Főoldal    |    Bloggerek      
Inspiráló harmónia

Inspiráló harmónia

Egy íz, amelyben benne van Richard Hennessy öröksége, közel 250 év tapasztalat, Cognac elsőrendű termővidékei és a ház páratlan borpárlat készlete. A Hennessy kivételes aromájú, harmonikus házasításait nemcsak a gourmet közönség kóstolja szívesen, de a kísérletező kedvű séfek is örömmel használják fel különleges fogások, desszertek elkészítésekor. A cognac ház ezért örömmel támogatja a legjobb éttermeket díjazó Hennessy-Dining Guide Év Étterme gálát és az időtálló értékek átemelését a kortárs gasztronómiába. »

Első benyomás: Ürömi Hütte

Első benyomás: Ürömi Hütte

Az eddig általunk meglátogatott hütték meg sem közelítették az Ürömi Hütte színvonalát. »

Első benyomás: Bontxo

Első benyomás: Bontxo

A Falk Miksa utcában, az antikvitások és régiségek utcájában található a bolttársaihoz képest is fiatal Bontxo, a baszk bisztró. »

Első benyomás: Zeller bisztró

Első benyomás: Zeller bisztró

Az Izabella-Jósika sarkon is van már egy „jó kis hely”. »

Első benyomás: La Perle Noire

Első benyomás: La Perle Noire

Mit tud a „fekete gyöngy” néven anyakönyvezett étterem? »

Első benyomás: Sparhelt

Első benyomás: Sparhelt

A Sparhelt valóban egy modern, európai étterem, ahogy állítja magáról »

Első benyomás: Jókai bisztró

Első benyomás: Jókai bisztró

Gasztronómiai trendekre érzékeny, helyi szinten előremutató konyhával találkozhatunk a pécsi Jókai Bisztróban. »

Teszt: Schieszl

Teszt: Schieszl

Never brown in town…

Budakalászra mentünk bajor-sváb ételekkel töltekezni. »

Teszt: KNRDY

Teszt: KNRDY

A cél egyértelmű, ez legyen a város legszínvonalasabb húsétterme. »

Mangalica farm a Bartókon

Mangalica farm a Bartókon

Húspatika

A Móricz Zsigmond körtér közelében két jól megtermett, göndörszőrű malac ejti zavarba az arra járókat. Nem makkot keresnek a betonban, preparátumok, a Húspatika cégér állatai. Mangalicák. »

Sörmustra

Sörmustra

Cikkek, receptek. Mindent a sörről. »

Szalonspicc
Jan
14
09:22
Kakaó és forró csoki - Folyékony szeretet

Ahogy ezen hasábokon már számtalanszor elhangzott, italozási szokásaink meglehetősen pontosan tükrözik személyiségünket.

Kakaó és forró csoki - Folyékony szeretet

Kakaó és forró csoki - Folyékony szeretet

De nemcsak választott identitásunkat fejezik ki; nemcsak az értékeket és hangulatokat, amelyekkel azonosulunk – azokat a kudarcokat és szorongásokat is, amelyeket sikeresen beépítettünk táplálkozási szokásainkba. És amiket legszívesebben eltitkolnánk.

Ha az embert nem védik többé a későkamasz hormonzavarok, teste deformációi kérlelhetetlenül leleplezik életmódját. Húszas éveink közepe táján megszaporodnak a sebtében behabzsolt szénhidrátok nyomán kialakuló stressz- és karrierhájak, amelyek nemre való tekintet nélkül formálnak markáns pocakot; a stabil partnerükkel lustán rántott húsozó csajokon pedig comb- és felkartájon ütköznek ki a párkapcsolat-háj félreérthetetlen jelei. És vannak, akiknek nem múló törődés- és szeretethiányát fedi fel a testüket puhán beterítő bébiháj. Az ő téli kedvencük lesz a kakaó.

A téli italok alapvetően defenzívek: megvédenek a cidritől és a szorgosan mutálódó influenzavírusok támadásaitól. Nem is beszélve a délutáni sötétben lopakodó Nagy Téli Depresszióról, amelyet hosszas trópusi kiruccanások híján csak vércukrunk állandó szinten tartásával lehet hatásosan távol tartani. A kakaó és elegánsabb kuzinja, a forró csoki ugyan nem bővelkedik az immunerősítő tápanyagokban, mégis tökéletesen kielégíti pszichés szükségleteinket október és február között. Érdemes megfigyelni, hogy a kakaó szinte az egyetlen ital, amelynél a mértéktelenség a mérték: minél sűrűbb, minél édesebb és minél csokisabb, annál közelebb áll a tökéleteshez. Valószínűleg ehhez hasonló megfontolások hívhatták életre azokat a pudingszerű, inkább kanalazható, mintsem kortyolható forrócsoki-porokat, amelyekkel a pesti kávéházakat beterítették. De nem kevésbé célzatosak azok a forró tejben szétolvadó csokikockák sem, amelyek – dacára a bennük hemzsegő mesterséges adalékanyagoknak – ellenállhatatlanul idézik fel a kakaó állítólagos származását.

Az igazi kakaó – és ezt minden rendes kiskocsma tudja – mégis pöttyös kerámiabögrében érkezik, instant oldódik, és legnagyobb erénye nem gasztronómiai jellegű: emlékeztet a gyerekkor napjaira, amikor a szeretet, a kötődés és az intimitás még magától értetődő része volt életünknek. Ám miközben ízlelőbimbóin és testén végigáramlik az ismerős bensőségesség, az igazi kakaórajongó nem felejtheti, hogy a környező világ ezzel egybevetve milyen sivár, nyirkos és sötét.



Oldalak:  >|
Top 10 torta Budapesten

Top 10 torta Budapesten

Legyen egy cukrászda kicsi vagy nagy, régi vagy új, torta egészen biztos, hogy bármelyikben kapható. De hol lehet a legfinomabbakhoz hozzájutni? Erre kerestük a választ. »

Ánizsmagos zöldborsó-<br>főzelék füstölt kacsamellel

Ánizsmagos zöldborsó-
főzelék füstölt kacsamellel

A Street Food Show-n is lehet kóstolni

Ilyen is lehet a zöldborsófőzelék. Sinkó Borit, a Hokedli tulajdonosát Krúdy ihlette. »

Galambmell karalábé-<br>krémmel és sós citrommal

Galambmell karalábé-
krémmel és sós citrommal

Mizsei János (Mák Bisztró) receptje

»

Molnár Gábor

Molnár Gábor

"Egy ilyen megmérettetésnek az ember úgy indulni neki, hogy megnyeri. Nem lehet másképp." »

À La Nage

À La Nage

Larousse Gasztronómiai Lexikon szócikke

Ízesített főzőlé [court-bouillon], ebben főzik a kagylót vagy rákféléket (fésűkagylót, folyami rákot, langusztát vagy a kisebb homárt), ha elkészült, az ízlés szerint fűszerezett főzőlében melegen vagy hidegen tálalják (lehet tejszínnel is gazdagítani): ezt a tálalást nevezik „à la nage”-nak. »

Értékelési szempontok    |    Impresszum    |    Médiaajánlat    |    Kapcsolat    |    Adatkezelési elveink