Főoldal    |    Bloggerek      
Első benyomás: <br>Mjam

Első benyomás:
Mjam

Felettünk a dombtetőn templom magasodik, a kertben fügefák nőnek, a konyhán vidámság, kreativitás, boldogság. Festői környezet, eltalált ízek, üde, friss és jó energiák, kedves kiszolgálás - ide még biztosan visszajövünk. »

Első benyomás: <br>Kozmosz

Első benyomás:
Kozmosz

Milyen a vegán street food? A Kozmosz mutatja. »

Első benyomás: <br>Baraka

Első benyomás:
Baraka

Újranyitott a Baraka a Dorottya utcai Dorottya Palace-ban. Ez már a harmadik lokáció. Jobb helyen nem is lehetne. Remélem véglegesen hazatalált. »

Első benyomás: <br>Spaletta

Első benyomás:
Spaletta

Érdekes köröket ír néha az élet. Kecskemét központjában áll egy több mint százéves ház, ami a múlt század elején sördepóként üzemelt. Aztán volt ez is, az is. Pár hónapja visszatalált önmagához. »

Első benyomás: <br>Zeller

Első benyomás:
Zeller

Jó, hogy van egy ilyen igazi szeretettel, őszinte lelkesedéssel, átlagon felüli kulináris hozzáértéssel menedzselt hely a városban, annak is egy elég meglepő pontján. Bátorság, kitartás, önbizalom mindezek megtérülni látszanak. Brávó. »

Első benyomás: <br>Végállomás Bistorant

Első benyomás:
Végállomás Bistorant

A Végállomás Bistorant rajta van a helyes vágányon. Tudás, szenvedély, megfelelő alapanyagok, technikai tudás megléte - ezekre nem lehet panasz. Még több bátorsággal az országos mezőnyben is előrébb törhetne. »

Első benyomás: <br>Fricska

Első benyomás:
Fricska

Már régóta váratott magára egy figyelmeztető fricska a jóllakottan megállapodott, babérjaikon trónoló önelégült magyar vendéglősökre, egy ébresztő fricska, nem agresszív, nem tolakodó, de azért csípős fricska, hogy ébresztő hölgyeim és uraim: van még min javítani, van még mit tanulni. »

Mangalica farm a Bartókon

Mangalica farm a Bartókon

Húspatika

A Móricz Zsigmond körtér közelében két jól megtermett, göndörszőrű malac ejti zavarba az arra járókat. Nem makkot keresnek a betonban, preparátumok, a Húspatika cégér állatai. Mangalicák. »

Sörmustra

Sörmustra

Cikkek, receptek. Mindent a sörről. »

Szalonspicc
Jan
14
09:22
Kakaó és forró csoki - Folyékony szeretet

Ahogy ezen hasábokon már számtalanszor elhangzott, italozási szokásaink meglehetősen pontosan tükrözik személyiségünket.

Kakaó és forró csoki - Folyékony szeretet

Kakaó és forró csoki - Folyékony szeretet

De nemcsak választott identitásunkat fejezik ki; nemcsak az értékeket és hangulatokat, amelyekkel azonosulunk – azokat a kudarcokat és szorongásokat is, amelyeket sikeresen beépítettünk táplálkozási szokásainkba. És amiket legszívesebben eltitkolnánk.

Ha az embert nem védik többé a későkamasz hormonzavarok, teste deformációi kérlelhetetlenül leleplezik életmódját. Húszas éveink közepe táján megszaporodnak a sebtében behabzsolt szénhidrátok nyomán kialakuló stressz- és karrierhájak, amelyek nemre való tekintet nélkül formálnak markáns pocakot; a stabil partnerükkel lustán rántott húsozó csajokon pedig comb- és felkartájon ütköznek ki a párkapcsolat-háj félreérthetetlen jelei. És vannak, akiknek nem múló törődés- és szeretethiányát fedi fel a testüket puhán beterítő bébiháj. Az ő téli kedvencük lesz a kakaó.

A téli italok alapvetően defenzívek: megvédenek a cidritől és a szorgosan mutálódó influenzavírusok támadásaitól. Nem is beszélve a délutáni sötétben lopakodó Nagy Téli Depresszióról, amelyet hosszas trópusi kiruccanások híján csak vércukrunk állandó szinten tartásával lehet hatásosan távol tartani. A kakaó és elegánsabb kuzinja, a forró csoki ugyan nem bővelkedik az immunerősítő tápanyagokban, mégis tökéletesen kielégíti pszichés szükségleteinket október és február között. Érdemes megfigyelni, hogy a kakaó szinte az egyetlen ital, amelynél a mértéktelenség a mérték: minél sűrűbb, minél édesebb és minél csokisabb, annál közelebb áll a tökéleteshez. Valószínűleg ehhez hasonló megfontolások hívhatták életre azokat a pudingszerű, inkább kanalazható, mintsem kortyolható forrócsoki-porokat, amelyekkel a pesti kávéházakat beterítették. De nem kevésbé célzatosak azok a forró tejben szétolvadó csokikockák sem, amelyek – dacára a bennük hemzsegő mesterséges adalékanyagoknak – ellenállhatatlanul idézik fel a kakaó állítólagos származását.

Az igazi kakaó – és ezt minden rendes kiskocsma tudja – mégis pöttyös kerámiabögrében érkezik, instant oldódik, és legnagyobb erénye nem gasztronómiai jellegű: emlékeztet a gyerekkor napjaira, amikor a szeretet, a kötődés és az intimitás még magától értetődő része volt életünknek. Ám miközben ízlelőbimbóin és testén végigáramlik az ismerős bensőségesség, az igazi kakaórajongó nem felejtheti, hogy a környező világ ezzel egybevetve milyen sivár, nyirkos és sötét.



Oldalak:  >|
Top 10 torta Budapesten

Top 10 torta Budapesten

De hol lehet a legfinomabbakhoz hozzájutni? Erre kerestük a választ. »

Oreo tőkehal-<br>májas <br>zsidótojással

Oreo tőkehal-
májas
zsidótojással

Rosenstein étterem receptje

Rosenstein Robi nemrég New Yorkban csavargott, szívta, csak úgy szívta magába az inspirációt. A Gourmet Fesztiválon például Oreo tőkehalmájas zsidótojással „izmozott”. Sokan tömték. Így készítik. »

Algás uborkaszörp

Algás uborkaszörp

Wolf András és Fekete Antonio (Salon) receptje

Ugyan nem sültünk meg az idei Gourmet Fesztiválon, de így is nagyon jól esett a Salon itala. »

Csomós András

Csomós András

Csomós András az IKON-ban megtanulta, hogy illik óvatosan közelíteni a vendégekhez. Nem rohan ajtóstul a házba, nem akar gyorsan „népnevelni”, ellenben a humort, na, azt fontosnak tartja. A miskolci Dűlőben többek között ezzel szoktatja a vendéget a jóra. »

Értékelési szempontok    |    Impresszum    |    Médiaajánlat    |    Kapcsolat    |    Adatkezelési elveink