Főoldal    |    Bloggerek      
Első benyomás: <br>Seasons Bistro

Első benyomás:
Seasons Bistro

Nemrég nyílt a Király utca-Liszt Ferenc tér sarkán egy Season nevű bisztró. Földszinti hatalmas ablaktábláin a most divatos kalligrafikus írás hirdeti, hogy itt a Josperben, a szupergrillben sütött finomságok vannak főszerepben. »

Első benyomás: <br>Black Cab Pub

Első benyomás:
Black Cab Pub

Már zarándokhely -

Szombathelyen mindig is lehetett jókat enni, átlagból kiemelkedő éttermet azonban már nehezebb volt találni. Ez idáig. »

Első benyomás: <br>Oinos

Első benyomás:
Oinos

Cseréptörés - Első benyomás

A Rákóczi téren az ősszel nyílt egy olasz étterem, a csarnok épületében, tágas kirakataival a térre néz. Autentikus olasz étteremnek mondja magát, az étlap is erről tanúskodik. Pizza-választékkal természetesen. A neve Oinos. »

Első benyomás: <br>Fricska

Első benyomás:
Fricska

Már régóta váratott magára egy figyelmeztető fricska a jóllakottan megállapodott, babérjaikon trónoló önelégült magyar vendéglősökre, egy ébresztő fricska, nem agresszív, nem tolakodó, de azért csípős fricska, hogy ébresztő hölgyeim és uraim: van még min javítani, van még mit tanulni. »

Első benyomás: <br>Mandarin

Első benyomás:
Mandarin

Jelentős lépés a Mandarin bisztró megjelenése, kiváltképp azért, mert példamutató lehet az ázsiai, kínai konyha értékálló közvetítésében. »

Mangalica farm a Bartókon

Mangalica farm a Bartókon

Húspatika

A Móricz Zsigmond körtér közelében két jól megtermett, göndörszőrű malac ejti zavarba az arra járókat. Nem makkot keresnek a betonban, preparátumok, a Húspatika cégér állatai. Mangalicák. »

Sörmustra

Sörmustra

Cikkek, receptek. Mindent a sörről. »

Szalonspicc
Jan
14
09:22
Kakaó és forró csoki - Folyékony szeretet

Ahogy ezen hasábokon már számtalanszor elhangzott, italozási szokásaink meglehetősen pontosan tükrözik személyiségünket.

Kakaó és forró csoki - Folyékony szeretet

Kakaó és forró csoki - Folyékony szeretet

De nemcsak választott identitásunkat fejezik ki; nemcsak az értékeket és hangulatokat, amelyekkel azonosulunk – azokat a kudarcokat és szorongásokat is, amelyeket sikeresen beépítettünk táplálkozási szokásainkba. És amiket legszívesebben eltitkolnánk.

Ha az embert nem védik többé a későkamasz hormonzavarok, teste deformációi kérlelhetetlenül leleplezik életmódját. Húszas éveink közepe táján megszaporodnak a sebtében behabzsolt szénhidrátok nyomán kialakuló stressz- és karrierhájak, amelyek nemre való tekintet nélkül formálnak markáns pocakot; a stabil partnerükkel lustán rántott húsozó csajokon pedig comb- és felkartájon ütköznek ki a párkapcsolat-háj félreérthetetlen jelei. És vannak, akiknek nem múló törődés- és szeretethiányát fedi fel a testüket puhán beterítő bébiháj. Az ő téli kedvencük lesz a kakaó.

