Hirdetés
Hirdetés

"Behollandult" a TERMINAL

SZERZŐ: Igor
2014. október 7.
A Design hét nagy örömünkre eddig egyszer sem hagyta érintetlenül a gasztronómiát. Idén sincs ez másként és mivel 2014-ben Hollandia a sztárvendég, a TERMINAL narancssárga menüt állított össze. Hadzsala Krisztián és Varga Roland fogásaira szerencsére nem igaz a gonosz vicc: ott van a holland határ, ahol a tehenek szebbek, mint a lányok. Az Erzsébet téri tányérok mutatósak és letisztultak.
Hirdetés

A Design hét nagy örömünkre eddig egyszer sem hagyta érintetlenül a gasztronómiát. Idén sincs ez másként és mivel 2014-ben Hollandia a sztárvendég, a TERMINAL narancssárga menüt állított össze. Hadzsala Krisztián és Varga Roland fogásaira szerencsére nem igaz a gonosz vicc: ott van a holland határ, ahol a tehenek szebbek, mint a lányok. Az Erzsébet téri tányérok mutatósak és letisztultak.
holland sajtsaláta: a gouda emblematikus sajt Hollandiából. Imádjuk, mert könnyű vele dolgozni, szépen olvasztható vagy habosítható (lásd: gouda espuma). Mivel a különböző textúrákkal való kísérletezés fontos szempont volt a design heti menü összeállításakor, így a gouda kitűnő alapanyagnak bizonyult.


hagymás pácolt hering, burgonyasaláta: az Északi-tenger népei egyszerűen megvesznek a heringért. Jó példa erre az oroszok ruszlija vagy akár a Monty Python csoport népszerű Halas pofozó tánca, amelyben szintén fontos szerep jut a heringeknek. Ezt a receptet a holland nagykövet szakácsa súgta meg a TERMINAL-csapatnak: állítólag nincs nagyköveti rendezvény hagymás hering nélkül.
házi burgonyagombóc: ahány nemzet annyi burgonyagombóc. Nincs ez máshogy Hollandiában sem, ahol a burgonya nemzeti eledel a 19. század óta. Elég ha ránézünk Van Gogh Krumplievők című festményére. Ez a kép ihlette a design heti menü egyik főfogását, amelyhez könnyű tejszínes-fehérboros-snidlinges öntetet adunk.
kétféle sült kolbász, zelleres burgonyagratin, párolt lilakáposzta: Hollandia nemzeti lobogója számos változatban jelent meg az elmúlt évszázadok során, Orániai Vilmos tiszteletére a narancssárga is sokáig része volt a színeknek, ám a 20. században kiforrott a végleges, ma is használatos zászló. Ebben az ételösszeállításban az Erzsébet téri étterem igyekezett ezt a történelmi folyamatot is megjeleníteni: a pirosat (és a narancssárgát) a kétféle házi kolbásszal, a fehéret a zelleres burgonyagratin- nel, a kéket pedig lilakáposztával szimbolizáljuk.
oliebollen: holland, magyar két jóbarát, együtt eszik egymás oliebollenjét. Az oliebollen léte az élő bizonyíték arra, hogy a holland és a magyar rokonlélek. Ezen az álnéven ugyanis a mi szalagos fánkunk rejtőzik. Bár ők inkább gömb alakúra formázzák. Így tett a TERMINAL is, és adott mellé sárgabarack lekvárt – csak a miheztartás végett.

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram