Alapanyagok:
- 20 dkg paté brisée, leveles tészta vagy 15 dkg linzer
- 2 nagy birsalma
- 100 g kristálycukor
- 50 g melaszos barnacukor
A birsalmát meghámozom, kicsumázom és egy centis szeletekre vágom. A cukrokat lassan karamellizálom, majd gyorsan egy vékonyan kivajazott 26 centis tortaformába öntöm, lehetőleg egyenletesen. A lecsöppenő karamellt hagyják megkötni, semmiképp se töröljék le ujjal, mert iszonyú forró. Óvatosan.
A karamellre rakosgatom az almákat. A tésztát (nagyon egyszerű paté briséet használtam, de a leveles tészta vagy a linzer is kiváló) egyenletesen vékonyra nyújtom, a birsalmára fektetem. Az oldalát enyhén az almák alá nyomkodom, a tészta tetejét késsel néhány helyen megszúrom, hogy sütés közben a gőz kiszökhessen.
190 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt megsütöm. Még melegen, de már nem forrón borítom ki a formából. Vaníliafagyival, sodóval vagy lágy tejszínhabbal tálalom.
(A csatos tortaformákat érdemes alufóliával becsomagolni, hogy a megpuhult birsalma leve és a karamell ne folyjon ki az alján.)