Hirdetés
Hirdetés

Az egyszerűség csúcsa: a csicsóka

SZERZŐ: DiningGuide
2017. november 7.
Itthon éveken át mellőzött volt, pedig a csicsóka ideális alapanyag. Könnyű termeszteni, sokféleképpen elkészíthető, és számos pozitív élettani hatása van. Vegyük szépen sorra.
Hirdetés

A nemrég megjelent Kistücsök születésnapi könyvben olvasható egy interjú az étterem egyik beszállítójával, aki többek között csicsókát is termel. Az ő elmondása szerint a csicsóka rendkívül strapabíró zöldség, és valójában a földikutya az egyetlen ellensége. És talán a vaddisznó, mert hajlamos kikapargatni a gumókat a földből. Rajtuk kívül azonban szinte semmi nem szab határt a termésnek. Az egyszer elvetett csicsóka szinte kiirthatatlan, és a leggyengébb talajokon, sőt a futóhomokon is megél. A fagy sem árt neki, és más időjárási viszontagságok sem.

Amerikából jöttem...

A csicsóka különben az őszirózsafélék családjába tartozik, és Észak-Amerikából került át Európába a 17. század első felében. Gumós, évelő gyógynövény, amely közeli rokonságban áll a napraforgóval. Kicsit hasonlítanak is, de a csicsóka virágai kisebbek, és sokkal később, csak augusztus elején nyílnak ki. A növény szára akár három méter magasra is megnőhet. A gumók valójában megvastagodott szárképletek, és nem közvetlenül a tövön, hanem a hosszú gyökérrészen találhatók.

A legolcsóbb superfood?

A csicsóka ideális diabetikus alapanyag. A 20-28 százalék szárazanyagot tartalmazó gumókban 14-16 százalék inulin, valamint polifruktozánok vannak. Az ezekből keletkező gyümölcscukor lassabban növeli a vércukorszintet, mint a szőlőcukor. Sokan veszik egy kalap alá a burgonyával, pedig azzal ellentétben a csicsóka nyersen is fogyasztható, és rosttartalma 5-6-szor nagyobb, így gátolja a szénhidrátok felszívódását. Kálium, kalcium, magnézium, foszfor és cink ásványianyag-tartalma, valamint béta-karotin-, B1-, B2-vitamin, niacin-, és C-vitamin-tartalma csak hab a tortán.
A csicsóka elkészítésének számos variációja létezik. Otthon is könnyű vele bánni, akár nyersen, akár főzve fogyasztjuk, de az éttermi kínálatban is megannyi izgalmas alakot ölt. Íme néhány példa:
A finn Sasu Laukkonen kávés vegetáriánus csicsóka fogása, recept ITT.

Forrás: finedininglovers.com


Az olasz Moreno Cedroni tőkehalas csicsóka étele, recept ITT.

Forrás: finedininglovers.com


És végül, de nem utolsó sorban Széll Tamás és Szulló Szabina pisztrángja sült csicsókával és csicsókamártással a Stand25-ből.
Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram