Tegnap mondtuk, hogy eddig sem a csigatempóról ismert Sallay Fanni turbóra kapcsolt és Budán nyit Cake Shop Gardent, London felé tapogatózik és még egy könyvhöz is van ereje. Erről azt kell tudni, hogy novemberben jön majd ki, és ha belelapozunk, akkor lényegében Fannit “ütjük fel”. Ezzel persze nem sok újdonságot mondtuk, de tényleg, a cukrász jányka egy évét lapozhatjuk végig. Fanni adventi mézeskalácsozik, Fanni ehető karácsonyfadíszeket készít, Fanni barátokkal empanada sütögetésben van és így tovább. Minden hónaphoz lesz egy kis bevezetés, minden sütihez/desszerthez egy kis személyes élmény – ahogy az kell. Várjuk, várjuk és addig is mutatunk egy receptet a könyvből.

Brownie alaptésztához, karika formában kisütve

  • 3 db tojás
  • 300 g cukor
  • 150 g 60-70%os csoki
  • 165 g vaj
  • 120 g Liszt
  • 24  g kakaópor
  •  0,5 kk. sütőpor
  • 1 csipet só

A ganache-hoz

  • 150 g étcsokoládé
  • 150 g tejszín felmelegítve és elkeverve

A fekete sacherhez

  • 5 tojás fehérje
  • 5 tojás sárgája
  • 50 g cukor
  • 50 g porcukor
  • 50 g vaj
  • 50 g csokoládé
  • 50 g marcipán
  • 80 g Liszt
  • 20 g mandulaliszt
  • 8 g kakaópor
  • 0,5 kk sütőpor
  • 1 csipet só

Csokoládé mousse-hoz

  • 300 g felvert tejszínhab
  • 200 g olvasztott csokoládé (70%)
  • 100 g angolkrém (ld. Külön)

 Az angolkrémhez

  • 5 tojássárgája (kb 100 g)
  • 100 g cukor
  •  100 g tejszín
  • 1 vaníliarúd félbe vágva
  • Amaretto likőr

 Elkészítés:

Először elkészítjük a brownie-t: kihabosítjuk a tojásokat a cukorral, közben vízgőz fölött felolvasztjuk a csokoládét a vajjal (vagy gyakran megkeverve mikróban), majd óvatosan összekeverjük a habos tojásos masszával.

A száraz alapanyagokat ( a lisztet, kakaóport, sót és sütőport) összekeverjük egy tálban, végül a csokis alaphoz adjuk, és összeforgatjuk óvatos, de határozott mozdulatokkal.

Sütőpapírral kibélelt kerek formába töltjük, és 175 fokra előmelegített sütőben 25 perc alatt készre sütjük. Teljesen kihűtjük.

Elkészítjük a sachert is: a fehérjét külön tálban kemény habbá verjük a porcukorral. A sárgáját és a cukrot habosra keverjük, majd az olvasztott vajat is hozzáadjuk a tojássárgájához és elkeverjük. Végül az olvasztott csokoládét és a marcipánt is hozzáadjuk – utóbbit reszelhetjük.

A lisztet, mandulalisztet, kakaóport, sót és a sütőport egy különtálban összekeverjük. Először a tojássárgájával készült keveréket adjuk hozzá, majd  óvatosan a fehérje habot is beleforgatjuk.

Az elkészült masszát formába töltve 160 fokra előmelegített sütőben kb. 40 perc alatt készre sütjük.

Amíg sül, elkészítjük az angolkrémet, a ganache-t és a csokoládés mousse-t. Az angolkrémhez olyan hőálló tálba tesszük az összes hozzávalót, ami pont ráillik egy fazékra, amiben kevés vizet forralunk. Vízgőz fölött addig kevergetjük a krémet, míg épphogy egy picit elkezd sűrűsödni. Ezután azonnal levesszük a lábasról, és félretesszük hűlni. A ganache-hoz feolvasztuk a csokit és simára keverjük a tejszínnel. A csokoládé mousse-hoz pedig a megadott mennyiségű olvasztott csokoládét elkeverjük az angolkrémmel, ezzel le is hűtjük, majd hozzákeverjük a felvert tejszínhabot.

Összeállítás: a karikában alulra tesszük a brownie lapot, majd arra öntjük a ganache-t. Hűtőbe tesszük pár percre, majd erre helyezzük rá a a félbevágott sacher egyik felét. Ezt ecsettel megkenjük egy kis Amarettóval, majd rásimítjuk a frissen elkészített mousse-t.

Hűtőben 6 óra alatt készre dermed.

A Cake Shop díszítéshez csokoládé mázat használ, de éljen a kreativitás!