Főoldal    |    Bloggerek      
Cukrászt keres a Kárpátia

Cukrászt keres a Kárpátia

Többéves referenciával, igazolt gyakorlattal cukrászt keresünk. Teljes munkaidőbe, délutáni és hétvégi munkavégzéssel is. »

Wang Mandarinja

Wang Mandarinja

Wang új helyet nyitott Mandarin néven. A bisztró a Pilvax közben talált otthonra. »

A Locavore-ban MINDEN EGY HELYEN

A Locavore-ban MINDEN EGY HELYEN

Ízek, látkép és kulinária a Tabán tetején! »

L’Alexandrin: pasztel és terroir

L’Alexandrin: pasztel és terroir

A L'Alexandrin a lyoni hagyományok lágy, de tisztelettudó, mégis rafinált megújítójaként pozicionálja magát. »

Leon de Lyon: ide nekünk az oroszlánt

Leon de Lyon: ide nekünk az oroszlánt

Az étterem alóságos intézménye a városnak, a lyoni gasztronómiának. »

Mére Brazier: az anyák főztje

Mére Brazier: az anyák főztje

A legkiérleltebb formában képviselik a lyoni lényeget, az egyszerű és tökéletesen kiegyensúlyozott ízű ételeket. »

Mangalica farm a Bartókon

Mangalica farm a Bartókon

Húspatika

A Móricz Zsigmond körtér közelében két jól megtermett, göndörszőrű malac ejti zavarba az arra járókat. Nem makkot keresnek a betonban, preparátumok, a Húspatika cégér állatai. Mangalicák. »

Sörmustra

Sörmustra

Cikkek, receptek. Mindent a sörről. »

Szalonspicc
Jan
14
09:22
Kakaó és forró csoki - Folyékony szeretet

Ahogy ezen hasábokon már számtalanszor elhangzott, italozási szokásaink meglehetősen pontosan tükrözik személyiségünket.

Kakaó és forró csoki - Folyékony szeretet

Kakaó és forró csoki - Folyékony szeretet

De nemcsak választott identitásunkat fejezik ki; nemcsak az értékeket és hangulatokat, amelyekkel azonosulunk – azokat a kudarcokat és szorongásokat is, amelyeket sikeresen beépítettünk táplálkozási szokásainkba. És amiket legszívesebben eltitkolnánk.

Ha az embert nem védik többé a későkamasz hormonzavarok, teste deformációi kérlelhetetlenül leleplezik életmódját. Húszas éveink közepe táján megszaporodnak a sebtében behabzsolt szénhidrátok nyomán kialakuló stressz- és karrierhájak, amelyek nemre való tekintet nélkül formálnak markáns pocakot; a stabil partnerükkel lustán rántott húsozó csajokon pedig comb- és felkartájon ütköznek ki a párkapcsolat-háj félreérthetetlen jelei. És vannak, akiknek nem múló törődés- és szeretethiányát fedi fel a testüket puhán beterítő bébiháj. Az ő téli kedvencük lesz a kakaó.

A téli italok alapvetően defenzívek: megvédenek a cidritől és a szorgosan mutálódó influenzavírusok támadásaitól. Nem is beszélve a délutáni sötétben lopakodó Nagy Téli Depresszióról, amelyet hosszas trópusi kiruccanások híján csak vércukrunk állandó szinten tartásával lehet hatásosan távol tartani. A kakaó és elegánsabb kuzinja, a forró csoki ugyan nem bővelkedik az immunerősítő tápanyagokban, mégis tökéletesen kielégíti pszichés szükségleteinket október és február között. Érdemes megfigyelni, hogy a kakaó szinte az egyetlen ital, amelynél a mértéktelenség a mérték: minél sűrűbb, minél édesebb és minél csokisabb, annál közelebb áll a tökéleteshez. Valószínűleg ehhez hasonló megfontolások hívhatták életre azokat a pudingszerű, inkább kanalazható, mintsem kortyolható forrócsoki-porokat, amelyekkel a pesti kávéházakat beterítették. De nem kevésbé célzatosak azok a forró tejben szétolvadó csokikockák sem, amelyek – dacára a bennük hemzsegő mesterséges adalékanyagoknak – ellenállhatatlanul idézik fel a kakaó állítólagos származását.

Az igazi kakaó – és ezt minden rendes kiskocsma tudja – mégis pöttyös kerámiabögrében érkezik, instant oldódik, és legnagyobb erénye nem gasztronómiai jellegű: emlékeztet a gyerekkor napjaira, amikor a szeretet, a kötődés és az intimitás még magától értetődő része volt életünknek. Ám miközben ízlelőbimbóin és testén végigáramlik az ismerős bensőségesség, az igazi kakaórajongó nem felejtheti, hogy a környező világ ezzel egybevetve milyen sivár, nyirkos és sötét.



Oldalak:  >|
A világ legjobb piacai között: a lyon-i

A világ legjobb piacai között: a lyon-i

Ted Aprajev lyoni kalandjai közül természetesen a piac sem maradhatott ki. A szerző saját bevallása szerint jószerivel minden lyoni „disznóságot” felfalt, a tenger nemes gyümölcseitől sem tartóztatva magát, így aznap este már igen elnehezülve érkezett a Leon de Lyon étterembe. »

Quenelles

Quenelles

Ezúttal Paul Bocuse receptje szerint: borjúból

Az emblematikus lyoni ételek szinte egyetlen halalapú képviselője a csukagaluska, vagyis a quenelles de brochet. »

Sashal sáfránnyal

Sashal sáfránnyal

Szemérmes lyoni halassal bontottunk

A croix rousse-i halasnál végigkövettük a sashal tisztítását és előkészítését, majd főztünk. »

Mangalica kocsonya

Mangalica kocsonya

Bocuse D’Or-inspiráció és főhajtás a 2013-as döntő tízedik helyezettje, Széll Tamás előtt. »

Így készült fel Molnár Gábor a döntőre

Így készült fel Molnár Gábor a döntőre

"Az adrenalin szint felfog menni, az biztos, de ez engem csak pozitívan befolyásol." »

A németországi hétköznapok

A németországi hétköznapok

"Sokan teljesen őrültnek gondoltak, hogy azt az egészet, amit itthon eddig sikerült felépíteni, hirtelen felrúgom." »

Értékelési szempontok    |    Impresszum    |    Médiaajánlat    |    Kapcsolat    |    Adatkezelési elveink