A téli italok alapvetően defenzívek: megvédenek a cidritől és a szorgosan mutálódó influenzavírusok támadásaitól. Nem is beszélve a délutáni sötétben lopakodó Nagy Téli Depresszióról, amelyet hosszas trópusi kiruccanások híján csak vércukrunk állandó szinten tartásával lehet hatásosan távol tartani. A kakaó és elegánsabb kuzinja, a forró csoki ugyan nem bővelkedik az immunerősítő tápanyagokban, mégis tökéletesen kielégíti pszichés szükségleteinket október és február között. Érdemes megfigyelni, hogy a kakaó szinte az egyetlen ital, amelynél a mértéktelenség a mérték: minél sűrűbb, minél édesebb és minél csokisabb, annál közelebb áll a tökéleteshez. Valószínűleg ehhez hasonló megfontolások hívhatták életre azokat a pudingszerű, inkább kanalazható, mintsem kortyolható forrócsoki-porokat, amelyekkel a pesti kávéházakat beterítették. De nem kevésbé célzatosak azok a forró tejben szétolvadó csokikockák sem, amelyek – dacára a bennük hemzsegő mesterséges adalékanyagoknak – ellenállhatatlanul idézik fel a kakaó állítólagos származását.

Az igazi kakaó – és ezt minden rendes kiskocsma tudja – mégis pöttyös kerámiabögrében érkezik, instant oldódik, és legnagyobb erénye nem gasztronómiai jellegű: emlékeztet a gyerekkor napjaira, amikor a szeretet, a kötődés és az intimitás még magától értetődő része volt életünknek. Ám miközben ízlelőbimbóin és testén végigáramlik az ismerős bensőségesség, az igazi kakaórajongó nem felejtheti, hogy a környező világ ezzel egybevetve milyen sivár, nyirkos és sötét.



Oldalak:  >|
Top 10+2 koktélbár

Top 10+2 koktélbár

Nem csak (sőt!) szerelmeseknek

Túl a bizarr színű, apró kis ernyőkkel pompázó, ’90-es évekbeli csodákon, ma már számtalan helyen tudunk jobbnál jobb mixeket választani. S ha akarjuk, már kategóriák szerint is szelektálhatunk. »

Top 10 torta Budapesten

Top 10 torta Budapesten

De hol lehet a legfinomabbakhoz hozzájutni? Erre kerestük a választ. »

Gőzgombócos vadas

Gőzgombócos vadas

Dudás Szabolcs (Anyukám Mondta) receptje

Az Anyukám Mondta étterem elkészítette egy klasszikus vadast, majd szétszedte a húst, betöltötte azt egy gőzgombócba. Kigőzölte, a zöldségekből pedig egy salit készült. »

Lazac tatár

Lazac tatár

Pesti István (Tanti) receptje

A lazac tatár mára egy kicsit elcsépelt dolog, de a Pesti István vezette Tanti szeretett volna valami könnyen érthető ételt is feltenni az étlapra. A tálalása az, ami viszont teljesen mai. Nem véletlen, hogy Istvánt a legszebben tálaló séfnek választottuk pár éve. »

Olimpia vadasa

Olimpia vadasa

Ádám Csaba (Olimpia) receptje

Az Olimpiához és Ádám Csabához híven a vadas kap némi ázsiai felhangot: citrusokkal játszik, az ánizsos jellegű shisolevéllel válaszol a szószban megjelenő tárkonyra, köretként pedig bao gombócot kapott a marhalábszár. Friss, üde vadasrecept harsogó zöldségízzel, meyer citrommal és kapribogyóval. »

Borkonyha vadasa

Borkonyha vadasa

Koos Attila (Borkonyha) receptje

Koos próbált minden alapanyagot felhasználni és a tányérra helyezni, ami a vadasra jellemző, de természetesen egy kicsit másképp, mint a „hagyományos” tálalásnál. A tarját konfitálta, a szarvasgerincet illetve nyúlgerincet szuvidolta. »

Pesti István

Pesti István

Michelin-csillagos Tantit visz a táncba

Brunóék összecsomagoltak és távoztak a Hegyvidék Központból. Helyükre Tanti érkezett, akit Pesti István fog karon. »

Értékelési szempontok    |    Impresszum    |    Médiaajánlat    |    Kapcsolat    |    Adatkezelési elveink