméknak a Bocuse d’Oron. A Fassonéról azt kell tudni, hogy Piemontban őshonos fajta, hasonlít a szürkemarhához. Népszerűségét magas minőségű, fehér húsának köszönheti, amely alacsony zsírtartalmú, mégis lágy és ízletes. Jellegzetes étel a belőle készült tatár-szerű fogás, amely azonban nem úgy van ízesítve, mint például a nálunk ismert változat, hanem mindössze nyers húsból, olivaolajból és tengeri sóból áll, de gyakran szarvasgomba is kerül hozzá. A piemonti szarvasgomba szintén megér egy külön történetet, amit ITT lehet elolvasni. Különlegességét elsősorban annak köszönheti, hogy más a talaj, és ez nagyon kedvez a minőségének. A legtöbb helyen Olaszországban a szőlő mellett olajfa nő, errefelé viszont a mandulafa a megszokott szomszéd, így teljesen más a talajban található szarvasgomba jellege. Ugyancsak emblematikus étel a térségben a vitello tonnato, amely szintén Fassone marhából, pontosabban borjúból készül. A húst nagyon vékony szeletekre vágják, megdinsztelik, és erre kerül egy majonéz-szerű öntet, amelyben azonban tonhal is van. Nagyon népszerű előétel, elsősorban nyáron.

A rizs és a sajtok is meghatározóak ebben a térségben, nem véletlen, hogy a sokat emlegetett Bocuse d’Or versenyen is a kötelező alapanyagok között szerepelnek. A kiemelkedő minőségű Baraggia Biellese és Vercellese rizs (Sant’Andrea fajta) érdekes módon majd a hústálnál lesz kötelező elem. Ez Olaszország első és egyetlen DOP minősítésű rizse, amely Piemont északi részén, a Monte Rosa lábainál terem. Ezen a területen a hűvös nyarak a jellemzőek, és a földeket a hegyekből érkező források táplálják hűs vizükkel. Ennek köszönhetően a rizs kiváló minőségű, és nagyon jól lehet vele főzni.

A sajtok között beszéljünk most a Castelmagnoról. A már fentebb említett, a Fassone marha tejéből készült fajta egy hosszú érlelésű sajt, amely DOP minősítéssel rendelkezik. A minimum érlelési idő után meglehetősen omlós, idővel pedig egyre sűrűsödik a textúrája. Nagyon jó ízű, enyhén sós sajt, és nem az egyetlen a régió nagy kedvencei közül.

Pezsgő 150 éves múlttal

Tévedés azt hinni, hogy a Ferrari volt az első nagy pezsgőkészítő Olaszországban, amelyik az úgynevezett “classico metodo”-t behozta. A Contratto ugyanis tavaly ünnepelte 150-ik születésnapját, és ez volt az első borászat, ahol “classico metodo”-val készítettek pezsgőt. A huszas-harmincas években ez volt az a pezsgő, amelyet a Vatikán és az európai nagy uralkodóházak is előnyben részesítettek. Ha koccintani támad kedvünk, igazán eredeti és minőségi választás.

Tajarin, a piemonti tagliatelle

Ha Olaszország, akkor természetesen nem maradhatnak ki a tészták sem a felsorolásból. Ezek közül a leginkább legendás a tajarin (igen, furcsa ez a j betű egy olasz szóban, de nyelvjárási kifejezéssel állunk szemben), amely egy nagyon vékony tagliatelle, hegyi vajjal és fehér szarvasgombával elkészítve. A tészta legnagyobb jellegzetessége az, hogy a tojásnak csak a sárgáját használják fel hozzá, abból viszont rengeteget, egy kg liszhez akár 35-40 db tojás is kellhet. Ennek köszönheti gyönyörű, aranysárga színét.

Kultúra és foci

Torino jellegzetesen barokk város, és itt található a világ egyik legjobb múzeuma is, egyáltalán nem barokk témában. A Museo Egizio, a kairói után a világ második legnagyobb egyiptomi múzeuma. Bővebb információt ITT találhat. Juventus szurkolóknak jötelező a város, van azonban Torinónak egy másik focicsapata is, nevezetesen a Torino.

A közlekedés

Torinó városát nagyon jól “összekapták” a 2006-os téli olimpiára, így sokkal jobb az infrastruktúrája, a távolságok azonban nagyok. A közelgő Bocuse d’Or verseny egyébként az olimpia egyik egykori helyszínén lesz. A tömegközlekedésről ITT lehet bővebben tájékozódni.

A Bocuse d’Or

Végül, de nem utolsó sorban június 11-én hétfőn áll rajthoz Pohner Ádám és a magyar csapat Torinóban. A tét a lyoni világversenyre való kijutás. Húsz csapat versenyzik, az első tíz jut tovább. A magyarok az első versenynapon, azon belül is negyedikként kezdenek. Az európai válogatóra az Oval Lingotto nevű kiállító központban kerül majd sor, a Gourmet Expoforum keretein belül, csak úgy, mint a Coupe du Monde de la Pâtisserie verseny európai válogatójára.

Az alapanyagokról, a szabályzat változásairól ITT olvashat bővebben.

Aki szeretne ott helyben szurkolni a magyar csapatnak, EZEN a linken tájékozódhat a regisztációról és minden szurkolói információról.

Köszünjük a cikkhez nyújtott segítséget Gianninak!